Mysterie van de dag: waarom drinken mannen samen? (zonder vrouwen in de buurt)

© iStock
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom drinken mannen samen? (zonder vrouwen in de buurt)

Mannen die samen pinten verzetten is een traditie zo oud als die pinten zelf. Maar nu lijkt de wetenschap een antwoord te hebben op de vraag waarom mannen graag samen dronken worden, en liefst zonder vrouwen in de buurt. Een onderzoek van de universiteiten van Pittsburgh en Oslo, dat in het magazine Clinical Psychological Science gepubliceerd werd, geeft het antwoord.

Sociale smeerolie

De studie suggereert dat drank een soort van sociale smeerolie is voor mannen: ze worden gevoeliger voor sociaal gedrag, zoals glimlachen en de alcohol lijkt hen meer vrijheid te geven in de omgang met elkaar, op een manier dat frisdrank dat niet kan. Maar dat effect geldt niet als er vrouwen in de groep zitten, menen de auteurs van de studie.

In het verleden wezen onderzoekers er al op dat mannen een grotere beloning haalden uit alcohol dan vrouwen.De wetenschappers van Pittsburgh en Oslo bekeken zo de impact van gender en alcohol op ‘emotionele besmetting’. Dat is een sociaal mechanisme dat centraal staat bij het hechtingsproces en de samenhang van een groep.

Aanstekelijke glimlach

Voor de studie verdeelden de onderzoekers 720 ‘gezonde sociale drinkers’ – de helft vrouwen, de helft mannen, allemaal tussen 21 en 28 jaar oud – in drie groepen, waarbinnen telkens weer groepjes van drie gevormd werden.

Een groep dronk alcohol (met enkel wodka-cranberry op de kaart was daar helaas weinig keuze), een tweede groep kreeg een placebo en de derde groep niet-alcoholische dranken. De sociale interacties werden opgenomen en zowel Duchenne (of oprechte) glimlachen als niet-Duchenne-glimlachen werden constant geregistreerd en gecodeerd aan de hand van het Facial Action Coding System.

Uit de studie blijkt dat onder mannen, oprechte glimlachen – en daarmee geassocieerde toenames in positieve stemming en sociale hechting – aanstekelijk werken en van het ene naar het andere gezicht overspringen, zeg maar. Maar, dat enkel binnen exclusief mannelijke groepen.

Pint stopt genderverschillen

‘Vele mannen verklaarden dat het grootste deel van sociale hechting in hun leven gebeurt met een alcoholisch drankje bij de hand’, aldus hoofdonderzoekster Catharine Fairbairn op Time.com. ‘We wilden nagaan of sociale alcoholconsumptie lonender was voor mannen dan voor vrouwen. Volgens het idee dat alcohol sociale interactie tussen mannen sterker kan bevorderen.’

Een opvallende bevinding was dat oprechte glimlachen aanstekelijk werken binnen groepen nuchtere vrouwen, maar dat helemaal niet doen bij nuchtere mannen. Een frisse pint veegt die genderverschillen echter meteen van tafel, zolang er geen vrouwen in de buurt zijn.

Zonder vrouwen

Drank lijkt volgens de onderzoekers ‘bepaalde processen te onderbreken die het beantwoorden van iemands glimlach doorgaans verhinderen’. Maar waarom zorgt de aanwezigheid van een vrouw er dan voor dat dronken mannen elkaars glimlachen niet beantwoorden? Die vraag lieten de auteurs onbeantwoord.

Partner Content