Is vicepresident Khaled Bahah de redding van Jemen?

Khaled Bahah. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Vicepresident en premier van Jemen Khaled Bahah – aanvaard door de Houthi’s en beschouwd als redder door veel Jemenieten – creëert hoop op verzoening in het verscheurde land. Terwijl hij de internationale gemeenschap om hulp vraagt, wenst hij dat een grondoperatie van Saudi-Arabië uitblijft.

Vicepresident en premier van Jemen, Khaled Bahah, is pas benoemd door president Abd Rabbuh Mansour Hadi, maar wordt al naar voren geschoven als potentieel verzoeningsfiguur.

‘Hoop dat grondcampagne uitblijft’

Bahah en Hadi’s regering sloeg op de vlucht nadat de sjiitische Houthi-rebellen de Jemenitische hoofdstad Sanaa veroverden en oprukten naar de strategische zuidelijke havenstad Aden. Daarop reageerde buurland Saudi-Arabië geruggensteund door een coalitie van Arabische staten met luchtaanvallen tegen Houthi-stellingen in Jemen. Een actie die ondertussen al enkele weken aan de gang is en meer dan 700 doden en 2.760 gewonden maakte, zo blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties.

‘We hopen nog steeds dat de luchtaanvallen niet versterkt zullen worden door een grondcampagne’, zei Bahah tijdens een persconferentie vanuit toevluchtsoord en Saudische hoofdstad Riyadh. Dat bericht persagentschap Reuters.

Arabische militaire oefeningen, gepland voor Saudi-Arabië, deden de geruchtenmolen draaien: de coalitie zou boots on the ground in Jemen overwegen.

Oplossen humanitaire crisis prioriteit

Voor Bahah blijft het oplossen van de humanitaire crisis in het land de grootste prioriteit. ‘De internationale gemeenschap moet dringend tussenkomen om een einde te maken aan de catastrofe en de burgers de mogelijkheid te bieden om op een gepaste manier te leven’, luidde het.

De oproep kwam er net wanneer speciale VN-gezant Jamal Benomar ontslag nam uit zijn functie als bemiddelaar in de crisis. De VN waarschuwt dat Jemen op een enorme humanitaire crisis afstevent, waarbij zo’n 10,6 miljoen mensen in voedselnood zullen raken en 4,8 miljoen in een noodsituatie zullen verkeren.

‘Terugtrekken uit Aden, dan dialoog’

Maar van vredesinitiatieven kan volgens de vicepresident enkel sprake zijn als die voorafgegaan worden door een staakt-het-vuren.’Ik roep alle troepen en veiligheidsdiensten op om het commando van de legitieme regering te aanvaarden en het land te beschermen’, zei Bahah volgens Al Jazeera: een oproep aan afvallige legereenheden om hun steun aan de Houthi’s op te geven. Gewapende troepen trouw aan ex-president Ali Abdullah Saleh hebben zich namelijk aangesloten bij de rebellen om zich te verenigen tegen aanhangers van Hadi’s gevluchte regering.

Volgens de premier is het doel een dialoog aan te gaan, maar dat kan enkel na het einde van de oorlog. Bahah zal dan ook pas gesprekken met de Houthi’s en geallieerde legereenheden aanknopen als die zich terugtrekken uit Aden, waar Hadi en zijn regering de grootste steun genieten. Dat schrijft Al Jazeera.

Legitimiteit Bahah

Toch biedt Bahah hoop op een mogelijke verzoening. Na een – mislukt – vredesakkoord tussen de Houthi’s en Hadi in januari, werd Bahah wel door de rebellen aanvaard als kandidaat-premier. Bovendien meent Al Jazeera-correspondent Mohamed Vall op de nieuwssite, dat veel Jemenieten de vicepresident en premier als ‘redder’ beschouwen.

‘In principe zijn de Houthi’s niet echt tegen Khaled Bahah gekant. Ze probeerden hem zelfs in Sanaa te houden na zijn ontslag enkele weken geleden, omdat ze hem meer als legitiem figuur zien dan Hadi’, verklaart Vall.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content