Opinie | Natuur 'Dorre, oranje akkers tijdens prille, frisgroene lentedagen, dat hoort niet in Flanders Fields'
Natuur Natuur Bioloog Kris Struyf: ‘Politici beseffen te weinig dat ze een onderdeel van de natuur zijn’ ‘Ga de natuur in, dan leer je haar beter appreciëren.’ Dat is de boodschap die bioloog Kris Struyf de Vlaming wil meegeven. Niet het minst aan Vlaamse politici.
Milieu Milieu VN-Waterconferentie eindigt met zevenhonderd toezeggingen Tijdens de VN-Waterconferentie van de afgelopen dagen, mede georganiseerd door Nederland, hebben landen en organisaties ongeveer zevenhonderd toezeggingen gedaan voor hoe zij beter omgaan met water. De toezeggingen zijn gebundeld in een "actieagenda", die als inbreng dient voor de klimaattop in de Verenigde Arabische Emiraten later dit jaar. Aan de conferentie deden 193 landen mee. …
Europa Europa Eredoctor Frans Timmermans over EU-klimaatdoelstellingen: 'Het gevoel van urgentie is in alle landen groot' Frans Timmermans is optimistisch over de compromisbereidheid die nodig is om de Europese klimaatdoelstellingen te halen. De EU-commissaris ziet de verdediging van nationale belangen, zoals de Duitse charge rond e-fuels op de lopende Europese top, niet als de regel.
Milieu Milieu 'Dat uitgerekend het melkveebedrijf van Averbode in 2030 moet stoppen, is ongelukkig' De Vlaamse stikstofcrisis blijkt nauw verweven met een ecologische ramp in Brazilië. Norbertijn Luc Vankrunkelsven maakte er zijn levenswerk van. De klok tikt – helaas ook voor hem.
Opinie | Opinie Opinie | Opinie 'De huismus verdwijnt: wat zegt dat over de leefbaarheid van onze dorpen en steden?' 'De huismus is vermust. Deze bekende vogel was eeuwenlang de gevederde buur van de mens. Nu verdwijnt ze echter razendsnel uit onze dorpen en steden. Die Houdini-act spreekt helaas boekdelen over de leefbaarheid van onze woonomgeving voor dier én mens', schrijft Julie Van Houtryve. 'Daarom organiseren we met Vogelbescherming Vlaanderen opnieuw een huismussentelling: een beter begrip van de stand van het huismussenbestand zal ons niet alleen helpen met hun achteruitgang af te remmen, maar ook tonen hoe we onze tuinen, dorpen en steden beter kunnen wapenen tegen de vele milieucrises.'
Klimaat Klimaat 'We moeten ons sneller aanpassen aan de gevolgen van de klimaatverandering' Volgens milieuwetenschapper Jan Cools (UAntwerpen) moeten we dringend meer doen dan alleen maar onze CO2-uitstoot terugdringen. ‘We kunnen veel leren van de natuur.’
Klimaat Klimaat Red de planeet en je portemonnee (10): ‘Plant een boom aan de zuidwestkant van je huis’ Een boom in de tuin zorgt voor een airco-effect tijdens warme zomers. De planeet én je energierekening zullen je dankbaar zijn.
Opinie | Klimaat Opinie | Klimaat 'Als we een klimaatramp willen vermijden, is onmiddellijk meer actie nodig' 'Hopelijk zal deze nieuwe waarschuwing opnieuw een belangrijke sprong voorwaarts inluiden, of eerder een reeks van sprongen', schrijft Koen Stuyck van WWF. Hij reageert op het syntheserapport van het IPCC. Daarin wordt gesteld dat de uitstoot van broeikasgassen onmiddellijk moet dalen, willen we de opwarming van het klimaat onder de 1,5°C houden.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Duurzame zetelverwarming: 'Een alternatief voor de erg vervuilende terrasverwarmers' ontwikkelde een duurzame warmtetechnologie voor buitenmeubilair
Milieu Milieu VS leggen wettelijke PFAS-normen in drinkwater op: 'Historisch' De regering-Biden heeft voor het eerst normen opgesteld voor PFAS in het drinkwater. Milieuorganisaties spreken van een primeur en een belangrijke stap om gezondheidsschade door 'forever chemicals' te beperken.
Natuur Natuur Bomenkap in tuinen: 'Iedereen houdt van bomen tot ze te dichtbij komen' Wonen in het groen is zelden goed… voor het groen, zo blijkt. Veel mensen ervaren een boom als ‘overlast’.
Klimaat Klimaat Nederland kiest vandaag ook voor 'waterschappen': 'Enorme dijkversterkingen nodig' Vandaag vinden in Nederland de Waterschapsverkiezingen plaats. Op die dag worden de nieuwe bestuurders verkozen die al het water beheren dat Nederland rijk is. Ondanks het stoffige imago van de waterschappen stellen ook jongeren zich ervoor kandidaat: 'Hier kunnen we echt op de inhoud focussen.'
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans' Beestenboel: sommige zanglijnen van de zanglijster gaan al eeuwen mee
Klimaat Klimaat Red de planeet en je portemonnee (9): 'Gebruik de hulpmiddelen in webwinkels' In België worden per jaar bijna 400 miljoen pakketjes verzonden via online shoppen. Om een nog grotere impact op het milieu te vermijden, is het ontzettend belangrijk om je pakje niet te retourneren.
Milieu Milieu Nederlanders naar de stembus: 'Door klimaatverandering worden waterschappen alleen maar belangrijker' Vandaag staan in Nederland niet enkel de Provinciale Statenverkiezingen maar ook de waterschapsverkiezingen op het programma. Een waterschap is een bestuursniveau dat uniek is in de wereld. Professor Sander Meijerink (Radboud Universiteit) onderzoekt die manier van waterbeheer.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Burgerraad voor het Klimaat: ‘Dit is een kans om gehoord te worden’ Wat gebeurt er als je burgers actief betrekt bij de uittekening van een klimaatbeleid? In Brussel proberen ze het sinds begin dit jaar met een Burgerraad voor het Klimaat, waarin gelote inwoners samen concrete aanbevelingen formuleren.
Klimaat Klimaat Red de planeet en je portemonnee (8): 'Laat je lichaam gratis voor je werken' De fiets als alternatief vervoersmiddel kreeg al heel wat aandacht. Professor Thérèse Steenberghen wil echter een lans breken voor het stappen. 'Denk bij elke verplaatsing eerst na of het te voet kan.'
Milieu Milieu In kaart gebracht: PFAS-producenten in Europa In Europa produceren 11 bedrijven in 17 fabrieken nog altijd PFAS, een verzamelnaam van vaak giftige en mogelijk kankerverwekkende chemische stoffen. Dat blijkt uit onderzoek van The Forever Pollution Project, een internationaal collectief van gespecialiseerde journalisten.
Milieu Milieu VK trekt jaarlijks 1 miljard pond uit voor koolstofafvang en -opslag De Britse regering heeft een investering van 20 miljard pond op 20 jaar tijd aangekondigd in koolstofafvang en -opslag. Tegelijkertijd wordt ook een versnelling hoger geschakeld inzake de steun voor de ontwikkeling van nucleaire energie.
België België Milieujurist Hendrik Schoukens over stikstofakkoord: 'Pas als natuur hersteld is, mogen we nadenken over nieuwe vergunningen' De Vlaamse regering heeft eindelijk haar stikstofakkoord beet. Volgens milieujurist en politicus van Groen Hendrik Schoukens een stap in de goede richting. 'Maar nu heeft de natuur behoefte aan rust.'
Klimaat Klimaat Land voor Europese biobrandstoffen kan 120 miljoen mensen voeden De EU gebruikt een oppervlakte aan landbouwgrond ter grootte van Ierland voor de productie van biobrandstoffen. Het areaal zou 120 miljoen mensen kunnen voeden, zeggen milieuorganisaties. 'Een schandalige verspilling'.
Klimaat Klimaat Van bakstenen tot cornflakes: CO2 recycleren om de klimaatopwarming te bestrijden We kunnen de klimaatopwarming alleen efficiënt bestrijden als we massaal CO2 uit circulatie halen. Zover staan we helaas nog niet.
Natuur Natuur Maak van de regen uw vriend: kies voor een sponstuin Ontharding is meer dan alleen wat tegels uitbreken. Uw tuin moet ook natter worden. Marc Verachtert en tuinexpert Bart Verelst vertellen u hoe u dat doet. ‘We moeten af van het idee dat onze tuin een immens bouwwerk moet zijn.’
Natuur Natuur Update Dirk Draulans over nieuwste inzichten stikstofvervuiling: het is nog erger dan we dachten Wat dóét stikstofvervuiling eigenlijk met onze natuur? Er groeien meer bramen en brandnetels, ja. Maar het is zo veel erger. Ecosystemen kunnen compleet ontwricht raken. Knack maakt de harde balans op.
Klimaat Klimaat Red de planeet en je portemonnee (7): ‘Pluk verloren fruit' Geld besparen, je voedselkilometers minimaal houden én verspilling tegengaan? Dat doe je door naar een plukplek te gaan.
Opinie | België Opinie | België Waarom minister-president Jambon het stikstofdossier moet evacueren uit zijn regering Landbouw- en milieuorganisaties kwamen tot een akkoord over het nieuwe Mestactieplan. Laat hen ook het stikstofakkoord sluiten, stelt Simon Demeulemeester, adjunct-hoofdredacteur van Knack, voor.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Taking care of Africa De hele planeet is bedreigd, maar sommige plekken – zoals Afrika – nog meer dan andere. In Tsjaad bundelt Hindou Oumarou Ibrahim de lokale krachten om natuurlijke hulpbronnen van de regio in kaart te brengen en de waterbronnen beter en vredevoller te managen. In 2021 ontving ze de Rolex Award for Enterprise.
Natuur Natuur Onteigeningen in Vesdervallei: 'Rivier ruimte geven om te overstromen' De Waalse regering wil nieuwe watersnood in de Vesdervallei voorkomen, met de nodige onteigeningen tot gevolg.
Klimaat Klimaat Red de planeet en je portemonnee (6): 'Vergeet het exotische Thailand, kies voor de Ardennen' Je reisgewoonten aanpassen? Dat ligt voor heel wat mensen erg moeilijk. Toch heeft minder en anders reizen een grote potentiële impact op ons klimaat, berekende professor Jo Van Caneghem.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Cargofiets schuift bestelwagen aan de kant: 'Bron van kwaliteitsjobs voor steden van morgen' In drukke steden zoals Brussel laat Urbike de goederenstroom vlotter verlopen. Zijn wapen? De cargofiets als alternatief voor bestelwagens.
Klimaat Klimaat VN-lidstaten bereiken historisch akkoord over bescherming van volle zee De lidstaten van de Verenigde Naties hebben zaterdag, na jarenlang onderhandelen, eindelijk een akkoord te pakken over een internationale overeenkomst ter bescherming van de volle zee. "Het schip heeft de wal bereikt", kondigde de voorzitter van de conferentie, Rena Lee, zaterdagavond om 21.30 uur plaatselijke tijd op de hoofdzetel van de Verenigde Naties in New …
Natuur Natuur In beeld: protesterende boeren in Brussel Een grondig stikstofakkoord en goedgekeurde landbouwsubsidies: met die eisen trekken Vlaamse boeren naar de hoofdstad in tractorstoeten.
België België Landbouwers en natuurbeschermers over de stikstofcrisis: 'Wij zijn elkaars bondgenoten' In de luwte van de politieke crisis en het boerenprotest zitten boeren en natuurbeschermers sinds vorig jaar regelmatig samen aan tafel. ‘Goed voor het wederzijds vertrouwen’, zeggen de twee partijen. Al blijkt het stikstofdossier ook hier een splijtzwam.
Klimaat Klimaat Red de planeet en je portemonnee (5): ‘Leer de kunsten van het aardappelmesje' Hoeveel jongeren kunnen er nog aardappelen of een peer schillen zonder de schil met de helft van het vruchtvlees weg te gooien? Tessa Avermaete, experte duurzame voeding, legt uit waarom een mesje goed hanteren heilzaam is voor je budget.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Klimaatdichters: 'We geven een stem aan wie anders niet wordt gehoord' 230 Vlaamse en Nederlandse klimaatdichters gooien woorden als opgestoken vuisten in de lucht. Poëzie kan het tij keren, is hun vaste overtuiging die ze met metaforen in de praktijk brengen. Toch zijn bondgenoten meer dan welkom. 'Deze strijd gaat iedereen aan.'
Klimaat Klimaat Red de planeet en je portemonnee (4): ‘Bestel online maar kies een zo ruim mogelijke levertijd' Vandaag besteld, morgen niet in huis? Volgens professor Robert Boute (KU Leuven) moet dat het nieuwe devies van de consument zijn.
Opinie | Politiek Opinie | Politiek Dirk Draulans breekt lans voor kleine stukjes natuur: 'Natuurminnende burger, wees niet bang voor de overheid' De burger die bezorgd is om onze natuur, mag best wat minder bang zijn, meent bioloog en Knack-redacteur Dirk Draulans. Vooral minder bang van overheden.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans' Beestenboel: ineens duikt de medicinale bloedzuiger weer bij ons op
Milieu Milieu Studie Natuurpunt: paardenbloem meest aantrekkelijk voor wilde bijen De paardenbloem is de meest aantrekkelijke bloem voor wilde bijen. Uw gazon niet maaien, of op het juiste tijdstip, kan helpen de bijenpopulatie een duw in de rug te geven.
Klimaat Klimaat Tegelwippen: waarom het een goed idee is om zo veel mogelijk stenen uit je tuin te wippen Er liggen nog steeds te veel stenen in de Vlaamse tuinen. Met het Vlaams Kampioenschap tegelwippen wil de Vlaamse regering daar verandering in brengen.
Milieu Milieu Op zoek naar een stikstofakkoord: Dirk Draulans over de 'natuurvriendelijke landbouw' van Zuhal Demir Als de stikstofoverlast efficiënt wordt aangepakt, komt de verzoening tussen natuur en landbouw dichterbij.
Opinie | Natuur Opinie | Natuur 'Blue deal of meer bos? Voor het klimaat is kiezen verliezen' 'Er is niet één ecosysteem de kampioen van de klimaatmitigatie: het is maar hoe je het bekijkt en er is geen reden om het ene boven het andere te verkiezen', schrijven vier experts bosecologie naar aanleiding van de toegenomen aandacht voor het behoud en herstel van natte natuur in Vlaanderen.
Klimaat Klimaat Red de planeet en je portemonnee (3): 'Verwarm niet centraal, maar lokaal' Sinds de energiecrisis uitbrak, zetten we massaal onze thermostaat een graadje lager. Maar je kunt nog meer besparen op verwarming. Zelfs tot 30 procent.
Natuur Natuur Natuurpunt: Vlinderbestand leed in 2022 onder zomerdroogte Het jaar 2022 was opnieuw geen memorabel vlinderjaar. Dat laat Natuurpunt dinsdag weten. Extreme weersomstandigheden en dan vooral de te droge zomer gooiden roet in het eten. Al waren er wel lichtpuntjes.
Klimaat Klimaat Red de planeet en je portemonnee (2): 'Vervang nu je wagen door het vervoersmiddel van de toekomst' Geen files of boetes meer? En bovendien minder CO2-uitstoot? Met een cargobike hoef je niet meer te zoeken naar een parkeerplaats en gebruik je het snelste vervoersmiddel in de piekuren. De kinderen vinden het nog leuk ook.