Nieuws Nieuws Erven en schenken: acht redenen voor u om een testament op te maken Groot fortuin of niet: er zijn tal van redenen om een testament op te stellen. 'Het kan fiscaal interessant zijn om de kleinkinderen op te nemen in het testament.'
Nieuws Nieuws Daar is de inflatie weer: wat betekent dat voor u en uw spaargeld? De inflatie is terug. En dat heeft een impact op consumenten, spaarders, beleggers en vastgoedinvesteerders.
6 tips voor een zorgeloze zorgvolmacht Iederéén kan een zorgvolmacht gebruiken. Hier zijn alvast tips om aan de slag te gaan.
Erven voor vrienden en goede doelen vanaf nu goedkoper De Vlaamse regering zet het licht op groen voor een hervorming van de erf- en schenkbelasting. Het populaire duolegaat gaat op de schop, maar voor vrienden en goede doelen zit er toch nog een cadeautje in.
Covid-19 illustreert het belang van een zorgvolmacht In enkele jaren is de zorgvolmacht uitgegroeid tot een van de populairste vormen van successieplanning. Zonder zorgvolmacht riskeert u dat een rechter uw financiën zal regelen als u zelf geen beslissingen meer kunt nemen.
De erfovereenkomst: 'Conflicten los je op met een goed gesprek, niet met een akte' Met een erfovereenkomst kunnen ouders tijdens hun leven al afspraken maken met de kinderen over hun erfenis. Dat kan volgens experts veel geruzie vermijden. Maar het verricht geen wonderen.
Telewerk is het nieuwe normaal: hoe de coronacrisis voor een mentale omslag heeft gezorgd Voor de coronapandemie stonden veel werkgevers argwanend tegenover telewerk. Door de lockdown moesten ze hun personeel wel van thuis laten werken. En dat blijkt zo zijn voor- en nadelen te hebben. 'Het structurele thuiswerk is echt wel een blijver. Het komt er nu alleen op aan om daarin het juiste evenwicht te vinden.'
'Salariswagens helemaal afschaffen is te radicaal' Het mobiliteitsbudget versterken vindt Veerle Michiels, adviseur bij hr-dienstverlener SD Worx, een beter idee dan de salariswagen radicaal af te schaffen.
Nieuws Nieuws André Van Halewyck (68): 'Ik ben er nooit mee bezig geweest om geld opzij te zetten' Op zijn 68e keert André Van Halewyck terug uit pensioen om de progressieve uitgeverij Kritak - waarvan hij zelf ooit nog medeoprichter was - nieuw leven in te blazen. In 2015 verkocht hij de naar hem vernoemde uitgeverij Van Halewyck aan Pelckmans.
Nieuws Nieuws Fons Leroy (65): 'Ik had graag een paar jaar langer gewerkt' Tot 1 juli 2019 was Fons Leroy gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB). Sindsdien is hij met pensioen en daar moet hij nog altijd aan wennen.
Nieuws Nieuws Hoe we onze pensioenen kunnen redden: 9 oplossingen uit het buitenland Hoewel ons land de wettelijke pensioenleeftijd zal optrekken naar 67 jaar in 2030, is de Belgische pensioenhervorming lang niet zo doortastend als in andere landen. 'Bij ons gaat alles trager. Het enige voordeel is dat we al veel kunnen leren van de hervormingen in het buitenland.'
Na het duolegaat: de 'vriendenerfenis' van de regering-Jambon De nieuwe Vlaamse regering introduceert de 'vriendenerfenis', waarmee u een vriend voor een beperkt bedrag voordelig kunt laten erven. Het is maar een kleine compensatie voor de afschaffing van het duolegaat, waarmee het mogelijk was om de erfbelasting door te schuiven naar een goed doel.
Nieuws Nieuws De Belg en zijn werk: 'De tijd van het almaar stijgende loon is voorbij' Het loonverschil tussen jonge en oudere werknemers loopt hoog op. Daarom willen veel politieke partijen af van de automatische koppeling tussen loon en anciënniteit. Zorgt de volgende regering voor een knik in uw looncurve?
Nieuws Nieuws Schieten, zuipen en gokken: zes tips voor de gewetenloze belegger Voor beleggers die lak hebben aan principes en enkel oog hebben voor het rendement, is er een ruime keuze aan controversiële bedrijven. Een selectie.
Nieuws Nieuws Investeer in marihuana en 12 andere manieren om uw geld te laten renderen Door de aanhoudende lage rente verpieteren uw centen op de klassieke spaarrekening. Er zijn alternatieven, al kunnen die meer risico's inhouden.
Nieuws Nieuws De 10 nieuwe geboden van de hervormde erfenisregels Sinds 1 september 2018 gelden er nieuwe erfenisregels in ons land. Experts spreken over een historische hervorming die het erfrecht de 21e eeuw binnenloodst. Welke zijn de nieuwe geboden van de hervormde erfenisregels?
Nieuws Nieuws Erven en schenken: 'Minder geruzie met nieuwe regels' Notaris Christophe Blindeman is blij met de recente hervorming van de erfenisregels.
Nieuws Nieuws Schenkingen aan het goede doel: 'Wij dienen niet om uw belastingen te betalen' Steeds meer mensen zetten een goed doel in hun testament. Meestal om nog één keer iets positiefs te doen. Maar je kunt er ook de rekening van de erfenis mee doorschuiven.
Nieuws Nieuws Nieuwe erfenisregels vanaf volgend jaar: 'Dit is de grootste omwenteling in 200 jaar' Ruzies over de waarde van een appartement dat twintig jaar geleden werd weggeschonken? Kinderen die hun huis moeten verkopen omdat broer of zus dat wil? Partners die met bijna lege handen achterblijven? Het zijn allemaal scenario's die vanaf volgend jaar minder zullen voorkomen: er komen nieuwe erfenisregels. Knack licht de vier grote thema's door.
Magazine Magazine Belgen met burn-out blijven steeds langer thuis In 2015 bleven patiënten met een burn-out gemiddeld dubbel zo lang thuis als in 2012. 'Werkgevers moeten zich flexibeler opstellen.'
Magazine Magazine Gezocht: nieuwe regels voor ziektebriefjes Belgische huisartsen schrijven te makkelijk en te veel ziekteattesten, zeggen experts. 'Waarom gebruiken we geen attesten die vermelden wat een patiënt nog wél kan?'
Magazine Magazine 'Zo veel mogelijk mensen moeten aan het werk' De activering van jongeren en oudere werknemers is de beste maatregel om onze welvaart in stand te houden. Michel Delbaere over crisismanagement en economische groei.
Magazine Magazine 'Israël vecht om te overleven' De aanvallen op Gaza laten niemand onberoerd, maar zijn volgens Freilich de enige manier om Israël te beschermen. Over antisemitisme, de Joodse gemeenschap en comedians.
Magazine Magazine 'Voortplanting is nefast voor de zelfontplooiing van een vrouw' Valentijn mag dan wel romantisch zijn, voor velen hoeven er nu ook weer geen kinderen van te komen. Dirk Draulans legt uit waarom.
Magazine Magazine 'Regeringsleiders moeten wegblijven van de Winterspelen' Groen-Kamerlid en hoogleraar mensenrechten Eva Brems is streng voor het regime van de Russische president Vladimir Poetin. Ze wil een streng signaal in Sotsji.
Magazine Magazine 'We willen rond Vlaanderen geen muur optrekken' Voor Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) is het niet contradictorisch om te pleiten voor onafhankelijke staten én voor een sterker Europa. Maar in een Verenigde Staten van Europa gelooft hij niet.
Magazine Magazine 'Repressie is de echte oorzaak van terrorisme' Willen we vermijden dat het ooit nog tot een wereldoorlog komt, stelt Rik Coolsaet, dan moeten we alle landen zo sterk mogelijk van elkaar afhankelijk maken.
Magazine Magazine 'Je kunt niet rijk worden door hard te werken' Michel Maus, hoogleraar fiscaal recht aan de VUB, pleit voor een grondige belastinghervorming die de huidige ongelijkheid wegwerkt.
Magazine Magazine 20 zaken die veranderen in België Het nieuwe jaar brengt heel wat veranderingen mee. Als u niet voor verrassingen wilt komen te staan, kunt u zich maar beter onderstaande lijst in het geheugen prenten.
Magazine Magazine 'Onze levensduur ligt genetisch vast' Hoogleraar Hendrik Cammu is ervan overtuigd dat onze genen ook bepalen hoelang we leven. We kunnen wel zeven à acht jaar 'winnen' door gezond te leven.
Magazine Magazine 20 zaken die veranderen in de wereld Ook in de rest van de wereld gaat het nieuwe jaar gepaard met heel wat veranderingen. Veranderingen die somtijds een grote impact kunnen hebben op België en zijn bewoners. We zetten er een aantal op een rijtje.