Altijd tijd te kort? 13 tips voor een minder gejaagd leven 

© Getty images
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

‘Wat ben je met een horloge als je toch nooit tijd hebt?’ luidt een aloud Afrikaans gezegde. Verlos uzelf van de dictatuur van de klok met deze tips. 

 • Verander uw mindset. Tijd is niet alleen een objectieve maat, maar ook een subjectieve beleving. Hoe u over tijd denkt, beïnvloedt hoe u tijd ervaart. Als u denkt dat er tijd genoeg is, zult u meer ontspannen en tevreden door het leven gaan.  
 • Plan uw dagindeling op basis van uw chronotype (indien mogelijk). Kunt u bijvoorbeeld enkele uren later naar het werk vertrekken, vaker thuiswerken, minder of meer ’s ochtends of aan het einde van de dag inplannen, eerder of later naar bed gaan, sociale verplichtingen verminderen of anders plannen? Wanneer uw leven synchroon loopt met uw biologische klok, zult u minder tijdsdruk ervaren.  
 • Koop tijd. Mensen die geld besteden aan diensten die hen tijd besparen, zoals maaltijden en boodschappen thuis laten bezorgen, huishoudhulp of een tuinman inschakelen, rentmeesterschap of artificiële intelligentie gebruiken rapporteren een groter gevoel van tevredenheid. 
 • Drukte is niet negatief. Mensen die denken dat een drukke agenda slecht is, voelen meer tijdarmoede dan mensen die denken dat een overvolle agenda een plezier is. Drukte niet langer als een last zien, maar als iets goeds, kan uw tijdservaring positief beïnvloeden.
 • Stop met multitasken. We weten ondertussen dat multitasken, proberen om taken tegelijkertijd uit te voeren, uw concentratie voortdurend verdeelt, uw werktempo verhoogt en het gevoel van tijdarmoede vergroot. 
 • Leef van gebeurtenis tot gebeurtenis. Mensen die leven volgens de klok denken voortdurend vooruit, want de klok tikt. Daardoor nemen ze mogelijk emotioneel afstand van het moment. Wanneer u leeft volgens ‘gebeurtenistijd’, komt de tijd zoals hij komt en is er een sterke verbinding met het moment. Als u er ten volle van geniet om bijvoorbeeld met veel liefde en aandacht te koken, waarom zou u dan uitkijken naar meer? Of speel een spelletje met de kinderen helemaal uit zonder het idee in het achterhoofd dat u de was nog moet doen.  
 • Doe vooral ook dingen níét. Bij veel mensen leidt plichtsgetrouwheid vaker tot beloftes en het aannemen van meer werk en sociale verplichtingen. Stel prioriteiten of delegeer: welke taken op het werk behoren tot uw primaire functie? Zijn er wekelijkse vergaderingen die eigenlijk overbodig zijn? Hebt u diep vanbinnen een grondige hekel aan de wekelijkse padelsessie met de buurman? Schrap ze dan gewoon. Doe minder dingen, maar doe ze beter. 
 • Kies voor persoonlijke doelen. Wanneer u uw persoonlijke doelen najaagt, wordt u gelukkiger en voelt het alsof u meer tijd hebt. Hebt u geen duidelijk levensdoel? Dan hebt u misschien het gevoel dat uw leven alle kanten op stuitert. Denk na over waarop u zich in uw leven wilt concentreren.   
 • Plan tijd realistisch in. Vaak denken we dat we meer kunnen in een dag. Schat de tijd iets ruimer in en houd rekening met onvoorziene omstandigheden. Dat maakt u misschien iets minder productief, maar u ervaart tenminste minder stress. 
 • Bouw rustmomenten in. Neem pauzes, staar enkele minuten door het raam om uw hersenen te resetten, maak een wandelingetje. Probeer ook elke dag even in het groen te zijn. De natuur heeft een kalmerend en helend effect op lichaam en geest.  
 • Ontwikkel een gevoel van verwondering. Een gevoel van verwondering doet uw gevoel van tijd toenemen. Geniet dus van die heerlijk paars-roze zonsopgang en ervaar een rijkdom aan tijd. 
 • Leef een eenvoudiger leven. Probeer niet alles te willen, gooi die bucketlists eruit, haal minder spullen in huis, omarm de ledigheid en beperk u tot de essentie van het leven, namelijk zorg dragen voor uzelf en de mensen rondom u.  
 • Later komt nooit. Als u een boeddhist vraagt hoe laat het is, is zijn antwoord: ‘De tijd is nu.’ In het Westen leven we voortdurend in ons hoofd en kijken we naar het verleden en de toekomst. Gun uzelf de luxe om in het nu te leven. Voor jongere generaties lijkt dat makkelijker: ze gaan bewust voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Time is niet langer money, maar happiness. Verlies geen tijd aan zinloze zaken, maar maak tijd voor dingen die u echt wilt doen.  

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content