Column | Martha Claeys Column | Martha Claeys 'Hoe kan het dat iemand die de morele spelregels aan zijn laars lapt toch tot twee keer toe president wordt?' Stel, je loopt langs een vijver wanneer je plots gespetter en geroep hoort. Je ziet een kind dat duidelijk niet kan zwemmen worstelen om boven water te blijven. Je kijkt naar je voeten en ziet de sneakers waar je lang voor spaarde. Als je in het water springt om het kind te redden, zijn ze …
Sport Sport Mike Tyson vs. Youtuber Jake Paul: de grootste farce in de boksgeschiedenis? Het lijkt gekkenwerk: Mike Tyson, de 58-jarige ex-wereldkampioen, laten boksen tegen de 31 jaar jongere Jake Paul (27), bekend als YouTubefenomeen.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck 'Wie voor Trump heeft gestemd voor de lage prijzen, komt bedrogen uit' Donald Trump heeft de verkiezingen gewonnen met de belofte de rekening in de supermarkt te temperen. Maar zijn plannen zullen de prijzen alleen maar doen stijgen.
Wereld Wereld Geen legalisering abortus in Florida: zegereeks vrouwenrechtenbeweging stopt Tien Amerikaanse staten stemden over abortus op 5 november. Vijf staten cementeerden het abortusrecht in hun grondwet, twee staten versoepelden hun abortuswetgeving, maar in het Florida van Donald Trump blijft abortus illegaal na zes weken zwangerschap.
Wereld Wereld Hoe staat het er voor met de VS-verkiezingen? Gelijke stand in de peilingen, maar het Trumpkamp is optimistischer Een week is een lange tijd in politiek. Maar de peilingen in de VS bewegen weinig. Vrijdag toonden twee nationale polls een exact gelijkspel tussen Donald Trump en Kamala Harris. Een andere peiling toont dan weer dat voor 49 procent van de kiezers Trump een fascist is.
Nieuws Nieuws Een bont stempubliek: Amerikaanse presidentskandidaten moeten dansen op de slappe koord De Verenigde Staten zijn een natie van migranten. In oorsprong hadden die vooral Britse wortels, maar met het vorderen van de tijd werd het land steeds meer een smeltkroes van culturen. Een bont stempubliek waarmee elke presidentskandidaat maar beter rekening houdt.
Wetenschap Wetenschap Hoe te leven op Mars? Simulatie na ruim een jaar beëindigd Een experiment waarbij vier vrijwilligers het leven op Mars hebben gesimuleerd, is na iets meer dan een jaar afgerond. De vier deelnemers hebben de simulator Mars Dune Alpha kunnen verlaten, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa zaterdag meegedeeld.
Wereld Wereld De tien geboden verplicht in de klas: Louisiana's nieuwe front in de cultuuroorlog Vanaf volgend schooljaar moeten in alle klaslokalen van openbare scholen in de Amerikaanse staat Louisiana de tien geboden duidelijk zichtbaar worden opgehangen. Het initiatief leidt meteen tot juridische betwisting omdat het 'indruist tegen de scheiding van kerk en staat'.
Wereld Wereld Amerikaanse steun aan Oekraïne? Speaker Mike Johnson riskeert baan om hulp mogelijk te maken Na een onverwachte ommezwaai wil de conservatieve Republikeinse speaker van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, vandaag miljardensteun van de VS aan Oekraïne doordrukken. Een deel van de radicaal-rechtse achterban in zijn partij wil hem hierom wraken.
Wereld Wereld Biden strijdlustig in ‘State of the Union’: ‘Als je zo oud bent als ik, worden dingen duidelijker dan ooit’ In zijn laatste State of the Union-toespraak voor de verkiezingen legde een agressieve VS-president Joe Biden de tegenstellingen uit tussen zijn politiek en die van ‘mijn voorganger’, de nooit bij naam genoemde Donald Trump. Ook het Hooggerechtshof kreeg ervan langs. Het hof zou na de abortusbeslissing leren wat ‘de kracht van vrouwen’ vermag.
Wereld Wereld Waarom Super Tuesday interessant kan worden, ook al is het resultaat voorspelbaar Dinsdag wordt in de VS Super Tuesday gehouden, de dag waarop de voorverkiezingen in een definitieve plooi horen te vallen. Dit jaar ligt de uitslag nog voor Super Tuesday zo goed als vast. Maar het kan toch een interessante dinsdag worden. De gedoodverfde winnaars, Donald Trump en Joe Biden, stoten ook kiezers af, en tonen zwakte.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, deze beelden bewijzen niet dat er zich een koepel vol water boven de aarde bevindt Op sociale media circuleren beelden van een ontploffing in de ruimte. Volgens de verspreiders gaat het om een raket van technologie-ondernemer Elon Musk. Socialemediagebruikers zien in de beelden bewijs dat er zich een koepel vol water rond de aarde bevindt en dat de beelden een botsing met die koepel tonen. In werkelijkheid gaat het om de ontploffing van een net losgekoppeld boosterraket bij de lancering van een Starship-Raket op 18 november.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Advocaten worden grote winnaars van Amerikaanse verkiezingen' Een rits hertellingen en gerechtelijke procedures, dat voorspelt professor Herman Matthijs (VUB en UGent) aan de hand van de huidige opiniepeilingen in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij staat in deze bijdrage stil bij de nieuwe verdeling van het aantal kiesmannen.
Opinie | Hendrik Schoukens Opinie | Hendrik Schoukens Overstromingen en natuurherstel: wat kan Vlaanderen leren van de Everglades, Bill Clinton en Ron DeSantis? Eind 2024 vinden de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats. 24 jaar terug ondertekenden toenmalig president Clinton en Jeb Bush, broer van en toenmalig gouverneur van Florida, een historisch, ongezien natuurherstelpakket voor de Everglades, het grootschalig moerasgebied in het zuiden van de Verenigde Staten. Ook de huidige gouverneur, republikeins presidentskandidaat en notoir anti-woker Ron DeSantis zette het herstel van de Everglades centraal in zijn beleid.
Opinie | Johan Van Overtveldt (N-VA) Opinie | Johan Van Overtveldt (N-VA) 'Europa heeft helemaal niet meer geld nodig, het moet vooral werk maken van een budget van de 21e eeuw' 'Als we kijken naar de Belgische recepten die de regering-De Croo naar voor heeft geschoven de voorbije legislatuur, dan mogen we dus ook vrezen voor nieuwe Europese belastingen', schrijven Anneleen Van Bossuyt en Johan Van Overtveldt naar aanleiding van de start van het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie.
Wereld Wereld Nieuwe migratiecrisis in VS: overweldigde grenspolitie, bussen om het probleem te verplaatsen Terwijl president Joe Biden en het Congres vergeefs naar een oplossing zoeken, bereiken recordaantallen sans-papiers de VS. Grensovergangen worden gesloten voor 'gewoon' verkeer omdat alle grenspolitie bij de registratie van asielzoekers nodig is.
België België Waarom premier Alexander De Croo campagne voert in Texas De industrie en het buitenland: dat zijn twee thema's die de verkiezingscampagne van premier Alexander De Croo (Open VLD) moeten kleuren. In Texas kreeg Knack daar afgelopen weekend alvast een voorproefje van.
Natuur Natuur Texaans bedrijf wil dodo terug tot leven brengen Een Amerikaanse start-up wil de uitgestorven dodo weer tot leven brengen. Het bedrijf gaat samenwerken met een non-profitorganisatie die zich bezighoudt met natuurbehoud op het eiland Mauritius om de dieren een duurzame thuis te geven.
Wereld Wereld Trumps migratieplannen voor een tweede termijn: massakampen, massadeportatie, uitzetting van wie tegen Israël protesteert In een tweede termijn zal Donald Trump op grootschalige wijze sans-papiers opsporen, opsluiten en uitzetten. Ook zal men de grondwet aanpassen zodat wie op VS-bodem wordt geboren niet langer de nationaliteit krijgt. En de moslimban wordt nieuw leven ingeblazen.
Wereld Wereld Update Schietpartij in Maine eiste achttien doden, volgens gouverneur De schietpartij in Lewiston, een stadje in de Amerikaanse staat Maine, heeft in totaal achttien mensenlevens geëist. Dat verklaarde de gouverneur van de staat in het noordoosten van de Verenigde Staten, Janet Mills, donderdag op een persconferentie. Er raakten ook dertien mensen gewond. De dader is nog steeds op de vlucht. Een schutter richtte woensdagavond …
Wereld Wereld Na soap opera en messen in de rug: VS-Huis kiest heel conservatieve onbekende als speaker Het vergde 22 dagen, 14 kandidaten, 4 nominaties en 4 stemmingen, maar uiteindelijk heeft het Huis van Afgevaardigden woensdagavond een speaker gevonden: Mike Johnson. Hij bleek de Republikein ‘met de minste vijanden’, ook al omdat velen niet weten wie hij is. ‘Ik zal hem googelen’, antwoordde Republikeins senator Susan Collins op de vraag wat ze van hem vond.
Wereld Wereld Wie is Sidney Powell, de advocate van Trump, die zich nu tegen hem keert? In één van de vier strafzaken tegen Donald Trump, in de staat Georgia, sloten deze week twee medebeklaagden van de gewezen president een deal. In ruil voor een heel milde straf zullen ze getuigen tegen hun medeverdachten, waaronder de ex-president. De meest prominente van de twee is Sidney Powell, de gekste van zijn verdedigers. De andere figuur is Kenneth Chesebro, die de fake kiespersonen bedacht.
Wereld Wereld Waarom president Biden ineens verder bouwt aan Trumps grensmuur met Mexico Het was een duidelijk verschilpunt tijdens de presidentscampagne van 2020. Donald Trump wilde zijn ‘prachtige muur’ langs de grens met Mexico voltooien, terwijl uitdager Joe Biden ‘geen ene meter’ aan die muur zou toevoegen. Onverwacht kondigde het Witte Huis aan dat het nu toch goed dertig kilometer zal toevoegen aan Trumps muur.
Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) Opinie | Jean-Marie Dedecker (LDD) 'We wurgen ons in onze eigen wetten' 'Er ligt een stikstofbom op het Martelarenplein en die moet ontmanteld worden', schrijft Jean-Marie Dedecker.
Wereld Wereld Burgemeester Adams: ‘Migratiecrisis zal New York vernietigen’ Toen Eric Adams, burgemeester van New York, woensdagavond een buurtvergadering in Manhattan toesprak over de migratiecrisis in de stad, beet hij niet op zijn tong. ‘Dit onderwerp zal New York City vernietigen’, voorspelde hij, ‘Ik zie geen oplossing’.
Factcheck Factcheck Factcheck: 'nee' zeggen is voor vrouwen soms moeilijker ‘Vrouwen hebben meer moeite met “nee” zeggen’, zo lazen we in Goed Gevoel. Daar zijn aanwijzingen voor, al is wel nuance nodig. We beoordelen de stelling als eerder waar.
Klimaat Klimaat Hitterecords sneuvelen in Amerika: ‘We hollen achter de feiten aan’ De VS zijn deze zomer een rampgebied. Van Florida tot Californië puffen staten onder hittegolven. In het noordoosten bedreigen Canadese bosbranden de luchtkwaliteit. Overal slaat de hitte toe, en overal worden plannen gesmeed om de hitte te temperen.
Auto Auto Tesla lanceert eindelijk de Cybertruck Tesla breidt zijn gamma uit met een elektrische pick-up waarvoor de interesse zeer groot is. Wordt dit een nieuw succesnummer? De Tesla Cybertruck werd in 2019 onthuld en moest vrij snel in productie gaan. Maar door allerhande beslommeringen is de lancering telkens uitgesteld. De Cybertruck is een elektrische pick-up met een zeer eigenzinnig, hoekig design …
Klimaat Klimaat Klimaatjournalist Jeff Goodell: ‘Straks kijken we niet meer op van duizenden hittedoden’ Zuid-Europa, China en grote delen van de Verenigde Staten kreunen onder de hitte. In zijn nieuw boek waarschuwt de Amerikaanse journalist Jeff Goodell dat het alleen maar erger zal worden. Hij doet dat, helaas, overtuigend. ‘Hoe heet kan het precies worden in Italië, is iets als 54 graden denkbaar? We weten het gewoon niet.’
Wereld Wereld Studie: abortusverbod leidde tot 10.000 extra geboortes in Texas Onderzoekers van de Johns Hopkins University’s Bloomberg School of Public Health hebben uitgerekend hoeveel extra geboortes er in Texas geweest zijn door het verbod op abortus. Hun conclusie: er was een stijging met 3 procent, of bijna 10.000 extra baby’s.
Wereld Wereld Meer mannen laten zich steriliseren sinds nieuwe abortuswet in Amerika Vorig jaar in juni vernietigde het Amerikaanse Hooggerechtshof het arrest Roe v. Wade en kregen staten de vrijheid zelf over het recht op abortus te beslissen. In de weken daarna zag uroloog Doug Stein in Florida de aanvragen voor sterilisatie bijna verdrievoudigen.
Wereld Wereld Censuur op boeken in de VS: ‘We betalen een hoge prijs voor de angst van enkelen’ Amerikaanse bibliotheken, vooral schoolbibliotheken, liggen onder vuur van ouders die boeken uit de rekken willen halen. ‘We bieden weerwerk waar we kunnen, maar het is een steile weg.’
Basketbal Basketbal De comeback van basketbalspeelster Brittney Griner: 5 vragen en antwoorden Ruim vijf maanden nadat ze werd vrijgelaten uit een Russisch strafkamp begint de Amerikaanse basketbalspeelster Brittney Griner aan een nieuw WNBA-seizoen. Vijf vragen en vijf antwoorden bij haar comeback.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Amerikaans senator Ted Cruz post niet dezelfde tweet na iedere massaschietpartij Op het internet circuleert een compilatie van tweets die de Texaanse Republikeinse senator Ted Cruz zou hebben gepost na twaalf massaschietpartijen in de Verenigde Staten. Het gaat om identieke berichten, waarin Cruz enkel de plaatsnaam zou hebben vervangen. Hoewel vorig jaar al bleek al dat de tweets vervalst waren, circuleren ze nu opnieuw.
Wereld Wereld Einde van omstreden 'Title 42' in de VS: nieuwe migratieaanpak kent chaotische start Vannacht liep in de VS ‘Title 42’ af, een regeling die het sinds 2020 mogelijk maakte om de meeste migranten en asielzoekers op basis van covid-risico’s terug te sturen. De nieuwe aanpak, die migranten wil weghouden van de grens, kent een moeizame, onzekere start.
Wereld Wereld Trans-Atlantische samenwerking? ‘Amerika en Europa zijn steeds minder op elkaar gaan lijken’ Hardnekkige blinde vlekken staan de trans-Atlantische samenwerking in de weg. Wat valt daaraan te doen? Een gesprek over Amerikaans patriottisme, Europees antiamerikanisme en een gevaarlijke derde hond.
Wereld Wereld Amerikaanse regering stapt naar Hooggerechtshof om abortuspil te beschermen In de Verenigde Staten stapt de regering van president Joe Biden naar het Hooggerechtshof in een poging om de toegang tot de abortuspil mifepriston te verzekeren. Dat zei minister van Justitie Merrick Garland.
België België Bouwwerken nieuw complex voor F-35's gestart in Florennes Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) heeft maandag op de luchtmachtbasis van Florennes de eerste steen gelegd voor een nieuw complex om de toekomstige F-35 gevechtsvliegtuigen in onder te brengen. Aan het enorme project hangt een prijskaartje van 600 miljoen euro voor twee basissen. De uitvoering is toegewezen aan een Belgisch-Nederlands-Amerikaans consortium.
Wereld Wereld Een aangekondigde arrestatie en een 'zombiezaak': hoe Donald Trump voordeel haalt uit tegenslagen Zaterdag slaagde Donald Trump er als vanouds in om verwarring te stichten. Hij zou dinsdag gearresteerd worden, liet hij zelf weten. Zijn medewerkers vielen uit de lucht, en preciseerden dat de ex-president wellicht geen reden had om dinsdag uit te kiezen. Maar dat er heel weldra schot komt in een van de rechtszaken tegen Trump – de ‘zombiezaak’ – lijkt wel erg waarschijnlijk.
Wereld Wereld VS: de nieuwe abortusstrijd concentreert zich op abortuspillen Nadat het VS-Hooggerechtshof in juni 2022 het nationaal recht op abortus afschafte, leek de strijd rond abortus voor een tijd beslecht. Een conservatieve groep heeft nu een rechtszaak aangespannen om de meest gebruikte abortuspil nationaal te verbieden, dus ook in staten waar abortus nog wel legaal is.
Wereld Wereld VS-Hooggerechtshof behoudt covidregel om migranten snel uit te wijzen Amerikaanse staten mogen doorgaan met het snel uitwijzen van migranten aan de grens, de maatregel die genomen werd omwille van de coronapandemie. Dat besliste het Hooggerechtshof.
Wetenschap Wetenschap Lancering van New Shepard draagraket van Jeff Bezos mislukt In Texas is maandag de lancering van een New Shepard draagraket van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, mislukt, zo heeft space.com gemeld.
Wereld Wereld Wapens in de VS: al 10.116 doden in 2022, van wie 851 jonger dan 18 jaar Volgens cijfers die tot 4 juli zijn bijgehouden, zijn er dit jaar al 309 massaschietpartijen in de VS geweest. Vijftien daarvan maakten ten minste vier dodelijke slachtoffers. In totaal kwamen in 2022, zelfdodingen niet meegerekend, al 10.116 mensen om het leven door wapens. 851 van die dodelijke slachtoffers waren 17 jaar of jonger.
Politiek Politiek Renaud Camus, geestelijke vader van de omvolkingstheorie: 'Ik ben niet verantwoordelijk voor de bloedbaden' In een kasteel in Zuid-Frankrijk woont de denker Renaud Camus. De Europese bevolking, zegt hij, wordt in haar voortbestaan bedreigd door massamigratie. Zijn omvolkingstheorie is omstreden en feitelijk niet onderbouwd, maar maakt furore in extreemrechtse kringen en zelfs ver daarbuiten - tot bij een voorzitterskandidaat van de CD&V.
Wereld Wereld De politieke moordzomer: de 4 vermoorde Amerikaanse presidenten Op 20 januari 2017 legde Donald Trump de eed af als vijfenveertigste president van de Verenigde Staten. Vier van zijn voorgangers werden vermoord, drie voor de Eerste Wereldoorlog en één in de woelige jaren 1960.