België België Jos Geysels reageert op kritiek Itinera: ‘Het is echt niet moeilijk om armoede aan te pakken’ Hoezo, armoedeverenigingen varen blind? Jos Geysels reageert op de kritiek van Itinera-economen op ons armoedebeleid. ‘Men moet armoedeverenigingen niet verwijten dat de armoedecijfers niet dalen.’
Opinie | Onderwijs Opinie | Onderwijs 'Melding van het allereerste woke-incident: wat voor namen kies ik in examenvragen?' Groot nieuws gisteren: 'Groep academici lanceert meldpunt voor woke-incidenten.' Ik geef mezelf aan om als eerste geval op de nieuwe lijst van Hypatia te prijken. In een bui van diversiteitssensitiviteit heb ik immers zelf een heus 'woke-incident' veroorzaakt. Als het over diversiteitssensitiviteit van les en leermateriaal gaat, is een spijtige constatatie dat etnisch-culturele minderheidsgroepen onvermeld …
België België Federale regering trekt 70 miljoen uit voor gerichte armoedebestrijding: ‘Essentieel voor allerzwaksten’ Vorige week maakte de federale regering voor 2023 en 2024 telkens 35 miljoen euro vrij voor gerichtere armoedebestrijding. Het plan van minister voor Armoedebestrijding Karine Lalieux (PS) bouwt voort op de zogenaamde referentiebudgetten. Die vertrekken van een minimumbedrag dat nodig is om volwaardig aan de samenleving deel te kunnen nemen. ‘We weten al langer dat …
Europa Europa Europese Groenen schipperen tussen macht en moraal: 'Wij hebben nog idealen, bij de rest heerst de leegte' Toen energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) in de zomer van 2020 haar kabinet samenstelde, ging ze niet meteen op zoek naar geitenwollensokken. Haar kabinetschef werkte eerder voor oud-premier Guy Verhofstadt (Open VLD) en de Italiaanse fossielebrandstoffenreus Eni, en de adviseur kernenergie was tot vijf jaar geleden nog bij toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan …
Opinie | Maatschappij Opinie | Maatschappij 'Woke incidenten? Niet elke kritiek is een aanval op de academische vrijheid' Er is ondertussen al veel inkt gevloeid over woke aan de Vlaamse universiteiten. Het laatste voorbeeld is de oprichting van een meldpunt ‘Hypatia’ met ondersteuning van, onder meer, Mark Elchardus en Paul Cliteur. Docenten die zich onderdrukt voelen door woke activisten zouden hun klachten daar kunnen melden. Ze verwijzen daarmee vaak naar gepolariseerde debatten die …
Opinie | Maatschappij Opinie | Maatschappij ‘VRT kan een cruciale partner zijn om de regionale omroepen nieuw leven in te blazen’ De Oost-Vlaamse regionale televisiezender AVS heeft deze week van de rechter tijdelijk bescherming gekregen tegen schuldeisers. De omroep zit al jaren in slechte financiële papieren. Hoewel de interesse in Vlaamse regiojournalistiek groot is, verschraalt ze al jaren en teert ze deels op overheidstoelagen om te kunnen overleven. Een verregaand samenwerkingsverband met de VRT kan soelaas …
België België Willem-Frederik Schiltz (Open VLD): ‘Statiegeld is niet dé oplossing voor zwerfvuil’ Het statiegeld op blikjes en plastic flessen zal digitaal zijn of het zal niet zijn. De Open VLD wil niet dat mensen straks met hun blikjes en plastic flessen terug naar de winkel moeten, zegt Vlaams fractieleider Willem-Frederik Schiltz.
België België Een examen om Belg te worden: hoe moeilijk moet dat zijn? Hebben we als samenleving baat bij het 'nationaliteitsexamen' voor kandidaat-Belgen? Experts zijn er niet zo zeker van.
België België Matthias Diependaele (N-VA), minister van Dakloosheid: 'Hij is een saboteur die geen sociale woningen wil bijbouwen’ Voor het grote publiek mag de Vlaamse minister van Wonen dan wel een onbekende zijn, binnen de N-VA klimt Matthias Diependaele ongemerkt hogerop.
België België Dakloosheid, ook buiten de grootsteden: ‘Dit is een noodkreet aan de Vlaamse regering’ Dakloosheid is al lang geen exclusief probleem meer van grootsteden. Van Roeselare tot Sint-Truiden zet het lokale besturen onder zware druk. ‘Elke dag ben ik bang dat we gezinnen met kinderen moeten weigeren.’
Opinie | België Opinie | België 'Als Bart De Wever op het gaspedaal duwt, moet Conner Rousseau meedoen'
België België Bruno De Wever en Naïma Lafrarchi lanceren geschiedenisprijs: ‘Sommigen zullen dit pretpedagogie noemen’
België België Jambon: 'Vlaanderen doet wat binnen zijn mogelijkheden ligt om Oekraïne te steunen' De Vlaamse regering maakte maandag bekend dat er twee miljoen euro wordt uitgetrokken, om samen met Rode Kruis-Vlaanderen stroomgeneratoren te leveren aan Oekraïne. Naar aanleiding van de levering van die toestellen, brengt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) maandag ook een bezoek aan de West-Oekraïense stad Loetsk. Jambon heeft in Loetsk ook een ontmoeting gehad met …
België België Socioloog Luc Huyse: ‘Als het Vlaams Belang in 2024 de grootste partij wordt, dreigt de chaos’ ‘Stel dat het VB en de N-VA samen een meerderheid kunnen vormen: ik vind het vreemd dat daarover niet meer onrust heerst.’ Socioloog Luc Huyse vreest Capitooltoestanden in Vlaanderen.
Politiek Politiek Conner Rousseau: 'Alleen Vooruit kan Vlaams Belang uit regering houden' Het gaat goed met Vooruit en dat was zondag te zien in 't Bau-huis in Sint-Niklaas, de thuisstad van de voorzitter. De socialisten zijn de enige partij die er wezenlijk op vooruit gaat in de peilingen en dat zorgde voor een uitgelaten sfeer. De politie was wel opvallend aanwezig, zowel in uniform als in burger. …
België België ‘Vlaamse identiteit' (deel 1): historicus Rolf Falter fileert de zoektocht naar een vaderlands gevoel De tv-serie ‘Het verhaal van Vlaanderen’ beroert de gemoederen. Historicus Rolf Falter zet een stap achteruit en stelt prikkelende vragen. Zoals: welk Vlaanderen bedoelt u in hemelsnaam?
België België Geert Bourgeois (N-VA): ‘Het verhaal van Vlaanderen mag niet worden verteld in een soort Antwerps’ ‘Het Vlaams Parlement moet de VRT op de vingers tikken voor de tussentaal van Tom Waes’, zegt Europees Parlementslid Geert Bourgeois (N-VA). ‘Ik vind dit echt bedroevend.’
Maatschappij Maatschappij ‘Veel kinderen die thuis een andere taal spreken, hebben geen enkel probleem op school’ ‘Vlaams-nationalisten dreigen in het debat over taalachterstand dezelfde toon te gaan hanteren als de Franstalige imperialisten waartegen ze vroeger hebben gestreden’, zegt hoogleraar Nederlandse taalkunde Jürgen Jaspers (ULB).
Politiek Politiek Herman Van Goethem (UAntwerpen): ‘Is een aparte groene partij wel van deze tijd?’ ‘Bij jonge mensen merk ik soms een sterk radicalisme’, zegt Herman Van Goethem, rector van de UAntwerpen. En daar heeft hij veel begrip voor.
Opinie | Onderwijs Opinie | Onderwijs 'Het is tijd dat we wat minder bang worden van "theorie" in het onderwijs'
Politiek Politiek Raoul Hedebouw (PVDA): 'We hebben meer Zelzate en Borgerhout nodig' 'In Zelzate en Borgerhout zijn de Robin Hoods van de Belgische politiek aan het werk. En wat Bart De Wever vreest, is dat die modellen een warm exportproduct worden voor heel het land. Dat in 2024 meer en meer mensen in onze partij en onze warme politiek een alternatief zullen zien voor het koude besparingsmodel …
Opinie | Politiek Opinie | Politiek 'Een overheid die verklikkers en lokeenden inschakelt om haar wetten te handhaven, ondermijnt zichzelf' “Wie zijn looks meeheeft krijgt simpelweg meer kansen op de arbeidsmarkt” was op 5 januari de conclusie van een doctoraal onderzoek van Louis Lippens en UGent-professor arbeidseconomie Stijn Baert. Open deuren intrappen is ook al een academische discipline geworden in de zoektocht naar discriminerende spijkers op laag water. Cleopatra wist al dat mooie mensen een …
Europa Europa Manfred Weber en Giorgia Meloni richten Europese pijlen op links: 'Een strijd die enkel zal toenemen’ Steeds nadrukkelijker kijkt men in Europa naar mei 2024. Dan vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats en bikkelen de Europese politieke families om de felbegeerde topposities. Bij de Europese christendemocraten – ook wel de Europese Volkspartij (EVP) genoemd – worden de benen alvast ingesmeerd. Dat moet ook, want de CD&V en haar Europese …
Klimaat Klimaat Welke toekomst voor Vlaamse landbouw? ‘Gebruik miljardensubsidies zodat boeren hun brood kunnen verdienen’
België België Partijen geven recordbedrag uit aan advertenties op sociale media N-VA en Vlaamse Belang zijn de absolute koplopers in uitgaven. N-VA spendeerde vorig jaar ruim 1,7 miljoen euro aan advertenties aan Facebook en Instagram, allebei eigendom van Meta, het bedrijf van Mark Zuckerberg. Gevolgd door ruim 1,1 miljoen euro van Vlaams Belang. Beide partijen gaven zo ook nog eens ettelijke honderdduizenden euro meer uit dan …
Opinie | Justitie Opinie | Justitie 'In een rechtsstaat verzekert de politie de veiligheid op straat, niet het leger' Narcoterroristen ontzien in hun strijd om de macht niets of niemand. De tragische dood van een 11-jarig meisje is een nieuw, choquerend dieptepunt. De spiraal van alsmaar driester geweld moet worden gestopt. Daar is iedereen het over eens. De Regering ondernam al harde actie. Ik verwijs naar onder meer de mogelijkheid om criminele vermogens in …
Opinie | Opinie Opinie | Opinie 'Hoe kunnen we in Vlaanderen op een economisch rendabele manier aan landbouw doen?' De vraag dringt zich op hoe we in Vlaanderen, Europa of zelfs op planetaire schaal op een duurzame en economisch rendabele manier aan landbouw kunnen doen, en hoe we die landbouw dan vorm moeten geven. Momenteel hanteren Vlaanderen en Europa grotendeels drie hefbomen: technologische innovaties, subsidies gekoppeld aan ecologische voorwaarden en ad-hocmaatregelen om specifieke problemen …
België België Culturele hoofdstad 2030: waarom de relatie tussen Brugge en Kortrijk verzuurde Zeven. Zo veel Belgische steden dingen mee naar de felbegeerde titel ‘Culturele Hoofdstad van Europa 2030’. Dat zorgt voor spanningen. Vooral tussen Brugge en Kortrijk is de relatie verzuurd.
België België ‘Het verhaal van Vlaanderen’: ook het verhaal van de N-VA? Na de heisa over de Vlaamse canon was de commotie rond een tv-reeks over de Vlaamse geschiedenis onvermijdelijk. Toch vindt historicus Koen Aerts niet dat cofinancier N-VA zijn klauw legt op het Vlaamse verleden.
Opinie | Maatschappij Opinie | Maatschappij ‘De lijst Vlaams erfgoed dat Bart De Wever in Antwerpen liet slopen, is stilaan indrukwekkend’ Niemand spreekt hem erop aan, maar Bart De Wever (N-VA) is naast burgemeester ook schepen van Erfgoed in Antwerpen. Een schepen die wel veel gebouwen laat afbreken, zoals nu weer de prachtige oude Sint-Lucaskliniek in Ekeren. ‘Een Vlaamse erfgoedschande’, vindt onze reporter Stijn Tormans.
België België Gwendolyn Rutten: ‘Misschien is de Vlaamse onafhankelijkheid dichterbij dan we denken’ Het verwondert Gwendolyn Rutten (Open VLD) niet dat de meeste klassieke partijen het al een heel poos zo slecht doen: ‘De tijden zijn veranderd. De mensen ook. De politiek niet.’
Opinie | Politiek Opinie | Politiek 'Ik kijk zo ontzettend op tegen alle politieke analyses over de verkiezingen van 2024' Ik kijk zo ontzettend op tegen alle politieke analyses over de verkiezingen van 2024.
Opinie | België Opinie | België 'Een wijze raad aan de politici: onderschat de kennis van de mensen niet als het over hun geld gaat' Als men de kerstinterviews leest met de twee belangrijkste partijvoorzitters, PS-leider Paul Magnette in Het Laatste Nieuws en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez in Knack, dan moet een buitenlandse waarnemer van de Belgische politiek onmiddellijk tot het gedacht komen dat dit gaat om praat van oppositieleiders. Toch zijn het de partijvoorzitters van de twee grootste regeringspartijen, op …
Opinie | Politiek Opinie | Politiek 'Wie wil dat moeilijke beslissingen breed gedragen worden, moet de moed hebben ze federaal te verdedigen' Het idee dat de federale regering uit partijen zou moeten bestaan uit een meerderheid aan Vlaamse en Franstalige zijde, behoort tot de “quick fixes” om even korte metten maken met het Gestolde Land België. Vooreerst vertrekt men vanuit het gekende mantra dat België uit twee democratieën bestaat. Daar is om te beginnen lang niet iedereen …
Opinie | België Opinie | België 'We vermoeden dat Annick De Ridder "Fernand" mag zeggen tegen Fernand Huts' De Antwerpse schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder riep vorige week op tot sereniteit in het Boerentorendebat. Ze sleurde er zelfs haar naamgenoot Willem Elsschot bij. ‘Merkwaardig’, stelt onze reporter vast.
Justitie Justitie Justitieminister Vincent Van Quickenborne vanuit zijn safehouse: ‘Onze toestand is redelijk uitzichtloos’ ‘Ik vrees dat zelfs mijn opvolger op justitie zich moet voorbereiden op wat ik nu meemaak’, zegt minister Vincent Van Quickenborne, die ondergedoken leeft. ‘We moeten ons op het ergste voorbereiden.’
Nieuws Nieuws Tijdlijn: zo verliep begrotingsoverleg tussen kabinetten De Croo en De Bleeker Uit WhatsApp-verkeer waar Knack de hand op kon leggen blijkt dat het kabinet van premier Alexander De Croo (Open VLD) wel degelijk de begroting heeft goedgekeurd zoals ze aanvankelijk werd voorgelegd door staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD). De premier heeft dat de voorbije weken steeds ontkend. Vorige week ontkende hij zelfs het bestaan van de WhatsApp-berichten. Dit is de tijdlijn van de hele kwestie.
Natuur Natuur Jan Peumans doet mee aan Maai Mei Niet: ‘Ik knuffel geen bomen, maar ik red ze wel’ Elke week vertelt een bekende deelnemer aan Maai Mei Niet over zijn of haar tuin. Wilt u ook meedoen aan onze actie om een maand lang (een stuk van uw gazon) niet te maaien? Schrijf u dan in op maaimeiniet.be. Met zijn verwilderde grasland valt de tuin van voormalig Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans meteen op in het straatbeeld, waar het biljartlaken regeert.
Milieu Milieu Wim Lybaert en Zuhal Demir: ‘Ik ben een fan van onkruid’ Hij leerde zijn volk opnieuw tuinieren, zij zou moeten waken over de weinige natuur die Vlaanderen nog rest. In de aanloop naar de Knack-actie 'Maai Mei Niet' kruisen tv-tuinier Wim Lybaert en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de degens. 'Je zult toch meer je best moeten doen voor het klimaat, Zuhal.'
Opinie | Maatschappij Opinie | Maatschappij 'Jill Peeters is helaas geen uitzondering: intimiderende tweets tegen journalisten maken deel uit van bredere tendens' 'Voor de zoveelste keer vallen rechts-populistische politici individuele journalisten aan, en beschadigen ze daarmee de journalistiek als instituut. Waar komt dit vandaan, en wanneer zal hier een einde aan komen?', schrijft onderzoeker Jonathan Hendrickx.
Gezondheid Gezondheid Indiase verpleegkundigen veroveren Vlaamse woonzorgcentra In onze ouderenzorg groeit het aantal Indiase verpleegkundigen snel. Vlaamse scholen helpen hen via een verkort traject aan het vereiste diploma. De rol van de Indiase zakenman Babu Abraham daarbij is niet onbesproken.