Voor Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) is het niet contradictorisch om te pleiten voor onafhankelijke staten én voor een sterker Europa. Maar in een Verenigde Staten van Europa gelooft hij niet.

Er klinkt kritiek dat u de herdenking van de Eerste Wereldoorlog aangrijpt om Vlaanderen internationaal te profileren als topbestemming voor het oorlogstoerisme. Volgens historica Sophie De Schaepdrijver doet u zelfs alsof België niet bestaat. (Els De Backer, Stabroek)

Geert Bourgeois: Ik betreur de zure en weinig wetenschappelijke reactie van Sophie De Schaepdrijver. De Vlaamse overheid bemoeit zich niet met de inhoud van de georganiseerde evenementen. Maar in de Westhoek is nu eenmaal een loopgravenoorlog uitgevochten die de streek heeft getekend. De Britten kwamen al meteen na de oorlog naar West-Vlaanderen om de slachtoffers te herdenken. Het zou pas echt schandelijk zijn mochten we de herdenking niet goed hebben voorbereid. We krijgen daarvoor complimenten van Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Daar mogen we gerust een beetje trotser op zijn.

Kunt u zich voorstellen dat een doorgedreven confederaal model het eindstation is en dat België als entiteit blijft bestaan? (Jan Goeminne, Kortrijk)

Bourgeois: Ik ben geen voorstander van een nieuwe reeks staatshervormingen. We moeten streven naar één verregaande confederale hervorming die het echte zwaartepunt van de bevoegdheden bij de deelstaten legt, waarna we afspreken wat we nog samen doen. Met dat model zou ik heel lang kunnen leven. Dan moet Vlaanderen wel voldoende hefbomen in handen krijgen om de concurrentiekracht te verbeteren en mag de band met Brussel als gemeenschappelijke hoofdstad niet worden verbroken.

Waarom weigert uw partij de samenwerking met Lijst Dedecker? (André Bonte, Alveringem)

Bourgeois: Omdat we twee totaal verschillende partijen zijn. Jean-Marie Dedecker leidt een libertaire partij terwijl ik de N-VA oprichtte omdat we ook een verantwoordelijkheid hebben tegenover de samenleving. En het klopt dat hij in 2006 even lid is geweest van N-VA. Maar dat was een heel andere context: we waren toen zelf nog een kleine partij. Intussen hebben zowel Jean-Marie Dedecker als wij een heel duidelijk profiel. Die twee gaan niet samen.

Hoe wilt u de sociale zekerheid hervormen? Pleit u voor een privatisering van de gezondheidszorg en de pensioenen? (Christina Van der Paal, Berchem)

Bourgeois: De N-VA is tegen een privatisering van de sociale zekerheid, en de wettelijke pensioenen willen we versterken. Maar we moeten de sociale zekerheid gezond en betaalbaar houden. Werklozen moeten we activeren en iedereen moet langer werken. Daarnaast is er nog ruimte om de sociale zekerheid efficiënter te maken, onder meer door informatisering.

Zou het niet beter zijn om een federale kieskring in te voeren zodat Vlamingen het regeringsbeleid rechtstreeks kunnen belonen of afstraffen? (Eric De Vos, Borsbeek)

Bourgeois: Brussel-Halle-Vilvoorde is niet gesplitst om vervolgens van heel België één groot Brussel-Halle-Vilvoorde te maken. De federale kieskring is een utopie die voorbijgaat aan de verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië. Dat zou ook moeten betekenen dat de Vlamingen recht hebben op een meerderheid van de zetels en dat de grendels om beslissingen te blokkeren worden afgeschaft. Maar dat zie ik niet veranderen in de voorstellen. Trouwens, er waren ooit unitaire partijen in ons land. Die hebben zichzelf een voor een gesplitst, net omdat elke taalgroep werd geconfronteerd met specifieke problemen.

Vraag van de week

Wat is het nut van Vlaamse onafhankelijkheid als je een pro-Europese koers volgt? (Lennert Cornette, Aalst)

Bourgeois: We willen rond Vlaanderen geen muur optrekken. Het vrije verkeer van goederen en diensten is voor Vlaanderen een belangrijke bron van welvaart en het is een illusie om te denken dat een onafhankelijke staat met de grootte van Vlaanderen of België onze welvaart kan verzekeren. Bovendien heeft het geen zin om als individuele landen op het wereldtoneel te onderhandelen over vrijhandelsakkoorden of maatregelen tegen de opwarming van de aarde. Maar ik pleit niet voor een Europees imperium zoals Guy Verhofstadt dat doet. Eén grote eenheidsstaat leidt alleen maar tot vervreemding. De nationale democratieën en verzorgingsstaten moeten blijven bestaan, maar daarnaast moeten we in een verdrag vastleggen wat we dan wel samen willen doen.

Volgende week: Eva Brems, Kamerlid voor Groen en hoogleraar mensenrechten. Mail uw vraag naar mijnvraag@knack.be en maak kans op twee filmtickets.

Sven Vonck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content