Geneeskunde Van appendix tot knieprothese: aantal ingrepen dat in dagziekenhuis uitgevoerd kan worden, is verdubbeld
Geneeskunde Geneeskunde Ontdekker gaf diabetesmedicijn gratis aan de wereld: ‘Nu betalen we minstens vijf keer te veel voor insuline’ We betalen minstens vijf keer te veel voor insuline. Drie producenten van insuline – Eli Lilly, Novo Nordisk en Sanofi – domineren de markt en houden de prijs hoog, zegt PVDA naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag. Insuline wordt vooral gebruikt door mensen met diabetes type 1 aangezien deze patiënten zelf (vrijwel) geen insuline aanmaken. …
Gezondheid Gezondheid 1 op 2 rusthuizen houdt niet bij wie hoeveel insuline krijgt Slechts de helft van de woonzorgcentra registreert consequent elk insulinespuitje dat ze aan een bewoner met een variabel schema toedienen. Dat blijkt uit het inspectierapport over het medicatiebeleid in de woonzorgcentra, dat Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) opvroeg naar aanleiding van de insulinemoorden in een rusthuis in Oostrozebeke, schrijft Het Laatste Nieuws. Uit …
Klimaat Klimaat Nog voor geboorte hebben baby's al roet in longen en hersenen In vitale organen van ongeboren baby's zijn al sporen van luchtvervuiling terug te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Hasselt en de Universiteit van Aberdeen. "Eerder onderzoek van ons team toonde aan dat in alle trimesters van de zwangerschap roetdeeltjes in de placenta terug te vinden zijn. Nu zien we dat die roetdeeltjes …
Geneeskunde Geneeskunde Nobelprijs voor Geneeskunde gaat naar Zweed Svante Pääbo voor onderzoek naar DNA van uitgestorven mensachtigen Dat heeft het Nobelprijscomité maandag bekendgemaakt. De 67-jarige Svante Pääbo, verbonden aan het Max Planckinstituut in Leipzig, voerde onderzoek rond de sequentiebepaling van het Neanderthaler-genoom en lag mee aan de basis van de paleogenomica. 'Door de genetische verschillen bloot te leggen die alle levende mensen onderscheiden van uitgestorven hominiden, hebben zijn bevindingen de basis gelegd …
Geneeskunde Geneeskunde Gents bedrijf laat diabetespatiënten onzichtbaar suiker meten In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen is deze week bij twee mensen met diabetes een onderhuidse sensor ingebracht, die op termijn jarenlang hun glucosegehalte zal kunnen meten. De technologie komt van het Gentse bedrijf Indigo Diabetes. Indigo Diabetes is een spin-off van de Universiteit Gent en onderzoekscentrum Imec. Het technologiebedrijf werkt aan een revolutionaire methode voor …
Geneeskunde Geneeskunde Nieuw alzheimermedicijn remt achteruitgang af Het geneesmiddel lecanemab verminderde de cognitieve achteruitgang van patiënten met alzheimer in een vroeg stadium in achttien maanden tijd met 27 procent, vergeleken met patiënten die een placebo toegediend kregen. Lecanemab verwijdert het eiwit amyloïde, waarvan het samenklonteren in de hersenen volgens wetenschappers de oorzaak zou kunnen zijn van alzheimer. Er zijn ook wel veel …
Opinie | Opinie Opinie | Opinie 'Ook patiënten voelen dat verplegers soms niet meer weten waar hun hoofd staat' Vorig academiejaar leken de inschrijvingscijfers voor de opleiding verpleegkunde hoopgevend te zijn. Ook in de media leek het schrijnende tekort in de zorg even vergeten te zijn. Er was een stijging zichtbaar van (maar) 7,2% in het aantal inschrijvingen, maar daarmee was het probleem in de ziekenhuizen en woonzorgcentra niet opgelost. Integendeel zien we nu, …
Gezondheid Gezondheid MS-Liga vraagt structurele financiering multidisciplinaire raadplegingen voor MS MS-Liga Vlaanderen gaat investeren in een wetenschappelijke studie naar de multidisciplinaire raadplegingen in de MS-zorg. De patiëntenorganisatie wil de meerwaarde van de methodiek aantonen om de erkenning en de structurele financiering van multidisciplinaire raadplegingen voor personen met multiple sclerose in de zorg te realiseren. Dat zal MS-Liga Vlaanderen vrijdag aankondigen op een academische zitting in …
Geneeskunde Geneeskunde Nieuw onderzoek legt link tussen kankerbehandeling en cognitieve problemen bloot Een verhoogd aantal ontstekingscellen in de hersenen hangt samen met cognitieve klachten bij kankerpatiënten na afloop van hun behandeling. Dat blijkt uit onderzoek van doctoraatsstudent Gwen Schroyen (KU Leuven). Voor het eerst kon de grotere hoeveelheid ontstekingscellen duidelijk gevisualiseerd worden in de hersenen van behandelde kankerpatiënten. Het was al langer bekend dat sommige kankerpatiënten na …
Gezondheid Gezondheid Morning-afterpil wordt gratis voor alle vrouwen in Frankrijk De morning-afterpil wordt gratis voor alle vrouwen in Frankrijk. Dat heeft de Franse minister van Volksgezondheid François Braun aangekondigd in een interview met de krant 20 Minutes. Vrouwen zullen de noodpil kunnen afhalen bij de apotheek zonder voorschrift. Tot nu toe was de morning-afterpil in Frankrijk enkel gratis voor minderjarigen en meerderjarige studentes. Zich laten …
Gezondheid Gezondheid Plantjesweekend van Kom op tegen Kanker vandaag van start Het Plantjesweekend van Kom op tegen Kanker gaat vandaag/vrijdag van start. Enthousiaste teams van vrijwilligers trekken op 16, 17 en 18 september de straat op en verkopen azalea's om geld in te zamelen voor Kom op tegen Kanker. Tijdens het jaarlijkse Plantjesweekend verkopen de vele vrijwilligers de Gentse azalea, "een echt Vlaams streekproduct", aldus de …
Geneeskunde Geneeskunde Week van het Hart dit jaar in het teken van slaapstoornissen De 43e editie van de Week van het Hart staat vanaf maandag in het teken van slaapstoornissen. Een verstoorde slaap kan de gezondheid van het hart immers aantasten, zo waarschuwt organisator Belgische Cardiologische Liga de slechte slapers. Hartproblemen worden vaak in verband gebracht met risicofactoren als roken, hoge cholesterol, hoge bloeddruk of ongezonde voeding. De …
Geneeskunde Geneeskunde Vandenbroucke: 'De ereloonsupplementen aan banden leggen, is een topprioriteit’ Dankzij de maximumfactuur in de gezondheidszorg krijgen jaarlijks 644.000 Belgische gezinnen hun remgeld terugbetaald. ‘Maar het systeem kan pas optimaal werken als meer zorgverstrekkers zich conventioneren’, zegt Frank Vandenbroucke.
Gezondheid Gezondheid Duitse studie: genvariant vermindert risico op overlijden aan COVID-19 met een derde De studie onderzocht het ziekteverloop van 1.570 patiënten die tussen 11 maart 2020 en 30 juni 2021 positief testten op het coronavirus. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Genetics. De variant is 'GNB3 TT'. Ongeveer 10 procent van de bevolking van Europa is drager van die variant. 'GNB3 is een gen …
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Wat doet de anesthesist terwijl jij slaapt?
Opinie | Opinie Opinie | Opinie 'Het rapport van 5 jaar NIPT: Is België de beste van de klas?' Deze week blazen we vijf kaarsjes uit voor de terugbetaling van de Niet Invasieve Prenatale Test, een screeningstest die via het bloed van de moeder chromosoomafwijkingen bij de foetus opspoort. De meest bekende daarvan is wellicht trisomie 21 of Downsyndroom. In geen enkel land ter wereld betalen ouders slechts een kleine 8 euro voor dit …
Geneeskunde Geneeskunde UZ Brussel moet patiënten kinderoncologie doorsturen - gebrek aan artsen Vijftien patiënten die acute behandeling ondergaan, moeten die voortzetten in andere ziekenhuizen, legt woordvoerster Karolien De Prez uit. De laatste dagen werden ze - volgens de keuze van de ouders - overgedragen aan het universitair kinderziekenhuis Koningin Fabiola in Laken of de universitaire ziekenhuizen van Leuven, Gent en Antwerpen. De dienst kinderoncologie van het UZ …
Geneeskunde Geneeskunde 'Overlevingskans eierstokkanker hoger in ziekenhuizen met meer patiënten' De experts vergeleken de overlevingskansen volgens het aantal patiënten behandeld per ziekenhuis voor de periode 2014-2018. Daaruit bleek dat de mediane overlevingkans hoger is voor patiënten die behandeld worden in ziekenhuizen die een groot aantal patiënten behandelen: 4,2 jaar in ziekenhuizen die minstens 10 patiënten per jaar behandelen versus 1,7 jaar in ziekenhuizen die minder …