Hoe zit het met úw wiskundekennis? Doe de test!

Vlaamse leerlingen scoren opnieuw slechter op wiskunde, zo bleek deze week uit het driejaarlijkse PISA-onderzoek. Maar hoe is het met uw wiskundeknobbel gesteld? Doe de test: onderstaande vragen komen uit de Junior Wiskunde Olympiade en de Vlaamse Wiskunde Olympiade van 2017. Aan die wiskundecompetitie nemen elk jaar duizenden scholieren uit het hoger secundair onderwijs deel.

Politieagenten bijna dubbel zo vaak ziek als gemiddelde werknemer

Het aantal politieagenten dat het voorbije jaar minstens gedeeltelijk door het werk ziek is geworden, ligt bijna dubbel zo hoog in vergelijking met de gemiddelde werknemer. Het gaat om bijna een derde van de agenten, terwijl dit gemiddeld nog geen een op de zes is. Dat blijkt vrijdag uit een bevraging van de externe preventiedienst IDEWE, die in november 2018 werd uitgevoerd in twaalf Vlaamse politiezones.

Trends

Voorstanders paars-groen worden kribbig

Alain Mouton

De beleidsplannen van informateur Paul Magnette kregen deze week opnieuw zware kritiek te verduren vanuit academische hoek. SP.A en Groen reageerden als door een wesp gestoken en hadden het over desinformatie. Vanwaar die overspannen reacties? Het lijkt erop dat het momentum voor een paars-groene coalitie voorbij is. Tijdelijk.

Koen Geens (CD&V) houdt voet bij stuk: 'N-VA moet een kans krijgen'

CD&V blijft erbij dat N-VA een kans moet krijgen in de federale formatie. Dat heeft CD&V-onderhandelaar Koen Geens vrijdagmorgen gezegd in De Ochtend. Geens had donderdagavond nog een gesprek met formateur Paul Magnette (PS). Die wil een paars-groene formatie beginnen, eventueel met CD&V en/of cdH erbij. Geens zegt echter dat CD&V die bocht nu niet kan maken. 'Voor de stabiliteit van het land is het belangrijk dat er een meerderheid aan Vlaamse kant is', zei Geens.

Migranten gevonden in koelwagen in provincie Luik

In een koelwagen zijn dinsdagavond op de E42 in Verlaine meerdere migranten aangetroffen. Dat melden de kranten van de groep Sudpresse vrijdag. De chauffeur werd opgepakt voor verhoor, maar werd vrijgelaten nadat bleek dat hij niet wist wanneer de migranten in de vrachtwagen geklommen waren.

Trends

Minder ontslagen dan verwacht bij DPG Media

Bij DPG Media, het moederbedrijf boven tv-zenders als VTM en Q2, is er een akkoord bereikt over het sociaal plan voor de reorganisatie van de tv-activiteiten. De ontslagronde omvat maximaal 87 medewerkers, waar er initieel tot 145 banen bedreigd waren.

Eerste keer vragenuurtje met aftelklok in Kamer

Voor de eerste keer heeft de Kamer donderdag een vragenuurtje gehouden met een aftelklok. Parlementsleden krijgen twee minuten de tijd om hun vraag aan een lid van de regering te stellen. Ook de tijd die ministers krijgen om te antwoorden, is beperkt.

MoneyTalk

België blijft derde in Oeso-ranglijst van fiscale druk

België stond ook in 2018 op de derde plaats in de ranglijst van Oeso-landen met de hoogste fiscale druk. Die nam bovendien nog wat toe: van 44,5 procent in 2017 naar 44,8 procent vorig jaar. Dat meldt de Oeso, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

Brand in bedrijvencomplex in Bilzen brengt drugslab aan het licht

De brand van 25 oktober in een bedrijvencomplex in de industriezone Caetsbeek in Bilzen bleek in een chemisch drugslab te zijn ontstaan. Dat maakte het parket van Limburg donderdagochtend bekend. Het ging om een productieplaats voor methamfetamines. Het eindproduct is crystal meth.