Boeken Auteur Benjamin Saenz: ‘Mensen die boeken verbieden gaan niet naar de hel, ze leven al in de hel’
Natuur Wat we kunnen leren van ecologisch pionier John Seymour? Dat er best veel nodig is voor een eenvoudig leven
Psychologie Psychologie Paul Verhaeghe: 'Geen wonder dat het onbehagen zo groot geworden is. We zijn vervreemd van ons lijf, van onszelf, van de anderen' Een gevoel van onbehagen maakt deel uit van ons mens-zijn. Ondanks de welvaart op alle vlakken neemt de onrust in onze maatschappij toe. Paul Verhaeghe laat in zijn meest recente boek Onbehagen zien dat iedere tijd een eigen gevoel van onbehagen kent, met de daarbij horende typische problemen – zoals in onze tijd een burn-out, het imposter syndroom of de angst om uitgesloten te worden. Wij bieden u hier een fragment aan.
Natuur Natuur Schrijver Bart Van Loo: 'Ik heb de gewoonte om loten van mijn bomen lukraak te planten' Door links en rechts loten van bomen lukraak in de grond te steken, pleegt schrijver Bart Van Loo stil verzet tegen de dictatuur van de monocultuur.
Boeken Boeken Van den vos Reynaerde nog altijd actueel: ‘Een held? Misschien was Reynaert een psychopaat’ Het Middelnederlandse dierenepos Van den vos Reynaerde is niet alleen wereldklasse, 800 jaar later is het nog altijd actueel, vindt mediëvist Frits van Oostrom.
Wereld Wereld ‘Geen toeval dat er al zo veel Nobelprijzen naar mensen met migratieachtergrond zijn gegaan’ Honderd jaar nadat hun grootmoeder naar Amerika emigreerde, klagen Steven en Peter Debaere het stereotype beeld van migratie aan. ‘Zelfs mensen die beter zouden moeten weten, verengen migratie tot illegalen en bootvluchtelingen.’
Cultuur Cultuur In memoriam: Gommaar Timmermans (1930-2023), de tekenaar die ‘t kofschip wilde kelderen Knack neemt afscheid van voormalig huistekenaar Gommaar Timmermans, die voor het magazine de stripreeksen Weber en Iamboree ontwikkelde. De zoon van auteur Felix Timmermans werd 92.
Boeken Boeken 'Hoe kan je nu lachen als er alleen maar emmers verdriet in je schuilen?' Wat gebeurt er als de liefde van je leven sterft? Bij Stien Verbelen voelt het alsof iemand de resetknop in haar hersens indrukt. Mensen zeggen haar: ‘Lach! Je zal je beter voelen als je lacht.’ Maar hoe kan je nu lachen als alleen maar emmers verdriet in je schuilen? In Voor altijd giet Stien Verbelen haar rouw in woord en beeld. Ze schreef het boek naar aanleiding van het overlijden van haar partner Simon, die in 2021 overleed na een lange strijd tegen kanker. Het boek gaat over het ziekte- en rouwproces, hoe moeilijk en verwarrend dit is, maar is ook een ode aan die grote liefde... Zoals men soms zegt: rouw is de andere kant van de liefde. Haar boek is een monument voor de liefde die blijft. We bieden u hier twee fragmenten aan.
Boeken Boeken 'De onbewuste parallellen tussen 'De Leeuw van Vlaanderen' en 'Braveheart' springen meteen in het oog' Deze week verschijnt bij uitgeverij Lannoo het nieuwste boek van historicus Rolf Falter, over ‘1302, het jaar van de mythe’ (Lannoo). Aan het einde van zijn verhaal gaat de auteur ook uitgebreid in op de mythevorming doorheen de eeuwen rond dat historisch kantelpunt. Voor deze voorpublicatie pikken we in zijn betoog aan bij de meest succesvolle van alle mythevormers: Hendrik Conscience, de aartsvader van de Vlaamse literatuur. En Falter komt tot enkele verrassende vaststellingen.
Geschiedenis Geschiedenis Tieners in het verzet: wie vocht als een volwassene, werd berecht als een volwassene Als het op verzetsstrijders aankwam, deed leeftijd er niet toe voor de nazi’s. In Brugge stuurden ze zelfs een volledige klas naar de concentratiekampen.
Cultuur Cultuur SKEPP kent prijs toe aan UFO-meldpunt De Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale (SKEPP) heeft zaterdag haar jaarlijkse prijzen uitgereikt. De Zesde Vijs, een erkenning voor wie zich inzet voor het verspreiden van objectieve wetenschappelijke kennis, gaat naar het Belgisch UFO-meldpunt.
Wereld Wereld 'Zoveel fenomenale rijkdom in de handen van enkelen is onwezenlijk en zelfs beangstigend' In zijn nieuwe boek De ongelijkheidsmachine - een Verborgen Europese Geschiedenis doorploegt oud-journalist Paul Goossens meer dan duizend jaar ongelijkheidsregimes, dat Europese machthebbers op eigen bodem installeerden en in haar meest extreme vorm exporteerden. Een voorpublicatie.
Boeken Boeken De biografie van Paul Van Ostaijen: ‘Tot zijn laatste snik wilde hij de wereld veranderen’ Bijna honderd jaar na het voortijdig verscheiden van de schrijver presenteert Matthijs de Ridder de eerste volwaardige biografie van Paul van Ostaijen. Meer dan 900 pagina’s die alleen maar recht doen aan de gedrevenheid en ambitie van een unieke kunstenaar.
Boeken Boeken Nieuwe tekst van Paul Van Ostaijen ontdekt: 'Een scherpe kritiek op het consumentisme' Bijna honderd jaar na het vroegtijdig overlijden van de schrijver presenteert Matthijs de Ridder de eerste volwaardige Van Ostaijen-biografie. In die biografie nam De Ridder ook een opmerkelijke vondst op.
Boeken Boeken Mannen en kinderen eerst: de gifmoorden van het Hongaarse Nagyrév Begin twintigste eeuw beslisten vrouwen met de hulp van een vroedvrouw over leven en dood in een Hongaars dorp.
Maatschappij Maatschappij Spinvis veranderde van mening: 'Door die zelfscankassa's zie je niemand meer'
Boeken Boeken Heksenvervolging: geen religieuze hysterie, wel georganiseerde vrouwenhaat Heksenvervolging lijkt een irrationele uitspatting, maar achter de gekte gaat veel antivrouwelijke rationaliteit schuil. Ook nu nog.
Cultuur Cultuur Zangeressen Vera Coomans en Fenne Kuppens: ‘Mensen moeten heropgevoed worden' Naar aanleiding van zijn boek Passie wil auteur Rudolf Hecke weten hoe Bekende Vlamingen passie beleven. Deze week: een dubbelgesprek met Madou-zangeres Vera Coomans (73) en Fenne Kuppens (29), de frontvrouw van Whispering Sons.
Geschiedenis Geschiedenis Waarom zweeg de Belgische regering over het bombardement op Mortsel? De politieke omstandigheden rond het bombardement op Mortsel zijn 80 jaar later nog niet helemaal opgeklaard, schrijven historicus Pieter Serriën en oud-journalist Marc Van de Looverbosch van vzw 5 april 1943. Had de Belgische regering dit drama niet moeten zien aankomen? Hoe is 5 april kunnen gebeuren?
Boeken Boeken Pandora Papers inspireren bestsellerauteur David Baldacci voor zijn nieuwste misdaadroman Schrijver David Baldacci legt uit hoe hij door de Panama en Pandora Papers van het ICIJ werd geïnspireerd om een van zijn laatste succesromans te schrijven, 'The 6:20 Man'.
Cultuur Cultuur De twijfels van Lieven Tavernier: 'Van mijn 13 platen zijn er 12 geweigerd door Radio 1'
Cultuur Cultuur Blinde pianostemmer Harry Viaene: ‘Er zijn al normale mensen genoeg’ Het geronk van oude motoren, het gezang van vogels, zelfs het ritme van zijn eigen voetstappen: in zijn hoofd maakt de blinde pianostemmer Harry Viaene er muziek van.
Cultuur Cultuur Knacks laatste interview met cabaretier Wim de Bie: 'Ik heb last van een slinkend ego' Hij heeft een nieuw boek uit over zijn alter ego, Meneer Foppe. En in mei wordt hij zeventig. Aan zijn kapper vraagt hij hier en daar wat kale plekken te scheren. En zijn haren grijs te verven want 'hij krijgt er maar geen grijze uit zichzelf'. Mooi oud worden, noemt hij dat. Tot u spreekt Wim de Bie, beroepssatiricus.
België België Waarom de tv-serie '1985' zo duister is (deel 1): Paul Vanden Boeynants, de fatale figuur Was oud-premier Paul Vanden Boeynants inderdaad een machtig en zelfs monsterlijk personage uit een tijd zonder normen of moraal?
Cultuur Cultuur Wrapper Sander Gillis: 'Een betere wereld? Schakel reacties onder online nieuws uit’ neemt afscheid van Ketnet met Sander en beter en presenteert op MNM Gillis & Govaerts.
Boeken Boeken Edouard en Lucienne Didier: het glamourkoppel van de collaboratie Ze organiseerden salons waar de rechts-conservatieve elite nadacht over een verenigd Europa. Toch lieten Edouard en Lucienne Didier zich meeslepen door de nazi’s.
Cultuur Cultuur Knack zes keer genomineerd voor Belfius Persprijzen Knack heeft in totaal zes nominaties in de wacht gesleept voor de Belfius Persprijzen.
Geschiedenis Geschiedenis Voorpublicatie 'Helden van het verzet': hoe een jonge Belgische vrouw twee geallieerde piloten helpt te ontsnappen via de Pyreneeën In de reeks Helden van het verzet staan herinneringen centraal aan buitengewone daden van gewone mensen tegen de nazistische bezetter. Lees hier een fragment van 'De weg naar San Sebastian' van Tim Van Steendam.
Cultuur Cultuur Acteur Aimé Claeys (1985): 'Soms droom ik van een leven in Zweden, dichter bij de natuur' Aimé Claeys is acteur. Hij speelde een hoofdrol in 1985.
Maatschappij Maatschappij Actrice Ayla Satijn is Vlaams, Nederlands, Turks én queer: ‘Ik pas niet in het plaatje’ We moeten op zoek naar een nieuw lichaamsbeeld, vindt actrice Ayla Cekin Satijn – Vlaams, Nederlands, Turks én queer. ‘Een lichaam is geen fashionstatement.’
Boeken Boeken Censuur in Roald Dahl nieuw? Sensitivityreaders sleutelen al decennia aan Belgische strips Roald Dahl is niet de eerste schrijver van wie boeken worden bijgestuurd. Sensitivityreaders schaafden al veel eerder aan Belgische strips.
Wielrennen Wielrennen De 1000 beste wielrenners aller tijden: ‘Over de nummer één kan er geen discussie zijn’ Welke 999 wielrenners staan er nog in Jacques Sys’ top 1000 aller tijden?
Cultuur Cultuur Actrice Katrin Lohmann: 'De gedachte aan migreren blijft door mijn hoofd spoken' is actrice, psychotherapeut en sidekick in De ideale wereld.
Wereld Wereld Historicus Kenan Malik: ‘Black Lives Matter bemoeilijkt de strijd tegen racisme’ Is het identiteitsdenken het nieuwe racisme? De Brits-Indiase historicus Kenan Malik stelt vast dat alles (weer) om huidskleur draait.
Boeken Boeken Franse 'Mein Kampf'-vertaler: ‘Ook Marine Le Pen is beïnvloed door haatspraak van Hitler’ Het kostte de ervaren vertaler Olivier Mannoni acht jaar om Mein Kampf in het Frans te vertalen. De giftige tekst heeft jammer genoeg nog steeds invloed. Ook in Frankrijk.
Maatschappij Maatschappij Jeugdauteur Barbara Rottiers: 'Betutteling is een vileine vorm van macht' Barbara Rottiers maakt kinderboeken. Ze is meter van de Jeugdboekenmaand.
Cultuur Cultuur Donatello, de meest revolutionaire beeldhouwer én grootste diva van de renaissance Het hoeft niet te verbazen dat elk renaissancebeeld eruitziet als een Donatello. Ontdek de sensuele wereld van de invloedrijkste beeldhouwer aller tijden.
Boeken Boeken Historica Caroline Pennock: 'Dat Columbus Amerika "ontdekt" heeft, is een kwalijk cliché' Terwijl Spanjaarden, Fransen en Britten vanaf de 15e eeuw naar de Nieuwe Wereld reisden, maakten duizenden inheemse Amerikanen de omgekeerde beweging.
Boeken Boeken Boekrecensie: Emmanuel Van Lierde maakt de balans op van 10 jaar paus Franciscus Wie is paus Franciscus nu werkelijk: een hervormer, een conservatief of allebei? Emmanuel Van Lierde maakt de balans op.
Cultuur Cultuur Kinderpsychiater Peter Adriaenssens debuteert als poppenspeler met 'Waar je ook bent' Eind 2019 ging Peter Adriaenssens met pensioen. De vrijgekomen tijd verdeelt hij tussen traumatherapie, zijn kleinkinderen én zijn poppen. Adriaenssens speelde in de YouTube-productie Mekbet (2020) van Figurentheater FroeFroe en volgt een poppenopleiding aan de academie in Lier.
Boeken Boeken Schrijfster Mira Feticu: ‘Ik lees geen Russische klassiekers meer’ Bibliotheken zijn nodig en zullen altijd nodig zijn. Schrijfster Mira Feticu, die er zelf tien jaar in een werkte, houdt een even vurig als geestig pleidooi. ‘De wc is heel belangrijk in een bibliotheek.’
Boeken Boeken Passages in heruitgaven James Bond-boeken verwijderd Passages die als racistisch kunnen worden beschouwd, worden in de nieuwe uitgaven van de James Bond-boeken aangepast of verwijderd, zo schrijft de krant The Telegraph. Uitgever Ian Fleming Publications Ltd, die de rechten bezit, heeft de originele teksten laten beoordelen door een groep proeflezers. Naar aanleiding van die beoordeling zijn nieuwe versies tot stand gekomen, waarin ook een disclaimer wordt toegevoegd.
Cultuur Cultuur Expo: professionele kijkers kiezen hun favoriete Johannes Vermeer Amper 37 schilderijen liet Johannes Vermeer (1632-1675) na, en daarvan zijn er nu liefst 28 te zien in het Amsterdamse Rijksmuseum. Voor Knack kozen drie professionele kijkers hun favoriete werk van de sfinx van Delft.
Boeken Boeken Dichter Charles Ducal: ‘Het kapitalisme is een moordende machine’ Volgens dichter Charles Ducal is het laatste woord over de Sovjet-Unie nog niet gezegd. Hij wil ons beeld van die periode ietwat naar links bijstellen.