Onderwijs Onderwijs Aantal studenten Nederlands bereikt alarmpeil: 'Niemand wil nog journalist of leerkracht worden' Dat er amper nog jonge mensen te vinden zijn die Nederlands willen studeren, heeft grote gevolgen. Zo schreeuwen scholen om leerkrachten Nederlands en vinden bedrijven geen taalexperten meer. 'Zolang we onze opleidingen niet aantrekkelijker en bijdetijdser maken, zal die trend zich alleen maar voortzetten.'
Onderwijs Onderwijs Schrijfster Lara Taveirne: 'Ik zag lesgeven aanvankelijk als een nederlaag' Waarover is schrijfster Lara Taveirne van gedachte veranderd? 'Ik was doodongelukkig omdat ik niet beter wist of leerkracht was een synoniem voor mislukkeling. Maar ik ben erachter gekomen dat het een wondermooi beroep is.'
Onderwijs Onderwijs Eerste academische bacheloropleiding in artificiële intelligentie De Vlaamse regering geeft groen licht voor de allereerste academische bachelor Artificiële Intelligentie in Vlaanderen. De Vrije Universiteit Brussel (VUB) mag vanaf volgend academiejaar de nieuwe opleiding aanbieden. 'Vlaanderen wil een voorsprong nemen door in te zetten op de opleidingen van de nabije toekomst', zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vrijdag.
Column | Onderwijs Column | Onderwijs 'De lat voor jongeren uit een kansarme omgeving mag níét lager worden gelegd, integendeel' 'Ik begrijp de angst van de Korianderbrigade uit de multiculturele wijk die zijn kroost elders naar school stuurt', schrijft Amir Bachrouri, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. Zijn column verschijnt tweewekelijks in Knack, afwisselend met de column van theatermaker Martha Balthazar.
Column | Onderwijs Column | Onderwijs 'De grens tussen school en privé verdwijnt: leerling, ouder of leerkracht ben je nu fulltime' Martha Balthazar is theatermaker. Haar column verschijnt tweewekelijks in Knack, afwisselend met de column van Jeugdraad-voorzitter Amir Bachrouri.
Onderwijs Onderwijs Franstalig onderwijsminister Désir (PS) wil zomervakantie twee weken korter maken Franstalig onderwijsminister Caroline Désir werkt voort aan de hervorming van het Franstalige onderwijs.
Onderwijs Onderwijs Ben Weyts: 'Als mondmaskers verdwijnen in brede samenleving, dan ook op school' Als het Overlegcomité vrijdag beslist om over te gaan naar code geel van de coronabarometer, dan vervalt ook de mondmaskerplicht voor de leerlingen van het secundair onderwijs. Dat bevestigt het kabinet van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
Onderwijs Onderwijs Waarom seksuele opvoeding belangrijk is: 'We moeten kinderen ook leren om já te zeggen' Degelijke seksuele opvoeding kan heel wat grensoverschrijdend gedrag voorkomen. 'Om te weten wat niet oké is, moet je eerst leren hoe je wél van seks kunt genieten.'
Column | Onderwijs Column | Onderwijs 'De klas moet worden teruggegeven aan de leerkracht' Amir Bachrouri is voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. Zijn column verschijnt tweewekelijks, afwisselend met de column van theatermaker Martha Balthazar.
Onderwijs Onderwijs Hoe kies je de juiste school voor je kind? 'Laat je niet verblinden door al die geweldige slogans' Wie vandaag een school zoekt voor zijn zoon of dochter, moet kiezen tussen de uiteenlopendste onderwijsmethoden. Of zo lijkt het toch. In de praktijk verschillen Vlaamse scholen veel minder van elkaar dan ze ons willen doen geloven.
Onderwijs Onderwijs Rik Torfs sprak met professor Peter Fleming: 'Studenten worden als consumenten beschouwd' De Nieuw-Zeelandse professor Peter Fleming probeert optimistisch te zijn over de toekomst van de universiteit. Echt goed lukt dat niet. 'Academici verzetten zich niet tegen de geldzuchtige machine omdat ze dachten er zelf een goede zaak mee te doen.'
Onderwijs Onderwijs Na mislukking M-decreet: 'Zet scholen voor gewoon en buitengewoon onderwijs op dezelfde campus' Vanaf volgend schooljaar zullen scholen leerlingen met een beperking weer gemakkelijker kunnen weigeren. Gevreesd wordt dat het Vlaamse onderwijs daardoor nog minder inclusief wordt.
Onderwijs Onderwijs Een bewogen onderwijsjaar: 'Maatregelen van Weyts hebben lerarentekort nog dramatischer gemaakt' Zij is al 20 jaar directrice van het GO! Atheneum van Antwerpen. Hij broedt op een nieuwe jezuïetenschool in Sint-Jans-Molenbeek. Karin Heremans en Eddy Van de Velde maken de balans op van een bewogen schooljaar. 'Het lerarentekort is nog dramatischer geworden door de coronamaatregelen van minister Weyts.'
Onderwijs Onderwijs Waarom niet iedereen enthousiast is over de korte Waalse zomervakantie Volgt Vlaanderen het voorbeeld van de Franstalige Gemeenschap, die de zomervakantie fors inkort?
Onderwijs Onderwijs Hoger onderwijs: waarom witte, welgestelde studenten beter presteren Wie niet wit, bemiddeld, cisgender en gezond is, begint niet alleen minder vaak aan een studie in het hoger onderwijs, maar slaagt er ook moeilijker in om een diploma te behalen. 'Hoog tijd dat we ervoor zorgen dat álle jongeren zich welkom voelen op onze hogescholen en universiteiten.'
Onderwijs Onderwijs Onderwijsexpert Johan De Wilde: 'Met de ballonnetjes van Ben Weyts komen we er niet' Tot voor kort konden we nog een eind weg discussiëren over de kwaliteit van het onderwijs in Vlaanderen, vandaag moeten we al blij zijn als er überhaupt nog een leraar voor de klas staat. Onderwijsexpert Johan De Wilde overschouwt een sector in crisis. 'Pedagogische onzin verkopen is niet ongevaarlijk.'
Milieu Milieu Ben Weyts (N-VA) over klimaatacties: 'Spijbelen duldt geen selectiviteit' Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft de scholen gevraagd om het klimaatspijbelen altijd te bestempelen als een ongewettigde afwezigheid. 'Je kan niet zeggen dat je bekommerd bent om de leerachterstand en de onderwijskwaliteit en tegelijk een oogje toeknijpen. Spijbelen duldt geen selectiviteit', zo antwoordde de N-VA-minister woensdag in het Vlaams Parlement op een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Filip Brusselmans.
Onderwijs Onderwijs Vlaamse toetsen: hoe (en waarom) onderwijsminister Ben Weyts centrale examens afdwingt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) maakt werk van de invoering van een centrale toets voor het lager en het middelbaar onderwijs. De Vlaamse Onderwijsraad dringt aan op een breed debat, maar als het van de minister afhangt, komt dat er niet. Wat zijn de voor- en nadelen van zo'n centrale evaluatie van leerlingen én scholen?
Opinie | Onderwijs Opinie | Onderwijs 'Ondersteuning voor leerlingen met beperking: ruil expertise niet in voor logistieke efficiëntie' 'Expertise komt niet met een vaccin, het is het resultaat van jaren werk', schrijven vertegenwoordigers van vier scholen. Zij hebben geen goed oog in het ontwerp van het vernieuwde m-decreet, over de begeleiding van leerlingen met een beperking.
Onderwijs Onderwijs Kristof De Witte (KU Leuven): 'Het financieringssysteem van ons onderwijs moet op de schop' België geeft veel meer uit aan onderwijs dan de meeste andere Europese landen, maar waar gaat dat geld dan naartoe? En hoe kan de Vlaamse regering 100 miljoen euro besparen? 'Het zal van kleine ingrepen afhangen', zegt professor Kristof De Witte (KU Leuven).
Onderwijs Onderwijs Hoe antivaxers actievoeren tegen rol van scholen in vaccinatiecampagne De rol van scholen in de vaccinatiecampagne is een veelbesproken onderwerp. Wat mag? Wat mag niet? Sommige actiegroepen verzetten zich sterk.
Onderwijs Onderwijs Colette Victor (Krijt vzw): 'Lok de beste leerkrachten naar de moeilijkste scholen' Een maand na het begin van het schooljaar beschikt naar schatting 3 procent van de Vlaamse scholieren nog altijd niet over de nodige schoolboeken. Colette Victor, coördinator van Krijt vzw, legt uit hoe zoiets in een rijke regio mogelijk is. 'Al te veel scholen gedragen zich als toeschouwers.'
Onderwijs Onderwijs Birgitte Schoenmakers wordt eerste vrouwelijke hoogleraar huisartsgeneeskunde aan de KU Leuven Met Birgitte Schoenmakers benoemt de Leuvense universiteit haar eerste vrouwelijke hoogleraar huisartsgeneeskunde. Dat werd maar eens tijd: al jaren zijn de meeste studenten geneeskunde vrouwen. Is het academische milieu vrouwonvriendelijk?
Onderwijs Onderwijs Taalopleidingen krijgen klappen: wie zal straks nog Nederlands geven? Steeds minder studenten kiezen voor een taalopleiding. De gevolgen voor de samenleving zijn niet min.
Onderwijs Onderwijs Marathonloopster Mieke Gorissen over haar passie: 'Niets doet mijn hart sneller slaan dan lesgeven' Met een 28e plaats in de olympische marathon verbaasde 'late roeping' Mieke Gorissen behalve de atletiekwereld ook zichzelf. Toch blijft ze in de eerste plaats een lerares fysica.
Onderwijs Onderwijs Arne Vandendriessche, koning van de aanbestedingen: 'Ze noemen me soms de meest linkse liberaal' Met zijn bedrijf Signpost verdient de Kortrijkse Open VLD'er Arne Vandendriessche goed aan het Vlaamse onderwijs. Te goed, volgens sommigen. 'We worden nu scheef bekeken omdat we de markt in Vlaanderen domineren, maar ze zouden trots op ons moeten zijn', zegt Vandendriessche.
Video | Onderwijs Video | Onderwijs Wat Zegt de Wetenschap: Terug naar school: Leren kinderen minder door de pretpedagogie? Uit internationaal onderzoek blijkt dat de kwaliteit van het Vlaams onderwijs daalt. Hoe is dat gekomen? Omdat er te weinig aandacht is voor kennisoverdracht en te veel voor het welzijn van de leerlingen? Is het een gevolg van de "pretpedagogie"? En, wat is de beste onderwijsvorm? We vroegen aan dr. Esther Geyssens, onderwijskundige en gastprofessor aan de UGent en VUB, om ons een inkijk in het debat te geven én te bekijken wat de wetenschap over onderwijs zegt.
Onderwijs Onderwijs Onderwijs moet back to basics, vindt expert Tim Surma: 'Feitenkennis is wél belangrijk' Google of Wikipedia zijn geen excuses: het blijft belangrijk dat leerlingen op school feitenkennis opdoen, meent onderwijswetenschapper Tim Surma. Én dat de leerkracht de regie behoudt in de klas. 'Goed lesgeven hoeft niet ingewikkeld te zijn.'
Opinie | Onderwijs Opinie | Onderwijs 'Hoe kunnen we ons onderwijs organiseren om topleerkrachten aan te trekken?' Docent Kutlu Taskin Tuna staat stil bij het lerarentekort waar ons onderwijs mee te kampen heeft. 'Als we willen dat topleerkrachten de weg vinden naar het onderwijs, moeten we kiezen voor de vrijheid van de scholen.'
Onderwijs Onderwijs 10 coronalessen voor na de crisis: 'Zoals vroeger wordt het nooit meer' Op 1 september begint wellicht eindelijk een min of meer gewoon schooljaar. Maar zomaar overgaan tot de orde van de dag willen de meeste Vlaamse scholen niet: 'Het zou jammer zijn als we geen lessen uit corona trekken.' Welke lessen moeten dat dan zijn? Knack vroeg het aan een panel van leerkrachten, schooldirecteurs en andere onderwijsexperts.
Onderwijs Onderwijs Slechts 15 procent Vlaamse bedrijven organiseert opleidingen voor personeel We hebben de mond vol over levenslang leren, maar toch zien we maar weinig vooruitgang in de opleidingsinspanningen van bedrijven. Er is zelfs een lichte daling.
Onderwijs Onderwijs Onderwijsexpert Wouter Duyck: 'Studenten beginnen met nog minder voorkennis aan hoger onderwijs' Volgens psycholoog Wouter Duyck moeten universiteiten en hogescholen het onderste uit de kan halen om de leerachterstand van hun nieuwe studenten goed te maken.
Onderwijs Onderwijs Aandacht voor diversiteit: 'We moeten leerkrachten met álle leerlingen leren om te gaan' De meeste Vlaamse leerkrachten hebben weinig voeling met leerlingen met een migratieachtergrond. Daarom moeten lerarenopleidingen hun studenten beter coachen om les te geven aan een superdiverse klas.
Onderwijs Onderwijs Koningin Paolaprijs voor het Onderwijs in het teken van coronacrisis In de serres van Laken zijn woensdag de diploma's uitgereikt van de 25ste editie van de Koningin Paolaprijs voor het Onderwijs. Koningin Paola en koning Albert II waren op de afspraak, maar voor het overige vond de prijsuitreiking in beperkte kring plaats.
Onderwijs Onderwijs Ben Weyts (N-VA) over kledijvoorschriften: 'Een school is geen strandbar' Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vindt het perfect verdedigbaar dat scholen kledijvoorschriften opleggen aan hun leerlingen.
Onderwijs Onderwijs Schooldirecteur Christine Hannes: 'Leerachterstand door corona? Daar geloof ik niet echt in' Het voorbije schooljaar nam schooldirecteur Christine Hannes het zowel op Twitter als in de traditionele media op voor het beroepsonderwijs. En dat zal ze blijven doen. 'Elke nieuwe hervorming of maatregel die wordt aangekondigd, is op maat gemaakt voor aso-leerlingen uit de middenklasse', zegt ze.
Onderwijs Onderwijs Hoe moeten scholen dit jaar delibereren? 'Spring niet te kwistig om met B- en C-attesten' Iedereen lijkt het erover eens te zijn dat de examens dit jaar even moeilijk mogen zijn als voor de coronacrisis. Maar wat met de deliberaties? 'Als de klassenraden net zo streng zijn als anders, zullen veel leerlingen blijven zitten.'
Onderwijs Onderwijs Terug naar de klas zonder vaccin: 'Ook volgend jaar wordt geen gewoon schooljaar' 2021-2022 wordt allesbehalve een gewoon schooljaar. Niet alleen zal het coronavirus nog rondwaren, scholen moeten ook leerachterstand wegwerken en psychische problemen opvangen. 'Jongeren moeten ook op school weer kunnen léven.'
Onderwijs Onderwijs Pedagoog Orhan Agirdag: 'Nieuwe eindtermen vormen groot gevaar voor gelijkheid in het onderwijs' Van de overheid verwacht pedagoog Orhan Agirdag niet veel meer na de invoering van de nieuwe eindtermen. De verandering zal van de scholen zelf moeten komen. 'Ik vraag nog maar één ding van de beleidsmakers: bemoeilijk de pogingen van scholen en leerkrachten om intercultureel onderwijs aan te bieden niet langer.'
Onderwijs Onderwijs Toxicoloog Jan Tytgat enige uitdager van Luc Sels bij rectorverkiezingen van KU Leuven Toxicoloog Jan Tytgat is de enige kandidaat die het opneemt tegen huidig rector Luc Sels, bij de rectorverkiezingen van de KU Leuven. Dat heeft de verkiezingscommissie woensdag bekendgemaakt. Professoren konden zich tot en met vandaag/woensdag kandidaat stellen. De verkiezing vindt op 11 mei plaats.
Opinie | Onderwijs Opinie | Onderwijs 'Blind Gekozen: waarom studiekeuze meer is dan een voorspelling in een app' 'Instrumenten die een wetenschappelijk onderbouwde ondersteuning geven bij de studiekeuze zullen nooit te herleiden zijn tot app waar de studiekiezer of de klassenraad snel enkele gegevens invult', schrijft Tinne De Laet samen met Wouter Duyck, Mieke Adriaens, Bart Tambuyzer, Lot Fonteyne, Vincent Donche en Marlies Lacante.
Onderwijs Onderwijs Is er écht een boom van 'verontrustende opvoedingssituaties' zoals het CLB beweert? Volgens de CLB's is het aantal dossiers over 'verontrustende opvoedingssituaties' bij het parket vertienvoudigd. Het parket gewaagt van een daling. Hoe zit dat?
Onderwijs Onderwijs Na de harde kritiek op Smartschool: 'Zonder ons wáren er geen lessen' De kritiek op Smartschool, het onlineplatform voor Vlaamse scholen, is niet gering. Wat zijn de alternatieven, en hoe veilig zijn ze?
Onderwijs Onderwijs Ben Weyts (N-VA): 'Ik ga ervan uit dat iedereen na de paasvakantie weer voltijds naar school kan' Minister Ben Weyts (N-VA) blikt terug op één jaar corona in het onderwijs. 'Soms moet er wat gebricoleerd worden, ja.'
Onderwijs Onderwijs Het coronarapport van Ben Weyts (N-VA): 'Een schoolvoorbeeld in vergelijking met andere sectoren' Is onderwijsminister Ben Weyts de enige politicus die ongeschonden uit één jaar coronacrisis komt? Zijn niet-aflatende strijd om de scholen open te houden kon op brede steun rekenen van de Vlamingen én van de belangrijkste experts. Knack overschouwt het onderwijsveld na een rampjaar.