De Europese Unie is - op China na - de grootste importeur van producten die gelinkt zijn aan tropische ontbossing en de daarmee gepaard gaande uitstoot. Acht EU-landen, waaronder België, zijn zelfs goed voor 80 procent van de geïmporteerde ontbossing in Europa. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de internationale milieuorganisatie WWF.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in een telefoongesprek uitgenodigd voor een top "in een derde land" over alle onderwerpen die beide landen aangaan. De topconferentie zou ergens in de komende maanden moeten plaatsvinden, meldt het Witte Huis.

Bij een schietpartij op een school in de stad Knoxville, in de Amerikaanse staat Tennessee, is maandag één dode gevallen. Dat maakte de politie van Knoxville bekend. Het Tennessee Bureau of Investigation (TBI) bevestigde ondertussen dat het om een leerling gaat.

De burgemeester van de stad Minneapolis, in de Amerikaanse staat Minnesota, heeft maandag een avondklok afgekondigd na de rellen wegens de dood van een zwarte jongeman. De agente die zondag bij een verkeerscontrole met haar vuurwapen op de man schoot, zou dat vuurwapen verward hebben met haar taser.

De Iraanse nucleaire site Natanz, waar Teheran uranium verrijkt, is getroffen door een 'kleine ontploffing'. Dat heeft de woordvoerder van de Iraanse organisatie voor atoomenergie, Behrouz Kamalvandi, maandag gezegd. Teheran beschuldigt Israël ervan achter een sabotage van die fabriek te zitten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vergezelt zijn collega van Defensie Lloyd Austin bij zijn bezoek aan Brussel van dinsdag tot donderdag. Austin reist naar ons land om de bondgenoten van de Navo en de partnerlanden te raadplegen over een reeks gedeelde prioriteiten.

Lia van Bekhoven

'Thuis voor de TV zullen de Britten, waarvan de meesten geen ander staatshoofd gekend hebben, geconfronteerd worden met iets waar ze niet bij stil gestaan hebben. Dat met de dood van Philip het Elizabethaanse tijdperk op zijn einde loopt', schrijft Lia Van Bekhoven vanuit Londen. Met het overlijden van de echtgenoot van de Queen begon in het Verenigd Koninkrijk een week van nationale rouw.

De Marshelikopter Ingenuity gaat voorlopig nog niet rondvliegen op de rode planeet. Het onbemande toestel zou in de nacht van zondag op maandag zijn eerste korte vlucht maken, maar die gebeurtenis is uitgesteld nadat bij een test een technisch probleem aan het licht was gekomen. De eerste helikoptervlucht op Mars zal ten vroegste woensdag kunnen plaatsvinden.

Knack Focus

De Australische fotografe June Newton, de weduwe van Helmut Newton, is overleden in Monte-Carlo op 97-jarige leeftijd. Dat maakte de stichting Helmut Newton, die ze oprichtte in Berlijn en waarvan ze voorzitter was, zaterdag bekend.