Tom Van Grieken: ‘Asielzoekers pesten zodat ze niet meer naar hier komen’

Tom Van Grieken
Tom Van Grieken © BelgaImage
Kamiel Vermeylen

Dinsdagochtend kleurde Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken netjes binnen de lijntjes tijdens de persvoorstelling van zijn nieuwe boek Immigratiestop. Dinsdagavond hanteerde hij voor het publiek een radicaler discours.

Dinsdagvoormiddag, in het Brusselse Pillows City Hotel, stelde Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken samen met de coauteur en parlementair medewerker Francesca Van Belleghem zijn gloednieuwe boek Immigratiestop voor aan de verzamelde pers. Ook Knack tekende present. ‘Massamigratie is geen feit dat we zomaar moeten ondergaan’, klonk het.

Met maar liefst 116 voorstellen, waaronder het Australische migratiemodel dat ook de N-VA bepleit, wil het Vlaams Belang op termijn een volledige migratiestop – een ‘radicale ommezwaai’, zo klonk het. Van Grieken hield zich tijdens de persconferentie netjes aan zijn speaking points, naar zijn normen deed hij tijdens deze persconferentie geen controversiële uitspraken.

Dinsdagavond, tijdens de eerste publieksvoorstelling in het Antwerpse Edegem, toonde Van Grieken zich echter veel scherper – ook hier was Knack aanwezig. ‘Ik heb me daar versproken’, zei hij over de persvoorstelling van diezelfde ochtend. ‘Ik zei dat ik de instroom van asielzoekers wil verminderen door het hen zo onaangenaam mogelijk te maken, maar eigenlijk wil ik ze gewoon pesten zodat ze niet meer naar hier komen’, klonk het.

We hebben ook niet zoveel problemen met Amerikanen en Japanners die Allahoe Akbar roepen en mensen neersteken of zichzelf opblazen’

Tom Van Grieken

Nadien pleitten Van Belleghem en Van Grieken ervoor om gsm-toestellen van asielzoekers uit te lezen. ‘De staatssecretaris (Nicole De Moor, nvdr) heeft beslist om dat niet te doen, want ze vindt dat niet humaan’, aldus die eerste. ‘In landen waar ze dat wel doen, halen ze er vaak verkrachters en pedofielen uit. Zeker uit Afghanistan enzo hebben we geen idee wat voor reucht (Antwerps voor uitschot, nvdr) het is’, vulde Van Grieken aan.

Nog in Edegem ging de Vlaams Belang-voorzitter in op asielzoekers die zich als minderjarig voordoen – niet zelden een uitdaging voor de instanties die moeten beoordelen of iemand recht heeft op asiel. ‘Het is typisch dat Ahmed of Mohammed uit Afghanistan met een lange baard en met tanden mankerend zegt dat hij minderjarig is, totdat nadien blijkt dat hij gelogen heeft en 33 jaar is. Die mensen gaan we laten dokken (voor de DNA-test, nvdr).’

Arbeidsmigratie, aldus Van Grieken, wil het Vlaams Belang alleen voor hoogopgeleiden uit Westerse landen zoals Japan en de Verenigde Staten, en niet uit andere delen van de wereld. Ook hierover toonde Van Grieken zich in Edegem scherp. ‘We hebben ook niet zoveel problemen met Amerikanen en Japanners die Allahoe Akbar roepen en mensen neersteken of zichzelf opblazen’, zei hij aan de tweehonderdtal aanwezigen in Edegem, die Van Griekens woorden op gelach onthaalden.  

Wat betreft de terugkeer wil Van Grieken een strengere aanpak, zeker voor illegalen en criminelen – al zijn die laatste twee voor de Vlaams Belang-voorzitter per definitie hetzelfde. ‘Illegalen zijn ook criminelen, want ze leggen de wet naast zich neer  – die moeten effectief ook teruggestuurd worden. Net zoals ik verantwoordelijk ben voor mijn kinderen, is de staat verantwoordelijk voor zijn onderdanen, alleen neemt Marokko zijn eigen tuig niet terug.’

Partner Content