Europa Krijgen we opvangcentra voor migranten in Noord-Afrika? 'Wij willen niet de afvalbak van Europa worden'
Wereld Wereld Wie is Marwan Barghouti, de man die Palestijnse gevangenen leidt in een hongerstaking? Op de Dag van de Gevangenen, 17 april, gingen volgens schattingen 1500 Palestijnse gedetineerden in hongerstaking in Israël. Ze eisen basisrechten. Maar de actie lijkt een grotere verandering aan te kondigen. De ogen zijn gericht op Marwan Barghouti die het protest startte: waarom wordt dit populaire Fatah-boegbeeld zo gevreesd?
Wereld Wereld Israël bombardeert Gaza na raketaanval: 'De vraag is niet of het gaat escaleren, de vraag is of het iets zal veranderen' Een projectiel werd vanuit de Gazastrook afgevuurd op onbewoond gebied in het zuiden van Israël. Israël antwoordde met een reeks bombardementen. Wided Bouchrika bericht van ter plekke.
Wereld Wereld 'België en KU Leuven legitimeren Israëlische folterpraktijken' In het door de Europese Unie gesubsidieerde Law Train-project werken België, Spanje en Portugal samen met Israël rond verhoortechnieken. 'Portugal trok zich al terug, als België en de KU Leuven dat niet ook doen, gaan zij akkoord met het toepassen van folterpraktijken bij ondervragingen.' Aldus een Belgische missie die de situatie ter plaatse onderzocht.
Wereld Wereld 'Waar is het slechter dan Syrië?': de Syrische vluchtelingen gestrand in Gaza Net als miljoenen andere Syriërs ontvluchtten Anas Qatarji (29) en Majid Al-Atar (46) de burgeroorlog in hun thuisland in de hoop elders veiligheid te vinden. Ze belandden in Gaza: een regio die al eens ''s werelds grootste openluchtgevangenis' genoemd wordt. De een vond er het paradijs, de ander de hel.
Wereld Wereld Vrees voor Trumps beleid in Palestijnse Gebieden: 'Bloedvergieten niet ondenkbaar' Dat kersvers Amerikaans president Donald Trump het Witte Huis nu officieel thuis mag noemen, stuit wereldwijd op ongeloof. 'Palestijnen verliezen de hoop en dat is gevaarlijk. Het is een kwestie van enkele dagen of maanden voor het weer ontploft', vreest activist Munther Amira.
Wereld Wereld Tunesië: hoe het succesverhaal van de Arabische Lente de grootste uitvoerder van jihadisten werd Het land van herkomst van Anis Amri - Tunesië - doet de vraag rijzen: waarom exporteert het seculiere, democratische succesverhaal van de Arabische Lente terroristen?
Magazine Magazine #7 'Ranzig, er ligt hier een tampon' Het wordt tijd dat vrouwen openlijk en zonder schaamte over hun menstruatie praten, vindt journaliste Wided Bouchrika.
Wereld Wereld Van het hart van de Syrische revolutie naar het beloofde land: 'De meeste vluchtelingen zijn alles kwijt, ook de hoop' Abdulaziz Almashi richtte de beweging Syria Solidarity in het Verenigd Koninkrijk op en zette een mars op poten die zelfs premier Cameron tot een wijziging in beleid dreef. Ook Ahmed, die zeven maanden lang van Syrië naar het VK trok, stapt mee. Knack.be sprak met hen in Londen.
Wereld Wereld Belgen in Tunesië: 'Iedereen heeft er baat bij dat dit land stabiel is' Het is een maand geleden dat Tunesië werd opgeschrikt door een aanslag opgeëist door Islamitische Staat (IS). 'Dit is een geopolitiek spel dat we enkel kunnen ondergaan.' Knack.be sprak met twee Belgische vrouwen die al decennialang in het Noord-Afrikaanse land wonen en niet van plan zijn te vertrekken.
Gezondheid Gezondheid Mysterie van de dag: waarom drinken mannen samen? (zonder vrouwen in de buurt) Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom drinken mannen samen? (zonder vrouwen in de buurt)
Gezondheid Gezondheid Mysterie van de dag: waarom kraken onze vingers? Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom kraken onze vingers?
Wereld Wereld In de cel voor te korte rok: 'Westen houdt Marokkaanse leugen mee in stand' 'Marokko mag dan wel door internationale media naar voren geschoven worden als een voorbeeld in Noord-Afrika, de realiteit is er een van willekeurige arrestaties, een dictatuur en martelpraktijken', getuigt Mohamed Achahbar, vicepresident van de Marokkaanse mensenrechtenvereniging AMDH in België.
Nieuws Nieuws Het Syriza-complex van Van Overtveldt: 'Tsipras zou geen foutje van 600 miljoen mogen maken' 'De rekenfout van 600 miljoen' beheerste het debat in de Kamer. De oppositie tilde er zwaar aan: 'Ik denk niet dat Tsipras zo'n fout zou moeten begaan.' De regering zag het niet als een fout, veeleer 'een raming'. Gelach en geroep: een overzicht van de plenaire vergadering.
Wereld Wereld Gaza in puin: 'Uitblijven heropbouw werkt radicalisering in de hand' Het is vandaag exact een jaar geleden dat operatie 'Protective Edge' door Israël in de Gazastrook werd gestart. 'In Gaza worden de slachtoffers herdacht, maar meer dan dat is het een oproep om de kinderen te helpen die de oorlog wel overleefden', vertelt Annabell Van den Berghe, freelance journaliste ter plaatse.
Nieuws Nieuws Belgische regering erkent Armeense genocide: 'Relatie geschiedenis en toekomst is soms moeilijk' Een historisch moment in het federaal parlement wanneer premier Charles Michel voor de hele Belgische regering spreekt en de Armeense genocide erkent.
Nieuws Nieuws Schauvliege op het schavot: 'Uw coalitiepartners zijn hard voor u' Middelpunt van de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement was minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V). 'Uw coalitiepartners zijn wat hard voor u', zegt kersvers SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke.
Gezondheid Gezondheid MERS-slachtoffer in Duitsland Terwijl Zuid-Korea nog steeds worstelt met de grootste MERS-uitbraak buiten Saudi-Arabië, lijkt het virus Europa weer bereikt te hebben: in Duitsland overleed een 65-jarige man na een reis naar Abu Dhabi.
Nieuws Nieuws 'Met De Wever als coalitiepartner geen oppositie meer nodig' Ruzie in het federaal parlement: uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever over het nut van Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) en premier Charles Michels 'de speeltijd in Griekenland is voorbij' zorgden voor de nodige beroering. Een overzicht.
Wereld Wereld VS kondigt nieuwe aanpak IS aan: 'Bevrijding Mosul niet voor 2016' Een jaar geleden veroverde Islamitische Staat (IS) Mosul. De door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie is er nog niet in geslaagd de stad terug te winnen. En dat lijkt het voorlopig ook niet van plan. De nieuwe aanpak van het Witte Huis schuift Mosul op de lange baan: 'Niet voor 2016.'
Wereld Wereld 'Nu is ze nog jong en mooi en kunnen we haar gratis weggeven' 'Hij was bang dat ik aan iemand anders uitgehuwelijkt zou worden, daarom deed hij mij dit aan.' Een meisje legt uit waarom ze op haar veertiende verkracht werd door een klasgenoot. 'Kinderhuwelijken zijn een epidemie in Bangladesh', klinkt het in een rapport van Human Rights Watch dat met de kinderen sprak.
Wereld Wereld 'Bezoek Palestina nu het nog kan' 'Nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, aanhoudende blokkades en de heropbouw van Gaza die zo goed als ongemogelijk gemaakt wordt. Niets lijkt te veranderen in de Israëlische houding.' De regio verdwijnt en Palestina Solidariteit roept in een campagne op om 'Palestina te bezoeken nu het nog kan'.
Wereld Wereld 'Zonder internationale actie, valt Libanon binnen de vijf maanden' 'Libanon stevent af op de grootste humanitaire crisis in de geschiedenis van de mensheid. Als de internationale gemeenschap geen actie onderneemt, valt het land binnen de vijf maanden', waarschuwt zuster Hanan Youssef die helpt de miljoenen Syrische vluchtelingen in Libanon op te vangen.
Wereld Wereld Amerikaanse Defensie in 2012: 'Oprichting 'islamitische staat' in Syrië is exact wat we willen' Documenten van de inlichtingendienst van de Amerikaanse Defensie geven aan dat de Verenigde Staten in 2012 Islamitische Staat (IS) nog als een strategische pion tegen het Syrische regime van president Bashar al-Assad zagen. 'De oprichting van een salafistische staat in het oosten van Syrië is exact wat [we] willen.'
Wereld Wereld 'Yes or No': Ierse katholieken gaan historisch referendum over homohuwelijk tegemoet De Ierse bevolking zal zich vrijdag 22 mei uitspreken voor het 'Yes'- of het 'No'-kamp. Nee, niet voor onafhankelijkheid zoals even geleden in Schotland. Het katholieke land gaat een historische dag tegemoet waarbij voor het eerst ter wereld in een referendum over het homohuwelijk beslist zal worden.
Wereld Wereld Hoe de Britse verkiezingen geen enkele voorspelling waarmaakten 'Ze zullen nooit 323 zetels halen en dat weten ze', zei Nick Clegg over de Conservatives voor de verkiezingen. Toch haalde Camerons partij met 331 zetels van de 650 de absolute meerderheid. Clegg, Nigel Farage en Ed Miliband stapten op. Hoe de Britse verkiezingen alle voorspellingen onderuithaalden.
Nieuws Nieuws 'U verschuift budget alsof het niets is, terwijl 7.500 kinderen op hulp wachten' 'U zei dat u marge had in het budget voor jeugdzorg', zegt Freya Van den Bossche (SP.A) tegen minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V). 'Denkt u dat nog steeds nu blijkt dat 7.500 jongeren op hulp wachten en 800 kinderen zich hulpeloos in een acute noodsituatie bevinden?'
Wetenschap Wetenschap Russische raket bezig aan ongecontroleerde val naar aarde: volg positie live Het Russische Progress M-27M-toestel dat op weg naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) begon dol te draaien, is aan het neerstorten richting aarde. De vluchtleiding heeft alle controle verloren en probeert te voorspellen waar en wanneer brokstukken onze planeet zullen raken.
Wetenschap Wetenschap Video: Russische raket op weg naar ISS draait dol Een Russische raket op weg om het Internationaal Ruimtestation (ISS) te herbevoorraden, is dolgedraaid: aarde en zon flitsen op de videobeelden voorbij. Door de kritieke storing werd de levering uitgesteld.
Wereld Wereld Wordt debat homohuwelijk in VS voorgoed beëindigd? Het Amerikaanse hooggerechtshof gaat zich buigen over de argumenten van vier staten die hun verbod op het homohuwelijk verdedigen. Een beslissende zaak, want als het Supreme Court oordeelt dat het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht een grondwettelijk recht is, kan de uitspraak wel eens snel voor de volledige Verenigde Staten gelden.
Gezondheid Gezondheid Gezond op de werkvloer? 10 tips Hangen voor het computerscherm, chocolade uit de snoepautomaat en uw stoel niet uitkomen: zo ziet de werkdag er voor velen uit. Op deze internationale dag voor veiligheid en gezondheid op het werk: tien tips om gezond aan uw bureau te blijven.
Opinie | Wided Bouchrika Opinie | Wided Bouchrika De Heksen (Roald Dahl) Elke zaterdagochtend vroeg uit de veren, want om 12u sluit de bib. Ik moet wel tweeduizendtachtig jeugdboeken gelezen hebben. Vijftien jaar later sloeg ik 'De Heksen' van Roald Dahl nog eens open. Natuurlijk vond ik die Opperheks met dubbele tong door overmatig alcoholgebruik extreem cool.
Opinie | Wided Bouchrika Opinie | Wided Bouchrika Critical Mass of de Gentse fietsrevolutie: 'Wij storen het verkeer niet, wij zijn het verkeer' 'Gent doet zich voor als een fietsstad, maar er is nog wat werk aan de winkel', vindt Ole Mahieu van UGent1010, de studentengroep die de eerste Critical Mass van Gent lanceerde. De nieuwe zone 30 binnen de gehele stadsring werd meteen met fietslawaai ingewijd. 'Wij komen op voor de fietser.'
Wetenschap Wetenschap 's Werelds eerste genetisch gemanipuleerde menselijke embryo's zijn Chinees Chinese wetenschappers hebben gedaan wat niemand eerder in de geschiedenis van de wereld heeft durven doen: de genen van menselijke embryo's wijzigen. Dat terwijl bezorgde wetenschappers hadden gewaarschuwd, dat niemand ooit aan het menselijk genoom mocht raken.
Wereld Wereld Mekka krijgt seksshop: 'Vrouwen verdienen respect' Binnenkort zal in Mekka, de heilige stad van de islam, een seksshop openen. Producten conform de sharia-wetgeving zullen zo in de Saudische stad - jaarlijks door miljoenen moslims bezocht tijdens de hadj-bedevaart - verkrijgbaar zijn.
Wereld Wereld Radioactieve drone landt op dak Japanse premier Een radioactieve drone is op het dak van het kantoor van de Japanse premier Shinzo Abe geland. Een Japanse rechter heeft pas de toestemming gegeven om kerncentrales in het land te heropenen. Dat terwijl een stroompanne in Fukushima ertoe geleid heeft dat nog meer radioactief water de Stille Oceaan in lekt.
Wereld Wereld New Yorkse bussen moeten 'joden doden voor Allah'-reclame dragen ''Joden doden is aanbidding die ons dicht bij Allah brengt.' Dat is zijn jihad, wat is de uwe?' Met deze boodschap zullen New Yorkse bussen en metro's van de Metropolitan Transportation Authority (MTA) binnenkort rondrijden: hun argument dat de reclame 'terrorisme' of 'geweld' zou uitlokken, werd verworpen.
Wereld Wereld Reddingsvest (ook voor kinderen) 200 dollar: hoeveel betalen vluchtelingen de overtocht? Dat de Middellandse Zee een kerkhof van bootvluchtelingen is, werd de laatste dagen alweer duidelijk. Maar als de migranten de overtocht naar Europa niet met hun leven betalen, wat is dan het kostenplaatje precies?
Wereld Wereld IS en taliban verklaren elkaar de oorlog Islamitische Staat (IS) en de Afghaanse taliban hebben naar verluidt de jihad tegen elkaar aangekondigd. IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi noemde zijn tegenhanger van de taliban, Mullah Mohammed Omar, 'een dwaas en ongeletterde krijgsheer'.
Wetenschap Wetenschap Grootste structuur in universum ontdekt: 'superholte' Op zoek naar het antwoord op een raadselachtige koude ruimtezone, zijn wetenschappers op een nieuw mysterie gestuit: de grootste structuur in het universum ooit door de mensheid ontdekt, blijkt een enorm gat.
Wereld Wereld Syrische overheid: 'Bereid over Koerdische autonomie te onderhandelen' De Syrische regering zou bereid zijn over de Koerdische autonomie te onderhandelen. 'Koerdische vlaggen in Syrië zijn voor ons geen probleem', luidt het.
Wereld Wereld Culturele genocide: IS in de voetsporen van de VS en co De vernieling van historisch erfgoed door de terreurgroep Islamitische Staat (IS) is -helaas- niet nieuw. Heel wat anderen boorden cultuur de grond in, letterlijk of figuurlijk, en daar hoeven we heus niet ver voor terug te blikken.
Wereld Wereld Britse verkiezingen: de Europese en Schotse onafhankelijkheidsstrijd Britten die willen stemmen bij de algemene verkiezingen op 7 mei, moeten zich voor 20 april inschrijven. Dan is het nog enkele weken voordat de strijd tussen blanke mannen in maatpak beslecht wordt. Of krijgen de vrouwen in het spel ook wat zeggenschap? Een overzicht van de haantjes en hun politiek gekraai.
Wereld Wereld 'Dit is een versterkt en gevaarlijk al-Qaeda waar iedereen bezorgd om is' Al-Qaeda maakt misbruik van het conflict in Jemen om er zijn macht uit te breiden. De terreurbeweging heeft de controle verworven over een belangrijke luchthaven en olie-exportterminal. Ook veroverde het al de stad al-Mukalla, haalde er de bank leeg en liet zowat iedereen uit de gevangenis vrij.
Wereld Wereld Is vicepresident Khaled Bahah de redding van Jemen? Vicepresident en premier van Jemen Khaled Bahah - aanvaard door de Houthi's en beschouwd als redder door veel Jemenieten - creëert hoop op verzoening in het verscheurde land. Terwijl hij de internationale gemeenschap om hulp vraagt, wenst hij dat een grondoperatie van Saudi-Arabië uitblijft.
Wereld Wereld Turkije: 'Resolutie Armeense genocide is slachting geschiedenis en wetgeving' Het Europees Parlement heeft Turkije gevraagd de 'Armeense genocide' te erkennen. Ankara beschuldigt de Europese Unie er nu van in strijd met de internationale wetgeving te handelen.