Magazine Magazine Terug naar af? Het is best mogelijk dat een groot deel van de hervormingen van de voorbije jaren binnenkort weer teniet wordt gedaan.
Magazine Magazine Samenwerken blijft moeilijk Enkele jaren geleden viel er bij het Algemeen Bestuur voor Ontwikkelingssamenwerking (ABOS) bijna dagelijks een lijk uit de kast. Intussen is de dienst grondig hervormd en wordt er aan ontwikkelingshulp meer geld uitgegeven dan ooit tevoren. Maar toch is lang niet iedereen tevreden.
Magazine Magazine Van gebonden hulp naar relevante hulp De ontwikkelingshulp is 'zuiverder' geworden. Maar geldt dat ook voor de leningen die het ministerie van Financiën toekent?
Magazine Magazine De strijdende partijen Het Colombiaanse conflict heeft iets van een spiegelpaleis: het is moeilijk een duidelijk beeld te krijgen van de vechtende partijen.
Magazine Magazine Liever bang dan minder rijk Colombia heet in een vredesproces gewikkeld te zijn, maar het geweld en de miserie nemen er veeleer toe. Waarom wordt er in dit rijkste land van Latijns-Amerika onophoudelijk gevochten? Simpel gezegd: omdat men geen andere manier vindt om al die rijkdom te verdelen.
Magazine Magazine De terreur komt van de staat Zelfs in de Aziatische media wordt nu schande gesproken over de toestand van de mensenrechten in Pakistan. De Commissie Mensenrechten van Pakistan doet wat ze kan.
Magazine Magazine Schuld doet boeten Jubilee 2000 wil een serieuze schuldverlichting voor de armste 52 landen van de wereld. Een menselijk gebaar bij de start van een nieuw millennium: de tijd lijkt rijp voor het idee.
Magazine Magazine Het volk lijdt honger Enkele dagen nadat Suharto als president opstapte, kwam vakbondsleider en 's lands bekendste politieke gevangene Muchtar Pakpahan vrij. Hoe staat het met zijn land en zijn vakbond?
Magazine Magazine AAN DE TAND GEVOELD Het "moderne" voedingspatroon heeft deze eeuw het tandbederf sterk bevorderd. Vooral dankzij het gebruik van fluoride lijkt in België een kentering aan de gang. Evenwel niet voor iedereen en minder snel als het zou kunnen. Academici verwijten de tandartsen meer aan de eigen portemonnee dan aan preventie te denken.
Magazine Magazine HET BESTUUR VAN EEN DROMER Weinigen twijfelen aan de goeie bedoelingen van Reginald Moreels. Zijn bestuurskwalitei- ten daarentegen worden wat lager ingeschat. Neem, bijvoorbeeld, de NGO-hervorming.
Magazine Magazine DE GROEI IS ER VOOR DE MENSEN Het Wereldverbond van de Arbeid congres- seerde onlangs in Bangkok : gesprek met uittredend WVA-voorzitter Willy Peirens over macht en onmacht van de vakbond.
Magazine Magazine ALS WAREN HET MADELIEFJES In Brussel spraken zich onlangs 95 staten uit voor een absoluut verbod op antipersoons- mijnen. Luidt die verklaring het begin van het einde in voor het gifgas van deze tijd ?
Magazine Magazine HET BEGEREN VAN DE BUREN In een lijvig dossier hertekenden Ruddy Doom en Gerd Nonneman het Midden-Oosten van de jaren negentig. ?Want onze visie moet een project zijn.?
Magazine Magazine DE BOEREN WILLEN GROND De actie van boeren zonder grond in Brazilië heeft tot hier echo's gevonden : een prijs, en een diplomatieke rel tussen Brussel en Rio.
Magazine Magazine HET WATER IS ALTIJD NIEUW De Vlaamse Wereldwinkels vierden vorig weekend hun zilveren jubileum. Waar kwa- men ze vandaan en waar willen ze heen ?
Magazine Magazine KIESPIJN IN JAKARTA Het gesloten systeem van president Suharto vertoont kleine barsten. Een vrouw met een aureool verstoort een dertig jaar lange rust.
Magazine Magazine BETER DAN GENEZEN In beleidsnota's wordt vaak gepleit voor conflictpreventie. Want kleine oorzaken kunnen gigantische gevolgen hebben.
Magazine Magazine KLEDING Westerse kledinggiganten zijn heel goed geplaatst om arbeids- omstandigheden te verbeteren op het Aziatische continent. Zo klinkt toch de boodschap van de Schone Kleren Campagne.
Magazine Magazine AMERIKA IN ZWART EN WIT Mumia Abu-Jamal werd een symbool in de Verenigde Staten. Zijn advocaat Leonard Weinglass legt uit waarvoor hij zoal staat.
Magazine Magazine OP WEG NAAR EEN ZACHTE LANDING Sinds de val van het Oostblok moet Cuba het op zijn eigen manier zien te rooien in de enige wereld die er is, de kapitalistische.
Magazine Magazine INDONESIE. DEMOKRATIE IS UNIVERSEEL Opkomen voor vakbondsrechten en voor meer gelijkheid betekent in Indonesië risico lopen. Het verhaal van Muchtar Pakpahan.
Magazine Magazine MAATSCHAPPIJ. WERKLOOS ZIJN TEKENT DE MENS België telt weer meer dan een half miljoen volledig werklozen. Sociologen onderzochten het gedrag van mensen zonder baan.
Magazine Magazine AFRIKA. ARMOEDE MAAKT MACHTELOOS Het demokratizeringsproces van de meeste Afrikaanse staten verloopt zeer stroef : een gevolg van armoede en gebrek aan traditie.