Factcheck: nee, deze beelden tonen geen dansende Emmanuel Macron met pruik

© X

Op sociale media circuleert een video met dansende mensen. Volgens de verspreiders van de video gaat het om huidig president van Frankrijk Emmanuel Macron. Dat klopt niet. Het gaat om een deepfake video. De oorspronkelijke beelden zijn opgenomen in een club in Californië in de periode 1986-1987. Macron was toen ongeveer tien jaar oud.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op sociale media circuleert een video waarin dansende mensen te zien zijn. Enkelen van hen lijken op Emmanuel Macron, de president van Frankrijk. Op de achtergrond klinkt het lied Voyage voyage van de groep Desireless. Dat lied werd uitgebracht in 1980.

© X

Volgens de verspreiders van de beelden tonen ze hoe Macron leefde voor zijn politieke carrière . Het bijschrift van een van de posts luidt: ‘Dit is een disco in 1987. Zie je de leider van Frankrijk, Macron, met een pruik?’. Meer dan 161.000 mensen zagen de video op hun tijdlijn. Een andere post werd door maar liefst 6,5 miljoen mensen bekeken.

In de reacties geven sommige mensen aan de beelden niet te geloven. ‘Zijn we zeker dat dit geen deepfakes zijn?’ vraagt iemand zich af. Anderen gaan er vlot in mee. ‘Frankrijk, dit is jullie leider! Lol’, schrijft iemand op X. ‘Hij ziet er zo gay uit’, schrijft iemand anders.

Tonen de beelden echt Emmanuel Macron?

In de community notes onder een van de posts vinden we een link naar een YouTube-video terug. In die video komen clips van de video van Macron aan bod. In de titel zien we ‘Spacer Woman Dance Floor’ staan. Dat blijkt volgens liedjesdatabank Shazam te verwijzen naar het nummer dat te horen is, Spacer Woman van Charlie. Dat nummer werd uitgebracht in 1983.

De beschrijving van de YouTube-video verwijst naar nog een andere video op YouTube met de titel ‘Trisomie 21 The Last Song’ die gepost werd in 2010. Ook hier zijn elementen van de video van Macron in aanwezig. Het lied The Last Song van Trisomie 21 werd uitgebracht in 1986. In de beschrijving van die video lezen we: ‘Fantastische video met prachtige mensen, 1986’. De beelden werden dus een aantal keer gebruikt als onofficiële videoclip bij nummers uit de jaren ’80.

© YouTube

Via Google komen we op de website Dangerous Minds terecht. Op die website staan video’s van de Stratus Dance Club in een buitenwijk van San Diego, Californië. De video’s werden ook gedeeld op YouTube. De beelden zouden samengevoegd zijn door Isabella Ibarra van de Southeast Career Technical Academy en genomen zijn tijdens clubavonden in de periode 1986-1987. In deel twee van die beelden komt op 3:39 dezelfde persoon in beeld als op 0:12 in de video over Macron.

Op de originele beelden is evenwel geen Emmanuel Macron te zien. Zijn gezicht lijkt er achteraf te zijn opgeplakt. Macron werd geboren in 1977 en was in de periode 1986-1987 ongeveer tien jaar oud. Het is dus onmogelijk dat Macron als volwassene te zien zou zijn in video’s uit discotheken in die periode.

Conclusie

– Op sociale media circuleert een video met dansende mensen.
– Volgens de verspreiders van de video zien we ook de huidige president van Frankrijk, Emmanuel Macron.
– Dat klopt niet. Het gaat om een deepfake video. De originele beelden zijn opgenomen in een club in Californië in de periode 1986-1987.
– We beoordelen de beelden dan ook als onwaar.

Bronnen

In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 29 februari 2024.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content