De aanvallen op Gaza laten niemand onberoerd, maar zijn volgens Freilich de enige manier om Israël te beschermen. Over antisemitisme, de Joodse gemeenschap en comedians.

Zal het gewelddadige optreden van Israël het conflict met de Palestijnen kunnen oplossen? Zal de escalatie van het geweld het antisemitisme wereldwijd niet doen toenemen? (Maria Bobine, Itegem)

MICHAEL FREILICH: Het antisemitisme zal zeker nog toenemen omdat deze oorlog als geen andere de gemoederen verhit. Israël krijgt bakken kritiek omdat het zichzelf verdedigt en daar burgerslachtoffers bij vallen. Zo’n 300 terroristen zijn uitgeschakeld, spijtig genoeg zijn ook 400 burgers omgekomen. Ik ken geen enkele oorlog waar zo weinig burgerslachtoffers vallen. Bij de invasie in Irak vielen 100.000 burgerslachtoffers, in Afghanistan waren er dat 25.000. In Syrië zijn al 120.000 mensen gedood. Maar daar hoor je veel minder kritiek over. Uiteraard kan oorlog het conflict niet oplossen. Enkel een onderhandelde oplossing kan vrede brengen. Maar Israël moet de confrontatie met Hamas aangaan om de bevolking te beschermen tegen de dagelijkse raketaanvallen.

Wordt antisemitisme niet al te vaak verward met antizionisme? (Patrick Labarque, Kluisbergen)

FREILICH: Als je antizionisme definieert als de ontkenning van het bestaansrecht van Israël, dan dient het gewoon om antisemitisme weg te moffelen. Maar als je kritiek hebt op het beleid van de Israëlische regering, dan is daar inderdaad niets mis mee. Helaas wordt wel eens vergeten dat de Joden in ons land Belgen zijn en geen Israëlische staatsburgers. De Joodse gemeenschap in België heeft natuurlijk een emotionele band met Israël, omdat het de enige Joodse staat ter wereld is, maar heeft helemaal geen invloed op wat daar gebeurt. Toch krijgen Belgische Joden nu vaak af te rekenen met verwijten, fysiek geweld en zelfs aanslagen. Mensen mogen boos zijn over wat er in Israël gebeurt, maar ze mogen hun woede niet afreageren op de Joden die hier wonen.

Doet het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding genoeg om het antisemitisme tegen te gaan? (Eric Janssens, Antwerpen)

FREILICH: Het Centrum staat op zijn achterste poten als het gaat over haat tegen homo’s of moslims, maar lijkt wel in slaap gevallen als het gaat over Joodse kwesties. Dat is een spijtige zaak. Het Centrum definieert zijn taak heel eng en onderzoekt enkel of er juridisch iets aan de hand is. Maar voor juridisch advies ga ik wel naar een advocaat. Het Centrum zou moeten functioneren als een moreel lichtbaken dat alle verschillende soorten van racisme veroordeelt. Zelfs als bepaalde uitspraken passen binnen de vrije meningsuiting, zou het Centrum de moed moeten hebben om erop te wijzen dat die een pak mensen kwetsen.

Wat hoopt u te bereiken met klachten tegen comedians? (Vincent Van der Beken, Olsene)

FREILICH: Onze laatste klacht dateert al van twee jaar geleden, omdat we bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding toch nooit gehoor vinden. Daarom ben ik blij dat enkele niet-Joden recent een klacht hebben ingediend tegen Alex Agnew vanwege zijn wansmakelijke grappen over de Holocaust. Mensen mogen lachen met ons keppeltje, onze rare eetgewoonten, de manier waarop we gekleed zijn, of alles wat te maken heeft met onze religie. Maar dat is nog iets anders dan de spot drijven met de Holocaust, waarbij zes miljoen Joden werden vermoord. Met de slachtoffers van Dutroux of de busramp in Sierre wordt toch ook niet gelachen?

Vraag van de week

Waarom komt er zo weinig kritiek vanuit de Joodse gemeenschap in ons land over de mensonterende toestand in Gaza? (Paul Van Deuren, Lint)

FREILICH: In tegenstelling tot veel andere Vlamingen volgen wij de toestand in Israël al jaren op de voet. Niet iedereen begrijpt dat Israël vecht om te overleven. Hamas is een terroristische organisatie die Israël wil vernietigen en alle Joden wil vermoorden. Dat staat letterlijk in hun handvest. Ze trainen kinderen tot moordmachines en graven tunnels om in Israël aanslagen uit te voeren. Niemand heeft de illusie dat je met die mensen rond de tafel kunt zitten om te onderhandelen over vrede. Daar kan ook de Joodse gemeenschap in ons land niet blind voor zijn. Geweld moet altijd het laatste redmiddel zijn. Maar we mogen niet naïef zijn: je kunt geen redelijk gesprek voeren met iemand die voor je deur met een mes staat te zwaaien.

Volgende week: voorzitter van werkgeversorganisatie Voka Michel Delbaere. Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be. De vraag van de week wordt beloond met 2 filmtickets.

Sven Vonck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content