Factcheck Factcheck Factcheck: nee, deze beelden tonen niet de recente overstromingen in Libië, maar een tsunami in Indonesië Op sociale media wordt een video gedeeld die gemaakt zou zijn in Libië, waar recent zware overstromingen een ravage aanrichtten. Dat klopt niet: het gaat om beelden gemaakt tijdens een tsunami in Indonesië in 2018.
Opinie | Opinie Opinie | Opinie 'Wat zijn de kansen en risico’s van AI voor de journalistiek?' Prachtige nieuwe mogelijkheden lijken zich aan te dienen nu generatieve artificiële intelligentie de communicatietechnologie een boost van jewelste geeft. Maar de risico’s zijn navenant, en mogelijk zelfs existentieel voor de professionele journalistiek.
België België Child Focus en politie: ‘Beelden van kindermisbruik worden alleen maar extremer’ Steeds harder, steeds jonger. Beelden van kindermisbruik worden alleen maar extremer, zegt zowel Child Focus als de politie.
België België Datingsite brengt minderjarigen in contact met volwassenen: ‘Ze zetten de kat bij de melk’ Een datingsite die 13- tot 25-jarigen met elkaar in contact brengt, wordt er in Franstalig België en Frankrijk van beticht ‘een toevluchtsoord voor pedofielen’ te zijn. ‘Toch staan we juridisch machteloos’, zegt Stephan Smets van Child Focus.
Wereld Wereld Pieter Omtzigt: conservatieve katholiek of progressieve bestrijder van discriminatie? Wie is Pieter Omtzigt, het Nederlandse lid van de Tweede Kamer dat met de oprichting van een eigen partij de Nederlandse politiek helemaal door elkaar schudt?
België België De thuiswerkillusie: nee, u bent niet productiever aan uw keukentafel Telewerkers zijn dan toch niet productiever dan wie op kantoor werkt. Het omgekeerde is waar.
Opinie | Boeken Opinie | Boeken 'Aardse rijkdom is een taart die steeds groter wordt: het is niet omdat één groep rijker wordt, dat de ander automatisch armer wordt' In het boek 'De ongelijkheidsmachine' van Paul Goossens worden niet de juiste vragen gesteld, schrijft Jan-Willem Geerlinck van Liberales. Hij begrijpt niet dat het boek zoveel positieve recensies kreeg. Deze bijdrage maakt deel uit van de zomerreeks De Doordenkers van Knack.be: Loon naar Werken.
Wetenschap Wetenschap Nieuw onderzoek weerlegt de mythe van de man als jager Nieuw onderzoek verwerpt de gangbare stelling dat mannen jagen en vrouwen verzamelen. Ook in oude samenlevingen bleken vrouwen evengoed behendige jagers te zijn, die actief mee op jacht trokken.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, het Wereld Economisch Forum heeft niet opgeroepen om de Bijbel te laten herschrijven met AI Het alternatieve nieuwskanaal FrontNieuws schreef onlangs dat het Wereld Economisch Forum (WEF) heeft opgeroepen om ‘de Bijbel te verbieden’ en ‘een op feiten gecontroleerde versie zonder God uit te geven’. Dat klopt niet. Frontnieuws baseert zich op een interview met de Israëlische historicus Yuval Noah Harari dat verkeerd wordt geciteerd en uit zijn context wordt getrokken.
Maatschappij Maatschappij Google en vzw deCheckers bundelen de krachten tegen fake news De Belgische vzw deCheckers gaat in zee met de Amerikaanse technologiereus Google. Samen willen ze de strijd aangaan tegen misinformatie op het internet.
Technologie Technologie Juriste en filosofe Nathalie Smuha: ‘Met de AI Act wil Europa zijn mensen en zijn democratie beschermen’ Het Europees Parlement heeft zijn versie van de Artificial Intelligence Act goedgekeurd. De Europese Unie wil zo als eerste mondiale speler uitpakken met een regelgevend kader voor artificiële intelligentie (AI). ‘Er staat veel op het spel. Dit gaat om veiligheid, mensenrechten, democratie, rechtsstaat en milieu’, zegt onderzoekster Nathalie Smuha.
Technologie Technologie Mogen AI-beelden gebruikt worden in politieke en maatschappelijke campagnes? Mogen toepassingen van artificiële intelligentie (AI), zoals kunstmatige beelden, gebruikt worden in politieke en maatschappelijke campagnes? En wat zijn de risico’s van regelgeving voor AI?
Nieuws Nieuws Factcheck: ja, ondanks verbodsbord liet de gemeente Zoetermeer haar stadspark maaien in mei Op Facebook verscheen onlangs een bericht over een gemaaid grasperk van de Nederlandse gemeente Zoetermeer, ondanks een informatiebord over het biodiversiteitsinitiatief Maai Mei Niet waarop stond dat er in mei niet zou worden gemaaid. De foto is authentiek. De gemeente bevestigt aan Knack dat haar groendienst een deel van het Prinses Arianepark maaide, maar dat dit past binnen een vooropgesteld plan. De gemeente zal de informatieborden aanpassen.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, verkiezingsrally Erdogan in Istanboel telde geen 1,7 miljoen aanwezigen Zondag zijn er presidentsverkiezingen in Turkije. De AK-partij van zittend president Recep Tayyip Erdogan heeft op sociale media in België verspreid dat op een recente verkiezingsbijeenkomst in Istanboel 1,7 miljoen Turken aanwezig waren. Dat klopt niet. Het terrein waar de meeting werd gehouden, biedt volgens een aannemelijke schatting plaats aan maximaal 280.000 personen.
Technologie Technologie AI-expert: ‘We moeten studenten aanmoedigen om met ChatGPT te experimenteren’ ‘Sinds kort hebben we allemaal superkrachten. Alleen kunnen de meeste mensen ze nog niet goed gebruiken’, zegt computerwetenschapper Thomas Winters (KU Leuven), die gespecialiseerd is in taalmodellen en creatieve artificiële intelligentie (AI). ‘Voor mij bestaat er geen twijfel over: de toekomst is gearriveerd.’
Technologie Technologie Roep om regulering na 'de eerste chatbot-zelfmoord': ‘Dit is slechts een voorsmaakje’ Beroering alom, nu een man door een chatbot aangemoedigd zou zijn om zelfmoord te plegen. Wereldwijd groeit het besef dat wetgeving nodig is om artificiële intelligentie (AI) aan banden te leggen. Europa keurt eind dit jaar een AI Act goed. Veel te laat, waarschuwen experts.
Technologie Technologie Stratego spelen met Deepnash: ‘Ons AI-programma heeft ook leren bluffen’ Vlaamse wetenschappers werkten mee aan DeepNash, een AI-programma dat uitmunt in het spelen van Stratego. ‘Onze missie is het vraagstuk van wat intelligentie is oplossen, en zo de wetenschap en mensheid vooruithelpen.’
Wereld Wereld #StoryKillers: een insider uit de desinformatie-industrie klapt uit de biecht Een beïnvloedingscampagne kost 20.000 tot 50.000 euro per maand, zegt een professional die tien jaar in de sector heeft gewerkt.
Wereld Wereld Desinformatie op bestelling: het Israëlische ‘Team Jorge’ helpt uw vijanden te beschadigen Het Israëlisch agentschap ‘Team Jorge’ verspreidt wereldwijd al jarenlang desinformatie met een geavanceerd systeem van nepaccounts om sociale media te manipuleren. Het spookbedrijf opereert volledig onder de radar maar kon ontmaskerd worden dankzij een undercover-operatie van journalisten.
Technologie Technologie Onzichtbare uitbuiting: 'Om AI bruikbaar te maken, is er heel wat menselijke arbeid nodig' Achter artificiële intelligentie schuilt heel wat mensenwerk. Vaak wordt het uitgevoerd door werknemers in lagelonenlanden en onder erbarmelijke arbeidsvoorwaarden. Niet alleen techbedrijven, maar ook wij profiteren daarvan. ‘De getraumatiseerde arbeiders die onze surfervaring aangenaam maken, blijven onzichtbaar’, zegt computerwetenschapper Timnit Gebru.
Technologie Technologie Steven Latré (Imec): ‘Als AI niet duurzamer wordt, is het gedoemd om te falen’ Artificiële intelligentie (AI) kan een krachtig wapen zijn in de strijd tegen klimaatverandering, maar voorlopig maakt ze het probleem nog erger. ‘We staan op een scharniermoment’, zeft Steven Latré van Imec.
Wereld Wereld Desinformatie veroorzaakt politieke chaos in Brazilië: 'Bestorming was tot in details geregeld' De bestorming van het Braziliaanse presidentieel paleis, congres en Hooggerechtshof, afgelopen zondag, werd op sociale media openlijk voorbereid. Een performant antwoord van techgiganten als Facebook en Twitter bleef uit.
Wereld Wereld Chip-oorlog tussen VS en China baart zorgen: ‘We moeten Taiwan vandaag nog militair steunen’ In 2022 ging alle aandacht naar de oorlog in Oekraïne. In dit nieuwe jaar moet de wereld ook dringend op zoek naar een manier om de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China te temperen. Veel heeft te maken met de geavanceerde computerchips die in het door China bedreigde Taiwan worden gemaakt. De Amerikaanse historicus Chris Miller is er niet gerust op.