Natuur Maai Mei Niet: Koen Vanmechelen, Baloise en Lucien & Merel rekenden hun nectarscore al uit. U ook?
Natuur Expert natuurherstel Kris Decleer: ‘We hebben nog maar enkele weken om de Natuurherstelwet te redden’
Natuur Wat we kunnen leren van ecologisch pionier John Seymour? Dat er best veel nodig is voor een eenvoudig leven
Natuur Natuur Klimaatminister Khattabi: ‘Bij Defensie wordt dit jaar niet gemaaid in 9 grote districten’ Maai Mei Niet gaat federaal: minister van Klimaat en Leefmilieu Zakia Khattabi roept haar collega’s op om het gras een maand te laten groeien.
Natuur Natuur Maai Mei Niet met Pedro Elias: ‘Ik heb niets met mijn tuin, maar hij heeft mijn leven gered’ Ondanks zijn eigenaar is de tuin van televisiemaker Pedro Elias een even kleur- als troostrijke staalkaart van botanische rijkdom.
Milieu Milieu Steeds minder boerderijen in de wereld Tegen het einde van deze eeuw zal het aantal boerderijen in de wereld met de helft gekrompen zijn, stelt onderzoek in Nature. De overblijvende bedrijven worden steeds groter, en dat vormt risico’s voor de biodiversiteit en onze voedselsystemen. De studie in Nature bekijkt het aantal en de grootte van boerderijen vanaf de jaren 1960 tot 2013 in …
Natuur Natuur Oudenaarde maait ook niet in mei: ‘De geesten van onze inwoners zijn intussen gerijpt’ Oudenaarde zet zijn schouders dit jaar voor de derde keer al onder Maai Mei Niet. De stad is dan ook ambitieus, zegt burgemeester Marnic De Meulemeester (Open VLD). ‘We willen een voortrekkersrol spelen in de regio op vlak van biodiversiteit.’
Natuur Natuur Schrijver Bart Van Loo: 'Ik heb de gewoonte om loten van mijn bomen lukraak te planten' Door links en rechts loten van bomen lukraak in de grond te steken, pleegt schrijver Bart Van Loo stil verzet tegen de dictatuur van de monocultuur.
Opinie | Natuur Opinie | Natuur 'Maai Mei Niet is meer dan een "sympathieke en goedbedoelde actie"’ ‘Maai Mei Niet leidt in de praktijk tot minder draagvlak voor ecologisch beheer’, zegt de Nederlandse Vlinderstichting. Niets is minder waar!
Opinie | Politiek Opinie | Politiek 'Duurzame landbouw? Gezonde ecosystemen zijn niet het probleem, wel deel van de oplossing' Europa buigt zich momenteel over de natuurherstelwet. De Europese Volkspartij verzet zich tegen die wet, omdat hij de landbouw deels onmogelijk zou maken. “Hemeltergend”, vindt Patrick Meire, bioloog op UAntwerpen. 'De Natuurherstelwet is een investering in een duurzame toekomst.'
Natuur Natuur Knokke-Heist verbiedt pesticiden: ‘Madeliefjes zijn de vijand niet’ In de gemeente Knokke-Heist vinden niet alleen de rich and famous een veilig onderkomen. Ook bijen en andere insecten worden er op hun wenken bediend.
Natuur Natuur Maai Mei Niet met Wim Lybaert: 'Tuinieren, dat is de natuur een plaats geven' (video) Wim Lybaert is moestuinier op olympisch niveau, maar ook de rest van zijn tuin heeft hij herschapen tot een biodivers koninkrijk. ‘Wat niet in de weg staat, mag blijven.’
Natuur Natuur Ook stad Mechelen maait niet in mei: 'Er is veel meer flora en fauna te zien in die zones' De stad Mechelen doet mee met Maai Mei Niet. Ook zij laten tijdens de maand mei het gras groeien om zo de biodiversiteit te vergroten. Schepen Patrick Princen (Groen) is enthousiast: 'Ik heb het gevoel dat het verschil echt zichtbaar is.'
Natuur Natuur Maai Mei Niet, of net wel? De ultieme handleiding voor (bloemrijke) gazons en graslanden Wanneer maai je wel of niet? Dit zijn de vuistregels, voor twee types gras: bloemrijk gazon en bloemrijk grasland.
Natuur Natuur Maai Mei Niet bij bedrijven: ‘Je kunt er zelfs geld mee besparen’ (video) Niet alleen burgers en overheden doen enthousiast mee aan Maai Mei Niet, de campagne waarin Knack oproept om niet of minder te maaien in mei. Ook bedrijven springen op de kar.
Video | Natuur Video | Natuur Maai Mei Niet: schrijfster Regula Ysewijn tuiniert al eens graag in galajurk (video) De stadstuin van schrijfster en Bake Off-jurylid Regula Ysewyn is een tafellaken groot, maar toch steelt het geboomte er de show.
Natuur Natuur Red de insecten: wespen zijn bijzonder nuttige dieren Overal in de wereld, dus ook bij ons, crashen de insectenpopulaties. Dat is geen goed nieuws. Met een natuurvriendelijk tuinbeheer kunnen we de diertjes helpen.
Natuur Natuur Maai Mei Niet: 3 tips om grasmaaisel te gebruiken in uw tuin Na het maaien van uw gras houdt u heel wat grasmaaisel over. Het is zonde om dat af te voeren naar het recyclagepark. Drie manieren om het te gebruiken in uw tuin.
Natuur Natuur Elisabeth Lucie bouwt tuintje om voor Maai Mei Niet: ‘Het plastic moet eraan geloven’ In de stadstuin van schrijfster-scenariste Elisabeth Lucie schieten op wonderbaarlijke wijze zaailingen van de esdoorn op uit het kunstgras. Maar het plastic moet er binnenkort toch aan geloven.
Klimaat Klimaat Hoeveel bomen moet uw bedrijf planten om geloofwaardig duurzaam te zijn? Belgen rekenen op bedrijven voor klimaatactie. Maar ze verdenken bedrijven ook snel van greenwashing. Hoeveel bomen moet een bedrijf planten om geloofwaardig over te komen?
België België Grote bijensterfte: ‘We zouden beter ons gras een paar maanden lang niet maaien’ Het Vlaams Bijeninstituut trekt aan de alarmbel omdat imkers een massale bijensterfte zien. Bij sommige bijenhouders verminderde de populatie zelfs met 75 procent. Maar de Vlaamse Imkersbond nuanceert de cijfers en spreekt van een ‘normale terugval' van 20 procent. Hoe erg is het nu gesteld met de bijen in Vlaanderen?
Natuur Natuur ‘Hoe meer vlinders, hoe minder allergieën’: het onverwachte extraatje van Maai Mei Niet Bioloog Hans Van Dyck en weervrouw Jill Peeters zeggen één strijd te voeren. Met plezier onderschrijven ze de missie van Maai Mei Niet, Knacks jaarlijkse por in uw zij ten behoeve van biodiversiteit en klimaat.
Opinie | Opinie Opinie | Opinie 'Als het om natuur gaat, heeft de overheid dikwijls een hekel aan haar burgers' Bioloog en Knack-journalist Dirk Draulans blijft pleiten voor meer betrokkenheid van burgers bij het natuur- en milieubeleid.
Natuur Natuur Agnes Wené (Vogelbescherming Vlaanderen): 'Schaf de jacht af' Agnes Wené liet de modewereld achter zich en werd directeur van Vogelbescherming Vlaanderen. ̒Op de fiets kijk ik de hele tijd omhoog.’
België België Europese natuurherstelwet zorgt voor beroering: ‘Beseft Zuhal Demir wel wat er op ons afkomt?’ De Europese Natuurherstelwet, had u er al van gehoord? Tegen 2030 moet 20 procent van onze natuur hersteld zijn, zegt de Europese Commissie. Denk aan veengebieden, bossen en ook oceanen. Het herstel van de biodiversiteit is een hoeksteen van haar Green Deal. Maar volgens professor milieurecht en gewezen CD&V-kabinetschef Kurt Deketelaere (KU Leuven) moeten we ons zorgen maken.
Natuur Natuur Groenere tuin: minder naar de huisarts Een groenere tuin is niet alleen goed voor de biodiversiteit, het klimaat en tegen droogte, maar helpt ook voor je eigen gezondheid en welzijn. Dat blijkt uit onderzoek door de Nederlandse Wageningen Universiteit.
Natuur Natuur Aanleg Katerbos in Wevelgem tegengehouden: 'Angst van buurtbewoners is ongegrond' Volgens professor bosecologie Bart Muys is de aanleg van het Katerbos in Wevelgem onterecht op de lange baan geschoven: 'Voor dit soort bodem heeft de komst van een bos weinig effect op de waterbalans.'
Opinie | Natuur Opinie | Natuur 'Advies en hulp op maat? Tuincentra moeten kleur bekennen' Tuincentra zijn volop in beweging. Naast de verkoop van alles wat helpt in het streven naar tuingenieten zetten ze steeds sterker in op het geven van passende informatie en hulp. Vandaar dat het vreemd is dat ze zelf niet afrekenen met de minder groene ‘verkoopkuilen’ waar ze de consument laten in trappen.
Natuur Natuur Situatie Vlaamse huismus blijft benard: wat kun jij doen? De huismus heeft het moeilijk in het verharde en verstedelijkte Vlaanderen. Maar liefst 80 procent van de mussenkolonies vecht voor haar bestaan.
Opinie | Natuur Opinie | Natuur 'Sommige Groenen zien (letterlijk) door de bomen het bos niet' Bioloog en Knack-journalist Dirk Draulans buigt zich over de bijzondere natuurrekenkunde van een Groene schepen.
Opinie | Natuur Opinie | Natuur 'Dorre, oranje akkers tijdens prille, frisgroene lentedagen, dat hoort niet in Flanders Fields' 'Heel wat (bio)landbouwers, tuineigenaars, ecologische hoveniers en beheerders van openbaar groen tonen dat het zonder glyfosaat kan', schrijft Geert Gommers van Velt. 'Waarop wachten onze ministers om deze schadelijke stof te bannen?'
Opinie | Opinie Opinie | Opinie 'Wil je je best doen voor de vogels in je tuin, gebruik dan geen pesticiden' Bioloog en Knack-journalist Dirk Draulans las een studie die bewijst dat pesticidegebruik in tuinen ten koste gaat van vogels.
Opinie | Natuur Opinie | Natuur 'Weg met de btw-korting op pesticiden' 'Een btw-verhoging naar 21 procent is een evidente eerste stap om de gezondheids- en milieuschade van pesticiden serieus te nemen', schrijft Heleen De Smet van Bond Beter Leefmilieu (BBL).
Natuur Natuur Bioloog Kris Struyf: ‘Politici beseffen te weinig dat ze een onderdeel van de natuur zijn’ ‘Ga de natuur in, dan leer je haar beter appreciëren.’ Dat is de boodschap die bioloog Kris Struyf de Vlaming wil meegeven. Niet het minst aan Vlaamse politici.
Opinie | Opinie Opinie | Opinie 'De huismus verdwijnt: wat zegt dat over de leefbaarheid van onze dorpen en steden?' 'De huismus is vermust. Deze bekende vogel was eeuwenlang de gevederde buur van de mens. Nu verdwijnt ze echter razendsnel uit onze dorpen en steden. Die Houdini-act spreekt helaas boekdelen over de leefbaarheid van onze woonomgeving voor dier én mens', schrijft Julie Van Houtryve. 'Daarom organiseren we met Vogelbescherming Vlaanderen opnieuw een huismussentelling: een beter begrip van de stand van het huismussenbestand zal ons niet alleen helpen met hun achteruitgang af te remmen, maar ook tonen hoe we onze tuinen, dorpen en steden beter kunnen wapenen tegen de vele milieucrises.'
Natuur Natuur Bomenkap in tuinen: 'Iedereen houdt van bomen tot ze te dichtbij komen' Wonen in het groen is zelden goed… voor het groen, zo blijkt. Veel mensen ervaren een boom als ‘overlast’.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans' Beestenboel: sommige zanglijnen van de zanglijster gaan al eeuwen mee
Natuur Natuur Maak van de regen uw vriend: kies voor een sponstuin Ontharding is meer dan alleen wat tegels uitbreken. Uw tuin moet ook natter worden. Marc Verachtert en tuinexpert Bart Verelst vertellen u hoe u dat doet. ‘We moeten af van het idee dat onze tuin een immens bouwwerk moet zijn.’
Natuur Natuur Update Dirk Draulans over nieuwste inzichten stikstofvervuiling: het is nog erger dan we dachten Wat dóét stikstofvervuiling eigenlijk met onze natuur? Er groeien meer bramen en brandnetels, ja. Maar het is zo veel erger. Ecosystemen kunnen compleet ontwricht raken. Knack maakt de harde balans op.
Opinie | België Opinie | België Waarom minister-president Jambon het stikstofdossier moet evacueren uit zijn regering Landbouw- en milieuorganisaties kwamen tot een akkoord over het nieuwe Mestactieplan. Laat hen ook het stikstofakkoord sluiten, stelt Simon Demeulemeester, adjunct-hoofdredacteur van Knack, voor.
Natuur Natuur Onteigeningen in Vesdervallei: 'Rivier ruimte geven om te overstromen' De Waalse regering wil nieuwe watersnood in de Vesdervallei voorkomen, met de nodige onteigeningen tot gevolg.
Natuur Natuur In beeld: protesterende boeren in Brussel Een grondig stikstofakkoord en goedgekeurde landbouwsubsidies: met die eisen trekken Vlaamse boeren naar de hoofdstad in tractorstoeten.
België België Landbouwers en natuurbeschermers over de stikstofcrisis: 'Wij zijn elkaars bondgenoten' In de luwte van de politieke crisis en het boerenprotest zitten boeren en natuurbeschermers sinds vorig jaar regelmatig samen aan tafel. ‘Goed voor het wederzijds vertrouwen’, zeggen de twee partijen. Al blijkt het stikstofdossier ook hier een splijtzwam.
Opinie | Politiek Opinie | Politiek Dirk Draulans breekt lans voor kleine stukjes natuur: 'Natuurminnende burger, wees niet bang voor de overheid' De burger die bezorgd is om onze natuur, mag best wat minder bang zijn, meent bioloog en Knack-redacteur Dirk Draulans. Vooral minder bang van overheden.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans' Beestenboel: ineens duikt de medicinale bloedzuiger weer bij ons op