Factcheck Factcheck Factcheck: Nee, deze uitspraak van Julian Assange ging niet over de oorlog in Oekraïne maar over die in Afghanistan Socialemediagebruikers schrijven een uitspraak over de oorlog in Oekraïne toe aan WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Maar uit de video waarnaar ze verwijzen, blijkt dat Assange niet echt correct wordt geciteerd. Bovendien is de video gemaakt tijdens een anti-oorlogsbetoging in 2011 en gaat Assanges uitspraak niet over de oorlog in Oekraïne maar over die in Afghanistan.
Opinie | Onderwijs Opinie | Onderwijs 'Soepelere taalregels aan universiteit? Waarom net historici internationalisering vrezen' 'Elke voorzet richting meer internationalisering is dus, ironisch genoeg, tegelijk een voorzet richting meer ‘woke’ in de geschiedenisopleidingen' schrijft Bram De Ridder naar aanleiding van de discussie over de internationalisering van opleidingen aan de Vlaamse universiteiten.
Opinie | Wereld Opinie | Wereld 'Deze natte, drassige zomer liet zien dat er nog veel goeds is aan het Verenigd Koninkrijk' 'Het land is rijker, gezonder en toleranter is dan velen denken', schrijft Lia Van Bekhoven vanuit Londen. In deze column somt ze een aantal redenen op om hoopvol te zijn.
Opinie | Geschiedenis Opinie | Geschiedenis 'Holocaust op Britse bodem? Weinigen kennen de geschiedenis van van nazi-kampen op Alderney' 'In de landelijke obsessie met het oorlogsverleden wordt de Duitse bezetting van de Britse Kanaaleilanden gewoonlijk overgeslagen', schrijft Lia van Bekhoven vanuit Londen. Achter het parlement zal daar binnenkort een nieuw herdenkingsmonument gebouwd worden als aandenken aan de Holocaust.
Column | Europa Column | Europa 'Waarom de Orkney-eilanden overwegen om het Verenigd Koninkrijk te verlaten' De Orkney-eilanden onderzoeken de mogelijkheid om aan te sluiten bij een ander land dan Schotland en het Verenigd Koninkrijk. 'Geef ze eens ongelijk', verzucht Lia van Bekhoven.
Milieu Milieu 'Reizen met trein in Europa gemiddeld dubbel zo duur als vliegtuig' Reizen met de trein is in Europa gemiddeld dubbel zo duur als vliegen, blijkt uit onderzoek door milieuorganisatie Greenpeace. België is bij de duurste treinlanden. Op sommige routes en bij last-minute boekingen kan het prijsverschil nog veel groter zijn, en dat heeft veel met het beleid te maken.
Onderwijs Onderwijs 5 originele studierichtingen voor volgend academiejaar: 'Word popster' Het hoeft niet altijd rechten, psychologie of economische wetenschappen te zijn. In Vlaanderen kun je ook studeren voor popster, creatief leren omgaan met ideeën of je verdiepen in religies. Vijf studierichtingen die minder bekend zijn, maar wel tot de verbeelding spreken.
Opinie | Europa Opinie | Europa 'We dreigen de strijd voor een leefbare toekomst te verliezen' Democratie en christendemocratie zijn niet in staat, of bereid, om de volgende generaties een mooie toekomst te garanderen.
Wereld Wereld Video toont leden Britse conservatieven tijden feestje in lockdownperiode In Groot-Brittannië is een video opgedoken van leden van de Conservatieve Partij tijdens een kerstfeest in 2020, in volle lockdownperiode.
Opinie | Wereld Opinie | Wereld 'Twee eenzame dictators, met alleen nog kernwapens' Grijpt Poetin alsnog naar kernbommen, als laatste middel om de oorlog te winnen? Er zijn andere, waarschijnlijker redenen om deze massavernietigingswapens in Wit-Rusland te plaatsen, schrijft Robbert de Witt.
Maatschappij Maatschappij Zes Europese landen pleiten voor meer globale aanpak van drugscriminaliteit De internationale top van België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en Spanje in Antwerpen heeft een gezamenlijk statement opgeleverd dat op verschillende vlakken oproept tot meer Europese en globale samenwerking tegen drugscriminaliteit. De algemene teneur is dat Europa meer als één moet handelen, meer bepaald ten opzichte van niet-Europese landen die aan de problematiek worden gelinkt.
Column | Europa Column | Europa 'Brexit is mislukt, zelfs Nigel Farage geeft het toe' Lia van Bekhoven over de mislukking van Brexit, waarbij geen enkele 'Brextremist' schuld bekent.
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, LGBTQI+-verkeerslichten zijn in strijd met de verkeerswetgeving Volgens een aantal socialemediagebruikers zijn de LGBTQI+-verkeerslichten die Hemiksem van plan is om te plaatsen op een kruispunt in de gemeente niet wettig. Dat klopt: ze zijn in strijd met de verkeerswetgeving, zo heeft het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (VIAS) bevestigd.
Wereld Wereld Durham-rapport: FBI ging zwaar in de fout tijdens onderzoek naar relatie Trump met Rusland Na vier jaar is special counsel John Durham klaar met zijn rapport naar het FBI-onderzoek over het ‘samenspannen’ van de Trumpcampagne met Rusland. De conclusies? De FBI negeerde koppig ontlastend bewijsmateriaal. Ook werd Hillary Clinton beter behandeld door de FBI dan Donald Trump. Wat in het rapport niet wordt verklaard: waarom was en bleef Donald Trump zo lief voor Rusland?
Sport Sport 60 jaar geleden: de gigantische stunt van een West-Vlaming op de marathon van Boston In 1963 realiseerde de Belg Aureel Vandendriessche een gigantische stunt in de marathon van Boston.
Factcheck Factcheck Factcheck: westerse media hebben wel bericht over antioorlogsbetogingen in Londen en Berlijn Volgens een veelgelezen post op Twitter zouden westerse media de antioorlogsbetogingen van 25 en 26 februari in Londen en Berlijn genegeerd hebben. Dat klopt niet. Diverse Europese media hebben uitgebreid over die betogingen bericht.
Europa Europa Schotse premier Sturgeon treedt af: ‘Het leven aan de top was intens, bruut en heeft zowel fysiek als mentaal een tol geëist' De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft woensdag verrassend aangekondigd dat ze na acht jaar als partij- en regeringsleider zal aftreden. Sturgeon maakte haar beslissing bekend op een persconferentie in Edinburgh. Ze zal haar functie wel blijven uitoefenen tot er een nieuwe leider van de Scottish National Party (SNP) is gekozen, zei ze.
Nieuws Nieuws Antioverheidsdenken tijdens corona: hoe ‘soevereine burgers’ opgelicht worden Overheidsmaatregelen voor de beteugeling van de coronacrisis zorgen voor de heropleving van een beweging van 'soevereine burgers'. Via aangetekende brieven willen ze zich onttrekken aan het gezag van de overheid. Hun gedachtegoed is niet ongevaarlijk.