Natuur Kevin Lambeets zet de zeis in het gras: ‘Het is onze morele plicht om de biodiversiteit te verzorgen’
De Klimaatoptimisten Jeanne Collard, pionier van de biomaaltijden op school: 'We moedigen aan anders te eten'
Milieu Milieu Wereld stevent af op nieuw crisistijdperk, waarschuwen vredesonderzoekers Een gevaarlijk samenspel van milieu- en veiligheidscrisissen vormt een complex risico voor de wereldvrede en luidt een nieuw tijdperk van onvoorspelbare risico's in, waar onze beleidsmakers niet voldoende op zijn voorbereid. Dat zeggen onderzoekers van het in Stockholm gevestigde vredesonderzoeksinstituut SIPRI maandag. In een rapport schetsen de onderzoekers een somber beeld van de toekomstige veiligheidssituatie …
Klimaat Klimaat WWF: Europa moet niet meer, maar anders voedsel produceren en consumeren Om de voedselzekerheid te garanderen moet de Europese Unie niet meer, maar minder voeding produceren en haar consumptiepatronen aanpassen. Dat zegt het wereldnatuurfonds (WWF) in het rapport 'Europe eats the world' dat maandag werd gepubliceerd. De onderzoeken die werden samengebracht in het rapport leveren verschillende bevindingen op. Ten eerste stelde men vast dat, in tegenstelling …
Wereld Wereld Australië kiest voor vrouwenrechten en klimaatactivisme De 59-jarige Anthony Albanese heeft maandag in sneltempo de eed als nieuwe Australische premier afgelegd. Hij moet namelijk naar een top van de Quad in Tokio waar hij Joe Biden, Fumio Kishida en Narendra Modi zal ontmoeten - de Quad staat voor een defensiesamenwerking tussen Japan, de Verenigde Staten, India en Australië. De sociaaldemocraten van …
Maatschappij Maatschappij Creg stelt taks tot 70 procent voor op overwinsten gascentrales De federale energieregulator Creg heeft in een presentatie aan het parlement nieuwe suggesties geformuleerd om overwinsten af te romen en de energieprijzen onder controle te houden. Dat schrijft De Standaard zaterdag. Engie/Electrabel haalde in amper drie maanden meer dan een half miljard winst uit zijn kerncentrales. Volgens berekeningen van de Creg beleven ook gascentrales gouden …
Klimaat Klimaat Hittegolf in Spanje kan zorgen voor warmste mei van de eeuw Spanje beleeft dit weekend een ongewone hittegolf die van mei 2022 de warmste maand van de eeuw zou kunnen maken in het land. Vrijdag bereikte het kwik 38 graden in de Andalusische steden Sevilla en Cordoba. In de hoofdstad Madrid zou het zaterdag 34 graden kunnen worden. En in Zaragoza in het noordoosten klimmen de …
Natuur Natuur 5 tuintips tegen droogte en wateroverlast 1 Ontharding is een must. Verklein de verharding van je terras, paadje en oprit. Hoe minder verharding, hoe meer water kan doorsijpelen in de bodem. 2 Vervang een stoeptegel door een geveltuin. Een groene gevel maakt de straat mooier en aangenamer. Daarbovenop zorgt gevelgroen ervoor dat regenwater beter kan indringen in de bodem. 3 Stockeer …
Klimaat Klimaat Groene waterstof in opmars: ‘Ondanks onze ambitieuze strategie, blijft België erg beperkt in zijn mogelijkheden’ Wat is de grootste troef van groene waterstof? Thijs Van de Graaf: Het is een belangrijk instrument voor long duration energy storage, de opslag van energie op lange termijn. De capaciteit om wind- en zonne-energie voor langere periodes op te slaan zullen we nodig hebben in de dunkelflaute: de winterperiode, wanneer er weinig zon en …
Natuur Natuur Zangeres Lara Chedraoui doet mee aan Maai Mei Niet: ‘Ik zie onze gigantische, paradijselijke tuin in Togo nog voor mij’ Ondanks een ranke vijgenboom en ander aanlokkelijk groen doet de binnenplaats van zangeres Lara Chedraoui in niets denken aan de paradijselijke tuin van haar jeugd in Afrika. Elke week vertelt een bekende deelnemer aan Maai Mei Niet over zijn of haar tuin. Wilt u ook meedoen aan onze actie om een maand lang (een stuk van uw gazon) niet te maaien? Schrijf u dan in op maaimeiniet.be.
Klimaat Klimaat Auteur Stefan Brijs over het klimaat en de droogte: ‘Als ik de impact van de mens zie, barst ik soms in tranen uit’ Onderzoekers van de KU Leuven gaan uitdokteren hoe u met uw tuin het klimaat een dienst kunt bewijzen. Komt als geroepen, want het klimaat maakt bokkensprongen. Bewijsstuk A: de verzopen dan wel schroeiend hete zomers van de voorbije jaren.
Natuur Natuur De vuurwants: giftig voor vogels, volstrekt ongevaarlijk voor de mens Ze zien er afschrikwekkend uit maar de vuurwantsen, die steeds meer in onze tuinen voorkomen, zijn volstrekt ongevaarlijk.
édito Opinie | Klimaat édito Opinie | Klimaat 'Dat haar voorzitter van de klimaatstrijd een cultuuroorlog blijft maken, helpt minister Demir niet vooruit'
België België Ketting van 5.000 mensen langs Vesder uit solidariteit met slachtoffers overstromingen De mensenketting werd aangevuld door 500 kajaks en 85.000 vlaggetjes. Een honderdtal stewards hielp bij het organiseren van de ketting. Diet Uytterhoeven, organisatrice van het evenement, laat weten dat eigenlijk op nog meer mensen gerekend was, zowat 10.000, maar dat alles zeer goed verlopen is. De bedoeling van de actie was om steun te tonen …
Natuur Natuur In heel Vlaanderen geldt code oranje in natuurgebieden wegens droogte De code oranje geldt minstens tot maandag en kan daarna mogelijk verlengd worden. 'Het is erg droog en brandgevaarlijk in de natuur. Wees voorzichtig, rook niet in natuur- en bosgebieden. Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein. Vuur maken is verboden', aldus Natuur en Bos. De code betekent ook dat als er brand uitbreekt, …
Milieu Milieu Stadsimker Britt Van Marsenille verliest haar bijenvolk: 'Er zijn nog altijd te weinig bloemen in onze steden' Een jaar geleden zette Britt Van Marsenille nog een nieuwe bijenkast. Vandaag zijn alle bijen dood. ‘Misschien vonden ze niet genoeg nectar en stuifmeel door de winterprik begin april. De bloesems die toen in bloei stonden, zijn verloren gegaan.’ Van Marsenille merkte ook dat er niet meer veel bijen in de kast zaten. Dat kan …
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Paleoklimatologe leest klimaatverandering af van stalagmieten in Grotten van Han 'Het meeste van wat we weten over het klimaat hebben we te danken aan de paleoklimatologie', vertelt Sophie Verheyden, onderzoekster aan het Instituut voor Natuurwetenschappen. Paleoklimatologie is de wetenschap die vroegere klimaten en hun schommelingen bestudeert. In België analyseert Sophie Verheyden de stalagmieten in de grotten van het Geopark Famenne-Ardenne, 'echte informatievallen'. Het Geopark Famenne-Ardenne, …
Wereld Wereld Steeds meer kans op overschrijden grens van opwarming Aarde In 2015 spraken wereldleiders in het Klimaatakkoord van Parijs af dat de opwarming van onze planeet beperkt moet blijven tot 2 graden Celsius, en bij voorkeur tot 1,5. De temperatuur op Aarde is gemiddeld al 1,1 graden warmer. Een warmere Aarde zorgt voor grote problemen, benadrukt de WMO, zoals een stijgende zeespiegel, smeltende gletsjers en …
België België Groen vraagt PFOS-onderzoek bij alle Antwerpenaren Ze reageren daarmee op het bloedonderzoek dat burgercollectief Grondrecht heeft laten uitvoeren en waaruit blijkt dat ook mensen die verder van de 3M-fabriek in Zwijndrecht wonen, met hoge PFOS-waarden kampen. Ruim de helft van de deelnemers aan een steekproef in en rond Antwerpen heeft te veel PFOS in het bloed, toont het onderzoek van expert …
Klimaat Klimaat Moerasplanten zijn kampioen in CO2-opslag Om de klimaatverandering tegen te gaan, moeten we de uitstoot van CO2 door de verbranding van fossiele brandstoffen drastisch aan banden leggen. Maar naast het verminderen van de CO2-uitstoot, is het ook cruciaal om dit broeikasgas dat al in de atmosfeer aanwezig is vast te leggen om zo de verdere opwarming van de aarde tegen te …
Milieu Milieu Vier Vlamingen op vijf steunen langer openhouden kerncentrales Dat blijkt uit De Stemming, een bevraging bij 1.884 Vlamingen in opdracht van De Standaard en VRT Nws, waarover de kranten van Mediahuis en de VRT berichten. Liefst 81 procent van de Vlamingen vindt dat er ook na 2025 kerncentrales moeten worden opengehouden. Op dezelfde vraag antwoordde in 2020 en 2021 respectievelijk slechts 65 en …
Milieu Milieu ‘Het is aangenamer om niet helemaal omringd te worden door beton’ Aan het rijhuis van Marie Despiegelaere in Gent groeit een weelderige klimop langs de voorgevel naar boven. ‘Twee jaar geleden waren er werken in onze straat. Ik heb de werkmannen gevraagd om een paar tegels aan mijn huis uit te breken. Ze hebben er ook een mooi borduur rond gebouwd. Het is tot nu toe …
Klimaat Klimaat 'Wateroorlog' in Burkina Faso bedreigt kwart miljoen mensen Vijftien hulporganisaties luiden de alarmbel na meer dan dertig aanvallen op waterputten en tankwagens, de vergiftiging van bronnen en sabotage van de generatoren die pompen aandrijven. De organisaties spreken van water als nieuw oorlogswapen: 290.000 mensen zijn direct getroffen door de aanvallen, en zelfs 520.000 als de gevolgen van aanvallen op het elektriciteitsnet worden meegeteld. …
Natuur Natuur Doe de test: welk tuinprofiel heeft u? Groene vinger, trotse tuinier of bbq'er: welk tuinprofiel heeft u? Doe hier de test en ontdek het!
Natuur Natuur Beestenboel: de schoonheidscompetitie voor de boompjesslak in de Noordzee is intens De boompjesslak is misschien wel de mooiste zeenaaktslak uit de Noordzee. Maar de schoonheidscompetitie is intens.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Ecopower: 'In Vlaanderen is het nagenoeg onmogelijk om nog een windturbine op land vergund te krijgen' Het spreekwoord “Voor niets gaat zon op” wordt vaak verkeerd begrepen. Aan alles kleeft een prijs, luidt de gangbare verklaring, alleen het licht en de warmte van de zon zijn gratis. Bij Ecopower beseffen ze de onvolledigheid van deze interpretatie. Ook de wind waait geheel en al kosteloos over onze contreien. De coöperatieve stroomleverancier exploiteert …
Milieu Milieu Waarom Tinne Van der Straeten deelneemt aan Maai Mei Niet: 'Duizenden Brusselaars in mijn tuin' Minister van Energie Tinne Van der Straeten heeft twee tuinen, waarvan de grootste 9 hectare beslaat: stadspark Tour & Taxis is het grootste van Brussel, en het is er fijn verpozen voor mens, plant én dier.
Milieu Milieu Beestenboel: modern bosbeheer heeft een averechts effect op de kuifmees Het mooie meesje met de grote kuif ziet zijn favoriete biotoop verdwijnen.
Milieu Milieu Beestenboel: huiskatten vormen een chronische bedreiging voor onze hazelwormen De vrij grote pootloze hagedis is volstrekt ongevaarlijk voor de mens. Helaas voor zijn welzijn ziet hij eruit als een slang.
Milieu Milieu Britse bioloog Howard Thomas: 'Veel mensen zijn slaaf van hun gras' Als geen ander beschrijft de Britse bioloog Howard Thomas het succes van grassen. In zijn visie schakelden ze in hun strijd tegen bomen zelfs de mens in. 'Ik heb me tijdens mijn onderzoek dikwijls afgevraagd: wie buit wie uit?'
Milieu Milieu Schrijfster Alicja Gescinska: 'Als ik de lotto win, investeer ik in de natuur' Filosoof en schrijver Alicja Gescinska woonde als kind in een grauwe flat in Warschau. Nu ze wel een tuin heeft, geeft ze vrije baan aan de wilde natuur: 'Dat is onze plicht.'
Milieu Milieu VUB en ULB richten samen nieuw instituut rond duurzaamheid op De Vrije Universiteit Brussel en Université Libre de Bruxelles gaan samen het Brussels Institute for Advanced Studies (BrIAS) oprichten. Het gaat om een nieuwe kruisbestuiving waarin ze de allerbeste wetenschappers, kunstenaars of ondernemers samenbrengen in een sfeer van volledige vrijheid. Het hoofdthema van het BrIAS is steeds duurzaamheid.
Milieu Milieu Blijft Costa Rica ook met nieuwe president de 'groene leider' van Latijns-Amerika? De verkiezing van de conservatieve Rodrigo Chaves als nieuwe president van Costa Rica leidt tot kopzorgen over de klimaatkoers die het land zal inslaan. Het Centraal-Amerikaanse land geldt al decennialang als een voortrekker op het gebied van natuurbehoud en milieukwesties.
Milieu Milieu Beestenboel: de slakkendoder liquideert zo'n 25 slakken in zijn jonge leven Slakkendoders zijn vrij frêle vliegjes, waarvan de larven parasiteren op slakken.
Opinie | Milieu Opinie | Milieu 'Ja zeggen tegen het leven: het kan nu ook in uw tuin' Maai Mei Niet is een klein onderdeel van een groene cultuuromslag die heel Europa aan het veroveren is. Dat is goed nieuws. En u kunt moeiteloos meedoen.
Milieu Milieu Maai Mei Niet is terug: waarom omgevingminister Zuhal Demir en tv-tuinier Wim Lybaert meedoen Hij leerde zijn volk opnieuw tuinieren, zij zou moeten waken over de weinige natuur die Vlaanderen nog rest. In de aanloop naar de Knack-actie 'Maai Mei Niet' kruisen tv-tuinier Wim Lybaert en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de degens. 'Je zult toch meer je best moeten doen voor het klimaat, Zuhal.'
Natuur Natuur Wim Opbrouck neemt deel aan Maai Mei Niet: 'Mijn vader is een maaier, ik moet hem intomen' Elke week vertelt een bekende deelnemer aan Maai Mei Niet over zijn of haar tuin. Wilt u ook meedoen aan onze actie om een maand lang (een stuk van uw gazon) niet te maaien? Schrijf u dan in op maaimeiniet.be De tuin van acteur Wim Opbrouck is een vorstelijke ode aan de biodiversiteit: een lappendeken van bos, grasland en hagen, waar het wemelt van het leven.
Milieu Milieu Bedreigde Spaanse zoutwaterlagune Mar Menor krijgt eigen rechten Mar Menor, het grootste zeewatermeer van Spanje, is het eerste stuk Europese natuur dat een eigen rechtspersoon wordt. Milieuorganisaties reageren verheugd op dit besluit.
Milieu Milieu Pinterest verbiedt als eerste nepnieuws over het klimaat Pinterest verwijdert voortaan berichten met nepnieuws over de klimaatverandering. Het is daarmee het eerste grote socialemediaplatform met duidelijke richtlijnen rond het klimaat, ook voor adverteerders.
Milieu Milieu Canada stemt in met groot offshore olieproject De Canadese regering heeft woensdag zijn goedkeuring gegeven voor de bouw van een groot en controversieel olieproject voor de kust van het land, in de Atlantische Oceaan. Dat heeft de Canadese minister van Milieu Steven Guilbeault bekendgemaakt. Canada is nu al de vierde grootste olieproducent.
Milieu Milieu Vuilste vliegmaatschappijen in EU kregen voor honderden miljoenen aan uitstootrechten gratis De tien meest vervuilende luchtvaartmaatschappijen in Europa ontvingen vorig jaar voor 683 miljoen euro aan gratis uitstootrechten. Dat blijkt uit openbaar beschikbare gegevens, geanalyseerd door mobiliteitsdenktank Transport & Environment.
Milieu Milieu Vijf lessen uit het IPCC-rapport: kunnen we de klimaatcrisis nog afwenden? De wereld stevent af op meer dan 1,5 graad opwarming en het huidige klimaatbeleid schiet tekort om daaronder te blijven, stelt het VN-klimaatpanel in het rapport dat gisteren verscheen. Maar het rapport bevat nog meer belangrijke boodschappen - een overzicht.
Milieu Milieu Beestenboel: de zonnebaars etaleert een breed spectrum aan karaktertrekken Van hypervoorzichtig tot extreem stoutmoedig: zonnebaarzen hebben ook elk een persoonlijkheid
Milieu Milieu Hoe maken we het Vlaanderen van de toekomst groener, duurzamer en gezonder? Zowel innovatiestrateeg Stefaan Vandist als de vereniging Natuurpunt tekende toekomstscenario's voor Vlaanderen binnen dertig jaar uit. De basisboodschap is: denk positief.
Milieu Milieu Kunnen we de klimaatcrisis nog afwenden? Vijf lessen uit het IPCC-rapport De wereld stevent af op meer dan 1,5 graad opwarming en het huidige klimaatbeleid schiet tekort om daaronder te blijven, stelt het VN-klimaatpanel in het rapport dat gisteren verscheen. Maar het rapport bevat nog meer belangrijke boodschappen - een overzicht.
Milieu Milieu Klimaatcoalitie vraagt overheden om met duidelijk actieplan op de proppen te komen België moet zijn verantwoordelijkheid nemen door een duidelijk actieplan op te stellen dat vervuilende technologieën inruilt voor hernieuwbare energie en een dalend energieverbruik. Dat is de reactie van de Klimaatcoalitie.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Elektrisch autodelen: 'Nu de echte autofreaks nog overtuigen' Omdat de uitstoot van broeikasgassen pijlsnel omlaag moet, richtte Joachim Jacob met gelijkgezinden in 2015 Partago op, een burgercoöperatie voor elektrische deelauto's. 'We moeten af van fossiele brandstoffen. Om de klimaatcrisis aan te pakken en om niet langer afhankelijk te zijn van schurkenstaten.'