Israël bombardeert Gaza na raketaanval: ‘De vraag is niet of het gaat escaleren, de vraag is of het iets zal veranderen’

Israëlische luchtaanval tegen een Hamas-post (ARCHIEFBEELD) © AFP
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Een projectiel werd vanuit de Gazastrook afgevuurd op onbewoond gebied in het zuiden van Israël. Israël antwoordde met een reeks bombardementen. Wided Bouchrika bericht van ter plekke.

Het Israëlische leger heeft voor het eerst sinds oktober 2016 melding gemaakt van een projectiel dat vanuit de Gazastrook Israëlisch grondgebied bereikte. De raket zou onbewoond gebied in de buurt van Ashkelon hebben geraakt zonder daarbij schade toe te brengen of gewonden te maken.

Daarop reageerde de Israëlische luchtmacht met bombardementen op drie Hamasposities in het noorden van Gaza en werden volgens Agence France-Presse (AFP) twee andere Hamasposten door Israëlische tanks geviseerd. Al Jazeera meldt nog minstens vijf verdere luchtaanvallen later op maandag 6 februari op Gaza City en het zuidelijke Khan Yunis.

Vuurwerk, voetzoeker, bombardement

‘De bombardementen kwamen als een totale verrassing’, zegt Montassir, een mediaproducer uit Gaza City. ‘Ik had het nieuws niet gezien en plots was het daar. Het was een helse nacht, maar nu lijkt de rust voorlopig teruggekeerd.’

Amper twee weken geleden was de sfeer in de enclave langs de kust nog gelaten. Een knal werd gevolgd door vuurwerk vanachter de daken langs het strand. Een andere knal in de hoofdstraat zonder gekleurde spetters blijkt een zelfgemaakte voetzoeker te zijn. En dan een laatste knal. ‘Dat was een Israëlisch gevechtsvliegtuig. Zij faken soms bombardementen. Het is niets, het is enkel om de mensen te verwarren’, verklaart dezelfde producer. Niemand kijkt op.

Maar de recentste luchtaanvallen zijn niet fake. Volgens Al Jazeera vielen er de afgelopen dag drie Palestijnse gewonden. ‘Het leger zal geen raketaanvallen tegen burgers tolereren en doorgaan met het verzekeren van de veiligheid en stabiliteit in de regio’, aldus Israëlisch legerwoordvoerder Peter Lerner volgens Le Monde.

Stilstaan

Of de situatie dreigt te escaleren zoals bij Operatie Beschermende Rand in 2014? ‘Zulke dingen gebeuren hier onverwachts. Het is onvoorspelbaar wat de situatie kan doen ontploffen. De vraag is niet of het gaat escaleren, maar of er ooit iets gaat veranderen. Er zijn al zo veel oorlogen geweest en na decennia vechten, staan we gewoon stil’, zucht de Gazaan.

‘Het Palestijnse volk wordt gewoon door iedereen vergeten, ook door haar eigen leiders’

De lucht-, land- en zeeblokkade van de Gazastrook door Israël en Egypte houdt al stand sinds 2007 en sluit meer dan 1,8 miljoen mensen in op een oppervlakte van 365 vierkante kilometer. De humanitaire situatie in de enclave verslechtert met frequente stroomuitvallen en een ernstig gebrek aan drinkbaar water door de beschadigde aquifer. De laatste oorlog resulteerde in meer dan 2.000 doden en 100.000 daklozen van wie er vandaag nog steeds 75.000 ontheemd zijn. De ineengestorte economie vertraagt het herstel van infrastructuur en woningen.

‘Israël verantwoordelijk voor escalatie’

Bovendien is het staakt-het-vuren tussen Israël en de in Gaza regerende islamitische partij Hamas fragiel. In een persbericht heeft Hamaswoordvoerder Abdulatif al-Qanou volgens Al Jazeera gezegd dat zijn partij Israël verantwoordelijk acht voor de huidige militaire escalatie in de Gazastrook en voor wat de gevolgen zullen worden.

Gaza Port
Gaza Port© Wided Bouchrika

‘De bezetting probeert haar interne corruptiecrisis te exporteren naar de Gazastrook’, klonk het naar verluidt in zijn email. ‘Daarom is de rol van het Palestijnse verzet om ons volk te beschermen tegen deze agressie.’ Er werd nog geen verantwoordelijkheid opgeëist voor de raket die vanuit Palestijns gebied werd afgevuurd.

‘Weer oorlog’

‘Sommigen leggen de schuld van ons lijden bij Hamas’, aldus Montassir. ‘In de eerste week van de laatste oorlog toen er ‘slechts’ een honderdtal doden gevallen waren, lieten ze een akkoord links liggen omdat het niet aan alle eisen voldeed. Uiteindelijk kwam er een wapenstilstand met een veel slechtere deal. Duizenden doden en geen stap vooruit. Naar de buitenwereld toe dragen ze het verhaal uit dat ze goed zijn voor het volk, maar het is jammer dat het bij verhaaltjes blijft.’

‘Het Palestijnse volk wordt gewoon door iedereen vergeten, ook door haar eigen leiders die onderling constant in de clinch liggen’, verwijst Badr, een juwelenverkoper, naar de verdeeldheid tussen partijen Fatah en Hamas. ‘Het is een en al corruptie. Alles draait om geld en postjes met het volk als slachtoffer. We piekeren hier niet over Amerikaans president Donald Trump. We hebben al genoeg problemen met onze eigen autoriteiten.’

‘Het is dan ook niet realistisch dat Israël Hamas plots zou gaan tolereren’, besluit Badr. ‘Er zal weer oorlog van komen als we die blokkade opgeheven willen zien worden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content