Wereldoorlog I Wereldoorlog I Zwitserland in WO I : de slappe koord van de neutraliteit De Eerste Wereldoorlog spaart ook het neutrale Zwitserland niet. Het leger bewaakt de grenzen, de buitenlandse politiek en de economie staan in dienst van de oorlog en het Internationale Rode Kruis barst uit zijn voegen. Stijgende armoede en sociale onrusten monden uit in een staking in 1918.
België België Een wegenvignet in Wallonië? ‘Het is een achterhaald idee’ Het plan van de nieuwe Waalse regering om een wegenvignet in te voeren toont aan hoe anders mobiliteit in het zuiden wordt bekeken.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'Regeringen met minder ministers en kleinere kabinetten: zullen de partijen daar nu werk van maken?' België telt heel veel parlementsleden, ministers, kabinetsleden en ander politiek personeel. Komt dat bij de regeringsvormingen op tafel?
Wereld Wereld Amerikaanse vicepresident Harris kondigt 1,5 miljard dollar extra aan voor Kiev De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris is op de internationale topbijeenkomst in Zwitserland aangekomen met 1,5 miljard dollar (ongeveer 1,4 miljard euro) extra steun voor Oekraïne. Een derde van dat bedrag is bestemd voor de Oekraïense energiesector.
Europa Europa Poetin: 'We willen onderhandelen als Oekraïne vier regio's opgeeft' Vladimir Poetin wil onderhandelen met Oekraïne als Kiev zijn troepen terugtrekt uit vier regio's die Moskou opeist en als Kiev afziet van lidmaatschap van de NAVO. Dat heeft de Russische president vrijdag laten optekenen.
Voetbal Voetbal Sportdatabedrijf Opta: België niet bij vijf topfavorieten voor het EK voetbal Het gerenommeerde Londense bedrijf Opta verzamelt sinds 1996 voetbaldata. Met het EK voetbal in aantocht liet het sportanalysebedrijf zijn computers 10.000 keer het toernooi simuleren. Daaruit kwamen vijf topfavorieten naar voren, gerangschikt volgens hun statistische winstkans:
Factcheck Factcheck Factcheck: miljonairstaks doet schijnbaar niet veel vermogenden vertrekken maar dat zegt weinig over hoogte van kapitaalvlucht In een YouTube-video zegt PVDA-Kamerlid Peter Mertens dat de invoering van een miljonairstaks vermogenden niet naar het buitenland doet vluchten. 'Waar zo’n taks is ingevoerd, is dat niet gebeurd', stelt Mertens, en hij geeft Frankrijk als voorbeeld. Daar heeft jarenlang zo’n taks bestaan en zou slechts 0,23 procent van de belastingplichtigen zijn vertrokken. Dat percentage zegt echter niets over de omvang van het verplaatste kapitaal. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de factcheckmarathon van de Lage Landen.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Ondergrondse parkeergarages bieden potentieel om woningen te verwarmen De auto’s in ondergrondse parkeergarages genereren zo veel warmte dat ook het grondwater rond die garages opwarmt. Dat biedt potentieel om huizen in de buurt te verwarmen, stelt onderzoek in Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse steden.
Nieuws Nieuws Noorderlicht boven België door extreme geomagnetische storm Voor het eerst sinds oktober 2003 treft een extreme geomagnetische storm momenteel de aarde. Dat blijkt uit de waarnemingen van het Amerikaanse agentschap voor meteorologie en oceanografie (NOAA).
Boeken Boeken Oud-president Nicolas Sarkozy over de Oekraïne-oorlog: ‘Deze crisis heeft al te lang geduurd. We dansen op de rand van de vulkaan’ Gedurende zijn presidentschap besteedde Nicolas Sarkozy speciale aandacht aan de relatie met Rusland. In Tijden van confrontatie, zijn autobiografie die eerstdaags verschijnt, analyseert de voormalige Franse president de Russisch-Oekraïense oorlog. Een voorpublicatie.
Politiek Politiek Volgens Het Laatste Nieuws willen 4 op de 10 Vlamingen een onafhankelijk Vlaanderen. Klopt dat wel? Volgens een peiling uitgevoerd in opdracht van Het Laatste Nieuws is 40 procent van de Vlamingen ‘op termijn’ gewonnen voor een onafhankelijk Vlaanderen. ‘Bij elk serieus wetenschappelijk onderzoek schommelen de voorstanders rond de 10 procent’, zegt politoloog Dave Sinardet (VUB).
Technologie Technologie Ingenieur Stefaan De Wolf: ‘Elektriciteit moet zo goedkoop mogelijk worden’ De Vlaamse ingenieur Stefaan De Wolf werkt vanuit Saudi-Arabië aan performantere zonnecellen. ‘De huidige cellen botsen op hun limieten. We moeten dringend naar een nieuw systeem.’
Wereld Wereld Gevluchte Oekraïense mannen in België: ‘Ik probeer mijn vage schuldgevoelens te compenseren’ 650.000 potentiële rekruten voor het Oekraïense leger verblijven in het buitenland. Nu het front onder druk staat ziet Kiev hen graag terugkeren. Knack sprak met Oekraïners die in ons land verblijven en stelde vast dat patriottisme vele vormen aanneemt.
Auto Auto Ligt Adolf Hitler mee aan de grondslag van de Volkswagen Kever? De VW Kever is een van de meest verkochte automodellen na de Tweede Wereldoorlog. Ferdinand Porsche geldt als de ontwerper van het iconische model, al wordt dat betwist. Vaststaat dat hij voor de uitwerking van zijn project steun kreeg van Adolf Hitler. In feite hebben zij elkaars droom waargemaakt.
Auto Auto Geneva International Motor Show (GIMS) 2024: de afwezigen hebben ongelijk Na drie afzeggingen op rij was het lange tijd ongewis of de editie 2024 van de Geneva International Motor Show (GIMS) zou doorgaan. Dat verklaart waarom slechts een handvol exposanten aanwezig is op wat ooit het meest prestigieuze autosalon ter wereld was. De afwezigen, de grote Europese autogroepen, hebben ongelijk.
België België Rechtsextremisten in de boksring: dit zijn de Europese sparringpartners van Van Langenhove Extreemrechtse groeperingen in Europa schieten goed met elkaar op. Telkens duiken dezelfde extremistische figuren op.
België België Brief aan Sophie Dutordoir: ‘Je moet vandaag al een hartaanval veinzen om nog tot aan het treinloket te raken’ Beste Sophie Dutordoir, Ik zou graag de lof zingen van uw medewerkers. Ik raak weleens aan de praat met hen in het station. Altijd valt me dan op hoe bezeten ze zijn door hun job. Ik verdenk hen er zelfs van dat ze na hun uren met de treintjes spelen, en ’s nachts over treinen …
Sport Sport Brengt de klimaatopwarming de Olympische Winterspelen in gevaar? Op 25 januari 1924 vonden de eerste Olympische Winterspelen plaats. Hebben die honderd jaar later nog een toekomst, nu de gevolgen van de klimaatopwarming steeds duidelijker worden?
België België Afscheid van hotelier Arie van der Valk: een rijke duitenkliever die vrouwen inspecteerde op goeie loopbenen In Voorschoten, een slaapstadje tussen Den Haag en Leiden, overleed de 94-jarige Arie van der Valk. Samen met zijn broer Gerrit beheerde hij het gelijknamige concern met meer dan 100 hotels in Europa, op de Antillen en in de VS.
Opinie | Wouter Beke (CD&V) Opinie | Wouter Beke (CD&V) 'Hervorm de regeringsvorming' 'Niet alleen de politieke versnippering laat vandaag weinig ruimte voor ideologische marges, dat doen ook de uitdagingen waar we voor staan', schrijft Wouter Beke (CD&V). Hij reageert op recente voorstellingen om de rol van de koning bij de regeringsvorming in te perken.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, de ongelijkheid in België neemt niet toe Volgens een Facebookpost van de PVDA neemt de ongelijkheid toe, ook in België. Dat klopt niet. Onderzoek door ongelijkheidsexpert Ive Marx (UAntwerpen) en recente cijfers van de Nationale Bank tonen aan dat de ongelijkheid in België net daalt. De partij heeft ondertussen toegegeven dat het om een fout ging en de post verwijderd.
Opinie | Dirk Draulans Opinie | Dirk Draulans 'Belgisch EU-voorzitterschap: uitgelezen kans om de wolf Europees te redden' Bioloog en Knack-journalist Dirk Draulans hoopt dat België gebruik maakt van zijn rol als voorzitter van de EU om de maximale bescherming van de wolf te handhaven.
Voeding Voeding Waarom de Nutri-Score strenger wordt De nieuwe Nutri-Score wil u in 2024 nóg gezondere voedingskeuzes doen maken. Suiker, ongezonde vetten en zout worden voortaan nog meer afgestraft.
Auto Auto Smart#3: Meer plezier met vier Bij leven was Nicolas Hayek de rijkste Zwitser. De visionaire ondernemer maakte fortuin met de heropbouw van de Zwitserse uurwerkindustrie en was ook de bedenker van de 2-zitsstadsauto smart die echter nooit een commercieel succes werd. Wegens te duur. Of de elektrische 4-zitsvariant Made in China meer potentieel bezit?
Opinie | Lia van Bekhoven Opinie | Lia van Bekhoven 'Terugkeer van David Cameron was zeker onverwacht, maar ook begrijpelijk' 'Met David Cameron aan de kabinetstafel heeft de Britse regering een draai naar het midden gemaakt. Populistisch, Brextremistisch rechts is op non-actief gezet', schrijft Lia Van Bekhoven vanuit Londen. Ze staat stil bij de terugkeer van de oud-premier in de regering van Rishi Sunak.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, dit rapport bewijst niet dat oorlog in Oekraïne de EU 'bankroet' maakt Volgens de alternatieve nieuwssite Frontnieuws maakt de oorlog in Oekraïne de EU 'bankroet', vooral door de hulp die EU-lidstaten aan Oekraïne leveren. De nieuwssite verwijst daarvoor naar een onderzoek van de Zwitserse Nationale Bank. Daaruit valt inderdaad af te leiden dat de Russische inval in Oekraïne een negatieve impact had op enkele Europese economieën. Maar die impact is relatief beperkt, en de Europese hulp aan Oekraïne is verre van de voornaamste oorzaak.
Europa Europa Duitsland wil flexibele migratiecontroles aan grens met Polen, Tsjechië en Zwitserland De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser wil nu toch stationaire controles aan de grens met Polen, Tsjechië en Zwitserland. Dat meldt de Duitse krant die Welt maandag. De Duitse regering zal de Europese Unie daarvan op de hoogte brengen.
Opinie | Frédéric Amez Opinie | Frédéric Amez 'Belgisch federalisme? Rigide verdeling van bevoegdheden is schadelijk voor goed bestuur' Frédéric Amez van B Plus staat stil bij de versnippeing van bevoegdheden die soms enkel nog door specialisten begrepen kan worden.
Opinie | Bruno Mostrey Opinie | Bruno Mostrey 'Als er te weinig arbeidskrachten zijn, moeten we die dan niet gerichter inzetten? 'Is het niet gek dat we vijftig soorten yoghurt kunnen kopen in de supermarkt, maar geen dokter meer vinden?', schrijft Bruno Mostrey van de ecologische denktank Oikos. 'Al te vaak wordt jobcreatie als glijmiddel gebruikt om bepaalde projecten te realiseren waarvan de waarde voor de samenleving ver te zoeken is.' Deze bijdrage maakt deel uit van de zomerreeks De Doordenkers van Knack.be: Loon naar Werken.
Opinie | Joël Van Cauter Opinie | Joël Van Cauter 'We moeten vrijwilligers en vast personeel samenbrengen in plaats van ze tegen elkaar uit te spelen' 'Een andere kijk op de relatie tussen vrijwilligerswerk en werkgelegenheid kan helpen om maatregelen te bedenken die de activiteit bevorderen en het politieke debat aanmoedigen', schrijft Joël Van Cauter van Itinera. Deze bijdrage maakt deel uit van de zomerreeks De Doordenkers van Knack.be: Loon naar Werken.
Auto Auto Porsche bouwt eigen snellaadstations In navolging van Tesla gaat nu ook Porsche zijn eigen snellaadstations bouwen, in een eerste fase alleen voor eigen klanten. Eigenlijk heeft Tesla ooit uit noodzaak een netwerk met superchargers uitgebouwd om klanten overal vlot en snel te laden. Intussen stelde het automerk van Elon Musk deze locaties open voor alle gebruikers. Nu volgt Porsche, …
Wereld Wereld Tussen roem en samenzweringen: de vreemde presidentscampagne van Robert Kennedy jr. Hij is een telg uit de beroemde Kennedy-dynastie, al neemt die dynastie uitdrukkelijk afstand van zijn standpunten. De Democratische presidentskandidaat Robert Kennedy jr., een milieu-advocaat, bedient zich rijkelijk van samenzweringstheorieën. Niet dat hij de koppositie van president Biden al bedreigt, maar hij maakt wel een deuk in de peilingen.
Atletiek Atletiek Na uitspraak in zaak-Semenya: mogen sportbonden atleten nog uitsluiten wegens genderkenmerken? De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya is volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens ten onrechte uitgesloten van wedstrijden door een omstreden testosteronregel. 'Deze uitspraak zal ook een invloed hebben op de bredere transgenderdiscussie in de sport', zegt professor sportrecht Frank Hendrickx (KU Leuven).
Europa Europa Grootmoeder van doodgeschoten tiener roept op tot kalmte in Frankrijk Voor de vijfde nacht op rij deden ongeregeldheden voor in Parijs, en in onder andere Marseille en Lyon. Al bij al leek het er deze nacht wel overal rustiger aan toe te gaan dan de voorbije nachten. In totaal werden 719 mensen opgepakt. De autoriteiten hadden ook hun voorzorgen genomen en er stonden opnieuw 45.000 …
Atletiek Atletiek Kipchoge achterna: Belgische marathonlopers trainen steeds vaker in Afrika Belgische marathonlopers trainen al lang niet meer alleen in Europa. Afrikaanse landen zoals Kenia, Ethiopië en Marokko worden steeds populairder. Karen Van Proeyen, die al sinds 2012 naar Kenia trekt, legt uit waarom.
Factcheck Factcheck Factcheck: geen bewijs dat er zich een beer in het Oostenrijkse dorp Sankt Anton bevond Op Whatsapp circuleert een afbeelding van een beer die zich in het Oostenrijks skidorp Sankt Anton zou hebben vertoond. De echtheid van de foto wordt betwist. Meerdere bronnen stellen dat de beer in de buurt van het dorp is geweest, maar geen enkele bevestigt dat hij ook in het dorp zelf is gezien. Manipulatie van de foto valt niet te bewijzen, vanwege de lage beeldkwaliteit. Voor de echtheid van de foto is daarom geen bewijs.
Europa Europa Neutraal of solidair met Oekraïne: het dilemma van Zwitserland Westerse landen zetten druk op Zwitserland. Ze willen dat het land, dat geen deel uitmaakt van de Europese Unie of de NAVO, zijn neutrale houding in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne versoepelt. Maar Zwitserland verkiest zijn neutraliteit boven solidariteit met Oekraïne.
Maatschappij Maatschappij Eerste professionele centrum voor families na donorconceptie opent in België: 'Dit had al tien jaar moeten bestaan' Wie vragen heeft over familievorming met de hulp van een sperma- of eiceldonor kan voortaan terecht bij het eerste professionele expertisecentrum van ons land. Oprichtster Astrid Indekeu: 'Sensationele donorverhalen halen vaak het nieuws, maar ook veel gewone gezinnen hebben meer informatie nodig.'
Gezondheid Gezondheid Hersenvliesontsteking door tekenbeet neemt toe: wanneer is vaccinatie nuttig? De relatief onbekende virusziekte 'tekenencefalitis' is in opmars in Europa, al blijft de aandoening eerder zeldzaam bij de mens. Neem je een duur vaccin of niet?
Klimaat Klimaat Veel groen, weinig wit: het nieuwe skiën in beeld Skiën in het laaggebergte van de Alpen is niet meer wat het geweest is.
België België Het institutionele kluwen dat België heet: 'Al die hervormingen zijn niet bevorderlijk voor de betrokkenheid van de burger'
Politiek Politiek Renaud Camus, geestelijke vader van de omvolkingstheorie: 'Ik ben niet verantwoordelijk voor de bloedbaden' In een kasteel in Zuid-Frankrijk woont de denker Renaud Camus. De Europese bevolking, zegt hij, wordt in haar voortbestaan bedreigd door massamigratie. Zijn omvolkingstheorie is omstreden en feitelijk niet onderbouwd, maar maakt furore in extreemrechtse kringen en zelfs ver daarbuiten - tot bij een voorzitterskandidaat van de CD&V.