België 'Kanker is een zinvol biologisch programma' en andere gevaarlijke onzin van de Nieuwe Germaanse Geneeskunde
Gezondheid Gezondheid Covid: minder dan 90 patiënten op intensieve zorg Dat blijkt dinsdagmorgen uit cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. Op intensieve zorg liggen intussen nog 87 coronapatiënten, eveneens goed voor een daling met 18 procent. Er werden de voorbije week dagelijks nog gemiddeld 79 patiënten met covid-19 opgenomen in het ziekenhuis, wat dan weer een daling is met 23 procent. In de week van 14 …
Gezondheid Gezondheid Natuur op doktersverwijzing: wat als de huisarts nu eens een boswandeling voorschreef? De mens maakt sinds het begin van zijn bestaan deel uit van een natuurlijk ecosysteem en heeft een aangeboren connectie met de natuur. Alles en iedereen heeft elkaar nodig, van de onzichtbare schimmel over de hoge boom tot de mens, en dat dreigen we weleens uit het oog te verliezen. Wilde natuur levert ons allerlei …
Gezondheid Gezondheid Vrouw, 55-plus, zorgtaak: meeste kans op burn-out Ruim een op de tien Vlaamse werknemers en zelfstandigen stevent af op een burn-out. Opvallend is dat de gezinssituatie geen significant verschil maakt. Leeftijd wel: 55-plussers maken de helft meer kans op een burn-out dan twintigers. Net zoals geslacht: vrouwen lopen 30 procent meer risico dan mannen. Laaggeschoolden en zelfstandigen in de bouw en de …
Psychologie Psychologie Hoe voorkom je herval na depressie? Recente bevindingen tonen aan dat cognitieve training een interessante strategie is om het risico op het heroptreden van een depressie te reduceren. Maar wat weten we juist over dergelijke vorm van training en waarom zou zoiets interessant kunnen zijn als je in het verleden een depressie hebt meegemaakt? Depressie: verschillende aspecten Bij ‘depressie’ denkt men …
Wereld Wereld Oklahoma stemt wet die abortus al vanaf de bevruchting verbiedt Het parlement van de Amerikaanse staat Oklahoma heeft donderdag een wet aangenomen die abortus al vanaf de bevruchting verbiedt. De regeling zou zo goed al alle abortussen in de conservatieve zuidelijke staat illegaal maken. Net als bij de abortuswet die in september vorig jaar in Texas werd aangenomen, zullen burgers de mogelijkheid krijgen om klacht …
Maatschappij Maatschappij Crowdfundingcampagne moet openluchtzwemmen in Brussel verankeren Arno gaf voor zijn dood nog toestemming om zijn nummer, intussen 20 jaar oud, te gebruiken voor het goede doel. 'Je veux nager' begint aan een nieuwe tournee door de Brusselse muziekscène: vijf Brusselse bands, waaronder Splendeur en Tropicant, nemen hun eigen versie op van de klassieker van 'le plus beau'. In Anderlecht opende Flow, …
Wereld Wereld Eerste besmetting met apenpokkenvirus vastgesteld in ons land Er is een eerste besmetting met het apenpokkenvirus vastgesteld in België. Dat heeft Isabel Brosius van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen donderdagavond meegedeeld aan het VRT-nieuwsprogramma Laat. Het ITG en het Agentschap Zorg en Gezondheid hebben de informatie ook bevestigd aan Belga. "Het gaat om iemand die zich bij ons in Antwerpen …
Gezondheid Gezondheid Steeds meer gevallen van apenpokken: waarom de uitbraak in Europa atypisch is Update De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat ervan uit dat steeds meer gevallen van het apenpokkenvirus, een mildere variant van het pokkenvirus, zullen opduiken, nu in landen extra gecontroleerd wordt op de aanwezigheid van het virus. Omdat de incubatieperiode soms tot drie weken kan duren, zijn sommige gevallen vandaag nog niet zichtbaar. Mogelijk zal het virus zich steeds …
Psychologie Psychologie Drie kwart van de studenten voelt zich eenzaam Dat is zowel het geval bij studenten die thuis wonen als bij studenten die op kot zitten. Slechts 30 procent van de respondenten is (heel) tevreden met zijn/haar mentaal welzijn tijdens dit academiejaar, terwijl dat cijfer voor de pandemie 56 procent bedroeg. Dat meldt Teleblok donderdag in een persbericht. 'Studenten geven aan dat lachen en …
Psychologie Psychologie Drie kwart van de studenten voelt zich eenzaam Dat is zowel het geval bij studenten die thuis wonen als bij studenten die op kot zitten. Slechts 30 procent van de respondenten is (heel) tevreden met zijn/haar mentaal welzijn tijdens dit academiejaar, terwijl dat cijfer voor de pandemie 56 procent bedroeg. Dat meldt Teleblok donderdag in een persbericht. 'Studenten geven aan dat lachen en …
Gezondheid Gezondheid Digitale puberteit begint al op 10 jaar Uit het onderzoek blijkt dat kinderen al vanaf 10-jarige leeftijd actief zijn in de online wereld van jongeren en volwassenen, hoewel ze op die leeftijd strikt genomen nog niet op sociale media mogen. Ze mogen officieel pas vanaf hun 13de verjaardag een account aanmaken op sociale media. 'Dat betekent dat ze al op jonge leeftijd …
Psychologie Psychologie Jongeren over mentale gezondheid: 'Alles wordt boven onze hoofden beslist' Ondanks de verregaande versoepelingen van de coronamaatregelen gaat het nog steeds niet goed met de mentale gezondheid van jongeren. Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat bijna 20 procent van de Vlaamse tieners kampt met matige tot ernstige mentale problemen. Volgens het laatste rapport van de Mental Assessment Group, een onderdeel van de GEMS …
Gezondheid Gezondheid Wat hebben we geleerd van het coronabeleid: ‘lui optimisme’ kan ons zuur opbreken Er is een schrijnend gebrek aan solide evaluaties van het coronabeleid in België en elders. Toch is de kans reëel dat we opnieuw maatregelen zullen moeten nemen.
Gezondheid Gezondheid Vzw ZitStil zoekt een BV met ADHD: ‘Nog altijd zijn het ambetanteriken, of kinderen die niet zijn opgevoed’ In onze veeleisende samenleving lopen jongeren met ADHD vaak verloren, ook omdat het onderwijs niet aan hen is aangepast, zegt Greet Herssens van het kenniscentrum ZitStil. ‘Medicatie is nooit meer dan een hulpmiddel.’
Gezondheid Gezondheid Vrouwenziektes nog te vaak miskend: ‘De arts adviseerde een wijntje te drinken als seks te pijnlijk werd’ De tijd dat vrouwen met onverklaarbare en vage klachten, depressieve gevoelens of vreselijke pijnen als ‘hysterisch’ werden weggezet, mag dan wel voorbij zijn, toch vegen ook vandaag sommige artsen bepaalde aspecten van de vrouwelijke gezondheid onder de mat. Het vrouwenlichaam en zijn specifieke samenspel van hormonen blijkt immers nog steeds niet helemaal doorgrond. Niet verrassend …
Gezondheid Gezondheid Zelfs op je tachtigste loont het nog om gezonder te gaan leven Minder alcohol drinken, niet roken, een gezond gewicht houden, fruit en vis eten, bewegen en meer slapen: dit zijn de ingrediënten om je leven mee te verlengen, zeggen wetenschappers van de Universiteit van Osaka. Ze baseren hun resultaten op onderzoek onder vijftigduizend mensen die ze dertig jaar geleden zijn beginnen volgen. Bij de start van …
Gezondheid Gezondheid Dokter Tine Rappé wint Prijs van de Jonge Huisarts 2022 De uitreiking daarvan vond afgelopen zaterdag 14 mei plaats tijdens de familiedag van huisartsenkoepel Domus Medica, in Bokrijk. Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Artsenkrant met medewerking van het Interuniversitair Centrum voor de Huisartsenopleiding (ICHO) en Domus Medica, en met de financiële steun van het Rode Kruis-Vlaanderen de 'Prijs van de Jonge Huisarts powered by Artsenkrant'. Uit …
Opinie | Wetenschap Opinie | Wetenschap 'Wat fobieën ons leren over racisme' In 2003 werd Marquise Hudspeth, een jongeman van 25, gedood door de politie in Shreveport, Lousiana, in het diepe zuiden van de Verenigde Staten. De agenten hadden hem doen stoppen omdat hij niet stuurvast reed – ze wilden controleren of hij gedronken had. Een routineklus, zou je denken. Maar het ging vreselijk mis. Toen hij …
Gezondheid Gezondheid Frank Vandenbroucke wil mondmaskerplicht behouden bij dokter en apotheker Dat zei hij zondag bij VTM Nieuws in aanloop naar het Overlegcomité van vrijdag. Volgens Vandenbroucke is er nog weinig verzet tegen het afschaffen van de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer. Maar in de medische sector kan het masker nog wel nut hebben, vindt hij. De minister verwacht dat het virus de komende maanden steeds …
Gezondheid Gezondheid De geschiedenis van de spermabank: over de pioniers, de 'seksclub' en controversiële zwijgplicht In België kampt bijna één man of vrouw op tien met vruchtbaarheidsproblemen. Historica Tinne Claes onderzoekt in haar debuut wanneer en hoe kinderloosheid een medisch probleem werd. Altijd weer krijgt ze de vraag waarom ze uitgerekend dit onderwerp koos. 'Mensen zijn nieuwsgieriger naar je motivatie', schrijft ze, 'als je de geschiedenis van de spermabank onderzoekt …
Gezondheid Gezondheid Obesitas: waarom is afvallen zo duur? Erken obesitas als chronische ziekte, start met preventie tijdens de zwangerschap en in de kleuterklas, en zorg voor een betere terugbetaling van obesitasbehandelingen, bepleiten experts. ‘Nu helpen we alleen wie het kan betalen.’
Voeding Voeding Het geheim om kleuters groenten te doen eten: geduld 'Uit eerder onderzoek weten we dat kinderen minstens acht tot tien keer iets nieuws moeten eten voor ze het lekker gaan vinden', zegt onderzoekster Britt van Belkom van de Universiteit van Maastricht. Ze verrichte onderzoek naar de eetgewoontes van jonge kinderen en presenteerde haar bevindingen op het European Congress on Obesitas, vorige week in Maastricht. …
Gezondheid Gezondheid Spanje kondigt driedaags menstruatieverlof aan De Spaanse minister van Gelijke Kansen Irene Montero, die voor het radicaal-linkse Podemos zetelt, legt op dinsdag 17 mei een grote hervormingswet voor aan de ministerraad. Het wetsontwerp omvat onder meer een menstruatieverlof van drie dagen. Montero verwacht dat het wetsontwerp zal worden goedgekeurd door de Spaanse regering, een minderheidscoalitie van de socialistische partij PSOE …
Gezondheid Gezondheid Waarom is schurft de laatste tijd in opmars? Antwerpse apothekers hebben nog amper crèmes tegen scabiës (schurft) in de rekken liggen. De besmettelijke huidaandoening, die veroorzaakt wordt door de schurftmijt, blijft immers rondgaan in de regio. Ook in de rest van Vlaanderen en de ons omringende landen rapporteren huisartsen een hogere incidentie dan normaal. Over hoeveel gevallen het precies gaat, is moeilijk te …
Wereld Wereld WHO maakt melding van 348 besmettingen met mysterieuze hepatitis Er zijn intussen al besmettingen gemeld in twintig landen. In totaal wachten 70 andere verdachte gevallen uit dertien landen nog op bevestiging door labotests. Slechts vijf landen hebben al meer dan vijf gevallen, maar in het Verenigd Koninkrijk waren er dan weer 160 besmettingen. In België zijn tot nu toe drie bevestigde besmettingen geregistreerd. "Op …
Gezondheid Gezondheid Opnieuw minder dan 2.000 coronapatiënten in ziekenhuizen Tussen 30 april en 6 mei werden dagelijks gemiddeld 4.413 coronabesmettingen geregistreerd, een daling met 8 procent op weekbasis. In diezelfde periode werden gemiddeld 19.500 testen per dag afgenomen, waarvan 24,7 procent een positief resultaat gaf. De voorbije zeven dagen werden er elke dag gemiddeld 125 mensen in het ziekenhuis opgenomen met covid-19, een daling …
Gezondheid Gezondheid Pollenseizoen van start: wat betekent Maai Mei Niet voor hooikoortspatiënten? Het graspollenseizoen is begonnen. Volgens de metingen van het Nationaal Aerobiologisch Meetnet AirAllergy van Sciensano zijn de graspollenconcentraties in de lucht sinds begin mei zeer geleidelijk gestegen. Mensen die gevoelig zijn aan graspollen, meldt het gezondheidsinstituut, kunnen nu last hebben van allergische symptomen. Het werpt de vraag op of het dan wel een goed idee is …
Gezondheid Gezondheid VS: onderzoek naar 109 gevallen van kinderhepatitis, met vijf sterfgevallen Dat heeft het Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vrijdag bekendgemaakt op een persconferentie. De gevallen van de mysterieuze leverontsteking zijn in 25 Amerikaanse staten en gebieden ontdekt. De gemiddelde leeftijd van kinderen die hiermee te maken krijgen, is twee jaar, zo meldt het CDC. Door hun jeugdige leeftijd kwamen deze kinderen niet in …
Opinie | Gezondheid Opinie | Gezondheid 'Dokter Google is een kwakzalver' De voorbije twee jaar werden we overspoeld met desinformatie over corona en covid. Nu we in de staart van de pandemie lijken te zitten, is het hopelijk voor iedereen duidelijk dat het virus niet mee surft met de elektromagnetische stralen uit onze smartphone, covid niet onvruchtbaar maakt (tijdens de pandemie werden meer kinderen geboren) en …
Gezondheid Gezondheid EU-landen mogelijk aansprakelijk voor gezondheidsproblemen door slechte luchtkwaliteit Het Hof behandelt momenteel de zaak van een anonieme Fransman die een schadevergoeding van 21 miljoen euro eist van de Franse overheid. Die is er volgens de klager niet in geslaagd een schadelijk niveau van luchtkwaliteit te voorkomen. In haar advies aan de rechters, wijst advocaat-generaal Juliane Kokott erop dat de Europese normen met betrekking …
Voeding Voeding Alarmerend obesitasrapport: met deze 10 simpele gewoontes pak je je overgewicht aan Volgens nieuwe cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is maar liefst 59,5 procent van de Belgische volwassenen te dik. Bij de mannelijke bevolking is dat zelfs 67,6 procent. Nog verontrustender is dat 25,5 procent van de kinderen in ons land met overgewicht kampt. Volgens gezondheidsinstituut Sciensano lijdt bijna 6 procent van de Belgische minderjarigen zelfs aan …
Gezondheid Gezondheid Bloedvoorraad in België staat op laag peil Normaal moeten er elk jaar zo'n 500.000 bloedzakken ingezameld worden om aan de behoeften van de ziekenhuizen te voldoen. Sinds het begin van het jaar is het aantal bloedcollectes met 15 tot 20 procent gedaald en ligt het aantal annulaties door donoren bijna 15 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het …
Gezondheid Gezondheid Dokters van de Wereld betwist vaccinmonopolie van Pfizer en BioNtech Dokters van de Wereld liet dus patentaanvragen onderzoeken, maar bij twee van deze geclaimde octrooien blijkt nu dat er sprake is van een duidelijk gebrek aan uitvinding, een cruciaal criterium voor patenteerbaarheid. 'BioNtech heeft de kennis van de huidige stand van de techniek op het gebied van mRNA-vaccins eenvoudigweg toegepast op een nieuw virus, namelijk …
Wetenschap Wetenschap Trippen tegen trauma’s: zijn psychedelica geneeskrachtig? Er zijn sterke aanwijzingen dat mensen met een trauma, een angststoornis of een zware depressie gebaat kunnen zijn bij psychedelica. ‘Het lijkt erop dat zulke stoffen hun herstelproces kunnen versnellen of vergemakkelijken’, zegt onderzoeker Dimitri De Bundel.
Gezondheid Gezondheid WHO: 'Bijna zes op de tien volwassenen kampen met overgewicht of obesitas' Ongeveer 59 procent van de volwassen bevolking in de WHO Europa-regio kampt met overgewicht of obesitas. Er is bovendien een duidelijk verschil tussen mannen (63 procent) en vrouwen (54 procent). Maar ook bij kinderen schoten de obesitascijfers de laatste decennia de hoogte in. Zo heeft bijna één op de drie kinderen er last van, met …
Gezondheid Gezondheid Kinderrechtencommissaris hekelt dat België nog geen verbod heeft op geweld in opvoeding België blijft achter in de strijd tegen geweld op kinderen en is bij de vier laatste landen in de EU zonder een verbod op geweld in de opvoeding. Dat meldt kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens zaterdag op de Internationale Dag tegen Lijfstraffen op Kinderen.
Gezondheid Gezondheid Veroorzaakt een verkoudheidsvirus een nieuw soort acute kinderhepatitis? 5 vragen Het aantal gevallen van de acute hepatitis van onbekende oorsprong bij kinderen blijft verder toenemen in Europa. Wat is er aan de hand?
Gezondheid Gezondheid Apotheken kampen met tekort aan pijnstillers voor kinderen Sommige pijnstillers voor kinderen zijn momenteel nog amper te vinden bij de apotheek. Bepaalde soorten zullen zelfs pas deze zomer weer aangevuld zijn. Het gaat om de bekende merken Perdolan en Nurofen, zo schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen woensdag.
Gezondheid Gezondheid 'Kom uit je kop' wil mannen met donkere gedachten aanzetten hulp te zoeken Onder het motto 'Kom uit je kop' lanceert het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) een nieuwe campagne voor suïcidepreventie. De actie wil psychische problemen en zelfmoordgedachten bij mannen uit de taboesfeer halen en mannen en hun omgeving aanmoedigen "uit hun kop" te komen en hulp te zoeken op de manier die hen het best past.
Gezondheid Gezondheid EU kondigt grootste verbod ooit aan op giftige chemicaliën De Europese Commissie heeft het grootste verbod ooit op schadelijke chemicaliën aangekondigd. Tegen 2030 zullen volgens plan duizenden schadelijke en giftige stoffen in de ban zijn.
Gezondheid Gezondheid 'We leren meer over de natuur door een documentaire te bekijken dan door zelf een boswandeling te maken' Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar traditioneel duikt bij velen rond deze tijd van het jaar het Nature Deficit Disorder (NDD) op. De jongere generatie heeft er zelfs het hele jaar door last van.
Gezondheid Gezondheid Amper één op vier gehospitaliseerde coronapatiënten is na een jaar helemaal genezen Slechts een kwart van de gehospitaliseerde coronapatiënten is een jaar na hun ziekenhuisopname helemaal genezen. Dat blijkt uit een Britse studie die werd gepubliceerd in The Lancet Respiratory Medicine. Vrouwen en personen met obesitas lopen een groter risico om blijvende gezondheidsklachten te ervaren.
Gezondheid Gezondheid Extreem misselijk tijdens je zwangerschap? 'Erkenning is even belangrijk als medische zorg' De hele dag door zo misselijk zijn dat je geen eten of drinken kunt binnenhouden en zelfs gewicht verliest: het treft 1 op de 200 zwangere vrouwen. Wat valt eraan te doen?
Gezondheid Gezondheid Spaarlamp gebroken? Gebruik geen stofzuiger Spaarlampen bevatten in tegenstelling tot gloeilampen een kleine hoeveelheid kwik. Kwik verdampt en is giftig. Een gebroken spaarlamp ruim je daarom beter voorzichtig op.
Video | Gezondheid Video | Gezondheid Kunnen jouw medische gegevens iemands leven redden? Bij sommige patiënten duurt het jaren voor ze de juiste diagnose en een therapie op maat krijgen. Dat is vaak kostbare tijd die verloren gaat, terwijl de oplossing voor het grijpen ligt. Kunnen we al onze kennis en data inzetten om meer mensenlevens te redden? Prof. dr. ir. Liesbet Peeters (UHasselt) zweeft ergens tussen de hoogtechnologische en de hoogmedische wereld en doet er alles aan om die twee samen te brengen.