Factcheck: geen bewijs dat Italiaanse ex-minister van Volksgezondheid moordverdachte is in onderzoek naar vaccinatiecampagne

© Laura Lezza/Getty Images

Volgens alternatieve nieuwssites en socialemediagebruikers zou de Italiaanse ex-minister van Volksgezondheid Roberto Speranza verdacht worden van moord in een onderzoek naar vaccinatiecampagne tegen covid. Daar is geen bewijs voor. Er zijn klachten ingediend tegen Speranza, maar er is geen indicatie dat het Italiaanse gerecht daarop een onderzoek zou zijn begonnen.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Volgens een artikel op de alternatieve nieuwssite Frontnieuws zou ‘het Italiaanse gerecht een onderzoek voeren naar de minister van Volksgezondheid’. Hij zou ‘moordverdachte zijn’ in een zaak die verband houdt met  de vaccinatiecampagne tegen covid-19. 

De nieuwssite baseert zich op een andere alternatieve nieuwssite. In het artikel verwijst de auteur ook naar een tweet van Alex Jones, de host van de Amerikaanse alternatieve nieuwsshow Infowars, en een artikel uit de Italiaanse krant La Verita.

Het nieuws werd ook op nog andere alternatieve nieuwssites (hier en hier) en op X (voorheen Twitter) gedeeld (hier, hier, hier, hier en hier). Zo deelde een Nederlandstalige alternatieve nieuwssite het al op 6 december. Ook op Facebook en Instagram doet de claim de ronde.

Vaccinatiecampagne

Uit de inleiding van het Frontnieuwsartikel leren we dat de beschuldigingen geuit worden aan het adres van Roberto Speranza (Partito Democratico). Speranza was minister van Volksgezondheid van 5 september 2019 tot 22 oktober 2022. In die functie was hij verantwoordelijk voor het uitrollen van de vaccinatiecampagne. 

Het is niet de eerste keer dat Speranza onder vuur ligt vanwege zijn beleid. In maart 2023 werd hij samen met gewezen eerste minister Giuseppe Conte (Movimento 5 Stelle) onderzocht voor hun rol tijdens de begindagen van de pandemie. Zowel Conte als Speranza werden op 7 juni 2023 vrijgesproken voor de coronadoden die in 2020 vielen in de streek rond Bergamo.

Maar klopt het dat Roberto Speranza verdacht wordt van moord? En loopt er een onderzoek naar zijn betrokkenheid bij de vaccinatiecampagne en eventuele sterfgevallen na het toedienen van die vaccins?

Speculatie van Italiaanse krant

De alternatieve nieuwssites verwijzen bijna allemaal naar het artikel van de Italiaanse krant La Verita. Dat artikel werd al op 23 november 2023 gepubliceerd. Het nationale dagblad werd opgericht op 17 mei 2016. 

Aan het hoofd van La Verita staat Maurizio Belpietro, een journalist die al veroordeeld en bestraft werd door de Italiaanse Orde van Journalisten én de hoogste Italiaanse rechtbank. Hij werd veroordeeld voor het verspreiden van onwaarheden. Die laatste veroordeling werd teruggedraaid door het Europees Hof voor de Mensenrechten. Die rechtbank oordeelde dat zijn ‘onware’ uitspraken binnen de vrijheid van meningsuiting passen.

Volgens La Verita zou de Romeinse openbaar aanklager een onderzoek voeren naar Roberto Speranza. Frontnieuws staaft die beweringen met ‘gelekte interne e-mails’ en documenten die van de openbaar aanklager zouden komen. Die mails zouden tonen dat Speranza geregistreerd staat in de onderzoeksdossiers van het bureau van de openbaar aanklager in Rome. 

De naam van Speranza is inderdaad te herkennen in een van de documenten. Bovenaan lezen we in het Italiaans: ‘Onderwerp: kennisgeving van inschrijving in het register van strafbare feiten’.

Uit die documenten trekken Frontnieuws en de andere verspreiders van de documenten enkele verontrustende conclusies. ‘Hij wist dat de injecties mensen doodden en gaf orders aan lokale gezondheidsautoriteiten om sterfgevallen en ernstige bijwerkingen te verbergen’, schrijft Frontnieuws. Een boodschap die de auteur rechtstreeks overnam van een andere alternatieve nieuwssite. Dat zijn de ‘moorden’ waar Speranza volgens de verspreiders van beticht wordt.

Geen aanwijzingen voor lopend onderzoek

Wat is daarvan aan? Via Google komen we bij een factcheck van het Amerikaanse medium Lead Stories terecht. Lead Stories oordeelt dat er geen bewijs is dat Speranza verdacht wordt van ‘moord met coronavaccins’. 

‘Artikels op het internet overdrijven de betekenis van de klachten die de openbaar aanklager al gevraagd had te verwerpen’, schrijft de auteur van die factcheck. Ze maakt dat hard door te verwijzen naar een artikel in de Italiaanse krant La Repubblica. Dat artikel kopt inderdaad ‘Het parket van Rome heeft al gevraagd om de zaak te seponeren’. 

Het zou (voorlopig) dus om niet meer gaan dan klachten.

Lead Stories verwijst naar Rai News, de Italiaanse publieke omroep, die op dezelfde dag een artikel publiceerde over Speranza. Dat artikel stelt dat diens advocaten bij het Hof van Ministers – een speciaal gerechtelijk orgaan dat zich buigt over rechtszaken tegen leden van de Italiaanse regering – een aanvraag hadden ingediend om de klachten te verwerpen. Het nieuws wordt bovendien bevestigd door een factcheck van de factcheckorganisatie The Dispatch

Beide factchecks stellen dat tot op het moment van publicatie nog nergens sprake was van een officieel onderzoek. Lead Stories publiceerde zijn artikel op 14 december, The Dispatch op 19 december. 

Een zoektocht op zoekmachines zoals Google levert evenmin indicaties voor een lopend onderzoek dat sindsdien zou zijn opgestart.Er is dus geen bewijs dat Roberto Speranza effectief een moordverdachte is in een onderzoek naar de vaccinatiecampagne.

Conclusie

– Volgens alternatieve nieuwssites en socialemediagebruikers zou de Italiaanse ex-minister van Volksgezondheid Roberto Speranza verdacht worden van moord in een onderzoek naar de vaccinatiecampagne tegen covid-19. Speranza was minister van Volksgezondheid tijdens de hoogdagen van de pandemie en vaccinatiecampagne in Italië.
– Er zijn klachten ingediend tegen Speranza, maar er is geen indicatie dat het Italiaanse gerecht daarop een onderzoek zou zijn begonnen en dat Speranza ‘moordverdachte’ in zo’n onderzoek zou zijn.
– Voor de stelling dat Speranza verdacht zou worden van ‘moord met coronavaccins’ is daarom geen bewijs.

Bronnen

Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 22 december 2023.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content