Syrische overheid: ‘Bereid over Koerdische autonomie te onderhandelen’

© Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De Syrische regering zou bereid zijn over de Koerdische autonomie te onderhandelen. ‘Koerdische vlaggen in Syrië zijn voor ons geen probleem’, luidt het.

Volgens de nieuwssite Kurdish Question heeft de Syrische minister voor Nationale Verzoening, Ali Haidar, gezegd te willen onderhandelen over de autonomie van de Koerden in het land. Het ministerie voor Nationale Verzoening werd tijdens de aanhoudende burgeroorlog in het leven geroepen om dialoog tussen overheid en oppositiegroepen mogelijk te maken.

‘Verdeeldheid stoppen’

‘We zijn bereid de autonomie van West-Koerdistan te bespreken’, zou Haidar gezegd hebben. Het gaat over de regio Rojava: Syrisch-Koerdistan of West-Koerdistan in het noorden en noordoosten van het land. Het bestaan van Koerdische partijen in Rojava zou luidens de minister ‘normaal’ zijn: ‘Koerdische vlaggen in Syrië vormen voor ons geen probleem’, citeert Kurdish Question.

Afgelopen maand ontmoette Haidar reeds Koerdische vertegenwoordigers in Amuda. ‘Ons doel is de verdeeldheid tussen de Syrische regering en de bevolking van de regio te stoppen en diepere en bredere relaties uit te bouwen’, besloot de minister.

Turkije en VS zijn tegen

De vraag is maar of het initiatief bij Turkije en de Verenigde Staten in goede aarde zal vallen. Toen Kobane enkele maanden geleden bevrijd werd van Islamitische Staat (IS), waarschuwde Turkije herhaaldelijk geen Koerdisch zelfbestuur te zullen aanvaarden aan zijn Syrische grens.

Washington vreesde dan weer dat Koerdische autonomie zou leiden tot verdeeldheid binnen de Syrische oppositie en heeft het niet zo voor de banden met de PKK: een groep op de Amerikaanse terreurlijst, zo bericht website World Bulletin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content