Magazine Magazine KARAKTERSCHETS VAN KARADZIC Radovan Karadzic was een doodgewone arts, echtgenoot en vader van twee kinderen, die in zijn vrije tijd gedichten schreef. Een Serviër die als jongeman van Montenegro naar het Bosnische Sarajevo verhuisde om er carrière te maken, en die daar lange tijd warme contacten onderhield met zijn moslimburen en -collega's. Hoe komt het dat diezelfde man …
Magazine Magazine Geblokkeerd door Belgrado Bosnië-Herzegovina mocht een belangrijk akkoord tekenen met de Europese Unie. En Kosovo zag zijn eigen grondwet in werking treden. Toch blijven er donkere schaduwen hangen over de toekomst van de Balkan. Ook door het Ierse nee.
Magazine Magazine Slecht voor de naam Fraude en geweld overschaduwden de parlementsverkiezingen in Macedonië.
Magazine Magazine Lessen in democratie De partij van de voormalige dictator Slobodan Milosevic treedt weer op het voorplan.
Magazine Magazine Een konijn voor Kostunica De EU heeft zich wel erg nadrukkelijk in de campagne voor de Servische parlementsverkiezingen gemengd.
Magazine Magazine Na het feest Ook als onafhankelijk land blijft Kosovo een zorgenkind voor de Europese Unie.
Magazine Magazine Pragmatiek of principes De tweede ronde in de Servische presidentsverkiezingen wordt een nek-aan-nekrace tussen een prowesterse kandidaat en een radicale ultranationalist. Moet de EU de eerste een handje helpen?
Magazine Magazine Brussel neemt de Balkan over De Europese Unie gaf Bosnië-Herzegovina vorige week een schouderklopje. Niet toevallig op een moment dat de kwestie-Kosovo hoog op de internationale agenda staat.
Magazine Magazine Premier zonder land De voormalige rebellenleider Hasim Thaci won zondag de parlements- verkiezingen in Kosovo. Aan het statuut van de provincie verandert dat voorlopig niets.
Magazine Magazine Een stroper met ambitie Ooit werd hij in Davos geklasseerd bij de 100 'leiders van de toekomst'. Sinds vorige maand is hij vicepremier van Servië. En vorige week kwam hij zich voorstellen in Brussel. Onthou de naam: Bozidar Djelic.
Magazine Magazine Feest in Belgrado Tweemaal bingo voor Servië: de kwestie-Kosovo is weer op de lange baan geschoven, en de Europese Unie beloont het land voor het uitleveren van een oud-generaal aan het Joegoslaviëtribunaal.
Magazine Magazine 'Dit wordt een scharnierjaar' Tien jaar na het grote landmijnenverdrag wil België mee de forcing voeren voor een internationaal verbod op clusterbommen.
Magazine Magazine 'Geen Neurenbergtribunaal' Op maandag 26 februari valt op het Internationaal Gerechtshof in Den Haag het verdict in de rechtszaak die Bosnië-Herzegovina in 1996 tegen buurland Servië aanspande, wegens genocide op de Bosnische bevolking. Een beetje laat? Professor internationaal recht Jan Wouters (KU Leuven) geeft tekst en uitleg.
Magazine Magazine Eindspel Het plan voor de 'onafhankelijkheid' van Kosovo ligt klaar. Alleen Rusland lijkt nog in staat het westerse scenario in de war te sturen.
Magazine Magazine Even geduld De verkiezingen in Servië zijn achter de rug. Maar de regeringsvorming dreigt bijzonder lang te zullen aanslepen.
Magazine Magazine De beste leerling van de klas Slovenië is zonder twijfel de meest anonieme 'nieuwe' lidstaat van de Europese Unie. Maar ook de meest succesvolle.
Magazine Magazine Nieuwe klassenstrijd Een communistische regering beslist om de arbeidswetgeving aan te passen zodat de arbeiders beter beschermd zullen worden tegen de willekeur van ondernemers. De buitenlandse ondernemingen protesteren. Zij vrezen dat de voorgestelde maatregelen het socialisme zullen doen herleven. Het socialisme. In een communistisch land? Zo stond het nochtans in de krant, zwart op wit. Zouden de …
Magazine Magazine Een schets voor een staat 53 pagina's volschrijven over een onafhankelijk Kosovo, zonder het woord onafhankelijkheid te gebruiken. Men moet wel van erg diplomatieken huize zijn om het te presteren.
Magazine Magazine Een nieuw kader Tien jaar na de vredesakkoorden van Dayton werkt Bosnië-Herzegovina aan zijn Europese toekomst.
Magazine Magazine DE STRIJD TEGEN ONGEZONDE VOEDING Dezer dagen is er heel wat te doen om gezonde voeding. McDonald's viert zijn vijftigste verjaardag - in het teken van frieten en hamburgers - maar toch willen we ook wat de nieuwe gezonde trend betreft een leidinggevende rol spelen. We zijn bekommerd om onze klanten. We willen onze verantwoordelijkheid opnemen en dus hebben we …
Magazine Magazine Het jaar van de Chinees 2005 wordt het jaar van China, biotechnologie en gezondheidszorg. Dat is althans de mening van topkaderleden over heel de wereld, volgens een enquête van het weekblad 'The Economist'. Xavier Verhaeghe, Belgisch directeur van het IT-bedrijf Oracle, geeft tekst en uitleg.
Magazine Magazine Premier met kerfstok Beschuldigd van moord, verkrachting, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid vertrok Ramush Haradinaj vorige week uit eigen beweging naar zijn rechters in Den Haag. Wat nu met Kosovo?
Magazine Magazine 'Ik heb nooit voor een geheime dienst gewerkt' In het gewone leven is Jure Kapetanovic werknemer bij Eurocontrol in Brussel. Drie maanden geleden nam hij in alle stilte contact op met de gezochte Kroatische oorlogsmisdadiger Ante Gotovina, een man die op zijn eentje het EU-lidmaatschap van zijn land blokkeert.
Magazine Magazine 'Absoluut nog niet klaar' In 2007 treedt Roemenië toe tot de Europese Unie. Te snel, zeggen sommigen, en dat zou vooral de Roemenen zelf wel eens zuur kunnen opbreken.
Magazine Magazine Bang voor de breuk Drie jaar geleden werd in Macedonië met veel diplomatie een totale burgeroorlog vermeden. Maar op zondag 7 november dreigt een controversieel referendum de vroegere Joegoslavische deelrepubliek opnieuw in brand te steken.
Magazine Magazine Nog negen maanden geduld Op zaterdag 23 oktober vinden in Kosovo parlementsverkiezingen plaats. Maar de datum die de twee miljoen Kosovaren nog het meest bezighoudt, ligt zowat negen maanden verder.
Magazine Magazine 'Geen bewijzen voor genocide' De Nederlandse inlichtingenexpert Cees Wiebes bruuskeert het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.
Magazine Magazine Vlaanderen wenkt (niet) Moeten buitenlandse arbeidskrachten onze sociale zekerheid redden?
Magazine Magazine Twee startschoten Op 28 juni 1914 vermoordde de jonge nationalist Gavrilo Princip in Sarajevo de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand en zijn vrouw Sophie. Voor de Serviërs was het een heldendaad, voor Europa het begin van de nachtmerrie die later Wereldoorlog I zou heten.
Magazine Magazine Veenbrand komt bovengronds Bij de werkloze Albanese jongeren in Kosovo neemt de frustratie toe.
Magazine Magazine Een spook in de hoofden 'Het internationale terrorisme stop je niet door Osama Bin Laden te arresteren.' Professor internationale politiek Rik Coolsaet rekent in zijn nieuwe boek af met de mythe Al-Qaeda.
Magazine Magazine Een strategie van wishful thinking Hij dacht dat de zoon slimmer zou zijn dan de vader. Dat de Amerikanen een geschikter moment én internationale eensgezindheid zouden afwachten. Het liep anders. VRT-journalist Jef Lambrecht over Amerikaanse plannenmakers in Irak, vrouwen in Oman en papegaaien in oorlogsgebied.
Magazine Magazine Taaldwerg met karakter In het zuidoosten van Zwitserland, in kleine bergdorpen, spreken de inwoners een taal die Germaanse en Romaanse klanken combineert. Maak kennis met het Reto-Romaans, bedreigde soort onder de Europese talen.
Magazine Magazine Komt dat zien, komt dat zien! Willen de Vlamingen reclameblokken op de VRT? Waarom vinden de mensen reclame minder irritant dan zes jaar geleden? En is er nu te veel, of zelfs nog te weinig reclame? De mening van duizend Belgen, én die van enkele specialisten ter zake.
Magazine Magazine 'Het is allemaal zo versnipperd' Op 1 juli 2002 ging oud-VRT-journalist Walter Zinzen met pensioen. 'Eenmaal gestopt met werken, moet je die deur dicht doen. En ze moet dicht blijven.'
Magazine Magazine Ondanks de Russen Op 20 september gaven twee Letten op de drie hun jawoord aan de Europese Unie.
Magazine Magazine Volgeboekt/Complet Heibel in Brussel: de vraag naar Nederlandstalig onderwijs is er veel groter dan het aanbod. Ouders en directies luiden al maanden de noodklok: 'Nederlandstaligen raken niet meer binnen in hun eigen scholen.'
Magazine Magazine Alleen op de wereld Op de kaart van de Europese Unie in 2004 staat in het midden een blinde vlek, die Zwitserland heet. Hoe komt dat eigenlijk? En hoe lang houden de Zwitsers hun geïsoleerde positie nog vol? Een bezoek aan een van de welvarendste staten van Europa.
Magazine Magazine Een spiegel van de samenleving Dat allochtonen het op de arbeidsmarkt moeilijk hebben, is voor niemand een goede zaak. Over de mogelijke oplossingen, een gesprek met de nieuwe staatssecretaris voor Arbeidsorganisatie en Welzijn op het Werk.
Magazine Magazine Stijlen verschillen Een internationale enquête bevroeg 22.000 mensen over hun vrijetijdsbesteding.
Magazine Magazine één grote familie Kroningsfeestjes draaien meestal uit op halve familiefeestjes. Een blik op de monarchie in Europa, anno 2003.
Magazine Magazine Grote leider in het nauw Verlaten door zijn vrienden en belaagd door zijn vijanden rest de Liberiaanse president Charles Taylor niets anders dan de ballingschap.
Magazine Magazine Valse start Het nieuwe ondernemingsloket heeft in de eerste week van zijn bestaan al heel wat wrevel veroorzaakt.