IS en taliban verklaren elkaar de oorlog

Abu Bakr al-Baghdadi © Belga Image
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Islamitische Staat (IS) en de Afghaanse taliban hebben naar verluidt de jihad tegen elkaar aangekondigd. IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi noemde zijn tegenhanger van de taliban, Mullah Mohammed Omar, ‘een dwaas en ongeletterde krijgsheer’.

De terreurbewegingen Islamitische Staat (IS) en de Afghaanse taliban hebben tegen elkaar de jihad uitgesproken. Of met andere woorden: ze hebben elkaar de oorlog verklaard. Dat moet blijken uit een rapport gepubliceerd door Mashaal Radio, zo bericht de Afghaanse online krant Khaama Press.

‘Vlag van IS niet in Afghanistan laten wapperen’

IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi zou zijn tegenhanger van de Afghaanse en Pakistaanse taliban, Mullah Mohammed Omar ‘een dwaas en ongeletterde krijgsheer’ genoemd hebben. Volgens al-Baghdadi verdient Omar geen spirituele noch politieke geloofwaardigheid. Anderzijds hebben militanten van de taliban het bevel gekregen om de vlag van IS niet in Afghanistan te laten wapperen.

Toch werd de expansiezucht van Islamitische Staat nu ook in Afghanistan duidelijk waar afgelopen weekend minstens 33 doden en 125 gewonden vielen bij een zelfmoordaanslag tegen burgers in Jalalabad. Onder de slachtoffers waren ook kinderen. Dat schrijft de New York Post.

Islamitische Staat (IS) eiste een aanslag op in Jalalabad, Afghanistan.
Islamitische Staat (IS) eiste een aanslag op in Jalalabad, Afghanistan.© Reuters

De actie werd door de taliban veroordeeld. ‘Het was een kwaadaardige daad, we veroordelen het ten zeerste’, getuigde woordvoerder Zabihullah Mujahid tegenover persagentschap Reuters. IS eiste de aanslag op. Iets wat de taliban zelden zouden doen als er burgerdoden vielen: zij menen namelijk altijd buitenlanders en militairen te viseren.

‘Weinig aanhang’

Het gaat vermoedelijk om de eerste actie van deze omvang door IS in Afghanistan. De laatste maanden kreeg de terreurbeweging meer voet aan de grond in het land. Sinds september werd geklaagd over de aanwezigheid van Islamitische Staat in bepaalde delen van het land, aldus de New York Post. In januari werd de aanwezigheid van IS in Afghanistan officieel bevestigd.

Een bericht uit 2011 over de dood van talibanleider Mullah Mohammed Omar in Pakistan. De Afghaanse taliban verwierpen de berichten echter: de man zou nog in leven zijn in Afghanistan en zweren door te gaan met de strijd.
Een bericht uit 2011 over de dood van talibanleider Mullah Mohammed Omar in Pakistan. De Afghaanse taliban verwierpen de berichten echter: de man zou nog in leven zijn in Afghanistan en zweren door te gaan met de strijd.© Reuters

IS zou vooral rekruteren binnen de taliban en andere organisaties. Maar analisten aangehaald door New York Post menen dat het aantal IS-aanhangers in Afghanistan en Pakistan laag ligt. De terreurbeweging stuit op verzet van militanten die sterke relaties hebben met stammen.

Samenwerking

Toch vreest de Afghaanse overheid voor de invloed van IS. Een instroom van wapens en geld zou sterke concurrentie kunnen aanwakkeren tussen lokale militanten die ontgoocheld zijn over het stilzwijgen van Omar: de talibanleider is al jaren niet meer in het openbaar verschenen.

Daarom riep de Afghaanse president Ashraf Ghani de taliban op om samen te spannen met de overheid. Strijders die trouw zouden zweren aan IS, zouden zich de woede van de Afghaanse religieuze leiders op de hals halen.

Maar op Mashaal Radio waarschuwde politiechef Nabi Jan Mullahkil, die getuigde over documenten waaruit de oorlogsverklaring tussen IS en taliban moest blijken, volgens Khaama Press: ‘Als er vredesgesprekken op til zijn tussen de overheid en de taliban, worden nieuwe groepen gecreëerd om de oorlog in Afghanistan gaande te houden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content