Video | Universiteit van Vlaanderen Kunnen kinderen binnenkort écht veilig weer naar school, dankzij zelfrijdende auto's?
Universiteit van Vlaanderen Waarom kan de zomer niet zonder wespen, plakkerig zweet en zakkenrollers?
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Waarom spoelen er tegenwoordig zo vaak dolfijnen en walvissen aan op het strand? Orka's, dolfijnen en walvissen raken steeds vaker de weg kwijt en komen in rivieren in het binnenland terecht. Of ze stranden, soms dood, soms levend aan de kust. Wat is er aan de hand met al die dieren? Prof Pieter Cornillie is morfoloog aan de UGent en toont ons in het Gentse morfologiemuseum wat er allemaal mis kan gaan met het oriëntatievermogen van deze dieren.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Hoe kan AI de war on drugs winnen? Hoe winnen we de war on drugs? Kunnen we ooit alle containers in de Antwerpse haven op cocaïne checken? Misschien zit de oplossing niet in menselijke capaciteit, maar in artificial intelligence! Want AI kan ons vertellen welke containers te checken… Professor en wiskundige Ann Nowé leidt aan de VUB het labo voor artificiële intelligentie en legt uit.
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Is er ook iets positief aan de klimaatverandering? Word jij ook onmiddellijk wat depri als het woord "klimaatverandering" valt? En kies jij er dan ook voor om daar nog zo weinig mogelijk over te horen? Je bent niet alleen! En daarom vroegen wij aan prof. Wim Thiery, klimaatwetenschapper aan de VUB, of er ook iets positiefs over de klimaatverandering te zeggen valt.
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Kunnen we op dezelfde manier blijven leven zonder gas of olie? Kunnen we, als de olie en het gas op zijn, even comfortabel blijven leven als nu? Of gaan we weer moeten leven zoals 200 jaar geleden? Komt de redding van wetenschappers en technologie? Marlies Van Bael is hoogleraar chemie en waterstof-expert aan de UHasselt, Griet Verbeeck is hoogleraar architectuur aan de Uhasselt en Johan Driesen is hoogleraar ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven en ze vertellen vanuit hun expertise waar we nu staan en wat de mogelijkheden zijn.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Wanneer komt de pil om gelukkig te worden op de markt? Ja, het kan dus écht... een pilletje dat je hersenen zo beïnvloed dat je er instant gelukkig van wordt. Maar waarom brengen we het dan niet op de markt? En kan dan echt àlles in een pilletje? UGent synthetisch bioloog, prof Marjan De Mey, vertelt er alles over bij Koen Fillet en Helene Vanlathem.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Gaat een schimmelprofessor nog naar het zwembad? Tijd voor een zomereditie van deze podcast. Vanuit Bar Brial in Mortsel ontvangt Koen Filet deze keer microbiologe Katrien Lagrou van de KU Leuven. Zij gaat het hebben over schimmels. Die gebruiken we onder andere om brood te bakken, bier te brouwen en we eten ze op als kaas. Maar schimmels kunnen ook tussen de tenen zitten, op je fruit én je kan er ziek van worden. Hoe cool of vies zijn schimmels? En gaat een schimmelprof zelf nog naar het zwembad?
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Moet je nooit meer zelf een eindwerk of verjaardagskaart schrijven dankzij chatGPT? De voorbije maanden zit er zowat elke dag iets over chatGPT in het nieuws. Want chatGPT (en zijn concurrenten) schrijven voor jou wat je maar wil en hoe je het maar wil. Dat klinkt enerzijds geweldig, maar tegelijk vinden we het ook verontrustend. Maar... is dat ook zo? Geweldig en/of akelig? Communicatiewetenschapper Kristin Van Damme (Arteveldehogeschool en UGent) legt uit hoe het zit met die chatGPT.
Video | Psychologie Video | Psychologie Kan je autisme verbergen? Niet te veel opvallen, eerlijk zijn maar niet ál te eerlijk, oogcontact maken wanneer je met iemand praat… Het zijn de ongeschreven regels van onze samenleving. Lastig, voor iedereen, maar toch net nog wat meer voor mensen met autisme. Orthopedagoog Ilse Noens (KU Leuven) en ervaringsdeskundige Ynske Reynaert vertellen in deze Summer School van de Universiteit van Vlaanderen hoe mensen met autisme zich in allerlei bochten wringen om zo ‘normaal’ mogelijk over te komen.
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Waarom kweken we beter microben dan dieren? Het is geen plezante boodschap, maar het is helaas een feit: we zullen moeten stoppen met vlees eten. Want los van het dierenleed, kan de aarde het kweken van die hele vele dieren gewoon niet aan. De wereld gaat eraan kapot. Maar gelukkig zijn er wetenschappers zoals Wim Soetaert. Als bio-ingenieur aan de UGent fabriceert Wim eiwitten die exact dezelfde zijn als die van kippenvlees of kalfsvlees.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Kan je aan de hersenactiviteit zien of iemand vooroordelen heeft? Dankzij van die mutsjes met elektroden aan, kunnen we onze hersenactiviteit meten en er vanalles in “lezen”. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien vanaf welke leeftijd ongeboren kinderen kunnen schrikken of zelfs meten hoe bevooroordeeld mensen zijn. Kris Baetens - biologisch psycholoog aan de VUB - bekijkt zelfs of we mensen die met mentale problemen kampen kunnen helpen. Hij zit mee aan tafel met Sven Speybrouck en Koen Fillet op de Dag van de Wetenschap in het Muntpunt.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Waar komt die laag ijs over Antarctica vandaan? Antarctica is bijna volledig bedekt met een gigantische ijskap en is daarmee helemaal anders dan de andere continenten. Het is het koudste continent op aarde. Geen mens kan en mag er blijven wonen. Er zitten alleen een paar wetenschappers in speciale stations voor onderzoek. En wat die daar allemaal doen, daar heeft glacioloog Jonas Van Breedam heel wat inside information over.
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Waarom heb je licht nodig om het internet te doen werken? Wist jij dat internet tussen de VS en Europa onmogelijk zou zijn zonder optische kabels? Dat zijn kabels waar geen elektriciteit door gaat, maar licht. Betrouwbaar, stabiel en razendsnel. Maar wetenschappers willen altijd méér. Dus ze willen ook méér met licht kunnen doen. Dr. Koen Vanmol is ingenieur aan het fotonica-lab van de VUB. En hij houdt er zich bezig met heel kleine lenzen in de meest rare vormen, want daarmee kan hij licht temmen.
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Wat leert het neutrino ons over de diepste krochten van het heelal? Heel af en toe komt een minuscuul klein deeltje (véél kleiner dan een atoom) vanuit de verste uithoeken van het heelal op Aarde terecht. Alhoewel, het vliegt eigenlijk overal doorheen, dus ook door de Aarde. Die deeltjes heten "neutrino's" en er zijn wetenschappers, zoals VUB-astronoom Krijn de Vries, die er hun levenswerk van maken die deeltjes te bestuderen. In de hoop zo méér te weten te komen over die verre, verre sterrenstelsels waar ze vandaan komen.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Waarom is snurken niet om te lachen? Heeft u al eens naast een snurker gelegen? En dan bedoel ik echt van die drilboren naast je oor. Of wie weet bent u zelf een snurker? Kan best. Want er is sprake van een ware snurk-pandemie. Dat zegt tandarts en expert in orale fysiologie Miche De Meyer van de VUB.
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Waarom ga je dood als je het verkeerde bloed krijgt? De meeste mensen weten wel wat bloedgroepen zijn. En ook dat je bij een bloedtransfusie het juiste bloed moet krijgen. Maar waarom? Wat gebeurt er als je het foute bloed krijgt? Tessa Kerre is hematoloog, kliniekhoofd aan het UZ Gent en professor aan de UGent, en deelt met plezier haar oneindige kennis over bloed.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Waarom zijn bacteriën de max? Bij bacteriën denk je misschien al slecht aan snottebellen. Of aan ziektes en heel snel je handen wassen. Maar, er zijn ook een heleboel goede bacteriën. Bacteriën in je darmen bijvoorbeeld, die helpen om je eten te verteren. En zo ook in de grond. Daar helpen ze planten beter te groeien door op zoek te gaan naar voedingsstoffen voor die planten. En zij krijgen daarvoor iets in ruil. Wat voor ruilhandel ze op poten zetten, hoe ze dat doen en of al dat bemesten hun handeltje niet in de war brengt, dat weet professor Sofie Goormachtig. Zij is plantenbiotechnoloog en leidt het VIB-UGent Center of Plant Systems Biology waar ze onderzoek doet naar de micro-organismen die planten helpen. Ze brengt haar verhaal bij Sven Speybrouck en Koen Fillet op de Dag van de Wetenschap in het Muntpunt.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Helpen paddo's tegen piekeren? LSD, MDMA, XTC. Je komt het tegen in ondergrondse raves in steden zoals Berlijn en Milaan. Maar ze zouden straks ook wel eens het daglicht kunnen gaan zien. Er wordt nu wetenschappelijk onderzoek gedaan naar drugs om die te kunnen inzetten als medicijn. Je huisdokter zal nog niet meteen LSD voorschrijven, zo’n vaart zal het niet lopen. Maar Sven Speybrouck en Koen Fillet hebben er toch maar even farmacoloog Dimitri De Bundel (VUB) bijgehaald om dit voor ons op te klaren.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Wat is ons meest onderschatte lichaamsdeel? Ilse Degreef (KU Leuven) is orthopedisch chirurg met een passie voor handen. Voor de Dag van de Wetenschap komt ze aan Sven Speybrouck en Koen Fillet vertellen waarom onze handen het meest onderschatte lichaamsdeel zijn, terwijl die handen net supercomplex zijn. Probeer je alvast eens in te beelden hoe jouw dag er zonder handen zou uitzien.
Video | Psychologie Video | Psychologie Waarom kopen we altijd meer dan we nodig hebben? Overkomt het je ook weleens? Je hebt een nieuwe jas nodig en je komt thuis met 2 paar schoenen en een broek. Of je kocht alweer theelichtjes terwijl je kast nog vol met kaarsen ligt. 't Is niet jouw schuld! Het is de schuld van professor Katelijn Quartier, retail expert aan de UHasselt. Want zij weet hoe je een winkel zo kan inrichten dat jij véél koopt. Waarom koop je zo vaak meer dan je nodig hebt?
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Waarom kijk je beter rechtstaand tv? Na een vermoeiende werkdag is het heerlijk om thuis in je pyjama te schieten en onder een dekentje je favoriete serie te bingen. Maar nog beter is het om een work-out te doen tijdens het tv-kijken. Professor Marieke De Craemer, bewegingswetenschapper aan de UGent, heeft namelijk gemeten hoe weinig we per dag bewegen.
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Waarom zijn sommige kinderen zo onhandig? Kleine kinderen zijn schattig. Niet alleen omdat ze mollige handjes hebben, een buikje dat wat vooruit steekt of grappige dingen zeggen, maar zeker ook omdat ze zo onhandig kunnen zijn. De lepel gaat naast hun mondje, de knoopjes lukken niet en ze trappen bij het voetballen heel wat gaten in de lucht... Maar wat als dat onhandig zijn maar blijft duren? Dan hebben ze misschien wel DCD. Wat dat is, en hoe je ermee omgaat, weet prof revalidatiewetenschappen Katrijn Klingels (UHasselt).
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Welke dieren overleefden de dino's? 66 miljoen jaar geleden sloeg een 10 kilometer brede meteoriet in op de Aarde. Die inslag veroorzaakte een krater van 180 km doorsnede. En het betekende het einde van de dino's. En van vele andere dieren. 75% van alle diersoorten stierf uit door de effecten van die meteorietinslag. Maar... een aantal diersoorten overleefden het wél. Welke? En waarom zij wel? Dat komt paleontoloog Johan Vellekoop van de KU Leuven en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen ons vertellen.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Hoe maak je een handtas van schimmels? De voorbije jaren hebben we bij Universiteit van Vlaanderen al heel wat proffen over schimmels gehoord. Er zijn er geweest die slecht spraken over schimmels, sommigen wezen op het geweldige van schimmels, maar we hebben nog nooit iemand gehoord die er handtassen van wil maken. Tot nu. Maak kennis met professor Eveline Peeters, bio-ingenieur aan de VUB!
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Waarom liggen onze daken nog niet vol met zonnepanelen? Als we wereldwijd méér zonnepanelen willen (en dat willen we, want topidee om de klimaatopwarming tegen te gaan), dan moet er nog 't één en ander veranderen aan de zonnepanelen van nu. Ze zouden best nog wat langer meegaan, efficiënter gefabriceerd worden, niet alleen op daken liggen en uit andere materialen gemaakt worden. Professor Bart Vermang, ingenieur aan de UHasselt, doet in Energyville onderzoek naar slimmere en betere zonnepanelen.
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Kunnen we gletsjers redden door ze in te pakken met dekens? Gletsjers over de hele wereld smelten aan een gigantisch tempo door de klimaatopwarming. Daardoor zal de zeespiegel een heel pak stijgen, tot wel 2 meter in 2300. Daarom zijn een paar glaciologen – dat zijn wetenschappers die gletsjers en ijs bestuderen – op het idee gekomen om gletsjers in te pakken met doeken, tegen het smelten. Hoe dat precies werkt, of het überhaupt wel haalbaar is en of er misschien betere ideeën zijn, daarover laat glacioloog Lander Van Tricht (VUB) zijn licht schijnen in deze video.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Hebben we genoeg materiaal voor de energietransitie? De opwarming van de Aarde beperken tot anderhalve graden. Dat staat zowat ik elke slotverklaring van de afgelopen klimaattoppen. Daarvoor is de transitie naar hernieuwbare energie een must. Maar hoe pakken we die aan? En hebben we daar wel genoeg grondstoffen voor? We vroegen het aan expert duurzaam materialenbeheer Karel Van Acker van de KU Leuven.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Podcast: hoe woke waren de middeleeuwen? Waar denk jij aan als je ‘de middeleeuwen’ hoort? Wellicht denk je aan hongersnood en kruistochten, of aan kastelen en ridders. Maar je denkt vast niet aan sterke vrouwen, aandacht voor gender en seksuele geaardheid. Toch waren ook dat thema’s waar de middeleeuwers zich mee bezighielden. Hoe dat zit komt historicus Steven Vanderputten (UGent) vertellen in deze podcast die past in een reeks uitzendingen van de Universiteit van Vlaanderen over Het verhaal van Vlaanderen.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Podcast: waarom bestaat er geen pil voor mannen? De pil is een geweldige uitvinding. Gemakkelijk en betrouwbaar. Maar sommige vrouwen hebben geen zin om tientallen jaren hormonen te nemen. En waarom moeten het eigenlijk de vrouwen zijn, die die pil moeten nemen? Waarom bestaat er geen pil voor mannen? Dr. Leen Antonio, endocrinoloog aan de KU Leuven, vertelt het je!
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Podcast: wat was de grootste heldendaad van het Belgische verzet tijdens WOII? Een petroleumlamp, wat rood papier en een pistool, meer was er niet nodig voor een van de grootste heldendaden van het Belgisch verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Drie jonge verzetsstrijders die in Boortmeerbeek een trein richting de concentratiekampen wisten tegen te houden. Hoe, dat vertelt Historicus Herman Van Goethem (UAntwerpen) in deze podcast die deel uitmaakt van een reeks over Het Verhaal van Vlaanderen.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Podcast: waarom krijg ik zoveel stress van mijn kinderen? Mama of papa zijn. Het is het mooiste wat er is. Maar toch komt daar ook heel wat stress bij kijken. Kinderen op tijd naar school brengen, vuile was doen, mails van het werk beantwoorden. Het vraagt heel wat van je om alles te managen. Professor Marie-Anne Vanderhasselt van de UGent maakt je wegwijs in die razend interessante paradox van het ouderschap.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Waarom is het zo moeilijk om lispelen af te leren (en moet het altijd behandeld worden)? Wie lispelt, of ooit lispelde, weet het wel: die juiste "Vlaamse" s goed leren uitspreken is echt niet simpel. Maar hoe komt dat? Professor Kristiane van Lierde (UGent) is logopedist legt het uit voor de Universiteit Van Vlaanderen.
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Waarom ga je met een depressie best eerst naar de tandarts? Dr. Céline Wessa is psychiater-in-opleiding in het Universitair Psychiatrisch Centrum van Duffel. Maar ze doet ook onderzoek naar welke ontstekingsremmers kunnen helpen bij een depressie. Hoe dat zit, legt ze hier uit.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Podcast: moet je bang zijn van de miljarden neutrino's die door je lijf schieten? Eet jij wel eens bananen? Weet je ook wat wij gemeen hebben met de banaan? We stralen allebei een heel bijzonder klein deeltje uit, het neutrino. Fysicus Natalie Jachowicz (UGent) komt je vertellen wat dat deeltje allemaal uitsteekt, in ons, en in bananen, en wie weet waar nog allemaal?
Geschiedenis Geschiedenis Podcast: waar is het eiland dat voor onze kust lag? Duikers, stop met exotische reizen te boeken. Want er bestaat een Atlantis aan de Noordzee! De kustlijn van Westende, Middelkerke en Oostende lag ooit veel verder in zee. Tijdens de middeleeuwen verdwenen volledige stukken land onder de golven... Kwam dat door de stijgende zeespiegel (ja, toen al) of zat de mens er voor iets tussen? En volgt de rest van onze kuststeden binnenkort ook, nu de wereld warmer wordt, landschapsarcheoloog dr. Soetkin Vervust (VUB)?
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Podcast: waarom geraken medicijnen bijna niet tot in onze hersenen? De bloed-hersenbarrière. Dat is blijkbaar een soort cruciale grens in ons hoofd. Tussen het bloed en de hersenen. Maar waar is die er? En hoe krijg je dan medicijnen over die barrière als je een ziekte in de hersenen moet genezen? Dat zijn de vragen die Sven Speybrouck en Koen Fillet stellen aan moleculair biologe Roosmarijn Vandenbroucke (UGent). Zij zal het onder andere hebben over drugs, alpaca's en kaktransplantaties.
Onderwijs Onderwijs Podcast: waarom worden zo weinig vrouwen professor? Valt het jou ook op dat heel veel van de proffen aan de universiteit of hogeschool mannen zijn? Wie studeert zie het misschien live in de aula. Maar ook op tv kan je het zien... de meeste experts zijn mannen. Hoe komt dat? Waarom zijn er toch zo weinig vrouwelijke professoren? Sociologe Dounia Bourabain van de UHasselt heeft voor ons het antwoord.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Podcast: wat hebben Vlamingen, flamingo's en flamencomuziek met elkaar te maken? In Spanje zeggen ze tegen een Vlaming, “un flamenco”. En tegen een flamingo, die roze vogel… ook “un flamenco”. En nu gaat er misschien nog ergens een belletje rinkelen: “Flamencomuziek”. Heeft dat dan allemaal met elkaar te maken? Vlamingen, flamingo’s en flamenco? We halen er hispaniste Lieve Vangehuchten van de UAntwerpen bij.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Podcast: Hoe groot is de kans dat er een meteoor op de aarde valt? De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is erin geslaagd om een asteroïde van baan te doen veranderen. Het was eigenlijk een test. Voor stél dat er ooit een gigantisch levensbedreigende asteroïde zou afstevenen op onze aarde. Armaggedon in 't echt... Maar wat betekenis dat nu precies voor ons? Kunnen ze vanaf nu de wereld echt redden als dat nodig zou zijn? Astrofysicus Joris Blommaert (VUB) legt het aan de keukentafel bij Sven Speybrouck en Koen Fillet uit.
Video | Geneeskunde Video | Geneeskunde Kan je een depressie genezen met elektroshocks? Een depressie is een venijnige ziekte... Ze sluipt ongezien je leven binnen, maar ervan af geraken kost véél moeite. Antidepressiva kunnen helpen, therapie, soms zelfs ontstekingsremmers. Maar wat niet veel mensen weten is dat ook elektroshocktherapie kan helpen. Heel goed zelfs, en néé, dat is niét zoals in de (akelige) oude films. Psychiater Didier Schrijvers (UAntwerpen) helpt in het Universitair Psychiatrisch Centrum van Duffel zo tientallen patiënten per week. Met succes.
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Hoe kan je met mini-algjes tienduizenden jaren terugkijken in de tijd? Algen, al wie een visbokaal of vijver heeft kan erop sakkeren, maar dat doe je na het zien van deze video nooit meer. Want algen zijn geweldig, en zeker de kiezelwieren, ook wel diatomeeën genoemd. Meer uitleg daarover krijg je in deze video van de Universiteit van Vlaanderen, door expert Bart Van de Vijver, van de UAntwerpen.
Video | Beweging Video | Beweging Hoe weet je welke sport het beste bij je past? Als jij de nummer één wil worden in een sport, dan moet je daar het juiste spiervezeltype voor hebben. Je bent oftewel het trage type, of het snelle type, of iets tussenin. En het is zo dat een traag spiervezeltype nóóit een honderd meter sprint zal winnen. Nooit. Hoe hard ie ook traint. Bewegingswetenschapper Eline Lievens (UGent) legt je uit hoe dat komt en hoe je weet welk type jij bent. En dus, in welke sport jij de beste kan worden.
Opinie | Eline Lievens Opinie | Eline Lievens 'Betekent meer geld meer medailles? Belangrijk is vooral om je centen slim te spenderen' Voor de Universiteit van Vlaanderen staat Eline Lievens stil bij de kansen van onze atleten in de laatste rechte lijn naar de Olympische Spelen van Parijs.
Opinie | Els Elaut Opinie | Els Elaut 'Pleidooi voor meer clitkundigheid' Voor de Universiteit Van Vlaanderen staat seksuologe Els Elaut stil bij de vraag wat een normale vagina is, en wat we onder seks verstaan.
Video | Gezondheid Video | Gezondheid Heb jij een normale vagina? Weet jij echt juist hoe een vagina eruitziet? Waar alles ligt? En welke kleur, vorm, grootte, beharing... normaal is? Spoiler alert: de vagina's uit pornofilms én uit de biologieles zijn niét de gemiddelde of normale vagina's. Die zien er meestal heel anders uit. Prof. Els Elaut, seksuologe aan de UGent, vertelt je er meer over in dit college.
Opinie | Olga Van Oost Opinie | Olga Van Oost 'Achter de schermen gonst het van de activiteit: zowel wetenschap als musea zijn kinderen van hun tijd' Voor de Universiteit Van Vlaanderen buigt Olga Van Oost zich over de vraag of musea nog wel van deze tijd zijn. 'Het fundament (en ook de historische oorsprong) van musea is en blijft onderzoek. Vandaag vormen kennis en onderzoek nog altijd het hart, of eerder de hersenen, van musea.'