Een zelfrijdende trein heeft maandag de eerste kilometers afgelegd op het spoornetwerk van Hamburg. 'Een wereldprimeur' volgens spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn en technologiebedrijf Siemens.

Vrije Tribune

Om het evenwicht te herstellen in beschadigde ecosystemen willen sommige wetenschappers verdwenen soorten - zoals de olifant - er opnieuw introduceren. Maar het is van groot belang dat we daarbij letten op de ecologische gevolgen voor inheemse planten en dieren die daar leven, waarschuwen drie ecologen.

Beluister hier de podcasts van de Universiteit van Vlaanderen, een samenwerking tussen vijf Vlaamse universiteiten, Knack en de VRT met als doel universitaire kennis zo breed mogelijk te verspreiden. Nieuwe colleges worden regelmatig toegevoegd.

Uit het magazine
Dirk Draulans

Waarom loopt de mens rechtop? Waarom stapt de Queen anders dan Poetin? En wat is de impact van ons zittende leven? Nieuwe studies bieden praktische tips en curieuze suggesties: misschien kunnen we trottoirs en stoelen maar beter afschaffen.

Een team van tachtig studenten bouwt aan de UGent een elektrische racewagen die vanaf volgend jaar zal meedoen aan Formula Student-wedstrijden. Daarin concurreren universiteiten wereldwijd met zelfgebouwde auto's. Voor aspirerende ingenieurs en economen een gedroomde leerschool. Maar UGent Racing - zo heet het team - heeft ook een ambitieus doel: binnen de vijf jaar opklimmen tot de Europese top drie.