Test Aankoop: 'Helaas zijn er nog veel andere kleine Pia's'

Test Aankoop pleit woensdag, naar aanleiding van de solidariteitsactie voor de negen maanden jonge baby Pia, voor structurele maatregelen tegen het probleem van farmabedrijven die buitensporige prijzen aanrekenen voor geneesmiddelen tegen zeldzame ziektes.

Trends

Farma pokert met Pia

Bert Lauwers

Het spectaculaire prijskaartje voor het geneesmiddel dat baby Pia moet redden, heeft een tsunami van verontwaardiging over de farmasector op gang gebracht. En terecht, want op die manier stevenen we af op een infarct van de gezondheidszorg.

Pia en Novartis, allebei dolblij

Marleen Finoulst

De sms-actie voor baby Pia heeft 1,9 miljoen euro opgebracht. Oef. De ouders kunnen nu de peperdure behandeling betalen. De kassa rinkelt ook voor farmabedrijf Novartis. Hoogtijd voor een debat over de exuberante prijs van weesgeneesmiddelen, schrijft hoofdredacteur van Bodytalk Marleen Finoulst.

Uit het magazine

De opmars van medische crowdfunding: 'Mensen hebben amper vertrouwen in de ziekteverzekering'

Ann Peuteman

De voorbije dagen slaagden de ouders van baby Pia erin om liefst 1,9 miljoen euro op te halen voor een medicijn dat haar leven kan redden. Uitzonderlijk is dat soort crowdfunding allerminst. Steeds vaker proberen mensen geld in te zamelen om de behandeling, medicatie of prothese van een zieke vriend of buur te bekostigen. Heel nobel natuurlijk, maar zou de overheid dat eigenlijk niet moeten doen?

Medicijn voor Pia: 'Minister De Block kan voorlopig weinig doen'

Het geneesmiddel Zolgensma dat baby Pia uit Wilrijk kan redden, wordt nog geëvalueerd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Pas van zodra die procedure is afgerond, kan Novartis een aanvraag doen om het medicijn terugbetaald te krijgen. Dat zegt het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in een reactie op de sms-actie die is opgezet voor baby Pia.

Regering-Trump wil verbod op meeste e-sigaretten

Het wordt in de Verenigde Staten mogelijk verboden om e-sigaretten te verkopen met smaken als munt of fruit. Als het aan de regering-Trump ligt, blijven alleen e-sigaretten met tabakssmaak op de markt.

Knack Weekend

Gezonde voeding moet goedkoper, zeggen Vlamingen

Bijna zes op de tien Vlamingen zouden het makkelijker vinden om gezonder te eten als gezonde voeding goedkoper was. Dat blijkt uit een enquête van het Vlaams Instituut Gezond Leven bij vijfhonderd Vlamingen. Bovendien verwacht 43 procent dat de overheid dit mee mogelijk maakt.

Knack Weekend

Waarom zowel arm als rijk naar de foute voeding grijpen

Vrije Tribune

Waarom zijn suiker en vet vlees zo goedkoop? Waarom heeft de arme consument te weinig toegang tot voedzame producten? Onderzoekers Derek Headey en Harold Alderman ontrafelen de economische mechanismen achter onze eetgewoonten en wijzen de weg naar een gezonder voedingspatroon voor iedereen.