Opinie | Maatschappij 'Hoeveel noodkreten over mentale gezondheid bij jongeren moeten er nog klinken?'
Opinie | Klimaat 'Psychologie voor het klimaat: klimaatcrisis vertoont veel gelijkenissen met de covid-pandemie'
Opinie | Psychologie Opinie | Psychologie 'Vrijdag de dertiende? Ondanks het krimpende aantal gelovigen, blijft bijgeloof springlevend' Ieder jaar telt één tot drie vrijdagen de dertiende. 2023 belooft dus niet veel goeds, want we starten met vrijdag 13 januari. Wie bijgelovig is mag op zo’n dag vooral niet scheel kijken (je ogen blijven voorgoed scheel staan), onder een ladder doorlopen, een spiegel breken of een zwarte kat tegenkomen. Er bestaat zelfs een …
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Hoe werkt je brein je tegen als je goede voornemens hebt?
Psychologie Psychologie Comedian Bas Birker: ‘Na alle morfine in het ziekenhuis weet ik zeker dat drugs mijn ding niet zijn’ Toen de theaters eindelijk heropenden, lag comedian Bas Birker als een plank in een ziekenhuisbed. Een horrorhernia. Ondertussen staat hij weer. Of beter: loopt hij heen en weer.
Opinie | Maatschappij Opinie | Maatschappij 'Discriminatie van dieren is een morele illusie' We kennen allemaal optische illusies. Je ziet twee horizontale lijnstukken met pijlpunten aan de uiteinden. Het lijnstuk met de naar buiten wijzende pijlpunten lijkt korter, maar in werkelijkheid zijn de twee lijnstukken even lang. Onze zintuigen zijn niet altijd te vertrouwen. Maar hoe zit het met onze intuïties en morele oordelen over goed en slecht? …
Gezondheid Gezondheid Stress blijkt vaak chronisch probleem bij ambtenaren Ambtenaren die uitvallen met stressgerelateerde aandoeningen, blijken ook de jaren nadien vaak te hervallen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Medex, de dienst die onder meer informatie verzamelt over ziekteafwezigheden bij de federale overheid. Minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) trekt vanaf 2023 elk jaar 1 miljoen euro extra uit voor een beter beleid …
Maatschappij Maatschappij ‘Manifesting’: van onschuldig zelfhulpmiddel tot oplichtingspraktijk Manifesting of ‘manifesteren’ is een pseudowetenschappelijke zelfhulpmethode die erop neerkomt dat het volstaat om zaken te ‘visualiseren’ opdat ze realiteit zouden worden. Onschuldige fun? Soms, maar er liggen ook gevaren en oplichters op de loer.
Psychologie Psychologie Waarom een man van 50 een sportauto koopt: de midlifecrisis uitgelegd Een nieuwe auto of een jong lief: mannen van middelbare leeftijd maken allerlei veranderingen door. De Italiaanse psycholoog Pasqualina Perrig-Chiello onderzoekt waarom de midlifecrisis zo anders verloopt bij mannen dan bij vrouwen. ‘Vooral wie perfectionistisch is, krijgt het hard te verduren.’
Maatschappij Maatschappij Het is niet allemaal uw schuld: hoe groot is de rol van toeval in de opvoeding van kinderen? De ontwikkeling van kinderen is meer dan een mix van nature en nurture. Meer dan 30 procent van wat iemand wordt, is bepaald door een vorm van toeval. Een nieuw boek over de vader van Hitler stemt tot nadenken.
Psychologie Psychologie 'De verhuftering van de maatschappij': waarom verkeersagressie toeneemt Bestuurders van twee bestelwagens die met elkaar op de vuist gaan in Aalst, een fietser die dol draait en zich vastklampt aan een rijdende auto in Brugge: het zijn hallucinante beelden op sociale media. Dat soort incidenten lijkt steeds vaker op te duiken. In Antwerpen roept de politie in een nieuwe campagne voor verkeersveiligheid op …
Maatschappij Maatschappij Alternatieve kinderopvang: waarom we wat meer als De Planckaerts moeten gaan leven ‘It takes a village to raise a child’, luidt het gezegde. Maar waar is dat dorp als je het nodig hebt? Pedagoge Lynn Geerinck haalt gezinnen van hun eiland af en brengt hen samen. ‘Onze kinderopvang is niet goed afgestemd op de menselijke natuur.’
Psychologie Psychologie Angstexpert Bram Vervliet: ‘Het is gezond om je eigen zorgen te wantrouwen’ Een ongeziene energiecrisis, een ge-krenkte kernmacht op oorlogspad en een ontregeld klimaat? Volgens psycholoog en angstexpert Bram Vervliet is het niet gek om vandaag bezorgd te zijn. Maar positief blijft hij wel.
Opinie | Opinie Opinie | Opinie '"Ouderen" is in de eerste plaats een werkwoord' Iedereen kent oudere mensen en iedereen veroudert. Maar toch, als er één onderwerp is dat controverse en onwennigheid opwerpt, is het wel alles wat te maken heeft met ouder worden. Als grootmoeder minder mobiel is geworden omwille van haar hoge leeftijd, is dat niet het favoriete gespreksonderwerp op een familiebijeenkomst. Zelf willen we onze ouderdomsverschijnselen …
Psychologie Psychologie EHRM oordeelt dat België mensenrechtenverdrag geschonden heeft in euthanasiezaak Het was onze landgenoot Tom Mortier die eerder naar het Hof was gestapt nadat zijn moeder Godelieve De Troyer in 2012 euthanasie had gekregen van de bekende LEIF-arts en oncoloog Wim Distelmans wegens depressie. Volgens Mortier schoot België tekort in het beschermen van het leven van zijn moeder en gebeurde er geen grondig onderzoek naar …
Gezondheid Gezondheid Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid focust op 'kracht' Maandag 10 oktober is Werelddag Geestelijke Gezondheid. In de aanloop daarvan wordt vanaf vandaag/zaterdag de Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid gehouden. Dit jaar staat de tiendaagse in het teken van 'kracht'. Onder het motto 'samen veerkrachtig' worden heel wat activiteiten georganiseerd in Vlaanderen. Tien dagen lang wordt Vlaanderen overspoeld met acties die aandacht vragen voor …
Psychologie Psychologie Leven met lijfwachten: wat is de impact van een safehouse op een jong gezin? Concrete cijfers zijn er niet, maar vluchten naar een safehouse vanwege een bedreiging is in België niet erg courant. Alleen wanneer het bekende personen betreft, komt het af en toe in de media, zoals recent met viroloog Marc Van Ranst, die zo’n vijf weken met zijn gezin op een geheime locatie doorbracht. En nu dus …
België België Souad Abihi (Open VLD): 'Wat bedoelt u met "nieuwe Belg"? Ik woon hier al mijn hele leven' ‘Ik wil op Vlaanderen de hamburgerstrategie toepassen’, zegt Souad Abihi, nieuw gezicht bij Open VLD.
Nieuws Nieuws Alain Van Hiel, politiek psycholoog: ‘Veel politici beseffen niet hoe verschrikkelijk laag het vertrouwen in de politiek is’ Rechtse mensen zijn net als linkse mensen, maar ze zijn wel iets agressiever en vrouwonvriendelijker. In een nieuw boek brengt Alain Van Hiel al zijn inzichten uit decennialang politiekpsychologisch onderzoek samen. ‘Psychologie is een links walhalla, daar kan niemand naast kijken.’
Maatschappij Maatschappij Bert Vanderhaegen, aalmoezenier bij UZ Gent: ‘Geluk is een bijproduct, niet het doel’ Elke week vraagt Knack aan ondernemende mensen hoe ze lijf en psyche in balans houden. Al 26 jaar laadt hij het verdriet van anderen op zich. En toch danst Bert Vanderhaegen, hoofdaalmoezenier in het Universitair Ziekenhuis van Gent, nog altijd graag. ‘Christenen zijn per definitie hoopvolle mensen.’
Psychologie Psychologie Boksster Oshin Derieuw: ‘Vroeger leefde ik vanuit angst, nu vanuit liefde’ Elke week vraagt Knack aan ondernemende mensen hoe ze lijf en psyche in balans houden.Uit haar pijn wil boksster Oshin Derieuw schoonheid creëren. Met dank aan haar vrouw, haar vechtlust en de zee slaagt ze daar almaar beter in. ‘Dankzij het boksen kreeg ik eindelijk vrede met mezelf.’
Gezondheid Gezondheid Hoe loods je je dochter door de puberteit? ‘Sexy kleren moet je niet verbieden’ De puberteit is voor elk meisje een ingrijpende fase. Ook de ouders worden daarbij – om uiteenlopende redenen – al eens tot wanhoop gedreven. Welke fouten moeten zij vermijden? ‘Pubers hebben niet plots een slecht karakter’, zegt de Amerikaans-Duitse gynaecologe Sheila de Liz. ‘Het is gewoon een chemisch proces.’
Psychologie Psychologie Psychologe Marilse Eerkens: 'Op het gebied van ouderschapsverlof zijn Nederland en België achterlijk en primitief' Wat willen we bereiken met de opvoeding van onze kinderen? De Nederlandse psychologe Marilse Eerkens waagt zich aan antwoorden op vragen die volgens haar te weinig gesteld worden. ‘We zouden kinderen beter wat meer pamperen terwijl ze in de pampers zitten en minder daarna.’
Psychologie Psychologie Actrice en therapeute Katrin Lohmann: ‘Je mág boos en verdrietig zijn’ Elke week vraagt Knack aan ondernemende mensen hoe ze lijf en psyche in balans houden.Met een dochter van een jaar geniet actrice en therapeute Katrin Lohmann vooral van slapen. En van onkruid wieden. ‘Niets fijners dan met je handen in de aarde wroeten.’ Aan te veel lichaam en geest heeft ze dan weer een broertje dood.
Psychologie Psychologie Seksuoloog Alexander Witpas: ‘Mannen toxisch noemen is een vorm van victim blaming’ Geweld, agressie en terreur. Volgens de statistieken zijn dat vooral mannenzaken. Is mannelijkheid dan zo toxisch? ‘Het uitgangspunt dat een groep defect is, is niet meteen het ideale vertrekpunt voor een gesprek.’
Psychologie Psychologie ‘Wilskracht wordt enorm overschat’: de mechanismen achter een voedselverslaving Wij, Belgen, zijn bourgondiërs. Overvloedig eten zit ingebakken in onze cultuur. Maar de laatste decennia is ons voedingspatroon grondig door elkaar geschud. We leven aan een veel hoger tempo, waardoor er nog amper tijd is om stil te staan bij wat we eten. Stress en tijdsgebrek zorgen ervoor dat we ’s middags snel in de …
Psychologie Psychologie Sam Carton, surfer met één been: ‘Ik verloor een been en kreeg een leven’ Elke week vraagt Knack aan ondernemende mensen hoe ze lijf en psyche in balans houden.Negen jaar lang sleurde Sam Carton een verkrampt en pijnlijk been met zich mee. Na amputatie surft, voetbalt, zwemt, loopt en reist ze zo veel ze kan. ‘Ik wil ten volle leven, uit dankbaarheid voor iedereen die me geholpen heeft.’
Psychologie Psychologie De cultus van het kind: ‘We voeden onze kinderen op tot navelstaarders en narcisten’ We voeden onze kinderen op tot ‘individuen die psychologisch niet sterk in de schoenen staan, bij wie de algemene kennis tekortschiet, die navelstaren en narcistisch zijn’, waarschuwt Serge Dupont, doctor in de psychologie (UCL), naar aanleiding van zijn recente studie over ‘de cultus van het kind.’
Psychologie Psychologie Comédienne Dena Vahdani: ‘Religie is gelinkt aan een godfiguur, maar die heb ik niet’ Elke week vraagt Knack aan ondernemende mensen hoe ze lijf en psyche in balans houden. Nu ze eindelijk kan fietsen en het genot van slaap heeft ontdekt, voelt comédienne Dena Vahdani zich sterker dan ooit. Al leeft ze nog altijd in de stilte van haar vriendin. ‘De lockdown was voor mij een redding.’
Psychologie Psychologie Psycholoog Philipp Spreer: ‘Er bestaan geen gratis retours’ 40 procent van alle online bestelde kleren wordt geretourneerd. De schade voor het milieu is enorm. Kunnen we dat gratis retourneren dan niet beter verbieden? Philipp Spreer: Vanuit ecologisch opzicht zou je tot dat idee kunnen komen. De CO2-uitstoot door retours is gigantisch. De coronapandemie en de groei van de e-commerce die daarmee gepaard ging, …
Psychologie Psychologie Winny Ang, kinder- en jeugdpsychiater: ‘Ik heb leren leven met een soort gemis’ Elke week vraagt Knack aan ondernemende mensen hoe ze lijf en psyche in balans houden.Ze heeft al een testament van toen ze negen was en tijdens haar adolescentie worstelde ze flink met haar identiteit. Maar aan de piano en op de dansvloer laat kinder- en jeugdpsychiater Winny Ang graag de teugels vieren.
Maatschappij Maatschappij Kunstenaar Koenraad Tinel (88): ‘Af en toe moet je toch eens vliegen?’ Elke week vraagt Knack aan ondernemende mensen hoe ze lijf en psyche in balans houden. Een wilde zot noemt Koenraad Tinel zichzelf. Op zijn 88e barst de beeldhouwer en tekenaar nog van de levenskracht. Maar de oorlog in Oekraïne rijt oude wonden open. ‘Ik voel me een fetisjist.’
België België Euthanasie werd twintig jaar geleden gelegaliseerd in België Het is vandaag/zaterdag exact twintig jaar geleden dat de euthanasiewet werd bekrachtigd. België werd zo, na Nederland, het tweede land waar euthanasie onder voorwaarden werd gelegaliseerd. Er worden nu elk jaar zowat 2.500 euthanasiedossiers geregistreerd. De 'Wet betreffende de euthanasie' werd op 16 mei 2002 goedgekeurd in de Kamer en op 28 mei 2002 door …
Psychologie Psychologie Hoe voorkom je herval na depressie? Recente bevindingen tonen aan dat cognitieve training een interessante strategie is om het risico op het heroptreden van een depressie te reduceren. Maar wat weten we juist over dergelijke vorm van training en waarom zou zoiets interessant kunnen zijn als je in het verleden een depressie hebt meegemaakt? Depressie: verschillende aspecten Bij ‘depressie’ denkt men …
Psychologie Psychologie Drie kwart van de studenten voelt zich eenzaam Dat is zowel het geval bij studenten die thuis wonen als bij studenten die op kot zitten. Slechts 30 procent van de respondenten is (heel) tevreden met zijn/haar mentaal welzijn tijdens dit academiejaar, terwijl dat cijfer voor de pandemie 56 procent bedroeg. Dat meldt Teleblok donderdag in een persbericht. 'Studenten geven aan dat lachen en …
Psychologie Psychologie Drie kwart van de studenten voelt zich eenzaam Dat is zowel het geval bij studenten die thuis wonen als bij studenten die op kot zitten. Slechts 30 procent van de respondenten is (heel) tevreden met zijn/haar mentaal welzijn tijdens dit academiejaar, terwijl dat cijfer voor de pandemie 56 procent bedroeg. Dat meldt Teleblok donderdag in een persbericht. 'Studenten geven aan dat lachen en …
Psychologie Psychologie Jongeren over mentale gezondheid: 'Alles wordt boven onze hoofden beslist' Ondanks de verregaande versoepelingen van de coronamaatregelen gaat het nog steeds niet goed met de mentale gezondheid van jongeren. Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat bijna 20 procent van de Vlaamse tieners kampt met matige tot ernstige mentale problemen. Volgens het laatste rapport van de Mental Assessment Group, een onderdeel van de GEMS …
Psychologie Psychologie Klarinettist Roeland Hendrikx: ‘Je moet je faalangst aanpakken’ Elke week vraagt Knack aan ondernemende mensen hoe ze lijf en psyche in balans houden. Over zijn muziekinstrument, het verlengstuk van zijn lichaam, was hij meester geworden. Maar over zijn geest niet. ‘Het was griezelig, ik hoop dat ik het nooit meer hoef mee te maken.’ Topklarinettist Roeland Hendrikx over zijn mentale instorting en de faalangst van de solist.