Raad van State verplicht UGent om lezing Thierry Baudet toe te laten

De conservatieve studentenvereniging KVHV mag de Nederlandse politicus Thierry Baudet dan toch uitnodigen aan de UGent. Dat heeft de Raad van State beslist na een spoedprocedure. Baudet is omstreden om zijn complotdenken en pro-Russische meningen.

De Gentse universiteit had de lezing liever niet zien doorgaan na incidenten met eerdere gastsprekers. Maar de Raad van State oordeelt dat de veiligheid wel degelijk gegarandeerd kan worden en de UGent moet haar voorzieningen dus ter beschikking stellen van de studentenvereniging.

KVHV gaf vorige week aan dat het zich niet neerlegt bij de weigering van de UGent en sprak van een “onderschikking van de vrije meningsuiting aan virtuele ‘veiligheidsoverwegingen’ opgestookt door extreemlinks protest”.

De Gentse universiteit argumenteerde dat de beslissing er was gekomen na overleg met de bevoegde veiligheidsdiensten.

Maar de Raad van State volgt het KVHV en de lezing zal dus doorgaan op 26 oktober om 20u in auditorium C van de aula van de UGent. In het verleden organiseerde KVHV al vaker ophefmakende lezingen.

Vorig jaar kwam het tot schermutselingen toen Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter kwam spreken. En in 2019 deed plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs controversiële uitspraken. Voor die seksistische uitlatingen werd hij veroordeeld tot een geldboete van 1.000 euro.   

Een eerste poging om Baudet aan de UGent te ontvangen liep spaak omdat het KVHV de naam van de spreker niet tijdig had doorgegeven. De vereniging heeft daarop twee private locaties gecontacteerd, maar ook daar werd de lezing geweigerd omdat de eigenaars moeite hadden met de spreker.

Geen verzet van UGent

De Gentse universiteit zal zich niet verzetten tegen het oordeel van de Raad van State. “De UGent schikt zich naar het oordeel van de Raad van State”, klinkt het dinsdag aan de Gentse universiteit. “De lezing van Thierry Baudet kan plaatsvinden in de gebouwen van de universiteit.”

De Gentse studentenvereniging KVHV zegt dat er “geen reële dreiging” was om een lezing van de omstreden Nederlandse politicus Thiery Baudet niet te laten doorgaan.

“Hun argument ging uit van de ‘veiligheid’ omdat ze ergens op Facebook een vage belofte tot tegenprotest zouden hebben gezien”, zegt praeses Ian Goethals van KVHV. “Zo probeerden ze ons het zwijgen op te leggen door onze lezing te proberen verbieden.”

De studentenvereniging geeft aan dat het uit eigen initiatief de nodige maatregelen zou treffen om de veiligheid te verzekeren. “Tot slot en bovenal is veiligheid een taak van de politie, en mag dit niet aangehaald worden om het grondwettelijk recht op vrije meningsuiting te beknotten.”

In het verleden organiseerde KVHV al vaker ophefmakende lezingen. Vorig jaar kwam het tot schermutselingen toen Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter kwam spreken. En in 2019 deed plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs controversiële uitspraken. Voor die seksistische uitlatingen werd hij veroordeeld tot een geldboete van 1.000 euro.

De lezing, die bijna volzet is, zal zoals gepland doorgaan op donderdag 26 oktober om 20u.

Partner Content