Erwin Ooghe

'Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts stelt de invoering van de centrale toetsen voor als een kleine revolutie in het Vlaamse onderwijs', schrijft Erwin Ooghe (KU Leuven). Hij plaatst een aantal kanttekeningen bij de plannen, en suggereert hoe er werk gemaakt kan worden van een waardevolle evolutie.

Als het van de zorgkoepels afhangt, breidt het systeem van flexi-jobs uit naar de zorgsector. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) wil de mogelijkheid bespreken, federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) staat dan weer niet te springen.

Zeventien lidstaten van de NAVO, waaronder België, hebben vrijdag een akkoord getekend om het eerste gezamenlijke fonds op te richten voor de innovatie op vlak van veiligheid en defensie. Het fonds moet naar verwachting één miljard euro bevatten. Dat heeft Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de verdragsorganisatie, vrijdag aangekondigd.

'Er valt qua waterbeheer de beschouwing te maken dat de milieukwaliteitsnormen op heel veel plaatsen worden overschreden in Vlaanderen, voor pesticiden, voor PAK's, voor metalen, voor polygechloreerde difenylethers,...' Dat zei de topman van de Vlaamse Milieumaatschappij vrijdag in de Vlaamse onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling. 'Er worden nu heel veel resources ingezet op PFAS (de verzamelnaam van de 'forever chemicals', red.), maar eigenlijk is er een analoge aanpak nodig voor al die andere categorieën van stoffen.'

Scholen kunnen de extra middelen die via de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) krijgen ook inzetten om ondersteunend personeel te betalen. Het gaat dan om mensen zonder lerarendiploma, maar die wel kunnen ingezet worden om de leerkrachten te ontlasten. Dat meldt minister van Onderwijs Ben Weyts vrijdag.

In Antwerpen is Het Steen, het oudste nog resterende deel van de stad, heropend na een restauratie en uitbreiding. Het Steen doet voortaan dienst als het toeristisch onthaalcentrum van de stad, onder meer voor de cruisetoeristen die vlakbij op de Scheldekaaien arriveren. Stadsbestuur en architecten zijn ervan overtuigd dat de controverse rond de uitbreiding de komende maanden en jaren zal wegebben.