VRT zendt documentaire Bart De Pauw dan toch uit

De VRT gaat de omstreden documentaire over Bart De Pauw dan toch uitzenden. Eerder had VRT-CEO Frederik Delaplace beslist om de uitzending op te schorten, omwille van nakende excuses van de tv-maker. Die beslissing lokte echter een stortvloed aan kritiek uit.

De VRT heeft naar eigen zeggen geprobeerd om in de zaak-De Pauw ‘de omstandigheden te creëren waardoor een toenadering mogelijk werd tussen dader en slachtoffers’. ‘Het tijdelijk uitstellen van de lineaire uitzending van de reeks ‘Het proces dat niemand wou’ leek ons daarbij een te verdedigen beslissing’, klinkt het in een persbericht.

De openbare omroep spreekt over een ‘grote inschattingsfout’ en wenst zich daarvoor uitdrukkelijk te excuseren. ‘De indruk is gewekt dat er voorwaarden waren gekoppeld aan eventuele gesprekken en dat VRT die voorwaarden ondersteunde. Dat was niet onze insteek, maar we begrijpen dat het bij velen zo is overgekomen. Die deuk in het wederzijds vertrouwen hadden we kunnen vermijden. We hadden onze beslissing veel beter moeten duiden en we hadden de slachtoffers in deze zaak sneller en beter moeten betrekken.’

De afgelopen dagen is gebleken dat we met het voor onbepaalde tijd uitstellen van de reeks precies het omgekeerde hebben bereikt van wat we beoogden’, klinkt het verder. ‘In die omstandigheden heeft verder uitstel van de lineaire uitzending geen zin meer. VRT zal Het proces dat niemand wou daarom vanaf woensdag 27 maart op VRT CANVAS uitzenden.’

Zowat 200 mensen uit de cultuursector hadden de voorbije dagen nog een open brief aan minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) gestuurd. Daarin hekelden ze de ‘eenzijdige’ beslissing van Delaplace om de documentaire op te schorten.

De ondertekenaars, onder wie actrices, tv-makers en een aantal VRT-gezichten, beschuldigden de VRT-CEO ervan ‘een dubbele agenda’ te hebben. 

Dalle zelf is tevreden met de beslissing van de VRT om de documentaire alsnog uit te zenden, meldt hij op X. ‘Het zorgt voor de duidelijkheid die nodig was, in het belang van de betrokken vrouwen’, klinkt het.

Delaplace moet het wellicht komen uitleggen in het parlement

VRT-ceo Frederik Delaplace zal wellicht tekst en uitleg moeten komen geven in het Vlaams Parlement. Meyrem Almaci van Groen vraagt een hoorzitting en ook bij de meerderheidspartijen willen verschillende mensen de topman graag spreken.

Frederik Delaplace besloot vorige week om de documentaire waarin slachtoffers van Bart De Pauw aan het woord komen voorlopig niet uit te zenden. Hij deed dat omdat er excuses van de tv-maker op til zouden zijn. Die beslissing lokte een storm van kritiek uit en dinsdag liet de VRT weten dat de docu toch zou worden uitgezonden. In een mededeling was sprake van een “grote inschattingsfout”.

Meyrem Almaci van Groen en Katia Segers van Vooruit ondervragen bevoegd minister Benjamin Dalle (CD&V) donderdag in de commissie Media van het Vlaams Parlement. Maar Almaci wil ook de ceo zelf horen. Ook Segers overweegt dat te vragen. “Al wil ik wel eerst het antwoord van de minister horen.” De vraag wordt gesteund door leden van de meerderheid. “Er zijn antwoorden die de minister niet alleen kan bieden”, zegt een van hen. “De ceo moet zelf een tijdlijn komen geven. Als er op een avond tijd tweehonderd handtekeningen kunnen worden verzameld, is het toch duidelijk dat er nog een bepaalde mate van onveiligheid is bij de omroep.”

Karin Brouwers van CD&V vraagt zich vooral af of het directiecomité op de hoogte was van de beslissing. “Het lijkt er wel op dat Delaplace deze bevoegdheid had volgens het mediadecreet. Maar dan is er bijvoorbeeld nog altijd de vraag of hij de slachtoffers wel heeft ingelicht”, zegt ze. N-VA houdt het bij een korte reactie. “Het zou kunnen dat de ceo een reden had om te doen wat hij heeft gedaan”, zegt fractieleider Wilfried Vandaele.

VRT-vakbonden vragen dat Frederik Delaplace zich expliciet zelf verontschuldigt

De vakbonden van de VRT distantiëren zich volledig van CEO Frederik Delaplace. Ze willen dat de topman van de openbare omroep zich expliciet en in eigen naam verontschuldigt voor de heisa die is ontstaan rond de documentaire waarin slachtoffers van tv-maker Bart De Pauw aan het woord komen. “Delaplace speelde soloslim. Hij is verantwoordelijk voor deze controverse”, aldus de bonden.

Delaplace besloot vorige week om de documentaire ‘Het proces dat niemand wou’, waarin slachtoffers van De Pauw aan het woord komen, voorlopig niet uit te zenden. Hij deed dat omdat er excuses van de tv-maker op til zouden zijn. Die beslissing lokte een storm van kritiek uit en dinsdag liet de VRT weten dat de docu toch zou worden uitgezonden. In een mededeling was sprake van een “grote inschattingsfout”.

De drie vakbonden, VSOA, ACV en ACOD, vragen niet het ontslag van Delaplace, maar de topman van de omroep is volgens de bonden zelf verantwoordelijk voor de controverse rond de documentaire. “Niet de VRT is hier uit de bocht gegaan. Hij is uit de bocht gegaan. Hij nam de (onbegrijpelijke) beslissing en hij, enkel hij, moet zich excuseren, niet ‘de VRT’, want de VRT, dat is het personeel, niet de CEO”, schrijven de vakbonden dinsdagnamiddag in een persbericht.

De vakbonden benadrukken dat de storm bij de VRT nog niet is gaan liggen en dat de medewerkers zwaar getroffen zijn. “De radio- en televisiemakers en ook de onlinemedewerkers werken keihard om de visie van de openbare omroep uit te dragen. Al die inspanningen veegt Delaplace van tafel. Eén onbegrijpelijke beslissing vernietigde in een oogwenk het werk van jaren. En dat doet zeer.”

De bonden verwijzen ook naar het “tanende welzijn” bij de VRT. “Uit cijfers blijkt dat het welzijn het afgelopen jaar zwaar onder druk kwam te staan en dat het zorgwekkende proporties heeft aangenomen. Velen maken zich zorgen over de werksfeer, weinigen durven het luidop zeggen”, aldus de bonden. Ze voegen eraan toe dat het ongenoegen bij het VRT-personeel “zeer luid en duidelijk” klinkt.

“Dat de CEO in zijn eentje de beslissing kon nemen om een baanbrekend document niet uit te zenden, is een aanfluiting voor elke medewerker van de openbare omroep”, benadrukt Luck Verbeeck van VSOA. “Delaplace heeft managementkwaliteiten maar zijn ethisch kompas en dat van de openbare omroep liggen in deze zaak ver uit elkaar. Het is eigenlijk een complete mismatch”, zegt Carlos Van Hoeymissen van ACV. 

“Als openbare omroep hebben we een opdracht, een missie om de normen en waarden van de democratie te verdedigen. Wij merken dat Delaplace die normen niet langer voldoende verdedigt”, aldus Joke Kerkhofs van ACOD.

Partner Content