Natuur Natuur De finale van Maai Mei Niet: hoe uw tuin ons land verandert Eenendertig dagen lang lieten negenduizend Vlamingen het gras in hun tuin ongemoeid. Een olympische inspanning, die genoeg nectar opleverde voor 17 miljoen bijen en minstens één heel zeldzame vlinder.
Milieu Milieu Green Deal Natuurlijke Tuinen transformeert Vlaamse tuinen: 'Het besef begint door te sijpelen' Tuinen zijn een essentieel onderdeel van het Vlaamse landschap: 2,5 miljoen Vlaamse tuinen nemen twaalf procent in van het hele grondgebied. Ter vergelijking: bosgebied neemt tien procent van de oppervlakte in en natuurgebieden zo’n drie procent. Tuinen kunnen dus een cruciale rol spelen op het vlak van klimaat, waterschaarste, biodiversiteit en welzijn. ‘Tegelijk is er …
Natuur Natuur Zuhal Demir lanceert bijenplan: 50 procent minder pesticidegebruik tegen 2030 Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft haar bijenplan voorgesteld: officieel het ‘Vlaams Actieplan Wilde Bestuivers’. Het zal lopen tot 2030 en omvat een breed gamma aan beheersmaatregelen voor niet alleen wilde bijen, maar ook zweefvliegen en vlinders.
Milieu Milieu Maai Mei Niet: Telt u mee? Stuur ons een foto van uw gazon Om de impact van uw deelname aan Maai Mei Niet echt te kennen, moet u dit weekend bloemen tellen. Als u ons de resultaten bezorgt, dan bezorgen wij uw nectarscore. En u doet daarmee de natuur, de wetenschap en uzelf een plezier. Hoe? Dat leest u hier. Bent u trots op uw ongemaaide, of net …
Milieu Milieu Na Maai Mei Niet: 8 tips om ecologisch te maaien 8 tips van Frederik Houssin, voorzitter van Het Ministerie voor Natuur, om uw lange Maai Mei Niet-gras ecologischer te maaien. Evalueer Heb je wel zoveel gazon nodig? Misschien kun je een stukje ervan omzetten naar een bloemenweide (hooilandje), ruigte of struiken. Wie een robotmaaier heeft hoeft daar niet vanaf: geef hem gewoon wat minder werk …
Natuur Natuur Maai Mei Niet: 5 redenen om dit weekend bloemen te tellen Wilt u weten wat de impact is van uw deelname aan Maai Mei Niet? Tel dan dit weekend mee bloemen. U doet daarmee de natuur, de wetenschap en uzelf een plezier.
Natuur Natuur Kevin Lambeets zet de zeis in het gras: ‘Het is onze morele plicht om de biodiversiteit te verzorgen’ De man met de zeis bestaat. Hij woont in Geetbets en doet geen vlieg kwaad. Au contraire: met zijn haarscherp tuig maakt Kevin Lambeets de baan vrij voor ontelbare planten en beestjes: ‘Het is onze morele plicht om de biodiversiteit te verzorgen.’
Klimaat Klimaat Auteur Stefan Brijs over het klimaat en de droogte: ‘Als ik de impact van de mens zie, barst ik soms in tranen uit’ Onderzoekers van de KU Leuven gaan uitdokteren hoe u met uw tuin het klimaat een dienst kunt bewijzen. Komt als geroepen, want het klimaat maakt bokkensprongen. Bewijsstuk A: de verzopen dan wel schroeiend hete zomers van de voorbije jaren.
Natuur Natuur Zangeres Lara Chedraoui doet mee aan Maai Mei Niet: ‘Ik zie onze gigantische, paradijselijke tuin in Togo nog voor mij’ Ondanks een ranke vijgenboom en ander aanlokkelijk groen doet de binnenplaats van zangeres Lara Chedraoui in niets denken aan de paradijselijke tuin van haar jeugd in Afrika. Elke week vertelt een bekende deelnemer aan Maai Mei Niet over zijn of haar tuin. Wilt u ook meedoen aan onze actie om een maand lang (een stuk van uw gazon) niet te maaien? Schrijf u dan in op maaimeiniet.be.
Opinie | België Opinie | België 'Is glyfosaat binnenkort écht verleden tijd?' Op 15 december 2022 loopt de Europese erkenning van glyfosaat, ‘s werelds meest gebruikte onkruidverdelger, af. Elke lidstaat moet tegen dan beslissen of het vóór of tegen een nieuwe verlenging van het gebruik van glyfosaat stemt. Hoewel heel wat studies de schadelijkheid van deze stof voor mens en milieu aantonen, is het onduidelijk welke richting …
Milieu Milieu Ecologisch bermbeheer? ‘In al onze grasbermen zouden bloemen moeten staan’ Veel gemeenten maaien bloemen en planten genadeloos weg uit de wegbermen. Terwijl dat de enige plekken zijn waar veel mensen nog wilde bloemen kunnen zien. Bovendien is goed beheer van onze 14.000 hectare bermen essentieel voor de biodiversiteit. Als buurtbewoner kunt u het verschil maken.
Opinie | Nieuws Opinie | Nieuws 'De strijd tegen droogte is een marathon, geen sprint' Het is alweer erg droog. De voorbije drie maanden viel er zo weinig regen dat de droogte-index van KMI midden mei in grote delen van Vlaanderen donkerbruin kleurt. Een droogte die volgens de statistieken maar één keer om de 50 jaar voorkomt maar de laatste jaar helaas niet meer zo uitzonderlijk blijkt te zijn. Ook …
Milieu Milieu Stadsimker Britt Van Marsenille verliest haar bijenvolk: 'Er zijn nog altijd te weinig bloemen in onze steden' Een jaar geleden zette Britt Van Marsenille nog een nieuwe bijenkast. Vandaag zijn alle bijen dood. ‘Misschien vonden ze niet genoeg nectar en stuifmeel door de winterprik begin april. De bloesems die toen in bloei stonden, zijn verloren gegaan.’ Van Marsenille merkte ook dat er niet meer veel bijen in de kast zaten. Dat kan …
Gezondheid Gezondheid Pollenseizoen van start: wat betekent Maai Mei Niet voor hooikoortspatiënten? Het graspollenseizoen is begonnen. Volgens de metingen van het Nationaal Aerobiologisch Meetnet AirAllergy van Sciensano zijn de graspollenconcentraties in de lucht sinds begin mei zeer geleidelijk gestegen. Mensen die gevoelig zijn aan graspollen, meldt het gezondheidsinstituut, kunnen nu last hebben van allergische symptomen. Het werpt de vraag op of het dan wel een goed idee is …
Milieu Milieu ‘Het is aangenamer om niet helemaal omringd te worden door beton’ Aan het rijhuis van Marie Despiegelaere in Gent groeit een weelderige klimop langs de voorgevel naar boven. ‘Twee jaar geleden waren er werken in onze straat. Ik heb de werkmannen gevraagd om een paar tegels aan mijn huis uit te breken. Ze hebben er ook een mooi borduur rond gebouwd. Het is tot nu toe …
Natuur Natuur Doe de test: welk tuinprofiel heeft u? Groene vinger, trotse tuinier of bbq'er: welk tuinprofiel heeft u? Doe hier de test en ontdek het!
Natuur Natuur Een groene vinger, hangmathanger of barbecueër: welk type tuingebruiker bent u? De Hogeschool Gent vroeg 1700 Vlamingen hoe hun tuin eruitziet, wat ze er uitvreten en hoe vrijelijk het groen er mag oprukken. ‘Fröbelen is goed voor de gezondheid.’
Magazine Magazine Duizend bijlandjes en bloemgranaten! Al 6600 deelnemers aan Maai Mei Niet De tweede editie van Maai Mei Niet komt op snelheid: zo'n 4000 burgers, bedrijven en lokale overheden registreerden zich al. En op #maaimeiniet gonst het als in een bloemrijk grasland in het lentezonnetje
Milieu Milieu Waarom Tinne Van der Straeten deelneemt aan Maai Mei Niet: 'Duizenden Brusselaars in mijn tuin' Minister van Energie Tinne Van der Straeten heeft twee tuinen, waarvan de grootste 9 hectare beslaat: stadspark Tour & Taxis is het grootste van Brussel, en het is er fijn verpozen voor mens, plant én dier.
Gezondheid Gezondheid 'We leren meer over de natuur door een documentaire te bekijken dan door zelf een boswandeling te maken' Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar traditioneel duikt bij velen rond deze tijd van het jaar het Nature Deficit Disorder (NDD) op. De jongere generatie heeft er zelfs het hele jaar door last van.
Milieu Milieu Britse bioloog Howard Thomas: 'Veel mensen zijn slaaf van hun gras' Als geen ander beschrijft de Britse bioloog Howard Thomas het succes van grassen. In zijn visie schakelden ze in hun strijd tegen bomen zelfs de mens in. 'Ik heb me tijdens mijn onderzoek dikwijls afgevraagd: wie buit wie uit?'
Milieu Milieu Schrijfster Alicja Gescinska: 'Als ik de lotto win, investeer ik in de natuur' Filosoof en schrijver Alicja Gescinska woonde als kind in een grauwe flat in Warschau. Nu ze wel een tuin heeft, geeft ze vrije baan aan de wilde natuur: 'Dat is onze plicht.'
Opinie | Milieu Opinie | Milieu 'Ja zeggen tegen het leven: het kan nu ook in uw tuin' Maai Mei Niet is een klein onderdeel van een groene cultuuromslag die heel Europa aan het veroveren is. Dat is goed nieuws. En u kunt moeiteloos meedoen.
Wetenschap Wetenschap Het belang van een 'onverzorgde' tuin: 'Dood hout in de tuin brengt evenveel biodiversiteit als in een bos' 'Al wat sterft zal bloeien', schreef Toon Hermans ooit. Of waarom hier en daar wat rottende takken in je tuin neerleggen, een zegen is voor de natuur.
Wetenschap Wetenschap Bioloog Hans Van Dyck: 'Vlinders hebben een versie 2.0 van Maai Mei Niet nodig' Vlinders zijn kleurrijk, vliegen en vallen op. En dus zijn ze uitstekend geschikt om de gevolgen van de mens op de natuur in te schatten, zegt bioloog Hans Van Dyck. 'Toen de zilveren maan verdween uit Vlaanderen, was dat een early warning: er is iets aan de hand met onze waterhuishouding.'
Milieu Milieu Chocolatier Dominique Persoone roept op om mee te doen met Maai Mei Niet: ‘De bijtjes zullen super content zijn’ (video) 'Boring en passé.' Nee, in zijn nieuwe tuin zal chocolatier en peter van de Week van de Bij Dominique Persoone geen biljartlaken aanleggen.
Opinie | Nieuws Opinie | Nieuws 'Het mooiste moederdagboeket: dat wat je kind recht uit de tuin of wei plukt' Bericht aan alle vergeetachtige kinderen en papa's: nu zondag is het Moederdag. En dus zullen mama's aller lande traditiegetrouw weer een mooi boeketje bloemen krijgen. Maar hoeven die bloemen echt altijd van bij de bloemist te komen? Kathleen De Clercq, PXL-lector Groenmanagement, legt uit waarom niet.
Opinie | Nieuws Opinie | Nieuws 'Waarom 'Maai Mei Niet' ecologie weer sexy maakt' CD&V-voorzitter Joachim Coens doet mee aan de actie 'Maai Mei Niet', en legt uit waarom.