Riyad en Abu Dhabi roepen op tot beveiligen energievoorziening uit Golf

Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben de internationale mogendheden opgeroepen bij te dragen tot de beveiliging van de energievoorziening uit de Golf, twee dagen na de aanvallen op twee olietankers in de Golf van Oman. De Verenigde Staten houdt Iran verantwoordelijk voor de aanvallen, maar Teheran ontkent.

Iraanse parlementsleden manen aan tot terughoudendheid na incident met olietankers

Iraanse parlementsleden hebben opgeroepen tot terughoudendheid, na de vermoedelijke aanvallen op twee olietankers in de Golf van Oman. 'Spanningen zouden voor alle landen momenteel de slechtste optie zijn', aldus parlementslid Gholamresa Hejdari zaterdag aan het nieuwsagentschap ILNA. 'Ook de Iraanse strategie zou terughoudendheid moeten zijn.'

Aanval op tankers: ook Londen wijst naar Iran

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres roept op om een onafhankelijk onderzoek te voeren naar de aanval van donderdag op twee tankschepen in de Golf van Oman. Intussen zegt ook het Verenigd Koninkrijk dat Iran 'bijna zeker' achter de aanval zit.

Raad van State vernietigt reeks exportvergunningen voor Waalse wapens aan Saudi-Arabië

De Raad van State heeft een aantal vergunningen vernietigd die de Waalse regering had toegekend aan de wapenfabrikanten FN en CMI voor de levering van wapens aan Saudi-Arabië. Volgens het administratief rechtscollege heeft de Waalse regering onvoldoende aangetoond dat ze grondig heeft onderzocht of de mensenrechten in Saudi-Arabië worden nageleefd.

N-VA en CD&V moeten elk 30 mensen ontslaan

De N-VA en CD&V, de Vlaamse partijen die bij de verkiezingen van 26 mei de meeste stemmen hebben verloren, staan voor een zware ontslagronde. De N-VA moet boven op haar parlementsleden 33 voltijdse medewerkers laten gaan, bij CD&V gaat het om een dertigtal. Dat blijkt vrijdag uit een navraag van De Tijd.