20 zaken die veranderen in de wereld

Ook in de rest van de wereld gaat het nieuwe jaar gepaard met heel wat veranderingen. Veranderingen die somtijds een grote impact kunnen hebben op België en zijn bewoners. We zetten er een aantal op een rijtje.

1Nieuwe verkeersregels

Op de ring rond Parijs wordt de maximumsnelheid teruggeschroefd naar 70 kilometer per uur. In Zwitserland moet je voortaan ook overdag met de lichten aan rijden. Wie zondigt, riskeert een boete van 33 euro.

2Vloeistoffen op vliegtuig

Eind januari versoepelt Europa het verbod op vloeistoffen in de handbagage. Passagiers die vloeistoffen kochten in een taxfreezone buiten de EU, mogen die vloeistoffen ook bijhouden bij een overstap binnen de EU. Pas vanaf 2016 zou het vloeistoffenverbod helemaal verdwijnen.

3Griekenland voorzitter van de EU

Griekenland neemt gedurende zes maanden de fakkel van Litouwen over als voorzitter van de Europese Unie. Op het prioriteitenlijstje staan de stijgende werkloosheid, een stabiele euro en de immigratieproblemen in de grenslanden van de EU.

4Alcoholverbod voor jongeren

Wie jonger is dan 18 jaar mag in Nederland niet langer alcohol kopen. Ook alcohol bij zich hebben op openbare plekken of op straat is voor jongeren uit den boze. Het verbod geldt zowel voor sterkedrank als voor bier. Wie betrapt wordt, krijgt een boete.

5Open grenzen voor Bulgaren en Roemenen

Beide landen zijn al sinds 2007 lid van de EU, maar voor het vrije verkeer van werknemers werden toen overgangstermijnen ingesteld. Die zijn nu afgelopen. Daardoor kunnen Roemenen en Bulgaren zonder beperkingen aan de slag in elk land van de Europese Unie.

6Geen maaltijdcheques in buurlanden

Net over de grens aanvaardden veel Nederlandse, Franse en Duitse winkels de Belgische maaltijdcheques. Vanaf 15 januari is dat niet langer mogelijk, zo lieten enkele uitgevers van maaltijdcheques weten.

7 Dienstplicht teruggeschroefd

De Turkse regering van premier Recep Tayyip Erdogan kort de legerdienst in van vijftien naar twaalf maanden. Critici zien er vooral een populistisch manoeuvre in om stemmen te winnen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

8Eerste Belg in Science Policy Committee CERN

Hoogleraar Mark Huyse (KU Leuven) heeft vanaf 1 januari 2014 zitting in het Science Policy Committee van het Europees Centrum voor Nucleair Onderzoek (CERN). Hij is de eerste Belg sinds de oprichting in 1954 die toetreedt tot het hoogste adviesorgaan van deze organisatie. Het CERN verricht onderzoek naar elementaire deeltjes.

9Zweden verbiedt seks met dieren

Elke seksuele handeling met een dier wordt in Zweden voortaan bestraft met een boete of een gevangenisstraf van maximaal twee jaar. Tot nu toe waren bestialiteiten in het Scandinavische land enkel verboden als het dier daar ook fysiek onder leed.

10Letland neemt afscheid van de lats

Letland treedt toe tot de eurozone en hoopt daarmee een stevige boost te geven aan de economie. De economische crisis bracht het land zwaar in de problemen. Het had zelfs een noodlening van 7,5 miljard euro nodig van de EU en het IMF.

11Vrouwelijke autobouwer

Vanaf midden januari mag Mary Barra zichzelf de nieuwe ceo van General Motors noemen. Daarmee is ze een van de machtigste ceo’s van de auto-industrie en bij uitbreiding van de Amerikaanse ondernemerswereld. General Motors omvat merken als Opel, Chevrolet, Buick en Cadillac.

12Obamacare van start

De Amerikaanse ziektewethervorming van president Barack Obama, ook bekend als Obamacare, komt nu pas echt op toerental. Sinds één januari zijn de meeste Amerikanen gedekt door de nieuwe ziekteverzekering.

13Venetië weert grote cruiseschepen

Om de vervuiling en de beschadiging van de stad in te dijken, wordt het aantal toegelaten schepen van boven de 40.000 ton met 20 procent verminderd. Schepen die meer dan 96.000 ton wegen, zijn vanaf november helemaal niet meer welkom.

14Française overziet Europese banken

De Française Danièle Nouy komt aan het hoofd van het eengemaakte Europese toezicht op de financiële sector. Nouy startte haar carrière bij de Franse nationale bank.

15 Nieuwe president Honduras

Juan Orlando Hernandez wordt eind januari beëdigd als nieuwe president van Honduras. Hij moet een land leiden dat kampt met armoede en geweld.

16Nieuwe Fed-voorzitter

Eind deze maand treedt Ben Bernanke af als voorzitter van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. De 67-jarige Janet Yellen volgt hem op. Ze staat voor de moeilijke opdracht om de geldkraan dicht te draaien zonder de economie en de financiële markten te bruuskeren.

17Spanje van het infuus

Spanje heeft niet langer hulp nodig van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds om overeind te blijven. Het steunprogramma loopt deze maand af en Spanje zal geen nieuwe hulp vragen. Uiteindelijk kreeg Spanje via dat programma 41 miljard euro steun toegewezen.

18Bonussen bankiers beperkt

In de Europese Unie mogen de bonussen van bankiers vanaf 1 januari 2014 niet hoger zijn dan het jaarsalaris. Enkel als een grote meerderheid van de aandeelhouders ermee instemt, kan de variabele vergoeding opgetrokken worden tot tweemaal het jaarloon.

19Ban op buitenlandse ondernemers

Enkele sectoren van de Zimbabwaanse economie zijn uitsluitend gereserveerd voor de eigen zwarte bevolking. Het gaat om sectoren zoals de landbouw, vervoer, kappers, bakkers en reclame- en uitzendbureaus. Buitenlandse eigenaars krijgen boetes of worden gearresteerd.

20Newsweek verschijnt weer op papier

De hoofdredacteur van het Amerikaanse nieuwsmagazine Newsweek heeft aangekondigd dat er in januari of februari opnieuw een papieren versie van het tijdschrift verschijnt. In december 2012 rolde het laatste gedrukte exemplaar van de persen. Newsweek verscheen sindsdien alleen digitaal.

Sven Vonck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content