Rosie Broadhead ontwikkelt kleding die onze huid geneest

© National
Elisa Hulstaert
Elisa Hulstaert Redacteur

Rosie Broadhead (31) ontwikkelt kleding die een positieve impact hebben op onze huid.

‘Steeds meer mensen zijn bewust bezig met wat ze eten of op hun huid smeren. En tegelijk staat bijna niemand erbij stil dat de kledij die we dagelijks dicht op onze huid dragen ook schadelijk kan zijn’, zegt textielwetenschapper Rosie Broadhead. Op de meeste kledingstukken zitten chemische stoffen die het textiel beter bestand maken tegen vlekken, kreuken, water, bacteriën en schimmels, maar ze kunnen ook onze gezondheid aantasten en allergische reacties veroorzaken. Met Skin Series ontwikkelt Broadhead kleding die niet alleen onschadelijk is, maar zelfs een positief effect heeft op ons grootste orgaan: de huid.

Hoe kunnen kleren ons gezonder maken?

Rosie Broadhead: Omdat onze huid poreus is, kan ze de stoffen opnemen die in textiel verwerkt zitten. In plaats van schadelijke stoffen te gebruiken, ga ik op zoek naar lichaamseigen of natuurlijk elementen die onze huid ten goede komen. Aan de UGent denk ik samen met microbioloog en huidexpert Chris Callewaert na over de interactie tussen onze kleding en onze huid, en onderzoeken we hoe we die micro-organismen in textiel kunnen verwerken.

Op onze huid leven zowel goede als slechte bacteriën. Idealiter domineren de eerste, maar de antibacteriële stoffen die bijvoorbeeld in sportkledij verwerkt worden, verstoren dat ecosysteem. In plaats daarvan kapsel ik gezonde bacteriën in het textiel, wat ‘probiotische’ kledij oplevert. Die verstoort het bacteriële evenwicht op de huid niet, waardoor minder geurhinder ontstaat na het zweten. Dat die kledingstukken dan minder vaak gewassen hoeven te worden, levert extra milieuwinst op. Daarnaast werk ik ook met biomaterialen zoals zeewier, zink of vitamine E. Die werken ontstekingsremmend, stimuleren de celvernieuwing en verbeteren het immuunsysteem van de huid.

Waar droomt u van?

Broadhead: Met Skin Series richtte ik een bedrijf op waar ideeën en materialen ontwikkeld worden die zowel de impact van textiel op onze leefomgeving beperken als onze lichamelijke functies beschermen, ondersteunen en verbeteren. Ik hoop dat Skin Series kan uitgroeien tot een kennisplatform dat ook textieldiensten levert aan andere merken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content