Milieu Bedrijven achter alliantie tegen plasticvervuiling 'maakten 1000 keer meer plastic dan ze hebben opgeruimd'
De Klimaatoptimisten Milieu-econoom lanceert opvallend klimaatidee: 'Geef volledige wereldbevolking basisinkomen'
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten VN-peiling: overgrote meerderheid wereldburgers wil ambitieuzer klimaatbeleid Volgens een grootschalige, wereldwijde opiniepeiling van de VN wil 80 procent van de wereldburgers sterkere klimaatactie door hun regering en meer geopolitieke eenheid over het thema. Opvallend: dat is ook zo in grote olieproducerende landen.
Nieuws Nieuws Gelijkheid toegenomen - maar nog 134 jaar nodig om genderkloof te dichten Binnen vijf generaties, dat is over 134 jaar, zijn mannen en vrouwen evenredig vertegenwoordigd in het maatschappelijke leven en is er ook op veel andere domeinen gelijkheid bereikt. Dat stelt het Global Gender Gap Report 2024. Dat we de kloof afgelopen jaar weer een beetje meer hebben gedicht is een lichtpunt.
Europa Europa EU-burgers voelen zich steeds meer Europeaan Onder inwoners van de Europese Unie (EU) is het gevoel van een Europese identiteit in de afgelopen vijftien jaar toegenomen – ondanks de Brexit en de eurocrisis. "De euro en open grenzen hebben de EU tastbaar gemaakt."
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Ondergrondse parkeergarages bieden potentieel om woningen te verwarmen De auto’s in ondergrondse parkeergarages genereren zo veel warmte dat ook het grondwater rond die garages opwarmt. Dat biedt potentieel om huizen in de buurt te verwarmen, stelt onderzoek in Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse steden.
Wereld Wereld Na overlijden tijdens Singapore Airlines-vlucht: 'Turbulentie wordt een groeiend probleem' Extreme turbulentie, zoals die die het leven eiste van een passagier op de vlucht van Singapore Airlines, kan in de toekomst vaker voorkomen vanwege de klimaatopwarming, schrijft luchtvaartexpert en hoogleraar Doug Drury. 'Het lijkt erop dat we meer turbulente tijden tegemoet gaan.'
Klimaat Klimaat Amper 1 op de 20 klimaatwetenschappers gelooft nog in 1,5-graaddoelstelling Een enquête van de Britse krant The Guardian onder 380 vooraanstaande klimaatwetenschappers levert ontnuchterende resultaten op. Amper 1 op de 20 gelooft nog in het meest optimistische scenario - toch moet de wereld blijven strijden tegen elke fractie opwarming.
Natuur Natuur Wilde orang-oetan dient zichzelf pijnstiller toe Onderzoekers op Sumatra hebben beschreven hoe een wilde orang-oetan herhaaldelijk een verwonding behandelde met een geneeskrachtige plant. Die wordt door de lokale bevolking ook als pijnstiller gebruikt.
Auto Auto Helft van alle verkeersdoden in EU valt op 'rustige' landelijke wegen In 2022 zijn in de EU 10.000 mensen overleden op plattelandswegen - en dus niet op autosnelwegen. Ze maken hiermee ongeveer de helft uit van alle verkeersdoden. Dat blijkt uit een rapport van de European Transport Safety Council (ETSC).
Gezondheid Gezondheid Langdurige studie vindt geen link tussen mobiel bellen en hersentumoren Een langdurige studie bij een kwart miljoen mensen concludeert dat er geen verband is tussen het gebruik van mobiele telefoons en het risico op hersentumoren. Lange tijd heerste daar twijfel over.
Gezondheid Gezondheid Miljard mensen met obesitas: aantal verdubbeld Een nieuwe studie in The Lancet waarschuwt: in 2022 waren er wereldwijd een miljard mensen die te kampen hadden met obesitas. Dat is een verdubbeling sinds 1990, en zelfs een verviervoudiging bij kinderen en tieners.
Wereld Wereld Grootste spoorbrug ter wereld moet Kasjmir verbinden met de rest van India De bouw van de hoogste spoorbrug ter wereld is bijna afgerond. De Chenab-brug moet de onderontwikkelde, bergachtige regio Jammu en Kasjmir met de rest van India verbinden en economische voorspoed brengen, maar lokale bewoners maken zich ook zorgen.
Gezondheid Gezondheid Kanker neemt toe: driekwart meer gevallen tegen 2050 De volgende decennia zal het aantal gevallen van kanker wereldwijd sterk toenemen. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuwe publicatie in de aanloop naar Wereldkankerdag op 4 februari.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Vergeet de thuisbatterij: de fundering van je woning is even geschikt om energie op te slaan MIT-ingenieurs hebben een supercondensator gemaakt van overvloedig aanwezige materialen als cement, roet en water. Een opsteker voor de energietransitie.
Column | IPS Column | IPS 'Genetisch gemodificeerd voedsel is geen oplossing voor de klimaatcrisis, wat de biotechindustrie ook beweert' De kans dat er momenteel genetisch gemodificeerde gewassen (ggo’s) op uw bord belanden is uiterst klein, vanwege strenge Europese regels. De EU staat echter onder druk van de biotechsector om bepaalde ggo’s toe te laten, zonder label of bijkomende veiligheidstest. Volgens de Belgische agro-ecologen Anneleen Kenis en Barbara Van Dyck gebeurt dat onder valse voorwendsels.
Klimaat Klimaat Klimaattop opent met 'historische beslissing': akkoord over schadefonds De COP28-klimaattop opent al meteen met een doorbraak: de goedkeuring van een langverwacht fonds voor verlies en schade. Milieu- en ontwikkelingsorganisaties juichen de 'historische beslissing' toe.
Klimaat Klimaat COP28 in Dubai: tijd om het klimaatjargon nog eens op te frissen Donderdag start in Dubai een - alweer cruciale - VN-klimaattop. Begrippen als INDC’s, emissiehandel en loss and damage zullen ons dus weer twee weken lang om de oren vliegen. Tijd voor een opfrissing van ons klimaatjargon.
Gezondheid Gezondheid De zonnecrème-paradox: 'Pas op voor een vals gevoel van bescherming' Canadese onderzoekers waarschuwen voor het veilige gevoel dat zonnecrème je kan geven. Uit hun onderzoeken blijkt dat wie smeert, zich vaak onterecht beschermd voelt, en op die manier zelfs meer risico loopt op huidkanker. Het gebruik van crèmes die beschermen tegen UV-licht van de zon neemt toe, maar het aantal gevallen van melanoom en huidkanker …
Opinie | IPS Opinie | IPS 'Met de huidige uitstootniveaus raakt ons koolstofbudget binnen zes jaar op' Volgens een nieuwe toonaangevende studie is het resterende koolstofbudget - de hoeveelheid CO₂ die we nog kunnen uitstoten om nog kans te maken om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad - veel kleiner dan eerder gedacht. Klimaatwetenschappers Chris Smith en Robert Lamboll leggen uit hoe dat komt en waarom niet alles verloren is.
Milieu Milieu Strengere snelheidscontroles moeten walvissen redden Schepen die sneller varen dan toegestaan vormen een gevaar voor de noordkaper, een walvissoort die met uitsterven bedreigd is. Toch lappen meer dan acht op de tien schepen voor de oostkust van de VS de opgelegde snelheidsbeperking voor walvissen aan hun laars, ontdekte Oceana.
Klimaat Klimaat Klimaat ondermijnt vrijwel alle ontwikkelingsdoelen Of het nu gaat om de strijd tegen honger, armoede en ziekte of de toegang tot schoon water en energie: de klimaatverandering en extreem weer halen de hele ontwikkelingsagenda overhoop. Dat blijkt uit een gezamenlijk rapport van achttien VN-instellingen en agentschappen. Van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN (SDG’s) - een reeks van zeventien uiteenlopende …
Milieu Milieu Natuurpunt: 'Deze zomer zijn amper wespen geteld' De zomercampagne ‘Niet meppen, wel appen’ heeft anderhalf miljoen waarnemingen van insecten in Vlaanderen opgeleverd. 'Een massa insecten, maar toch zien we bij veel soorten een achteruitgang', concludeert Natuurpunt.
Opinie | IPS Opinie | IPS 'Oorlog tegen vrouwen in Afghanistan moet erkend worden als genderapartheid' De tweede verjaardag van de overname van Afghanistan door de taliban nadert met rasse schreden. De manier waarop Afghaanse vrouwen sindsdien de meest fundamentele rechten worden ontzegd, kan alleen worden omschreven als genderapartheid, schrijft mensenrechtenexpert Vrinda Narain, professor aan de McGill-universiteit in het Canadese Montréal. Ze pleit voor wettelijke sancties verbonden aan die genderapartheid.
Klimaat Klimaat Copernicus bevestigt: juli was de heetste maand ooit gemeten Afgelopen maand brak de temperatuur wereldwijd verschillende records, bevestigt het Europese observatieprogramma Copernicus. De gemiddelde temperatuur op aarde bedroeg 16,95 graden Celsius.
Klimaat Klimaat Apps voor zonnepanelen leiden tot groener gedrag Eigenaars van zonnepanelen die hun opbrengst regelmatig checken met een app, gaan ook bewuster met energie om. Het heeft zelfs een “licht verslavend” effect, blijkt uit onderzoek in Nederland door verzekeraar Centraal Beheer. Apps zouden dus tot groener gedrag leiden. De helft van de Nederlanders met zonnepanelen checkt zijn of haar opbrengst regelmatig - een …
Gezondheid Gezondheid Kinderen bijzonder kwetsbaar voor de gevolgen van hittegolven Baby’s en jonge kinderen lopen het meeste risico bij hittegolven.
Milieu Milieu 'Reizen met trein in Europa gemiddeld dubbel zo duur als vliegtuig' Reizen met de trein is in Europa gemiddeld dubbel zo duur als vliegen, blijkt uit onderzoek door milieuorganisatie Greenpeace. België is bij de duurste treinlanden. Op sommige routes en bij last-minute boekingen kan het prijsverschil nog veel groter zijn, en dat heeft veel met het beleid te maken.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten VUB-prof maakt nieuw beton uit Oekraïens oorlogspuin: 'De CO2-winst is enorm' Het oorlogspuin dat zich torenhoog opstapelt in Oekraïne is niet verloren. Experts materiaalkunde recycleren het beton en bouwen met die grondstoffen ter plaatse nieuw hoogwaardig beton.
Wereld Wereld Darwins evolutietheorie geraakt niet terug in Indiase schoolboeken Wetenschappers in India roepen de regering op om de leerstof over de evolutietheorie terug in ere te herstellen. Darwins theorie was tijdens de covid-19-periode uit de schoolboeken verwijderd, naar verluidt om scholieren te ontlasten tijdens de pandemie. De Nationale Raad voor Onderwijs, Onderzoek en Opleiding (NCERT) had de leerstof over de evolutietheorie uit schoolboeken geschrapt, volgens …
Klimaat Klimaat Nederlandse studie: strenger klimaatbeleid jaagt bedrijven niet weg Strengere klimaatwetgeving doet bedrijven niet verhuizen naar het buitenland, blijkt uit een studie van het Nederlands Centraal Planbureau. De regels blijken volgens de studie bovendien de winst of productiviteit niet te schaden.
Natuur Natuur Groenere tuin: minder naar de huisarts Een groenere tuin is niet alleen goed voor de biodiversiteit, het klimaat en tegen droogte, maar helpt ook voor je eigen gezondheid en welzijn. Dat blijkt uit onderzoek door de Nederlandse Wageningen Universiteit.
Milieu Milieu VS leggen wettelijke PFAS-normen in drinkwater op: 'Historisch' De regering-Biden heeft voor het eerst normen opgesteld voor PFAS in het drinkwater. Milieuorganisaties spreken van een primeur en een belangrijke stap om gezondheidsschade door 'forever chemicals' te beperken.
Klimaat Klimaat Land voor Europese biobrandstoffen kan 120 miljoen mensen voeden De EU gebruikt een oppervlakte aan landbouwgrond ter grootte van Ierland voor de productie van biobrandstoffen. Het areaal zou 120 miljoen mensen kunnen voeden, zeggen milieuorganisaties. 'Een schandalige verspilling'.
Gezondheid Gezondheid Voor het eerst aangetoond: PFAS verstoren cruciale biologische processen in het lichaam Een team wetenschappers heeft voor het eerst kunnen aantonen welke biologische processen er precies worden gewijzigd door de aanwezigheid van “forever chemicals” in het bloed van kinderen en jongeren.
Natuur Natuur 'Waar vliegen trekvogels eigenlijk naartoe? Burgerwetenschap helpt mysterie te onthullen' Amerikaanse computerwetenschappers en biologen hebben samen een model ontwikkeld om de migratie van vogels te voorspellen. De bedoeling is dat ook vogelspotters en andere burgerwetenschappers mee input geven.
Klimaat Klimaat Artificiële intelligentie voorspelt 2 graden opwarming, zelfs met lage uitstoot Een nieuwe studie op basis van kunstmatige intelligentie stelt dat onze planeet meer dan 1,5 graad zal opwarmen in de komende vijftien jaar. Zelfs indien we een pak minder gaan uitstoten, is het 'zeer waarschijnlijk' dat de drempel van 2 graden overschreden wordt.
Milieu Milieu Dolfijnen 'verheffen hun stem' om boven geluidsvervuiling uit te komen Nieuw onderzoek toont aan dat dolfijnen minder goed kunnen samenwerken als er in de nabijheid veel overlast is van geluid dat door mensen is veroorzaakt. Om boven de geluidsoverlast uit te komen gaan ze zelf eerst luider communiceren.
Klimaat Klimaat Volgende klimaattop wordt geleid door baas oliebedrijf: 'Waanzin' De Verenigde Arabische Emiraten hebben de voorzitter van de volgende klimaattop bekendgemaakt: Sultan Ahmed Al Jaber, ceo van staatsoliebedrijf Adnoc. Onbegrijpelijk, zeggen milieuorganisaties.
Gezondheid Gezondheid Koken op gas verhoogt risico op astma bij kinderen Koken op gas heeft aanzienlijke gevolgen voor de luchtkwaliteit in huis, waarschuwt een nieuw rapport. Dat wijst onder meer op een link met astma bij kinderen.
Milieu Milieu Groei van zonne-energie breekt records Zonne-energie is in het voorbije jaar met een kwart gegroeid in Europa - de helft sneller dan vorig jaar. Ook de volgende jaren verwacht de sector zich aan nieuwe records.
Milieu Milieu Shell betaalt 15 miljoen euro schadevergoeding voor olievervuiling in Nigeria Het Nederlandse oliebedrijf Shell betaalt 15 miljoen euro schadevergoeding aan Nigeriaanse boeren om de schade door olielekken te vergoeden. Daarmee komt een einde aan een rechtszaak van vijftien jaar.
Klimaat Klimaat Algen overleven in warmer water, en dat is goed voor onze zuurstof Fytoplankton blijkt een stuk veerkrachtiger tegen de klimaatverandering dan eerder werd gedacht. Dat is goed nieuws, want de algen vormen een cruciale bron van zuurstof op aarde.
Milieu Milieu De keerzijde van Amazon-pakjes: '320 miljoen kilo wegwerpplastic' Pakjes van Amazon kwamen in 2021 met 320 miljoen kilogram plastic, een toename van 18 procent op een jaar tijd. 'Amazon negeert de vraag van klanten en aandeelhouders om daar iets aan te doen', zegt Oceana, de milieugroep die de cijfers uitbracht.
Klimaat Klimaat Kampioen in CO2-opslag: de walvis Walvissen blijken een verrassend effectief middel in de strijd tegen de klimaatverandering. De iconische dieren slaan massa’s CO2 op in hun lichaam, die op die manier niet vrijkomt in de atmosfeer.
Gezondheid Gezondheid Studie: rokers lopen hoger risico op 56 ziekten Roken leidt tot een aanzienlijk hogere kans op de ontwikkeling van 56 verschillende ziektes. Dat blijkt uit onderzoek bij meer dan een half miljoen Chinese volwassenen. China is de grootste consument van tabak ter wereld.
Milieu Milieu Egypte verbrandt vuilere mazout om meer gas aan Europa te verkopen: 'In alle opzichten schadelijk' COP27-gastland Egypte gaat meer van de vervuilende zware stookolie mazout gebruiken in twintig elektriciteitscentrales om gas vrij te maken voor uitvoer naar Europa.