Opinie | François Levrau 'ChatGPT in het onderwijs? Leren studenten iets bij of toch vooral iets af?'
Opinie | Vrije Tribune 'Nieuwe taal leren na je pensioen? Vlaamse regering duwt de cursussen in het verdomhoekje'
België België Amir Bachrouri: ‘Superdiversiteit in de klas is een belangrijke reden waarom de kwaliteit daalt’ Amir Bachrouri is here to stay. Op zijn twintigste brengt hij zijn eerste boek uit. In Doe maar niet schrijft hij over ons onderwijs, zijn Borgerhout en ‘de Çois’.
Opinie | Peter Verluyten Opinie | Peter Verluyten 'Een school met een duidelijke visie werkt motiverend en kan overbodig werk voor de leerkrachten verminderen' 'Resultaten uit internationale vergelijkingen kunnen uiteraard gebruikt worden om te reflecteren over onderwijs, maar de waarde die ze nu krijgen is veel te groot', schrijft Peter Verluyten naar aanleiding van het Canvas-programma 'Hoe was het op school?'.
Psychologie Psychologie Mentaal welzijn op school: ‘Leerkrachten moeten alarmsignalen leren herkennen’ Mentaal welbevinden op school staat bovenaan op de bezorgdheidsagenda van scholieren. In dat opzicht springt de secundaire freinetschool 'tvier in Kortrijk eruit als lichtend voorbeeld. Welke lessen kunnen scholen en beleidsmakers leren van ‘tvier?
Column | Amir Bachrouri Column | Amir Bachrouri ‘Nu mijn mandaat bij de Vlaamse Jeugdraad ten einde komt, kan ik me niet meer verbergen achter "wat nog komt, zal wel komen"’ Is het leven niet veel gemakkelijker en overzichtelijker met heldere vooruitzichten?
Onderwijs Onderwijs Hulpverleners voor de klas: ‘Ik heb zelfs eens een leerling van de treinsporen gehaald’ Is het de job van een leerkracht om leerlingen met suïcidegedachten bij te staan? ‘Het is heel moeilijk om grenzen te stellen, maar we mogen niet vergeten dat wij geen psychologen zijn’, klinkt het.
Onderwijs Onderwijs Jong talent: Raf Van Rooy (32) bestudeert ‘Nieuw-Oudgriekse’ teksten bestudeert ‘Nieuw-Oudgriekse’ teksten
Onderwijs Onderwijs Leesvaardigheid Vlaamse kinderen daalt: hoe doe je ze beter lezen? Vlaamse kinderen hebben steeds meer moeite met begrijpend lezen, blijkt uit internationaal onderzoek. Er zijn oplossingen.
Column | Ann Peuteman Column | Ann Peuteman ‘Ontluisterend hoe we met z’n allen neerkijken op jongeren die geen Latijn-wiskunde volgen' De documentairereeks Hoe was het op school? schetst zo’n adequaat beeld van ons onderwijs dat iedereen ernaar zou moeten kijken. Zeker wie Ben Weyts straks wil opvolgen.
België België Hoe jeugdverenigingen jongeren gelukkiger kunnen maken Jongeren die lid zijn van een jeugdvereniging voelen zich meer verbonden met leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit een onderzoek van jongerenorganisatie De Ambrassade. Al geldt dat niet voor non-binaire en minder gegoede jongeren.
Opinie | Arthur Lermytte Opinie | Arthur Lermytte '"Spookrichtingen" tonen eens te meer aan dat modernisering secundair onderwijs gefaald heeft' 'Ons huidig secundair onderwijs lijkt vooral een complexere variant van het vorige systeem waarin geen grote structurele wijzigingen doorgevoerd werden die de vooropgestelde doelstellingen van de modernisering lijken te bereiken', schrijft Arthur Lermytte.
Onderwijs Onderwijs Kennis van Engels in België gaat voor tweede jaar op rij achteruit De kennis van het Engels bij volwassen niet-moedertaalsprekers in België daalt voor het tweede jaar op rij. Ons land zakt van de zesde naar de zevende plek, op 113. Dat blijkt woensdag uit de jaarlijkse English Proficiency Index (EPI) van het internationale taalonderwijsbureau EF Education First (EF).
Onderwijs Onderwijs Eén op de tien scholieren was al slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag Eén op de tien scholieren in Vlaanderen is al eens slachtoffer geweest van grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit een bevraging van de Vlaamse Scholierenkoepel, waarover Het Nieuwsblad woensdag bericht.
Opinie | Els Van Emelen Opinie | Els Van Emelen 'Hoe wiskundeonderwijs beter kan' Onderzoekers en lerarenopleiders Els Van Emelen en Michèle Dexters (Hogeschool UCLL) pleiten ervoor dat leraren zich opnieuw zelf verdiepen in het bouwwerk van wiskunde en een plan opstellen hoe ze dit met leerlingen verkennen.
Onderwijs Onderwijs ‘Leerkrachten kunnen vaak écht niet meer tot hun leerlingen doordringen’ De leerkrachten die in de nieuwe Canvas-documentaire Hoe was het op school? getuigen, zijn het over één ding eens: zo kan het niet verder. ‘Er is een groeiende groep leerlingen die ze gewoon niet meer kunnen bereiken.’
Onderwijs Onderwijs Zij-instromer Liesbeth Kennes: ‘Kan ik een les niet perfect voorbereiden, dan is dat maar zo’ Liesbeth Kennes geeft sinds 1 september Nederlands en Engels in het Busleyden Atheneum, campus Caputsteen, in Mechelen. Elke vakantie vraagt Knack haar naar haar ervaringen als kersverse zij-instromer.
Onderwijs Onderwijs OKAN-leerkracht Nickhail Popelier: ‘Ik weiger om les te geven uit compassie’ ‘Mijn OKAN-leerlingen hebben vaak erge dingen meegemaakt, maar toch wil ik dat ze hoge verwachtingen hebben’, zegt leerkracht Nickhail Popelier, die deel uitmaakt van De Leraarskamer van Knack.
Onderwijs Onderwijs ‘In Syrië is de wiskunde helemaal anders’: hoe schoolcoaches anderstalige ouders helpen Volgend jaar zullen 16.000 anderstalige ouders of kinderen met een handicap onderwijshulp krijgen van een brugfiguur in het Plan Samenleven.
Opinie | Lalynn Wadera (Vooruit) Opinie | Lalynn Wadera (Vooruit) 'Genoeg bijgebouwtjes aan de lerarenkamer, tijd voor een grondige verbouwing' 'De instromers van voor 2020 staan nog steeds onderaan op de loonladder, ondanks hun jarenlange werkervaring', schijft Leuvens schepen Lalynn Wadera over de recente maatregelen van de Vlaamse regering om een overstap naar het onderwijs aantrekkelijker te maken. 'Het is absurd om een onderscheid te maken in de diverse groep van zij-instromers.'
België België Franse spelling op de schop? Linguïsten en auteurs willen grondige hervorming Franstalige leerlingen én volwassenen stapelen de spelfouten op. Tijd voor een grondige hervorming, vinden linguïsten en auteurs.
Onderwijs Onderwijs Steeds meer anderstaligen willen Nederlands leren Het aantal anderstalige cursisten dat lessen Nederlands volgt, zit in de lift. Dat schrijft De Zondag.
Onderwijs Onderwijs De Leraarskamer van Knack: ‘Mijn leerlingen willen Palestina tot elke prijs vrij’ Van de oorlog in Gaza tot een terreuraanslag in Brussel. In veel Vlaamse klassen zorgen zulke gebeurtenissen voor onrust en spanningen. ‘Leerlingen doen vaak krasse uitspraken en dan is het aan ons om die te nuanceren’, klinkt het in De Leraarskamer van Knack.
Onderwijs Onderwijs Lerarenenquête: ‘Segregatie is belangrijke oorzaak van dalende onderwijskwaliteit’ Volgens Vlaamse leerkrachten boet ons onderwijs wel degelijk aan kwaliteit in. Willen we het tij keren, dan moeten de scholen diverser worden en de klassen kleiner.
Opinie | Lode De Waele Opinie | Lode De Waele 'Stille revolutie: hoe ChatGPT het academische landschap hervormt' De opkomst en integratie van kunstmatige intelligentie in de wetenschap, met ChatGPT als prominent voorbeeld, hervormen het academische landschap op manieren die we nog maar net beginnen te begrijpen. De impact van deze technologie is zo ingrijpend dat men kan spreken van een stille revolutie.
Opinie | Godelieve Laureys Opinie | Godelieve Laureys 'Nederlands én Engels hebben een plaats aan onze universiteiten' 'Meertaligheid is geen gratis verhaal', schrijven Godelieve Laureys en Kristiaan Versluys, die zich de afgelopen jaren verdiept hebben in het taalbeleid aan de Vlaamse universiteiten. Ze gaan in deze bijdrage in op het hevige debat over de internationalisering van het hoger onderwijs dat de afgelopen dagen en weken is ontstaan bij de start van dit academiejaar.
Onderwijs Onderwijs De nieuwe Leraarskamer 2023-2024: ‘Waar stopt onze job en begint die van hulpverlener?’ Een nieuw schooljaar, een nieuwe Leraarskamer met weer vijftien heel verschillende Vlaamse en Brusselse leerkrachten.
Onderwijs Onderwijs Scholen organiseren speciale ‘examencommissieklassen’ voor leerlingen Almaar meer scholieren proberen een diploma secundair onderwijs te behalen via de examencommissie. Enkele scholen organiseren zelfs al speciale ‘examencommissieklassen’. Juridisch bevinden ze zich in een grijze zone.
Onderwijs Onderwijs Waarom 10.000 Waalse jongeren in Vlaanderen naar school gaan Het aandeel Waalse scholieren in het Nederlandstalig onderwijs is, met nog niet 1 procent van het totale aantal leerlingen, verwaarloosbaar. Toch pendelen ze dagelijks met zo’n 10.000 naar Vlaanderen.
Opinie | Ludo Beheydt Opinie | Ludo Beheydt 'Internationalisering wordt weer verengd tot verengelsing' 'Is het niet merkwaardig dat een academische instelling niet stilstaat bij de aansluiting van het onderwijs bij de gemeenschap waarin ze is ingebed?' schrijft Ludo Beheydt naar aanleiding van de recente discussie over de onderwijstaal aan onze universiteiten. 'Kwaliteitsvol en emanciperend hoger onderwijs heeft als eerste randvoorwaarde respect voor de eigen taal van de gemeenschap waarin dat onderwijs functioneert.'
Onderwijs Onderwijs De nieuwe Leraarskamer: wie mag dit schooljaar oordelen over ons onderwijs? Ook dit schooljaar heeft Knack een panel samengesteld van leerkrachten die tot de zomervakantie hun mening zullen geven over alle mogelijke aspecten van het Vlaamse onderwijs.
Onderwijs Onderwijs Waarom we Bart De Wever moeten bedanken voor de volle geschiedenisaula's Vlaanderen heeft meer aandacht dan ooit voor zijn eigen geschiedenis, en dat is de grote verdienste van de N-VA. Het land en de bevolking kunnen er maar wel bij varen.
Opinie | Jan-Peter Sandler Opinie | Jan-Peter Sandler 'Vlaams onderwijsbeleid moet inzetten op competenties voor de 21e eeuw' 'Nu ik als stagiair aan de andere kant van de klas sta, blijkt dat we nog steeds leerkrachten opleiden om de hoofden van leerlingen met kennis te vullen, ongeacht het praktische nut', schrijft Jan-Peter Sandler. 'Als onze kinderen het Vlaams kapitaal van de toekomst zijn, hoe maken we daar dan een schatkist vol aantrekkelijke parels van.'
Opinie | Bram De Ridder Opinie | Bram De Ridder 'Soepelere taalregels aan universiteit? Waarom net historici internationalisering vrezen' 'Elke voorzet richting meer internationalisering is dus, ironisch genoeg, tegelijk een voorzet richting meer ‘woke’ in de geschiedenisopleidingen' schrijft Bram De Ridder naar aanleiding van de discussie over de internationalisering van opleidingen aan de Vlaamse universiteiten.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune ‘Positieve ontwikkelingen in de lerarenopleiding blijven nog te vaak buiten beeld’ 'Het is onterecht en demotiverend voor lerarenopleiders en studenten dat verouderde foutieve beelden van de lerarenopleidingen blijven circuleren', schrijven Jetske Strijbos, Els Consuegra, Joost Vaesen, Inge Placklé, Tim Duerinck en Wim Keyaerts van de lerarenopleiding aan de VUB.
Onderwijs Onderwijs Engels aan Vlaamse universiteiten: de spagaat van minister Ben Weyts (N-VA) De Leuvense rector Luc Sels wil meer Engels aan zijn universiteit, minister van onderwijs Ben Weyts zet de hakken in het zand. Cui bono? (Dat is Latijn).
Onderwijs Onderwijs Journalist Filip Rogiers na overstap naar het onderwijs: ‘Veel zij-instromers denken dat ze de boel moeten komen redden’ ‘Luisteren is het geheim van goed onderwijs én van goede journalistiek’, zegt Filip Rogiers. Dat is dan ook precies wat hij vorig schooljaar in het GO! Atheneum Unesco Koekelberg heeft gedaan. De kronieken die hij er voor de krant De Standaard optekende, zijn nu gebundeld in Scènes uit een schoolleven. Ondertussen is Rogiers geen toeschouwer meer.
Onderwijs Onderwijs Hogescholen zien aantal studenten lerarenopleiding stijgen, met dank aan zijinstromers De hogescholen zien het aantal studenten in de lerarenopleiding stijgen, vooral voor het secundair onderwijs. Dat is onder meer te danken aan de zijinstromers, blijkt uit een rondvraag bij de verschillende hogescholen in Vlaanderen.
Onderwijs Onderwijs Genoeg water maar te weinig groenten op school De Vlaamse en Brusselse scholen bieden genoeg water aan, maar te weinig groenten en te veel vlees. Dat blijkt uit de recentste preventiepeiling, meldt minister van Welzijn Hilde Crevits.
Onderwijs Onderwijs Brusselse jongeren over seks: ‘Je mag niet louter masturberen om te masturberen’ Dat het gevoelige materie is, toonden de protesten, brandstichtingen en betogingen van afgelopen week. Maar hoe denken Brusselse jongeren met een diverse culturele achtergrond over seks?
Onderwijs Onderwijs Waarom er nergens meer kinderen in het buitengewoon onderwijs zitten dan in Vlaanderen Achter de moeilijkheden om voor elk kind in het bijzonder onderwijs een busrit te garanderen schuilt een veel dieper probleem: het aantal leerlingen in dat onderwijs neemt met rasse schreden toe.
Onderwijs Onderwijs Lerarentekort: ‘Leerkrachten uit Suriname willen bij ons Nederlands komen geven’ In de Facebookgroep Leerkrachten Gezocht melden duizenden (potentiële) leraren uit Vlaanderen, Nederland en zelfs Suriname zich aan voor een job in het onderwijs.
Onderwijs Onderwijs De vijf meest absurde theorieën over de 'nieuwe' seksuele voorlichting in Wallonië In Wallonië veroorzaken de verplichte klasmomenten rond seksuele voorlichting (EVRAS) heel wat ophef en protesten. Op sociale media doen de gekste verhalen de ronde over de inhoud van de lessen. Deze vijf theorieën zijn populair, maar kloppen niet.
Onderwijs Onderwijs Paul Magnette laakt 'lastercampagne' rond seksuele opvoeding na nieuwe schoolbrand De Franstalige minister van Onderwijs Caroline Désir (PS) en de burgemeester van Charleroi Paul Magnette (PS) hebben vrijdag de 'leugens' en 'lastercampagnes' die de ronde doen over de verplichte lessen seksuele opvoeding aan de kaak gesteld.
Opinie | Philippe Noens Opinie | Philippe Noens ‘Van zindelijkheid tot seksuele opvoeding: hoe moeten leerkrachten omgaan met de lichamelijke functies van al die kinderlijfjes?’ 'Er lijkt op school hoe langer hoe minder ruimte te zijn te zijn voor het lichaam van kinderen op school', schrijft pedagoog Philippe Noens naar aanleiding van het protest in Wallonië tegen lessen seksuele opvoeding. Hij ziet parallellen met de discussie over zindelijkheid bij kleuters.
Onderwijs Onderwijs Opleiding psychologie boomt: ‘Kies er niet voor als je je eigen problemen wilt oplossen’ Het aantal studenten psychologie neemt een hoge vlucht. De universiteiten kunnen de instroom nauwelijks behappen.