Moeten buitenlandse arbeidskrachten onze sociale zekerheid redden?

De Europese Unie heeft vijfenveertig procent meer arbeidsmigranten nodig om de kosten van de vergrijzing te betalen, want met de eigen werkende bevolking redden we het binnenkort niet meer. Dat is zowat de conclusie van een recente studie van de Europese Commissie.

De Vlaamse werkgeversvereniging Voka, haakt onmiddellijk in. De werkgevers roepen al langer dat het huidige systeem om buitenlandse medewerkers naar ons land te halen, te rigide is. De persoon in kwestie moet al over een contract beschikken bij een Belgisch bedrijf, en krijgt op basis daarvan eventueel een arbeidskaart voor een bepaalde duur. Andere landen zijn soepeler. In het Verenigd Koninkrijk kunnen buitenlanders met goede kwalificaties een aantal maanden zelf hun kans wagen op de arbeidsmarkt. Als ze een tijdje aan de slag zijn, maken ze zelfs kans op een definitieve verblijfsvergunning. Voor kenniswerkers – want daarover gaat het vooral – is de keuze dan snel gemaakt, meent Voka. En dus moet er ook in België een systeem komen, vergelijkbaar met de Amerikaanse green cards.

Maar de werkgevers zien het eigenlijk nog ruimer: waarom niet iedereen toelaten, die op een of andere manier een steentje kan bijdragen aan de Vlaamse welvaart? Mensen die we zelf niet hebben, kunnen we toch beter elders gaan halen? Selectief, en volgens de eigen noden welteverstaan. Goede krachten pakken nu eenmaal geen werk af, ze creëren er.

Er wordt ook aan de knelpuntberoepen gedacht. De werkgevers klagen al jaren dat ze geen vrachtwagenchauffeurs, lassers en bouwvakkers kunnen vinden. In het huidige systeem mogen die pas in het buitenland geworven worden als de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) écht geen eigen geschikte mensen vindt, of kan opleiden. Zelfs voor de nieuwe lidstaten van de Europese Unie geldt die regel nog twee jaar, het vrij verkeer van personen ten spijt.

Vlaams minister van Onderwijs en Werk Frank Vandenbroucke (SP.A) verdedigt die gedeeltelijke afscherming van de eigen arbeidsmarkt nog altijd, zeker wat de knelpuntberoepen betreft. Volgens Vandenbroucke wonen er namelijk nog genoeg mensen zonder werk in Vlaanderen – en zeker in Brussel. En het is dus gewoon kwestie die mensen, desnoods onder lichte dwang, naar de juiste opleidingen te sturen. Veeleer dan een gemakkelijkheidsoplossing in verre streken te gaan zoeken.

Ook met de conclusies van de Europese Commissie is de Oxfordiaan het trouwens niet eens: volgens slimme Frank – en hij heeft dat natuurlijk óók in ernstige studies gelezen – is migratie helemáál geen oplossing voor de vergrijzing. We moeten gewoon zelf ‘op een andere manier’ gaan werken. Goede verstaanders weten wat dat betekent.

Gerry Meeuwssen

Het systeem om buitenlandse medewerkers naar ons land te halen, zou te rigide zijn.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content