Opinie | Politiek Opinie | Politiek Zaak-Rousseau: 'Vieze smaak blijft achter dat de journalist partij gekozen heeft' 'De vraag rijst of het een journalist wel toekomt justitie aan het werk te zetten in een aangelegenheid waarmee zijn redactie journalistiek niets kan noch wil aanvangen, wegens ‘al te licht’', schrijft Pol Deltour over de manier waarop de media zijn omgegaan met de zaak-Rousseau. 'Journalisten horen bij hun rol te blijven en die is: sereen, onafhankelijk en correct berichten.'
Milieu Milieu Natuurpunt: 'Deze zomer zijn amper wespen geteld' De zomercampagne ‘Niet meppen, wel appen’ heeft anderhalf miljoen waarnemingen van insecten in Vlaanderen opgeleverd. 'Een massa insecten, maar toch zien we bij veel soorten een achteruitgang', concludeert Natuurpunt.
Wielrennen Wielrennen Tijdrit in de Tour: hoeveel seconden wint een renner als de volgauto tien fietsen op het dak zet? Professor Bert Blocken (KU Leuven) onderzocht voor het eerst hoe groot het aerodynamisch voordeel voor een renner in een tijdrit is wanneer een auto, volgeladen met fietsen op het dak, hem van dichtbij volgt. Knack mocht zijn bevindingen als eerste inkijken.
Politiek Politiek Premier, ambt voor caractériels (deel 2): Jean-Luc Dehaene, een standbeeld voor de gids Het ontslag van de Nederlandse premier Mark Rutte doet Knack-redacteur en historicus Walter Pauli stilstaan bij de eenzaamheid van de premier. Zij komen in drie soorten: de zondagskinderen (1), de zoons en dochters van middenklassers (2) en de eenvoudige volksjongens (3).
Cultuur Cultuur De zomer van Helmut Lotti: ‘Dit metalavontuur is letterlijk een geschenk uit de hemel’ Helmut Lotti ruilt deze zomer zijn jacquet voor lederen broek en mouwloos zwart doodskop-T-shirt. Helmut wordt Hellmut, mét waterpistool.
Maatschappij Maatschappij Vlaanderen vergrijst massaal: al 21% van de bevolking is 65-plusser Vlaanderen vergrijst massaal. Dat blijkt uit cijfers van Statistiek Vlaanderen. Al 21 procent van de bevolking is 65-plusser..
Opinie | Politiek Opinie | Politiek 'Wie Brussel niet wil loslaten, moet er ook zijn stem laten tellen' 'Vormen de Vlaamse partijen volgend jaar eindelijk een alliantie zodat de stem van de Brusselse Vlamingen ook op federaal niveau eindelijk weer vertegenwoordigd zal zijn?', vraagt Jan Wostyn van Vista.
Opinie | Wereld Opinie | Wereld 'Internationale gemeenschap moet steun bieden aan het vele goeds dat in Oost-Congo ook gebeurt' 'Sterker en hoopvoller dan de vele doemverhalen over Oost-Congo zijn de initiatieven in de regio die hoop voor de toekomst creëren en waaraan de bevolking zich kan optrekken', schrijven Réginald Moreels en Jan Goossens van het UNICHIR vanuit de regio.
België België Stationsellende in Kortrijk, Gent-Sint-Pieters, Mechelen en Lier: 'De NMBS heeft een bouwmeester van het spoor nodig' Architectuurcriticus en treinreiziger Koen van Synghel is niet mild voor de bouwsels van de NMBS.
Gezondheid Gezondheid Minder pijn door een spijkermat? Pijnexpert legt uit Elke dag een halfuur op een spijkermatje liggen: het klinkt als een marteling maar voor mij werkt het magisch. Alle stress en pijn stromen weg. Maar wat doet zo’n acupressuurmat precies met je lijf?
Opinie | Justitie Opinie | Justitie 'Spanje geeft voorbeeld hoe detentie van moeders met kinderen er kan uitzien' Drie experts vragen op Moederdag dat Belgische beleidsmakers het goede voorbeeld van Spanje zouden volgen wanneer het gaat over moeders in detentie.
Geschiedenis Geschiedenis Tieners in het verzet: wie vocht als een volwassene, werd berecht als een volwassene Als het op verzetsstrijders aankwam, deed leeftijd er niet toe voor de nazi’s. In Brugge stuurden ze zelfs een volledige klas naar de concentratiekampen.
Maatschappij Maatschappij Mercedes Van Volcem (Open VLD): 'Beangstigend dat Schild & Vrienden binnenviel op lezing voor kinderen’ Mercedes Van Volcem is Vlaams volksvertegenwoordiger (Open VLD) en schepen in Brugge.
België België Waarom Dries Van Langenhove overal ‘pedo’s' ziet Beschuldigingen van pedofilie zijn een beproefde manier om de lgbtq-beweging te belasteren. Ook Dries Van Langenhove en Schild & Vrienden hanteren dat discours.
België België Vergeten graftekens: 'Misschien is cohousing na de dood een oplossing' Onbekend is onbemind, zeker als het gaat over vrijzinnig funerair erfgoed. Graftekens van vrijzinnigen en andere 'zondaars' zijn verwaarloosd, vergeten of gewoonweg verdwenen. En toch kan het anders. Drie verhalen over 'hondenhoeken', het gedenkteken van de medeoprichter van Het Laatste Nieuws en door betonrot aangevreten columbaria.
Wielrennen Wielrennen KAART Meeste Belgische eendagskoersen worden in West- en Oost-Vlaanderen gereden In de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen bracht Knack alle start- en aankomstplaatsen van de Belgische eendagskoersen bij de mannen in kaart.
Wielrennen Wielrennen Wie waagt zich aan We Ride Flanders, het Tomorrowland van de wielertoerist? Eén dag voor Vlaanderens Mooiste wagen 16.000 amateurrenners zich aan We Ride Flanders, de Ronde van Vlaanderen voor liefhebbers.
Opinie | Maatschappij Opinie | Maatschappij 'Arm omdat je niet hard genoeg gewerkt hebt? Herken het geluk in je eigen leven' Deze bijdrage is de bedankingsspeech van Wim Van Lancker, die de Haec Olimprijs kreeg uitgereikt van zijn middelbare school, het Sint-Lodewijkscollege in Brugge. Hij verweeft zijn persoonlijk verhaal met een aantal belangrijke levenslessen.
België België Dakloosheid, ook buiten de grootsteden: ‘Dit is een noodkreet aan de Vlaamse regering’ Dakloosheid is al lang geen exclusief probleem meer van grootsteden. Van Roeselare tot Sint-Truiden zet het lokale besturen onder zware druk. ‘Elke dag ben ik bang dat we gezinnen met kinderen moeten weigeren.’
België België Indiase zorgkundigen in België: ‘Gelukkig krijgen we een cursus Brugs’ Zorgkundigen uit de Indiase deelstaat Kerala hebben een sterke reputatie in woonzorgcentra. Binnenkort krijgen ze een Vlaams diploma verpleegkunde, en kunnen ze dromen van gezinshereniging.
België België ‘Vlaamse identiteit' (deel 2): historicus Rolf Falter fileert de zoektocht naar een vaderlands gevoel De tv-serie ‘Het verhaal van Vlaanderen’ beroert de gemoederen. Historicus Rolf Falter zet een stap achteruit en stelt prikkelende vragen. Vandaag in deel 2: hoezeer verschilt Vlaanderen in oorsprong eigenlijk van België? Wat verbindt ons? En waarom kan een canon toch nuttig zijn?
België België ‘Vlaamse identiteit' (deel 1): historicus Rolf Falter fileert de zoektocht naar een vaderlands gevoel De tv-serie ‘Het verhaal van Vlaanderen’ beroert de gemoederen. Historicus Rolf Falter zet een stap achteruit en stelt prikkelende vragen. Zoals: welk Vlaanderen bedoelt u in hemelsnaam?
België België Waarom een woonzorgcentrum vooral voor vrouwen te duur is 80 procent van de gepensioneerden kan de factuur van het rusthuis niet betalen van het wettelijk pensioen.
België België Culturele hoofdstad 2030: waarom de relatie tussen Brugge en Kortrijk verzuurde Zeven. Zo veel Belgische steden dingen mee naar de felbegeerde titel ‘Culturele Hoofdstad van Europa 2030’. Dat zorgt voor spanningen. Vooral tussen Brugge en Kortrijk is de relatie verzuurd.
Wereld Wereld George Santos, de liegende VS-verkozene, heeft voorouders in Tielt en is verre familie van Victor Horta George Santos, de Republikeinse verkozene die in de problemen kwam omdat hij onder meer loog over Oekraïens-Joodse grootouders, heeft wél wortels in het West-Vlaamse Tielt, en is verre familie van architect Victor Horta. Dat viste Stefaan De Groote van de historische vereniging Land van Nevele uit.
Psychologie Psychologie 'De verhuftering van de maatschappij': waarom verkeersagressie toeneemt Op sociale media duiken opvallende beelden van verkeersagressie op. Hoe komt het dat mensen letterlijk uit hun krammen schieten in het verkeer? En hoe ga je het best om met die hufterigheid? Twee sociaal wetenschappers proberen onze frustraties te verklaren.
Gezondheid Gezondheid Indiase verpleegkundigen veroveren Vlaamse woonzorgcentra In onze ouderenzorg groeit het aantal Indiase verpleegkundigen snel. Vlaamse scholen helpen hen via een verkort traject aan het vereiste diploma. De rol van de Indiase zakenman Babu Abraham daarbij is niet onbesproken.
Opinie | België Opinie | België 'Hoe kan een overheid weten of de inbreng van het middenveld correct is?' 'De nieuwe vormen van burgerparticipatie zijn veelbelovend maar nog in de experimentele fase', schrijft Bram Verschuere. 'De manier waarop we in de toekomst onze democratie zullen organiseren zal inderdaad anders zijn, maar verwacht geen revoluties.'