Opinie | Politiek Opinie | Politiek ‘Als er één partij is die met dit asielbeleid uit Vivaldi moet stappen, dan wel de CD&V’
België België Septemberverklaring Jambon: 'Rode draad is de bescherming van de Vlaams welvaart' Vlaams minister-president Jan Jambon heeft maandag zijn laatste Septemberverklaring van de legislatuur afgelegd. De oppositie is kritisch.
Opinie | Justitie Opinie | Justitie 'Strijd tegen georganiseerde misdaad dreigt voor hele tijd stil te vallen' 'We moeten ervoor zorgen dat onze lokale besturen écht de strijd kunnen aangaan met georganiseerde criminaliteit', schrijft Kamerlid Yngvild Ingels (N-VA). Ze vreest dat met het wetsontwerp dat er nu ligt, die strijd alleen maar moeilijker zal worden.
Opinie | Politiek Opinie | Politiek 'We wurgen ons in onze eigen wetten' 'Er ligt een stikstofbom op het Martelarenplein en die moet ontmanteld worden', schrijft Jean-Marie Dedecker.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, niet alleen Belgen mogen gemeenteambtenaar zijn In een folder die de lokale afdeling van Vlaams Belang heeft verspreid in de gemeente Puurs-Sint-Amands wordt gesteld dat, volgens de Grondwet, alleen Belgen gemeenteambtenaar mogen zijn. Dat klopt niet. EU-onderdanen hebben altijd toegang tot betrekkingen in overheidsdienst. Voor niet-Belgen die van buiten de EU komen stelt de Grondwet dat de wetgever uitzonderingen kan vastleggen.
Politiek Politiek Voka: 'Laat België en Vlaanderen niet tot standstill komen' De Vlaamse en federale politici mogen in de laatste negen maanden voor de verkiezingen niet bij de pakken blijven zitten en moeten een standstill vermijden. Dat was maandagavond de boodschap van Rudy Provoost, de voorzitter van Voka, op het partijvoorzittersdebat van het Vlaams netwerk van ondernemingen.
Politiek Politiek De Moor laat geen alleenstaande mannen meer toe in asielopvang: 'Extreem problematisch', vindt Gilkinet Alleenstaande mannen krijgen tijdelijk geen opvang meer in het netwerk van Fedasil. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V). Ze wil daarmee vermijden dat gezinnen met kinderen op straat terechtkomen. Bij de Brusselse regering, maar ook bij coalitiepartner Ecolo klinkt er kritiek.
Politiek Politiek Oppositie over Ineos-dossier: 'Documenten gekregen die voor 90 procent zijn zwartgemaakt' De commissie Economie in het Vlaams Parlement, die donderdag vervroegd werd samengeroepen over de financiering van de nieuwe ethaankraker van Ineos, heeft voor de oppositie niet de verhoopte antwoorden opgeleverd. De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft eind vorige maand de omgevingsvergunning voor de ethaankraker van chemiebedrijf Ineos in de Antwerpse haven vernietigd. Er werd volgens de …
België België IJzerwake behoudt vergunning, ondanks Ieperse frustratie rond Dries Van Langenhove De IJzerwake behoudt zijn vergunning en kan doorgaan op zondag 27 augustus in Ieper. Dat heeft het stadsbestuur besloten nadat de organisatie van de IJzerwake het vredescharter van de stad had ondertekend. Dat was een voorwaarde van de stad om het evenement te laten doorgaan.
Opinie | Politiek Opinie | Politiek 'Niemand lijkt nog de uitgang te vinden uit ons ruimtelijk doolhof, al is er nog een uit het oog verloren optie' 'Raakt er in Vlaanderen écht niets meer vergund?', vraagt Bram Vandromme. Als advocaat stond hij bijna twee decennia allerlei partijen in omgevingsconflicten bij. 'Hoe komen we tot oplossingen voor ons falend ruimtelijk beleid?'
België België IJzerwake kan doorgaan mits ondertekening vredescharter, Kameraadschapsavond geschrapt Dries Van Langenhove mag spreken op de IJzerwake in Ieper. Dat heeft het stadsbestuur maandagmiddag besloten. De organisatie van de IJzerwake moet wel nog het vredescharter van de stad ondertekenen vooraleer het evenement kan plaatsvinden. De Kameraadschapsavond, een kleinschalige opvolger van Frontnacht, krijgt geen vergunning en mag niet doorgaan.
Politiek Politiek Raad van State vernietigt stikstofinstructie van Demir niet, omdat ze ingetrokken is De Raad van State heeft de ministeriële instructie rond stikstof van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir niet vernietigd, omdat de minister ze zelf al heeft ingetrokken.
Politiek Politiek ‘Opgejaagd door Ineos’: hoe Bart De Wever en Tom Ongena het Vlaamse zwijgakkoord opblazen Door zelf het stikstofdecreet in het Vlaams Parlement in te dienen, willen de regeringspartijen N-VA en Open VLD een vergunningenstop tegengaan. Dat ze en cours de route coalitiepartner CD&V vergeten, vinden ze niet eens erg.
België België N-VA en Open VLD dienen zelf stikstofdecreet in, Boerenbond reageert: 'Het ongeloof bij onze boeren is groot' Meerderheidspartijen N-VA en Open VLD hebben donderdag - zonder coalitiepartner CD&V - een stikstofdecreet ingediend in het Vlaams Parlement.
Natuur Natuur Raad van State houdt kappen van 100 hectare bos voor zandontginning tegen De Raad van State heeft de wijziging van het Bocholtse ruimtelijke uitvoeringsplan (RUP) van Bocholt ongedaan gemaakt. De ontbossing van 100 hectare waardevol bos voor zandwinning is hierdoor niet langer mogelijk. "Het is nu aan de Vlaamse overheid om te beslissen wat er verder mee moet gebeuren", zegt Laure De Vroey van BOS+.
Politiek Politiek Raad van State schorst ook verbod op betoging tegen Vlaams Belang in Brussel De Raad van State schorst ook het verbod op de tegenbetoging maandag in Brussel. Vrijdag werd al het verbod op een betoging van Vlaams Belang geschorst.
Politiek Politiek Raad van State geeft Vlaams Belang toelating om maandag in Brussel te manifesteren De Raad van State schorst het besluit van Brussels burgemeester Philippe Close, waarbij de betoging 'Doe ze Luisteren' van het Vlaams Belang en andere samenscholingen werden verboden.
Opinie | Politiek Opinie | Politiek 'Bewaar, herstel en vernieuw de Senaat' 'De doodstrijd van de Belgische Senaat lijkt stilaan ten einde te komen. Huidig voorzitter Stephanie D’Hose (Open VLD) hoopt nog voor de zomer een akkoord te bereiken met de verschillende partijvoorzitters over de afschaffing van het Hogerhuis', schrijft Roan Asselman. 'Een verlies van en voor de parlementaire democratie.'
Justitie Justitie Moslimexecutieve spant rechtszaak aan tegen minister Van Quickenborne De Moslimexecutieve trekt naar de rechter tegen minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Het EMB spreekt van 'arbitraire inmenging in de organisatie van de islamitische eredienst'.
Opinie | Opinie Opinie | Opinie 'Vergunning infrastructuurwerken in Vlaanderen? Dit lijkt op de dictatuur van de minderheid' 'Wil men in Vlaanderen binnenkort nog vergunningen kunnen afleveren voor infrastructuurprojecten, dan dringen hervormingen zich op', schrijft advocaat en onderzoeker Laurens De Brucker.
Opinie | Politiek Opinie | Politiek 'Als de uitzondering de regel dreigt te worden: geen carte blanche voor de groei van Brussels Airport' 'Het kan verkeren. De voorbije tien jaar leek het wel alsof niets de Europees beschermde natuur in Vlaanderen kon schaden. Alles raakte vergund', schrijft Hendrik Schoukens. 'De stikstofcrisis doorprikt die illusie, waardoor plots alle schijnwerpers gericht zijn op de uitzonderingspiste die de EU-natuurwetgeving bevat.' Die moet nu een uitweg bieden, ook voor de groei van de luchthaven van Zaventem. Maar die is géén carte blanche.
Politiek Politiek Einde in zicht voor bedrijfssubsidies voor zonnepanelen: ‘Zuhal Demir (N-VA) pleegt geen contractbreuk’ Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) houdt vast aan haar plan om te knippen in de subsidies voor bedrijven die voor 2013 zonnepanelen lieten installeren. Onderzoeker Simon Vanhove (KU Leuven) geeft het aangekondigde juridisch protest weinig kans.
Justitie Justitie Koninklijke Bibliotheek: ongemotiveerde topbenoeming vernietigd De Raad van State heeft de benoeming van de nieuwe conservator bij de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) vernietigd. Rond die benoeming van Jan Pauwels, jarenlang kabinetsmedewerker van CD&V-ministers, was een zelden geziene procedureslag ontstaan.