Kan een gezonde darmflora allergieën helpen voorkomen?

Jan Etienne

Het antwoord op deze vraag lijkt 'ja'. De bacterievolkeren in je darmen bepalen deels mee of je een voedselallergie zal ontwikkelen. Én ook de kans dat je ze alsnog zal ontgroeien. Onderzoek bij muizen levert ons steeds meer inzicht in de mogelijke mechanismen en opent zo misschien de weg naar therapie. Maar van muizen naar mensen is nog een hele stap.

Hoe voorkom je nierstenen?

Nierstenen bestaan in alle formaten. Ze veroorzaken niet altijd klachten, maar soms gaan ze gepaard met helse pijn. Veel drinken is de voor de hand liggende preventieve boodschap, maar je kan meer doen dan dat.

Test met hiv-vaccin komt eraan

Farmaciegigant Johnson & Johnson gaat later dit jaar een experimenteel vaccin tegen hiv uittesten, bij homoseksuele mannen in de VS en in Europa. Op dit moment bestaat er nog geen vaccin dat bescherming biedt tegen het virus dat het dodelijke aids veroorzaakt.

Hoe ga jij om met pijn?

Iedereen heeft wel eens pijn. De meesten af en toe, andere frequenter tot bijna dagelijks. Het gezondheidsmagazine Bodytalk wil graag weten hoe jij omgaat met pijn en wat pijn voor jou betekent.

Vet in onze voeding: een vriend of een vijand?

Jan Etienne

"Van te veel fret word je vet", titelde een krant. Natuurlijk is dat zo en het is gemakkelijk gezegd voor de snijbonen onder ons. Maar dit soort advies maakt de rest geen snars wijzer. Laat staan dat het je helpt gewicht te verliezen. Of gezond te eten. Volgens de ene specialist is veel vet in onze voeding best gezond. De andere zegt nee. Je kan op veel voedingsadviezen, zelfs van specialisten, geen peil meer trekken. Maar we moeten durven toegeven, het blijft complex.