Radioactieve drone landt op dak Japanse premier

© Vejo
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Een radioactieve drone is op het dak van het kantoor van de Japanse premier Shinzo Abe geland. Een Japanse rechter heeft pas de toestemming gegeven om kerncentrales in het land te heropenen. Dat terwijl een stroompanne in Fukushima ertoe geleid heeft dat nog meer radioactief water de Stille Oceaan in lekt.

Een drone, gemarkeerd met een radioactief teken, werd gevonden op het dak van het kantoor van de Japanse eerste minister Shinzo Abe. Persagentschap Reuters bericht dat het toestel positief testte voor een ‘minuscule’ hoeveelheid straling: zo laag, dat het onschadelijk zou zijn voor de mens.

De ontmijningsdienst werd wel opgeroepen om het onbemande vliegtuigje – ongeveer 50 centimeter in diameter – te verwijderen. Het toestel had een kleine camera en droeg een waterfles mee.

De premier was in Indonesië tijdens het incident, waar hij een Azië-Afrika-top bijwoont. De overheid en het kabinet van Abe weigerden verdere commentaar.

Drones in Fukushima testen

Wel zei overheidswoordvoerder Yoshihide Suga luidens Reuters, dat de politie de zaak zal onderzoeken en dat Japan misschien moet nadenken over de regulering van drones. Het land wil een regelgeving doorvoeren die de industrie genegen is om op die manier de dronesector een voorsprong te geven op de Amerikaanse concurrentie.

De overheid overweegt bovendien van de Fukushima kerncentrale – vernield door een aardbeving en tsunami in 2011 – gebruik te maken om robots en onbemande vliegtuigen te testen. Een Japans bedrijf is zelfs bezig met de ontwikkeling van een drone die stralingswaarden moet controleren. Hoe ver het land daarin staat is nog maar de vraag: even geleden ‘stierf’ een robot die de kerncentrale werd ingestuurd.

Stroompanne doet radioactief water lekken

Waarom het toestel op het dak van de premier werd gestuurd, is niet duidelijk. Wel wordt vermoed dat het iets te maken heeft met de beslissing van een Japanse rechter om de heropstart van twee kernreactoren in het zuidwesten van het land goed te keuren. Het beroep van burgers – bezorgd over nucleaire veiligheid in de nasleep van de ramp bij Fukushima – werd afgewezen.

Een uitspraak waar Abe vast tevreden om zal zijn, stelt Reuters, aangezien de eerste minister kernenergie in Japan wil heropstarten om de afhankelijkheid van dure geïmporteerde fossiele brandstoffen te verminderen.

Ondertussen loopt het echter nog steeds mis in Fukushima. Een stroompanne heeft alle acht watertransferpompen in Fukushima 1 doen uitvallen, waardoor nu weer radioactief water in de Stille Oceaan vloeit. Dat bericht de Japan Times. Er wordt nog nagegaan hoeveel water gelekt is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content