Extreemrechts in Frankrijk, het Rassemblement nationale (RN) van Marine Le Pen, deed het zondag minder goed dan verwacht in de eerste ronde van de Franse regionale en departementale verkiezingen. De centrumrechtse partij Les Républicains gaat aan de leiding. De opkomst voor de verkiezingen was erg laag.

De vervroegde parlementsverkiezingen in Armenië van zondag staan zo goed als uitsluitend in het teken van de vorig najaar verloren oorlog tegen aartsvijand Azerbeidzjan, om Nagorno-Karabach. Huidig premier Nikol Pasjinjan hoopte door vervroegde verkiezingen uit te schrijven een stevig mandaat te krijgen van de kiezer, na straatprotest over de verloren oorlog.

De Hongaarse premier Viktor Orban wil de macht van het Europees Parlement beperken. De nationale parlementen van de lidstaten moeten volgens de rechtse nationalist wetsprocessen in het Europees halfrond kunnen stopzetten, wanneer dat de nationale bevoegdheden zou schenden, zei Orban zaterdag in een toespraak in Boedapest.

De aartsconservatieve opperrechter Ebrahim Raisi heeft zoals verwacht de Iraanse presidentsverkiezingen gewonnen. Dat gebeurde met bijna 62 procent van de stemmen, blijkt zaterdag uit de definitieve resultaten die minister van Binnenlandse Zaken Abdolfazl Rahmani Fazli bekendmaakte.

De Iraniërs zullen wellicht zaterdag de eerste aanwijzingen krijgen over de uitslag van de presidentsverkiezingen in hun land. Na een redelijk apathische verkiezingsdag zijn de stembureaus gesloten en is het ministerie van Binnenlandse Zaken begonnen met het tellen van de stemmen.

Ondanks de toegenomen internationale druk en verontwaardiging over pushbacks, het terugsturen van vluchtelingen op zee en op land, blijven ze onverminderd doorgaan. Dat blijkt volgens Oxfam Novib uit recente gegevens van de Griekse Vluchtelingenraad.

Ernesto Rodriguez Amari

Frédéric Coppens, de vader van de Belgisch-Nicaraguaanse studente Amaya Coppens, leeft met zijn gezin ondergedoken in het Centraal-Amerikaanse land, nadat deze maand al verschillende tegenstanders van de regering van president Daniel Ortega werden gearresteerd. Knack kon hem spreken. 'Wie ons bezoekt, wordt achtervolgd door de inlichtingendiensten.'