De Wever: ‘Alles wat Vlaams Belang zegt, daar ben ik ongeveer tegen’

Bart De Wever. © Getty

Terwijl Vlaams minister-president Jan Jambon het debat over een mogelijke samenwerking tussen N-VA en Vlaams Belang nog eens aanwakkerde, herhaalde Bart De Wever in De Zevende Dag dat die discussie volgens hem “irrelevant” is.

Vlaams minister-president Jan Jambon deed dit weekend de discussie over een mogelijke coalitie tussen N-VA en Vlaams Belang opnieuw oplaaien met zijn weekendinterview in Het Nieuwsblad. Zo noemde Jambon het Vlaams Belang “een partij als alle andere” en liet hij verstaan dat er geen sprake is van een Chinese Muur tussen beide partijen, nochtans een eerdere beeldspraak van N-VA-voorzitter Bart De Wever.

“Federaal gaat Vlaams Belang sowieso niet meedoen. Of ze dan in de Vlaamse regering zitten of niet, dat gaat het verschil niet maken als federaal Vivaldi II is vertrokken”, aldus De Wever in De Zevende Dag. “Ik voel me totaal niet verwant aan die partij en op Vlaams niveau al helemaal niet. Alles wat zij zeggen, daar ben ik ongeveer tegen”. 

De Wever wil met zijn partij vooral op federaal niveau “incontournable” worden. Kort gezegd: het moet mathematisch onmogelijk worden om een federale regering te vormen zonder N-VA én zonder Vlaams Belang.

De Wever roept de kiezer daarbij op om niet alleen met hun buik, maar vooral met hun verstand te stemmen. Een stem voor Vlaams Belang is federaal sowieso een weggegooide stem, zegt hij.

De Wever noemt besparingsplan van Open VLD “schaamteloos”

In De Zevende Dag bekritiseerde De Wever ook het besparingsplan 24 miljard euro van Open VLD. “schaamteloos”, noemde De Wever het.

“Het is alsof ze het erom gedaan hebben. Die 24 miljard is het bedrag van de budgettaire ontsporing van de regering-De Croo zelf”, aldus De Wever. Bovendien lacht PS-voorzitter Paul Magnette de Vlaamse liberalen “in hun gezicht uit”.

De Wever verwijst daarbij naar de uitspraken van Magnette in ‘De Afspraak op Vrijdag’. Daarin blokte de PS-voorzitter mogelijke besparingen in de gezondheidszorg of in de sociale zekerheid af. Magnette ziet vooral nog “marge” in een reeks nieuwe belastingen.

Volgens De Wever lacht Magnette de Vlaamse liberalen gewoon uit. “De Croo heeft zelf gezegd dat je als zevende partij in de meerderheid riskeert van de dweil te worden. Magnette heeft die dweil nu uitgewrongen in hun gezicht”, dixit De Wever. 

Maar naast de PS en de PTB/PVDA stellen ook Vlaamse partijen als Groen en Vooruit hogere bijdrages van de (super)rijken voor. Die voorstellen doet De Wever af als “volksbedrog”. Die rijkenbelastingen beginnen volgens De Wever altijd bij de rijken. “Maar de rijken gaan dat niet betalen en dan komt men bij de middenklasse. Dat zijn de mensen die sparen, werken en ondernemen of met een ander woord: Vlamingen”, aldus De Wever. 

Partner Content