Live President Trump President Trump Trump dreigt met nieuwe invoerheffingen: 200 procent op farma en 50 procent op koper 20:29 Trump dreigt met nieuwe invoerheffingen: 200 procent op farma en 50 procent op koper 05:43 Elon Musk kondigt op X oprichting van nieuwe partij aan 05:36 Trump zet handtekening onder ‘big and beautiful’-begrotingswet
Live Oorlog in Oekraïne Oorlog in Oekraïne Trump ontevreden over "onzin" die Poetin verkoopt over oorlog in Oekraïne 20:26 Trump ontevreden over “onzin” die Poetin verkoopt over oorlog in Oekraïne 17:06 Defensie levert 11 ambulances en 102 vrachtwagens aan Oekraïne 13:44 Rusland claimt verovering van twee nieuwe dorpen in Oost-Oekraïne
Wereld Wereld In memoriam Clark Olofsson: Zwedens meest beruchte crimineel die in België belandde In een ziekenhuis in Midden-Zweden overleed Clark Olofsson na een slepende ziekte. Zwedens meest beruchte crimineel werd 78 jaar.De biografie van Clark Olofsson leest als een schelmenroman. De Zweed werd bij leven gevierd als een soort rockster-boef, waardoor je haast zou vergeten dat hij zich schuldig maakte aan bijzonder ernstige feiten. Olofsson zat meer dan …
Europa Europa Europees Parket voert twee bijkomende onderzoeken naar Hilde Vautmans Het Europees Openbaar Ministerie voert twee bijkomende onderzoeken naar Open VLD-Europarlementslid Hilde Vautmans. Ook de Europese antifraudedienst is betrokken. Dat bevestigen meerdere bronnen aan Knack. Vorig jaar werd al een ander opsporingsonderzoek naar Vautmans gestart.
Nieuws Nieuws Von der Leyen haalt uit naar 'complotdenkers' die motie van wantrouwen steunen Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft maandag in het Europees Parlement zwaar uitgehaald naar "complotdenkers" en "vrienden van Poetin" die een motie van wantrouwen tegen haar Commissie steunen. Zij baseren zich op de oude truken van het extremisme om de democratie te doen wankelen, zei ze.
Wereld Wereld Handelsoorlog: Von der Leyen en Trump hadden 'goed gesprek' Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Amerikaanse president Donald Trump hebben zondag "een goed gesprek" gehad over de invoertarieven. Dat heeft een woordvoerder van de Commissie maandag gezegd.
Live Spanningen Midden-Oosten Spanningen Midden-Oosten Iraanse president: 'Geen probleem om onderhandelingen met VS te hervatten' 16:44 Iraanse president: ‘Geen probleem om onderhandelingen met VS te hervatten’ 19:21 Minstens 26 doden bij Israëlische aanvallen in Gazastrook, zegt Palestijnse civiele bescherming 15:41 Israël overweegt internationale hulp toe te laten in Gazastrook
Wereld Wereld Van lithiumbatterijen tot elektrische auto’s: hoe Chinees staatskapitalisme de Europese vrije markt aftroeft China controleert in Europa al de batterijmarkt en staat op het punt om met zijn elektrische wagens ook onze auto-industrie weg te blazen. Onze mobiliteitstransitie is Chinees, met dank aan het staatskapitalisme van Peking. ‘China heeft ons weggespeeld.’
Wereld Wereld NAVO-kenner Sven Biscop: ‘We staan níét voor een keuze tussen welvaartsstaat of defensie’ Meer dan ooit zijn de Amerikanen het beu dat Europa schuilt onder hún veiligheidsparaplu, zonder er zelf voldoende voor te betalen. Maar is de wrevel van Donald Trump en co. wel terecht? ‘Europese landen hebben exact gedaan wat Amerika heeft gevraagd’, zegt NAVO-kenner Sven Biscop.
Opinie | Jurian Van Parys Opinie | Jurian Van Parys 'Militaire samenwerking en afschrikking zijn nodig, maar niet voldoende om veiligheid te brengen in Europa' Durven we nog dromen van vrede? Macron en Poetin belden voor het eerst in bijna drie jaar. Is diplomatie naïef? In deze opinie ijvert Jurian Van Parys van de christelijke denktank Logia voor dialoog en diplomatie. 'Als je vrede wilt, bereid dan de vrede voor.'
Wereld Wereld Heuse strijd om familienamen: waarom elke Japanner straks misschien Sato heet In Japan moeten echtgenoten wettelijk dezelfde achternaam aannemen. Vooral vrouwen ervaren hinder van die verplichting, zeker nu ze vaker carrière maken. Een groeiende groep hervormers pleit voor verandering, maar stuit op verzet van conservatieve politici.
Opinie | Sander Vanmaercke Opinie | Sander Vanmaercke 'Wat China probeert bij de opvolging van de Dalai Lama is geen toevallig incident' Op de verjaardag van de Dalai Lama staat Sander Vanmaercke stil bij de relatie tussen autoritaire regimes en religie. 'Door publiek te verklaren dat zijn opvolging niet in Chinese handen ligt, maar berust op spirituele traditie, stuurt de Dalai Lama een krachtige boodschap: geloof is geen staatszaak.'
Wereld Wereld Ondanks het einde van Roe v. Wade: aantal abortussen in Amerika neemt toe Sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof het mijlpaalarrest Roe v. Wade annuleerde, staan abortusrechten in Amerika onder toenemende druk. Toch blijft het aantal abortussen er toenemen.
Nieuws Nieuws Update Nog drie Turkse burgemeesters van grote steden gearresteerd De Turkse politie heeft nog eens drie burgemeesters van de grootste oppositiepartij van het land opgepakt, melden Turkse media. Dat zou zijn gebeurd in het kader van een onderzoek naar de georganiseerde misdaad. Het gaat om burgemeesters van de steden Adana, Antalya en Adiyaman.
Is de meerwaardebelasting een trofee of een tikkende tijdbom? Beluister hier de nieuwe podcast van Knack en Trends Z
Wereld Wereld Senaat wijst Trumps wetsvoorstel resoluut af: ‘Ook Republikeinen houden de deur open voor de regulering van AI’ In een opvallende zet verwierp de Amerikaanse Senaat deze week met een overweldigende meerderheid een wetsvoorstel dat staten zou verbieden om hun eigen regels uit te vaardigen rond artificiële intelligentie (AI). Dat zelfs Republikeinse senatoren massaal tegenstemden, wijst op een kentering. ‘Blijkbaar zijn Republikeinen en Democraten het erover eens dat AI wel degelijk gereguleerd moet worden’, zegt filosofe en juriste Nathalie Smuha.
Wereld Wereld Hoe Donald Trump met zijn ‘One, Big Beautiful Bill’ miljoenen Amerikanen én Amerika in de problemen brengt Gisteren nam het Amerikaanse Congres de ‘One Big, Beautiful Bill’ van president Donald Trump aan. De begrotingswet voorspelt weinig goeds voor miljoenen Amerikanen en kan ook het land zelf zwaar in de problemen brengen .
Europa Europa De regering-Starmer heeft haar eerste jaar verkwist Ondanks alle ‘missies’ en ‘mijlpalen’ zijn de beleidsplannen van de Britse premier Keir Starmer niet ambitieus genoeg.
Opinie | Dirk Rochtus Opinie | Dirk Rochtus 'Ruim 100 dagen na arrestatie burgemeester Istanbul: de stabiliteit die Erdoğan voorspiegelt, is bedrieglijk' 'In Turkije laat de aflossing van de wacht op zich wachten', schrijft Dirk Rochtus. De hamvraag is nu: wat als Ekrem Imamoğlu, de burgemeester van Istanbul die ruim 100 dagen geleden werd opgepakt, daadwerkelijk wordt veroordeeld?
Europa Europa Frans Timmermans wil premier worden: ‘Wie asielzoekers voor alles verantwoordelijk stelt, houdt de kiezers voor de gek’ De Europese politicus Frans Timmermans ruikt zijn kans om in Nederland weer aan de macht te komen. Aan Der Spiegel vertelt de leider van een nieuwe linkse alliantie hoe hij rechts-populisten wil verslaan en het idee van Europa tegen zijn vijanden wil verdedigen. ‘Onze grootste uitdaging is om de mensen weer hoop te geven.’
Europa Europa Oekraïne loopt voor op Rusland in robot-tegen-robotgevechten Vandaag is Oekraïne de UGV-race (onbemande grondvoertuigen) aan het winnen. Vooral omdat het wel moet.
Wereld Wereld VS schorten cruciale wapenleveringen aan Oekraïne op: ‘Nu moet Europa opstaan’ De Verenigde Staten hebben een deel van hun beloofde wapenleveringen aan Oekraïne stopgezet, net op het moment dat het land kreunt onder de Russische luchtaanvallen.
Europa Europa Europese Commissie wil uitstoot broeikasgassen tegen 2040 met 90 procent indijken, maar belooft ook soepel kader voor lidstaten De Europese Unie moet de uitstoot van broeikasgassen tegen 2040 met 90 procent verminderen in vergelijking met 1990. Die tussentijdse doelstelling op de weg naar klimaatneutraliteit in 2050 heeft de Europese Commissie woensdag nu ook officieel op tafel gelegd. Ze belooft de lidstaten wel een soepeler kader om daar te geraken.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag ‘Iran moet kiezen tussen pragmatisme of uitputting’ ‘Een generatiewissel binnen het Iraanse regime zal vermoedelijk gepaard gaan met repressie, propaganda en spierballengerol in de beginfase, maar uiteindelijk zal het land moeten kiezen tussen pragmatisme of uitputting’, schrijft Jonathan Holslag.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck ‘De Gaza Humanitarian Foundation van Netanyahu en Trump is een horrorshow’ Sinds Israël en de Verenigde Staten de voedselbedeling in Gaza hebben overgenomen is honger een wapen in de handen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Zal het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump daar iets aan veranderen?
Europa Europa Podcast Waarom Europa?: 'De NAVO-top kan de EU zuur opbreken' Iedere maand presenteren Knack en het Fonds involvEU een terugblik op de Europese actualiteit in de podcast 'Waarom Europa?'.
Wereld Wereld Journaliste Fréderike Geerdink: ‘De macht controleren is wat te veel journalisten te weinig doen’ Het vertrouwen in de media bevindt zich op een dieptepunt, terwijl de wereld in brand staat. Heeft de sector de vertrouwenscrisis aan zichzelf te danken? Volgens de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink wel. In Alle journalistiek is activisme schrijft ze dat de meeste journalisten hun essentiële taak – verandering proberen te bewerkstelligen – uit het oog verliezen.
Europa Europa Nederlandse regering gaat excuses aanbieden aan kinderen toeslagenaffaire De Nederlandse regering gaat haar excuses aanbieden aan de kinderen die bij hun ouders zijn weggehaald als gevolg van de 'toeslagenaffaire', een van de grootste politieke schandalen in de recente Nederlandse geschiedenis. Dat hebben twee regeringsleden maandag bekendgemaakt.
Opinie | Hielke Van Doorslaer Opinie | Hielke Van Doorslaer 'Waarom meer Europese schuldfinanciering het antwoord moet zijn op de NAVO-wapenwedloop' 'Tegen 2035 zullen alle NAVO-lidstaten 5 procent van hun bbp aan defensie-gerelateerde uitgaven moeten besteden. Behalve de ‘waarom’-vraag is de centrale vraag dan: waar moet al dat geld plots vandaan komen?' vraagt Hielke Van Doorslaer van Denktank Minerva. Deze bijdrage is de eerste aflevering van onze zomerreeks: De doordenkers van Knack.be: Veiligheid en veerkracht.
Wereld Wereld Amerikaans politicoloog Vali Nasr: ‘De Islamitische Republiek van Iran staat niet op instorten’ Het regime in Teheran ziet zichzelf niet als verliezer van de oorlog, zegt Iran-expert Vali Nasr. De druk om een nieuw nucleair akkoord te ondertekenen zal in de toekomst echter niet alleen uit het buitenland komen, maar ook uit de eigen bevolking.
Wereld Wereld De traditionele bruidsschat wordt stilaan een probleem voor China In China betaalt men in sommige regio's nog steeds een bruidsschat. Dit bedrag is sinds 2005 bijna verdubbeld met een sekse-overbod als gevolg. De overheid wil tussenbeide komen maar stoot op protest, analyseert het Britse blad The Economist.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'In Peking weten ze hoe je een volk stilletjes kunt laten verdwijnen' Een volk hoef je niet uit te roeien met bommen. De regering in Peking geeft het voorbeeld. China verandert de samenstelling van Xinjiang zodanig dat de identiteit van 12 miljoen Oeigoeren langzaam maar zeker helemaal verdwijnt, schrijft Robbert de Witt (EW).
Europa Europa Record van bijna 200.000 mensen nemen deel aan verboden Pride in Hongarije Volgens de organisatoren hebben zaterdag bijna 200.000 mensen deelgenomen aan de Pride in Boedapest. Dat is een record voor de Pride-optocht in Hongarije, ondanks het verbod van de Hongaarse eerste minister Viktor Orbán. "We schatten het aantal aanwezigen op 180.000 tot 200.000. Het is moeilijk om het exacte aantal te bepalen, omdat er nog nooit …
Europa Europa Warm, warmer, warmst: Zuid-Europa kreunt onder hittegolf Het zuiden van Europa kreunt onder een hittegolf, met temperaturen tot boven de 40 graden. Vooral in Spanje, Portugal, Italië en Frankrijk wordt het dit weekend erg warm. Er wordt ook gewaarschuwd voor brandgevaar.
Europa Europa 'Duitsland wil heropstart Nord Stream-pijpleidingen actief verhinderen' De Duitse regering van Friedrich Merz onderzoekt actief verschillende opties om te verhinderen dat Nord Stream zou heropstarten. Langs deze pijpleiding stroomde in het verleden massaal Russisch gas naar Duitsland, maar sinds de oorlog in Oekraïne is dat geleidelijk helemaal gestopt. Berlijn wil verhinderen dat private investeerders het project nieuw leven in blazen, schrijft zakenkrant Financial Times.
Wereld Wereld Trump zou het 'geweldig' vinden als Fed-voorzitter Powell opstapt Amerikaans president Donald Trump zou het 'geweldig' vinden als Jerome Powell, de voorzitter van Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, zou opstappen. Trump bestempelt Powell als een 'dom persoon' en meent dat hij 'belabberd werk heeft geleverd'.
Wereld Wereld Congo en Rwanda ondertekenen vredesakkoord in Washington De Democratische Republiek Congo (DRC) en Rwanda hebben vrijdag in Washington een akkoord ondertekend dat een einde moet maken aan het geweld in het oosten van Congo. De Verenigde Staten hebben samen met Qatar bemiddeld tijdens de onderhandelingen.
Wereld Wereld Amerika na Musk: valt de schade nog te herstellen? Het korte, chaotische verblijf van multimiljardair Elon Musk in het Witte Huis zou wel eens lang kunnen nazinderen. Hoe permanent is de schade die hij heeft aangericht met DOGE, het onofficiële departement voor overheidsefficiëntie? ‘We hoopten echt dat er meer fraude zou zijn’, bekende een voormalige DOGE-medewerker.
Wereld Wereld Voormalig chef Saudische geheime dienst: ‘In Iran sluiten de rangen zich nu’ Prins Turki Bin Faisal stond bijna een kwarteeuw aan het hoofd van de Saudische geheime dienst. Hij ziet in de oorlog tussen Israël en Iran alleen maar verliezers en waarschuwt: het Iraanse atoomprogramma is, in tegenstelling tot wat Donald Trump beweert, helemaal niet ‘uitgewist’.
Wereld Wereld Moet Europa het associatieverdrag met Israël opschorten? ‘Bij een Afrikaans land was dat al lang gebeurd’ De Europese Raad riep donderdag in Brussel op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza. Maar een opschorting van het associatieverdrag met Israël? Zover gingen de EU-lidstaten niet. VUB-professor en Midden-Oostenkenner Koert Debeuf: ‘We geven een dramatisch signaal aan de rest van de wereld.’
Wereld Wereld Groeiend aantal Chinezen kiest voor trager onderwijs: 'Niet elk gezin kan zich dit veroorloven' In China bieden alternatieve scholen lessen aan in een trager leertempo. Hun publiek: kinderen van ouders die zich afkeren van het veeleisende klassieke onderwijssysteem. ‘Ze gunnen hun kinderen een goede toekomst, maar zetten eerst in op een onbezonnen kindertijd.’
Wereld Wereld Rebellie en jihad in de Sahel: ‘Europa heeft die Sahellanden nodig. Handel ernaar’ Mali, Burkina Faso en Niger kampen al jaren met rebellie en jihadistische opstanden, waardoor grote delen van die Sahellanden niet meer onder regeringscontrole staan. Nieuwe militaire dictaturen brachten geen oplossing. Een catastrofe lijkt in de maak. ‘Een totale instorting van de Sahelstaten zou gigantische migratiestromen veroorzaken’, zegt de Noorse onderzoeker Morten Bøås.
Wereld Wereld Directeur Vlaams Vredesinstituut: ‘De defensiesector is erg gevoelig voor corruptie’ Miljarden euro’s vrijmaken voor luchtverdediging en gevechtsvoertuigen zonder een grondig parlementair debat of transparante dreigingsanalyse: na de NAVO-top in Den Haag waarschuwt Nils Duquet, directeur van het Vlaams Vredesinstituut, voor cijferfetisjisme, corruptierisico’s en een nieuwe wapenwedloop.
Wereld Wereld Krijgt New York straks een ‘pro-intifada, socialistische, jonge radicaal’ als nieuwe burgemeester? Met Zohran Mamdani heeft een atypische kandidaat het gehaald in de Democratische voorverkiezing voor de New Yorkse burgemeesterssjerp. De grootste stad van Amerika neemt een vreemde wending, analyseert het Britse blad The Economist.
Wereld Wereld Houdt het staakt-het-vuren tussen Iran en Israël stand? 'Offensief kan snel weer hervat worden' Is het staakt-het-vuren tussen Israël en Iran een pauze, of een definitieve stap naar vrede? Veel hangt ervan af of Israël de stap naar de diplomatie kan en wil zetten. ‘Israël is zo efficiënt met zijn militaire strategie dat het bijna altijd voor de militaire optie gaat’, zegt Midden-Oostenkenner Erwin van Veen.
Wereld Wereld Na uitspraken Trump: ‘Hoe meer je over Artikel 5 praat, hoe groter de waas en onzekerheid’ Op weg naar de NAVO-top in Den Haag trok Amerikaans president Donald Trump Artikel 5 van de NAVO – de hoeksteen van het bondgenootschap – in twijfel. ‘Dat is een schadelijke uitspraak’, zegt professor David Criekemans. ‘We kunnen best niet te veel over Artikel 5 praten want dat kan gevaarlijk zijn.’
Bijgedachte | Wereld Bijgedachte | Wereld Na de sms van Rutte aan Trump: dit is de reden waarom we hem NAVO-baas hebben gemaakt Ja, de sms’jes van Mark Rutte aan Donald Trump zijn ronduit tenenkrullend. Maar het is wel waarom we hem NAVO-baas hebben gemaakt.