Heeft uw werk nog zin? ‘Mensen willen een job die overeenstemt met hun waarden’

© Getty Images
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Als u toch zowat de helft van uw leven op uw werk moet doorbrengen, kunt u die tijd maar beter nuttig voor mens en planeet besteden.

‘Je kunt naar buiten kijken en jezelf helemaal de put in praten. Of je kunt er als moreel ambitieuze ondernemer naar kijken en denken: wauw, er is nog heel veel te doen’, zo liet de Nederlandse auteur Rutger Bregman onlangs optekenen in Knack naar aanleiding van zijn nieuwe boek Morele ambitie.

De bregmansiaanse ideeën van idealisme en ambitie komen mooi samen op het online jobplatform Meet My Job, dat in september 2020 in Brussel en Wallonië werd opgericht door de Fransman Guillaume Massard. Het platform biedt jobs en stages aan bij bedrijven die actief zijn in België en een positieve impact hebben op planeet en samenleving in domeinen als circulaire economie, gezonde voeding, duurzame mobiliteit en energie.

Weg met bullshitjobs

Dat er behoefte was aan zo’n ethische en duurzame versie van LinkedIn mag duidelijk zijn. ‘Mensen willen niet langer zomaar een job. Ze willen werk waar ze achter staan en trots op zijn, een job die overeenstemt met hun waarden’, zegt Sylvia Spelmans van Meet My Job. ‘Vooral jongeren tikken actief de zoektermen “duurzaam” en “impact” in zoekmachines en vinden op die manier vanzelf de weg naar ons platform.’

Een van de redenen voor de vele burn-outs vandaag is dat werknemers zich niet meer herkennen in de waarden van het bedrijf waarvoor ze werken.

Sylvia Spelmans

Maar ook de duurzame bedrijven verwelkomen het initiatief. ‘Zij beschikken over een kleiner advertentiebudget voor vacatures dan grote multinationals’, zegt Spelmans. ‘Via ons krijgt hun merk de nodige visibiliteit en bereiken ze een grote community van werkzoekenden. De bedrijven geven trouwens aan dat de kandidaten die ze via Meet My Job ontmoeten een hoog profiel hebben.’

Sinds kort zijn op het platform ook Vlaamse bedrijven aanwezig. Denk aan de antiverspillingsapp Too Good To Go, de biologische retailer The Barn, de ethische bankier Triodos en verkeersinstituut Vias. ‘We focussen op bedrijven met een duidelijke impact. Je zult bij ons geen vacatures voor bijvoorbeeld duurzaamheidsmanager bij Shell of Coca-Cola vinden. Werkzoekenden krijgen de garantie dat ze bij een betekenisvol bedrijf aan de slag kunnen.’

Al loert – zoals zo vaak – het gevaar van greenwashing om de hoek. ‘Meet My Job probeert zo transparant mogelijk te zijn’, verzekert Spelmans. ‘De selectie van de bedrijven is gebaseerd op de 17 duurzameontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Omdat wij daarnaast ook bedrijven verwelkomen die volop in transitie zijn, leggen wij hun kandidatuur altijd voor aan een comité van experts in een specifiek domein.’

Wat met het salaris?

Maar wat met de beloning voor betekenisvol werk? Alle idealisme ten spijt moeten mensen vaak ook een lening aflossen of een crèche betalen. Is het salaris dan soms niet doorslaggevender dan de impact die een bedrijf heeft? Niet altijd, zo blijkt. 67 procent van de jongeren zou bereid zijn minder te verdienen als hun bedrijf goed scoort op het gebied van impact.

Toch is het platform zeker niet alleen bedoeld voor gen Z’ers. ‘Er zijn ook verhalen van mensen met meer ervaring die lang dezelfde job hebben gedaan, maar ineens beseffen dat ze niet 100 procent meer achter hun werk staan en dus ook bereid zijn om minder te verdienen. Een van de redenen voor de vele burn-outs vandaag is dat werknemers zich niet meer herkennen in de waarden van het bedrijf waarvoor ze werken. Dat doet mensen op een bepaald moment stilstaan bij wat ze aan het doen zijn’, besluit Spelmans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier