De zij-instromer: ‘In de kerstvakantie keek ik ook naar vacatures buiten het onderwijs’

© Bas Bogaerts
Ann Peuteman

Liesbeth Kennes geeft sinds 1 september Nederlands en Engels in een secundaire school in Mechelen. Elke vakantie vraagt Knack haar naar haar ervaringen als zij-instromer.

Hoe is het nieuwe jaar voor u begonnen?

Liesbeth Kennes: Niet zo goed. De hele kerstvakantie lang zag ik ertegenop om terug naar school te moeten gaan. Daarom ben ik ander werk beginnen zoeken, niet alleen in het onderwijs maar ook in andere sectoren. Toen ik er begin dit schooljaar aan de slag ging, dacht ik nochtans dat die school perfect bij mij paste. Het was een grote teleurstelling toen ik erachter kwam dat ik me had vergist. Zoals zoveel starters heb ik onderschat hoe belangrijk het is dat je een klik hebt met de school waar je werkt. In de privésector vindt iedereen het vanzelfsprekend dat niet elke werknemer bij elk bedrijf past, maar in het onderwijs lijkt men vaak te denken dat leerkrachten zich in iedere school goed kunnen voelen.

Hebt u een andere baan gevonden?

Kennes: Zeker. (glundert) Deze week start ik als leerkracht Engels en Nederlands in de eerste drie jaren van een grote secundaire school. Ondanks alles was dat geen gemakkelijke beslissing. Ik heb er wakker van gelegen. Ik ben in september natuurlijk niet in mijn vorige school gestart met de bedoeling om er halverwege het jaar te vertrekken. Eerst voelde ik me ook schuldig tegenover mijn leerlingen, maar uiteindelijk bleek de opluchting groter dan het schuldgevoel.

Zoals zoveel starters heb ik onderschat hoe belangrijk het is dat je echt een klik hebt met de school waar je werkt.

Hoe weet u dat uw nieuwe school wél een goede match is?

Kennes: Daar kun je nooit helemaal zeker van zijn. Het grote voordeel is dat ik de school al een beetje ken, want ik heb er tijdens mijn opleiding twee keer stage gedaan. Op een middag zat ik aan de grote tafel in de leraarskamer toen een ervaren leerkracht begon te vertellen dat hij een van zijn klassen maar niet onder controle kreeg. Wat hij ook deed, hij kon niet tot die leerlingen doordringen. In mijn ogen is dat een heel goed teken. Als je je zo kwetsbaar durft op te stellen tegenover je collega’s en een stagiair, wil dat zeggen dat je je er veilig voelt. Daarnaast sluit mijn nieuwe school ook veel beter aan bij mijn eigen sterktes. Zo hoef ik nu geen eigen lesmateriaal te ontwikkelen en kan ik me helemaal op het lesgeven concentreren.

Betekent zo’n overstap halverwege het schooljaar niet heel veel extra werk?

Kennes: Natuurlijk. Ik werk nu ook voltijds, terwijl ik in mijn vorige school veertien uur per week lesgaf. Wel ben ik vorige maand afgestudeerd en hoef ik dus geen stages meer te doen. Hoe dan ook moet ik me binnen de kortste keren inwerken in een andere schoolcultuur en mijn ongeveer 130 leerlingen leren kennen. Veel tijd heb ik daar allemaal niet voor, want over vier weken beginnen de paasexamens al. Aangezien we een week daarvoor geen toetsen meer mogen geven, heb ik dus maar een paar weken om mijn leerlingen te evalueren. Gelukkig heeft de leerkracht wier klassen ik overneem me heel veel informatie gegeven. Om alvast een voorsprong te nemen, heb ik tijdens de krokusvakantie al het cursusmateriaal en de planning tot eind juni bestudeerd. De komende weken en maanden worden ongetwijfeld pittig, maar ik heb er toch heel veel zin in.

Lees meer over:

Partner Content