Video: Russische raket op weg naar ISS draait dol

Archiefbeeld van een lancering van de Sojoez-raket vanaf de basis Bajkonoer. © REUTERS
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Een Russische raket op weg om het Internationaal Ruimtestation (ISS) te herbevoorraden, is dolgedraaid: aarde en zon flitsen op de videobeelden voorbij. Door de kritieke storing werd de levering uitgesteld, maar het Amerikaans ruimtevaartagentschap NASA verzekerde dat de zes bemanningsleden van het ISS voldoende middelen hebben tot de volgende geplande herbevoorrading.

Amerikaans ruimtevaartagentschap NASA meldde dat een Russische raket op weg naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) om dat te herbevoorraden, is dolgedraaid. Door de kritieke storing kon de levering aan het ISS niet doorgaan zoals gepland. Maar NASA verzekerde dat de zes bemanningsleden van het ruimtestation nog over voldoende middelen beschikken tot de volgende geplande herbevoorrading.

‘Bemanning is veilig’

‘De zes bemanningsleden van het Internationaal Ruimtestation (ISS) zijn veilig en zetten reguliere operaties voort met voldoende voorraden terwijl de Russische vluchtleiding een nieuwe poging plant om met een herbevoorradingsschip op weg naar het station contact te maken’, luidt het op de website van NASA.

De Russische Progress 59 werd succesvol gelanceerd vanaf de Baikonoerbasis in Kazachstan om 13u09 lokale tijd op dinsdag 28 april. Dat gebeurde op een Sojoezraket op weg naar het ISS. ‘Vlak nadat het in de derde fase van de Sojoez gescheiden werd, deed zich een niet nader verklaard probleem voor waardoor de Russische vluchtleiding niet kon nagaan of de navigatieantennes werden ingezet en of de spruitstukken van het brandstofsysteem de druk zoals gepland hadden afgeregeld.’

De baan van Progress 59 werd verlengd in een poging de missie te redden en de lading weer op de goede weg te krijgen. Maar toen de Russische vluchtleiding geen telemetrische signalen van het systeem ontving, werd de geplande levering ‘voor onbepaalde tijd’ uitgesteld.

Video toont loop van aarde en zon

Op een video van het toestel is te zien hoe het in de ruimte rondtolt met aarde en zon die telkens weer voorbijflitsen.

Het vrachtschip vervoerde ‘meer dan drie ton voeding, brandstof en andere voorraden voor de bemanning van het ruimtestation’, stelt NASA. Maar geen van die bevoorrading was absoluut noodzakelijk voor ISS-operaties in de nabije toekomst. De volgende levering zal met een SpaceX-toestel gebeuren op 19 juni.

Volgens Space.com leveren de Russische Progress-schepen al vijftien jaar lang aan het ISS en dat met een hoge succesgraad. De onbemande schepen leveren doorgaans automatisch aan het ISS, maar de bemanning kan de schepen ook manueel leiden als het geautomatiseerde systeem faalt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content