Lang gras maaien na Maai Mei Niet? 3 tips om grasmaaisel te gebruiken in uw tuin

© Getty
Simon Demeulemeester

Na het maaien van uw gras houdt u heel wat grasmaaisel over. Het is zonde om dat af te voeren naar het recyclagepark. Drie manieren om het te gebruiken in uw tuin.

Wat heeft al dat niet maaien nu opgeleverd? Elke dag eten voor 21 miljoen bijen en andere bestuivers. 7 andere straffe resultaten leest u hier.

1. Gebruik grasmaaisel als tijdelijke bodembedekking in uw zonneborder

Legde u recent een zonneborder aan, een border met vaste kruidachtigen in de zon? Gebruik dan uw grasmaaisel als tijdelijke bodembedekker. U legt het gras op de kale bodem tussen de jonge plantjes. Dat houdt ongewenste kruiden tegen én het houdt de bodem langer vochtig in droge periodes. Op die manier kunnen uw pas aangeplante gewenste planten goed groeien en bloeien.

(Lees verder onder de preview)

Bedek de kale bodem in een recente zonneborder voornamelijk het eerste jaar, eventueel nog het tweede. Idealiter zorgt u dat u voldoende gewenste planten aanplant, opdat er geen kale bodem meer is.

Verspreid het grasmaaisel dunnetjes, 1 tot maximaal 2 cm dik. Een dikke laag kan gaan gisten en dat is niet de bedoeling. De dunne laag verdwijnt snel. Vernieuw dus regelmatig het laagje gras tot de border is dichtgegroeid

2. Gebruik grasmaaisel als mulchlaag in de moestuin

Vanaf eind mei brengt u best een mulchlaag aan in uw moestuin tussen de gewassen. Een mulchlaag aanleggen betekent: uw bodem bedekken met natuurlijke tuinresten. Grasmaaisel is prima geschikt hiervoor.

Zo’n mulchlaag kent heel wat voordelen: bescherming tegen uitdroging, een schuilplek voor veel belangrijk bodemleven en daarbovenop onderdrukt het de groei van ongewenste kruiden.

(Lees verder onder de preview)

In uw moestuin gebruikt u best het maaisel van intensief gemaaide delen van uw tuin. Zoals dat van het tuinpad of het speelgazon. In het maaisel van langer gras hebt u meer kans op zaden van ongewenste kruiden en graszaden zelf.

Verspreid het grasmaaisel ook hier dunnetjes. U mag het tot 5 cm dik aanbrengen. De dunne laag verdwijnt snel en u kan deze dus regelmatig vernieuwen met nieuw grasmaaisel

3. Composteer grasmaaisel

Gooi het maaisel op uw composthoop en laat het composteren. U kan het dan in de lente gebruiken om opnieuw dun uit te strooien op uw gras. Voeg tussendoor wel voldoende ‘bruin materiaal’ toe aan uw composthoop, zoals bladeren, stro of houtsnippers. Zo krijgt u de beste compost. 

Hier vind u een gids om zelf te leren composteren.

De Maai Mei Niet-experts van Velt, HOGENT, KU Leuven en Het Ministerie voor Natuur stelden deze handleiding samen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content