Opinie | Onderwijs Na maatregel van Weyts: 'Wat ben je met 250 euro extra als je voor elke vakantie tegen een burn-out aanloopt?'
België België Manager Thomas More ontslagen na beschuldigingen mentaal grensoverschrijdend gedrag De Thomas More Hogeschool heeft de samenwerking stopgezet met de manager van haar Mechelse businessafdeling. Knack bracht eind maart naar buiten dat de man de spil was in een fraudeonderzoek. Daarnaast waren er klachten over mentaal grensoverschrijdend gedrag.
Opinie | Maatschappij Opinie | Maatschappij 'Universiteiten zijn nog te vaak een beschermde omgeving voor toxische leiders en fraudeurs'
Onderwijs Onderwijs Geschiedenis Olympiade bekroont familiefoto's die ‘een kleine wereldgeschiedenis’ tonen Voor een publiek van bijna 1000 enthousiaste scholieren zijn vrijdagmiddag de winnaars bekendgemaakt van de tweede Geschiedenis Olympiade. De hoofdprijs ging naar ‘Familiefoto’s vertellen geschiedenis’, een slim concept van een klas vijfdejaars van het Sint-Maarteninstituut in Aalst.
Opinie | Opinie Opinie | Opinie 'Opvolger van kamperen aan de schoolpoort? Resultaat van die loterij is een kloof tussen beloften en realiteit' 'Het zo (terecht) geprezen mentaal welzijn als fundament voor een inclusief Vlaanderen is ver weg', schrijft Johan Velghe van Vlinks over de stresserende en ontgoochelende aanmeldprocedure voor het middelbaar onderwijs in Aalst. 'De beste schoolkeuze wordt gereduceerd tot een gunst van een computer. Andermaal worden ‘winnaars en losers’ gecreëerd.'
Onderwijs Onderwijs Schooldirectrice Karin Heremans (GO!): 'Ook onze leerlingen hebben veel inspraak'
Opinie | Opinie Opinie | Opinie 'Onze Noorderburen hebben het toeristische separatisme goed overleefd' Frank Judo staat stil bij de implicaties van "gesplitste" vakanties, zoals die bijvoorbeeld in Nederlnd en Frankrijk bestaan.
Onderwijs Onderwijs Knacks mooiste speelplaats van de maand: Basisschool Sint-Paulus in Kortrijk Knack gaat nog tot het eind van dit schooljaar op zoek naar de mooiste, opvallendste of inspirerendste speelplaats van Vlaanderen. De vijfde finalist is Vrije Basisschool Sint-Paulus in Kortrijk.
Opinie | Onderwijs Opinie | Onderwijs 'Vaardigheid boven inhoud: mag er nog geschiedenis zijn?' 'Vindt men geschiedenis echt belangrijk of is men gestart aan de afbouw van het vak?', schrijft geschiedenisleerkracht Yves Van Damme over de voorstellen van het GO! om te schrappen in het aantal uren in het secundair onderwijs. 'Welke wereldoorlog gaan we nog behandelen?'
Onderwijs Onderwijs De Leraarskamer van Knack: ‘De meeste schoolboeken zijn voor het katholiek onderwijs gemaakt’ Zijn de leden van De Leraarskamer van Knack tevreden over de leerboeken die ze aangeboden krijgen? ‘Het is toch altijd fijner om zelf een cursus te kunnen maken’, klinkt het.
Opinie | Onderwijs Opinie | Onderwijs 'Maak de leerlingenraad weer hip' ‘Het geloof in de democratie herstel je niet door enkel de leeftijd waarop je mag gaan stemmen te verlagen’, schrijft de Milan Dekeyser (17). Hij roept op om jongeren al veel vroeger kennis te laten maken met democratische processen, en wel op de schoolbanken.
Onderwijs Onderwijs Juf Zahia doet mee aan de Leraarskamer van Knack: 'Hier wordt wel geluisterd' (video) Of het nu over het lerarentekort, de eindtermen of centrale toetsen gaat, tegenwoordig heeft iederéén een mening over het onderwijs.
Opinie | Onderwijs Opinie | Onderwijs 'Beroeps als onderste trede van de ladder? Tijd om komaf te maken met hoog-laagdenken in het onderwijs' 'De impact van het hiërarchisch denken in het secundair onderwijs wordt door beleidsmakers steevast miskend', schrijft Arthur Lermytte.
België België Vakmensen, waar zijn jullie? Hoe ons misprijzen voor tso en bso in ons gezicht is ontploft (video) Van elektriciens tot verplegers: de samenleving smeekt om gekwalificeerde mensen. Het tso- en bso-onderwijs vechten tegen hun reputatie, en tegen politiek gestuntel.
Opinie | Onderwijs Opinie | Onderwijs ‘Kies niet te snel voor een diploma waar je rijk mee kunt worden’ Met het ene diploma kun je veel meer geld verdienen dan met het andere. ‘De vraag is alleen of het ook een goed idee is om daar je studiekeuze op af te stemmen’, schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman in haar wekelijkse column De Zoetzure Dinsdag.
Onderwijs Onderwijs Podcast: waarom worden zo weinig vrouwen professor? Valt het jou ook op dat heel veel van de proffen aan de universiteit of hogeschool mannen zijn? Wie studeert zie het misschien live in de aula. Maar ook op tv kan je het zien... de meeste experts zijn mannen. Hoe komt dat? Waarom zijn er toch zo weinig vrouwelijke professoren? Sociologe Dounia Bourabain van de UHasselt heeft voor ons het antwoord.
Onderwijs Onderwijs Ook in Vlaanderen kortere zomervakantie? ‘Die hervorming moet en zal er komen’ Sinds 1 september leven Franstalige scholieren op een ander ritme dan hun Vlaamse leeftijdsgenoten. Neemt Vlaanderen straks de hervormde schoolkalender over?
Onderwijs Onderwijs Onderzoek naar fraude en belangenvermenging bij Thomas More Hogeschool Mechelen Bedrijfsrevisor PwC voert een onderzoek naar mogelijke fraude en nepotisme bij de Thomas More Hogeschool Mechelen. Spil van het onderzoek is de huidige manager van de businessafdeling. Hij schakelde onder anderen studenten die stage doen in voor persoonlijke projecten in Kaapverdië. Knack sprak met twintig (oud-)medewerkers van de afdeling.
Onderwijs Onderwijs Knacks mooiste speelplaats van de maand: kleuterschool Klavertje Vier in Zottegem Knack gaat nog tot het eind van dit schooljaar op zoek naar de mooiste, opvallendste of inspirerendste speelplaats van Vlaanderen. De vierde finalist is kleuterschool Klavertje Vier uit Zottegem.
Nieuws Nieuws Onderwijs: experts valideringscommissie eindtermen stappen op na communicatie Weyts Uit onvrede met de communicatie van minister Ben Weyts en de onderwijskoepels over de nieuwe eindtermen zijn de vier experts van de valideringscommissie opgestapt.
Onderwijs Onderwijs Akkoord over minimumdoelen secundair onderwijs: focus op kwaliteit en niet kwantiteit Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de onderwijsverstrekkers hebben een consensus bereikt over de nieuwe minimumdoelen voor de tweede en derde graad secundair onderwijs. "We combineren meer soberheid met meer focus, meer duidelijke keuzes", klonk het op een persconferentie in het Vlaams Parlement.
Opinie | Onderwijs Opinie | Onderwijs 'Zullen we het lerarentekort oplossen met ideeën van mensen die nooit een lesuur voor de klas stonden?' In de discussie over het lerarentekort wordt al te vaak voorbijgegaan aan de essentie schrijft leerkracht Pieter Van den Bossche. 'Leekrachten opnieuw laten doen waar ze goed in zijn: lesgeven. Dat zou al een enorme stap vooruit zijn.'
Opinie | Onderwijs Opinie | Onderwijs 'Bespaar niet op de duurzame universiteit van morgen' Een grote groep werknemers van de UGent klaagt de geplande besparingen aan op het vlak van duurzaamheid. 'Dit staat in schril contrast met de eerdere klimaatdoelstellingen die onze universiteit opstelde.'
Opinie | Onderwijs Opinie | Onderwijs 'Net nu we meer wetenschappers nodig hebben, staan STEM-uren op de helling' 'Dat leerkracht natuurwetenschappen een knelpuntberoep geworden was, was één van de redenen waarom ik er recent voor koos om nog een educatieve master te volgen', schrijft zij-instromer David De Pue. Hij heeft geen goed oog in de plannen om in het middelbaar minder uren wetenschappen te organiseren. 'Van een groeiende aandacht voor STEM in het onderwijs is voorlopig geen sprake.'
Politiek Politiek Magnette (PS) wil masteropleiding geneeskunde in Bergen en dreigt met wisselmeerderheid Paul Magnette (PS) dreigt de MR met een wisselmeerderheid buitenspel te zetten over een masteropleiding geneeskunde.
Onderwijs Onderwijs De Leraarskamer van Knack: ‘Sommige collega’s kunnen amper met een computer werken’ Tijdens een live editie van De Leraarskamer van Knack bogen onze leerkrachten zich over de grote uitdagingen waar het Vlaamse onderwijs vandaag voor staat. Over de Digisprong zijn ze alvast niet allemaal even enthousiast.
Opinie | Technologie Opinie | Technologie 'Kunnen we artificiële intelligentie niet inzetten om het onderwijs rechtvaardiger te maken?' 'Het wordt tijd dat we ook op Belgisch niveau een sterke visie ontwikkelen over hoe AI ons onderwijs kan verbeteren', schrijft Alessandro Drappa van de Vrijdaggroep. De afgelopen weken kwamen er vanuit het onderwijs ongeruste geluiden naar aanleiding van de lancering van Chat GPT.
Onderwijs Onderwijs De Leraarskamer van Knack: ‘Waarom geven die pedagogen nooit eens toe dat ze ernaast zaten?’ Tijdens een live editie van De Leraarskamer van Knack bogen onze leerkrachten zich over de grote uitdagingen waar het Vlaamse onderwijs vandaag voor staat. ‘De impact van allerlei onverkozen onderwijsexperts is ontzettend groot’, klinkt het.
Onderwijs Onderwijs Geen studentenkot? Zoek een hotel! Door de hoge huurprijzen en de krapte op de markt huren sommige Leuvense studenten een hotelkamer in plaats van een kot.
Onderwijs Onderwijs De Leraarskamer van Knack: ‘Wij leerkrachten moeten veel rebelser durven te zijn’ Tijdens een live editie van De Leraarskamer van Knack bogen onze leerkrachten zich over de grote uitdagingen waar het Vlaamse onderwijs vandaag voor staat. ‘We hebben meer vrijheid dan ze ons willen laten geloven’, klinkt het.
Onderwijs Onderwijs De Leraarskamer van Knack: ‘Leerkrachten doen vaak alsóf ze de zoveelste hervorming doorvoeren’ Tijdens een live editie van De Leraarskamer van Knack bogen onze leerkrachten zich over de grote uitdagingen waar het Vlaamse onderwijs vandaag voor staat. Voor het beleid waren ze alvast niet mals.
Onderwijs Onderwijs Knacks mooiste speelplaats van de maand: basisschool De Koorddanser in Meulebeke Knack gaat nog tot het eind van dit schooljaar op zoek naar de mooiste, opvallendste of meest inspirerende speelplaats van Vlaanderen. De derde finalist is basisschool De Koorddanser uit Meulebeke.
Opinie | Onderwijs Opinie | Onderwijs 'Leraren en leerlingen verdienen een deftige onderwijshervorming, niet wat de overheid en koepels ons voorstellen' 'Een bezorgde en geëngageerde leraar heeft redenen te over om zich zorgen te maken. Bijgevolg gedijen cynisme en cultuurpessimisme uitstekend in een leraarskamer', schrijft Dries Cromheecke. Hij beschrijft de zorgen die bij veel van zijn collega's leven wanneer het gaat over de 'modernisering' van ons onderwijs.
Opinie | Onderwijs Opinie | Onderwijs 'Waarom cultuur in het onderwijs geen optie mag zijn' 'We dreigen opnieuw een kans te missen om op een inclusieve manier artistieke vorming aan te bieden', schrijven Filip Verneert en Michiel Dehondt over de plannen om het aanbieden van kunstvakken in het secundair onderwijs over te laten aan de school zelf. 'Voor veel kinderen is het leerplichtonderwijs de énige plaats waar ze in contact komen met kunst en cultuur.'
Opinie | Onderwijs Opinie | Onderwijs 'Los schoolmoeheid op en leerlingen zullen beter presteren op school' 'Om te vermijden dat nog meer jongeren schoolmoe worden, moeten we anders gaan nadenken over oriëntering en studiekeuze', schrijft Julien De Wit.
Opinie | Onderwijs Opinie | Onderwijs 'Studenten moeten niet opdraaien voor de onderfinanciering van het hoger onderwijs' 'Laten we de financiële hete aardappel niet doorschuiven naar studenten', schrijven Sander Vanmaercke en Tim Wirix van CDS Leuven over het voorstel om de inschrijvingsgelden voor het hoger onderwijs op te trekken.
Onderwijs Onderwijs Pseudowetenschap aan Arteveldehogeschool: ‘Helemaal ongevaarlijk is dit niet’ De Gentse Arteveldehogeschool blijft Insights Discovery doceren, een pseudowetenschappelijk model dat het gedrag van mensen indeelt in bepaalde kleurtypes. Een kritische student die het model aanklaagde, werd bedreigd met een tuchtsanctie.
Opinie | Onderwijs Opinie | Onderwijs 'Derde onderwijscommissie? Vlaanderen kiest voor een riskante aanpak' Naar aanleiding van de 20e verjaardag van de Lokale Overlegplatforms Onderwijs (LOP's) formuleert Johan De Wilde een aantal bedenkingen bij de nieuw opgerichte Commissie Modernisering die een modern school- en personeelsbeleid voor het onderwijs moet uittekenen.
Onderwijs Onderwijs Alex Boogers: ‘Ik vind dat het vak Nederlands zoals het nu bestaat op de schop moet’ Alex Boogers schreef zijn meest ambitieuze roman tot nog toe. Spelend op twee continenten en in twee tijdperken toont hij in Wij zijn van diamant hoe alles met alles samenhangt.
Opinie | Politiek Opinie | Politiek 'Al jaren tonen onderzoeken de vrije val aan van ons onderwijs, maar we blijven volharden in de boosheid' 'Diversiteit en gelijke kansen werden twee evidenties die politiek werden gepromoveerd tot speerpunten van het onderwijsbeleid', schrijft Jean-Marie Dedecker. 'Daar dragen we nu de gevolgen van.'
België België Mattias Desmet vs. de UGent: hoe is het zover gekomen? Een vak aan de Universiteit Gent dat gedoceerd werd door professor Mattias Desmet, op basis van zijn boek De psychologie van totalitarisme, krijgt na een intern onderzoek van de universiteit een bredere invulling en een andere verantwoordelijke lesgever. Case closed? Toch niet: het zal Desmet alleen sterken in zijn overtuiging.
Opinie | Onderwijs Opinie | Onderwijs 'Optionele godsdienstlessen: ook in Vlaanderen?' Leni Franken staat stil bij de plannen van het Franstalige onderwijs om de godsdienstlessen enkel nog optioneel te maken, en bekijkt de situatie in Vlaanderen. 'Wat is er (grond)wettelijk precies mogelijk?'
Onderwijs Onderwijs ‘De onderwijsinspectie zou onze vriend moeten zijn’ Is de manier waarop scholen worden doorgelicht nog wel van deze tijd? ‘Het voelde alsof ik meedeed aan een programma met een verborgen camera’, klinkt het in het onderwijspanel van Knack.
Opinie | Onderwijs Opinie | Onderwijs 'Niks is mooier dan een moeilijke tekst doorworstelen en eindelijk begrijpen. ChatGPT berooft studenten van hun eigenwaarde, helaas’' 'Onderwijs en leren zijn, tot spijt van wie het benijdt, blijvertjes', schrijft leerkracht Grieks en Latijn Pieter Van den Bossche. Hij confronteerde zijn leerlingen van het derde middelbaar met de mogelijkheden en beperkingen van ChatGPt.
Onderwijs Onderwijs Nieuwe leermethode islamitisch onderwijs: ‘Sira zet een grote stap naar een rationele islam’ Decennialang moesten leerkrachten islamitische godsdienst in Vlaanderen zelf hun leermateriaal sprokkelen. Uitgeverij Van In zag het gat in de snel groeiende markt en sprong erin. Sīra, de eerste moderne leermethode islamitisch onderwijs, wil leerlingen begeleiden op hun levensbeschouwelijk pad.Door: Erik Raspoet