Politiek Politiek Historicus Anton Jäger: ‘Het Vlaams Belang bereidt zich ernstig voor op regeringsdeelname’ Minder dan een jaar voor de verkiezingen maakt extreemrechts zich ook in Vlaanderen op voor verkiezingssucces. Hoe kon het zo ver komen? ‘De meeste partijen hebben zich losgekoppeld van de samenleving’, meent historicus Anton Jäger.
Cultuur Cultuur Terugblik op Jazz Bilzen: de rave van de Vlaamse boomergeneratie Geen groter contrast dan dat tussen hypergeorganiseerde zomerfestivals als Rock Werchter of Tomorrowland en illegale, geïmproviseerde raves. Het lijkt alsof een deel van het publiek snakt naar de spontane sfeer van de sixties en seventies, naar Woodstock of, dichter bij huis, Jazz Bilzen.
Maatschappij Maatschappij 'Flashen' voor gratis drank: willen we een cultuuroorlog over borsten? Het is zomer 2023, en borsten leiden nog altijd tot oververhitting.
Opinie | Politiek Opinie | Politiek 'Gelukkig zijn er nog rechters die de Vlaamse regering aanmanen te regeren'
Opinie | Politiek Opinie | Politiek ‘De advertentie van Alexander De Croo vat perfect samen hoe diep de mot zit in dit systeem’
Politiek Politiek Premier, ambt voor caractériels (deel 1): Charles Michel, nog altijd vreselijk tevreden met zichzelf Het ontslag van de Nederlandse premier Mark Rutte doet Knack-redacteur en historicus Walter Pauli stilstaan bij de eenzaamheid van de premier. Zij komen in drie soorten: de zondagskinderen, zoals Charles Michel en Alexander De Croo (1), de zoons en dochters van middenklassers zoals Sophie Wilmèes en Jean-Luc Dehaene (2) en de eenvoudige volksjongens - denk aan Leo Tindemans en Elio Di Rupo (3).
Politiek Politiek Premier, ambt voor caractériels (deel 2): Jean-Luc Dehaene, een standbeeld voor de gids Het ontslag van de Nederlandse premier Mark Rutte doet Knack-redacteur en historicus Walter Pauli stilstaan bij de eenzaamheid van de premier. Zij komen in drie soorten: de zondagskinderen (1), de zoons en dochters van middenklassers (2) en de eenvoudige volksjongens (3).
Politiek Politiek Premier, ambt voor caractériels (deel 3): Elio Di Rupo, de meest onderschatte premier ooit Het ontslag van de Nederlandse premier Mark Rutte doet Knack-redacteur en historicus Walter Pauli stilstaan bij de eenzaamheid van de premier. Zij komen in drie soorten: de zondagskinderen (1), de zoons en dochters van middenklassers (2) en de eenvoudige volksjongens (3).
Opinie | Wereld Opinie | Wereld 'Bij de NAVO doen ze niet echt lastig over de Amerikaanse wapenlevering aan Oekraïne'
Wielrennen Wielrennen Vredeskoers: de Tour de France van Oost-Europa tijdens de Koude Oorlog Tijdens de Koude Oorlog had Oost-Europa zijn eigen Tour de France: de Vredeskoers. Sport en politiek waren in die wedstrijd amper te scheiden.
Politiek Politiek Open VLD in crisis: Walter Pauli analyseert de politieke fall-out van een veel te persoonlijk conflict De existentiële crisis van de Open VLD is het gevolg van de onderlinge strijd om de macht.
België België Historicus Lode Wils: ‘Ook de Walen zijn verantwoordelijk voor het uiteenvallen van België’ Hoe sociaal was de Vlaamse beweging? Historicus Lode Wils breit een laatste hoofdstuk aan zijn levenswerk.
Politiek Politiek Na drie jaar Vivaldi, Walter Pauli over de staat van het land: 'Het is stilaan beangstigend' De Vivaldi-partijen zeggen dat ze zich willen profileren door goed te besturen. Intussen profileren ze zich zo hard dat ze niet toekomen aan goed besturen.
Maatschappij Maatschappij Wie is Luc Terlinden, de nieuwe aartsbisschop van Mechelen-Brussel? Een topbenoeming die het grote publiek niet had zien aankomen: kardinaal Jozef De Kesel wordt als aartsbisschop van Mechelen-Brussel opgevolgd door de volslagen onbekende, straks 55-jarige Brusselaar Luc Terlinden.
Maatschappij Maatschappij Sanda Dia en Reuzegom: iedereen had beter verdiend dan dit slechte arrest van het hof van beroep Een deel van de publieke opinie aanvaardt de lichte straffen niet voor de Reuzegommers die betrokken zijn bij de dood van Sanda Dia. Knack-redacteur Walter Pauli begrijpt die boosheid en deelt ze ook. Al hebben volgens hem ook de daders een probleem.
Nieuws Nieuws Bart De Wever vertelt ‘Het verhaal van Antwerpen’: ’t Stad tegen de rest Na Over woke heeft Bart De Wever alweer een boek klaar: Het verhaal van Antwerpen. Het is een turf van meer dan 600 pagina’s geworden vol een amusante vondsten, leerrijke anekdotes en een paar spitse conclusies.
Nieuws Nieuws Elisabeth Meuleman (Groen) niet op de lijst: alweer die tranen van zelfmedelijden bij Groen Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman krijgt geen verkiesbare plaats meer op de lijst voor 2024, zo beslisten de Oost-Vlaamse groenen. Meteen klinkt het weer overal van ‘ah’ en ‘wee’ en ‘oh’. Een beetje flink zijn helpt nochtans ook, vindt Knack-redacteur Walter Pauli.
België België Slordigheid in de Vlaamse Canon: de vergeten nazidoden van Meensel-Kiezegem De opstellers van de Canon van Vlaanderen hebben een aantal slachtoffers over het hoofd gezien van de naziwraakactie in Meensel-Kiezegem in 1944. Daarbij stierven geen 63 maar 67 dorpelingen.
België België Ciska Hoet (RoSa): ‘Van moeders wordt verwacht dat ze het voortdurend zo perfect mogelijk doen’
Politiek Politiek Lonen van politici? Niet de parlementsleden maar de partijen zijn de grootste graaiers Niet de verkozenen des volks maar de politieke partijen zijn de grote slokoppen in ons politieke bestel.
België België Kritiek was voorbarig volgens Walter Pauli: deze Vlaamse Canon is er een om te koesteren De kritiek vooraf bleek onterecht. De Canon van Vlaanderen valt niet te misbruiken als Vlaams-nationalistische bijbel.
Politiek Politiek De zaak-Dalilla Hermans: als antiwoke racisme wordt Vandaag is Bart De Wever, samen met Assita Kanko, de gastheer van een internationale gespreksnamiddag over woke. Alwéér woke.
Geschiedenis Geschiedenis Rector Herman Van Goethem: 'Mensenrechten zijn de godsdienst van vandaag' Mensen hebben de gewoonte om defensief te reageren op vernieuwing. In de woelige tijd van de barok was dat niet anders en net daarom is die zo herkenbaar en interessant.
Nieuws Nieuws Waarom de tv-serie '1985' zo duister is: alle afleveringen De VRT-fictieserie 1985 toonde een grimmig beeld van de jaren tachtig: een hard, gevaarlijk en op de koop toe erg lang decennium. Net zoals de Britse historicus Eric Hobsbawm de twintigste eeuw definieerde als ‘the short twentieth century’, kende België tussen 1972 en 1998 zijn ‘lange jaren tachtig’. Het was een gruwelijk uitgesponnen decennium van geld, geweld en gevaar.
België België Waarom de tv-serie '1985' zo duister is (deel 7): toen België een bende werd Het waren niet allemaal gangsters die België in de lange jaren tachtig aan het wankelen brachten. Het kwaad werd ook aangericht door mannen in uniform, én door hardwerkende civil servant die vaak het beste voorhadden met dit land.
België België Waarom de tv-serie '1985' zo duister is (deel 6): het onzichtbare, onverzettelijke Gladio-netwerk In de laatste aflevering van de tv-serie 1985 krijgt een rijkswachter die zoekt naar wat er echt gebeurde te horen: ‘Je vergist je. Het is niet één persoon die alles leidt. Het is een web.’ Sinds 1989 weten we dat er ook echt een ondergronds, anticommunistisch netwerk bestond, zonder dat de regering ervan wist.
België België Waarom de tv-serie ‘1985’ zo duister is (deel 5): de bommen van de CCC In 1984 begonnen ook communistische terroristen bommen te plaatsen. Was het rode gevaar ineens ook in België actief?
België België Waarom de tv-serie ‘1985’ zo duister is (deel 4): de onvatbare, onvindbare Bende van Nijvel Zelden werd België zo hard geschokt als door de moorddadige overvallen door de Bende van Nijvel tussen 1982 en 1985. Bijna 40 jaar later is nog altijd geen enkel Bendelid officieel geïdentificeerd, laat staan berecht en gestraft.
België België Waarom de tv-serie '1985' zo duister is (deel 3): de blanke terreur van Westland New Post Van de terreurgroep Westland New Post (WNP) valt nauwelijks iets met absolute zekerheid te zeggen. Wellicht was dat juist de bedoeling: alles aan WNP móést geheimzinnig zijn, en voor minstens tweeërlei uitleg vatbaar.
België België Waarom de tv-serie ‘1985’ zo duister is (deel 2): een staatsgreep zonder leider 1973 was niet alleen het jaar van de oliecrisis en de autoloze zondag, maar ook het jaar waarin steeds meer Belgen zich tegen hun regering keerden. Extreemrechtse samenzweerders roken hun kans.
België België Waarom de tv-serie '1985' zo duister is (deel 1): Paul Vanden Boeynants, de fatale figuur Was oud-premier Paul Vanden Boeynants inderdaad een machtig en zelfs monsterlijk personage uit een tijd zonder normen of moraal?
Boeken Boeken Censuur in Roald Dahl nieuw? Sensitivityreaders sleutelen al decennia aan Belgische strips Roald Dahl is niet de eerste schrijver van wie boeken worden bijgestuurd. Sensitivityreaders schaafden al veel eerder aan Belgische strips.
Maatschappij Maatschappij Tien jaar Franciscus: hoe kijkt katholiek Vlaanderen naar zijn paus? Op 13 maart 2013 werd de Argentijn Jorge Mario Bergoglio tot paus gekozen en koos hij voor de naam Franciscus. Hoe is het onder zijn leiding gesteld met de katholieke kerk?
Politiek Politiek Vande Lanotte: ‘De grootste zwakte van de N-VA blijft dat ze moeizaam duurzame allianties maakt’ Vandaag zijn alle ogen gericht op het Vlaams Parlement. Welke scenario’s, hoe onwaarschijnlijk ook, zouden zich kunnen voltrekken? Knack vroeg het aan voormalig politicus van Vooruit en grondwetspecialist Johan Vande Lanotte.
Politiek Politiek Walter Pauli over de regering-Jambon: als ook het 'redelijke centrum' onredelijk wordt Geen enkele Vlaamse regeringspartij moet zich illusies maken: in de crisis rond het stikstofakkoord zijn er alleen verliezers.
Politiek Politiek Vic Anciaux: Vlaming, vechter en verzoener Vandaag vindt in Machelen de uitvaart plaats van Vic Anciaux (1931-2023). Anciaux sr. had een mild mensbeeld maar was bepaald geen softie in de politiek. Wel een vechter, én een verzoener
Politiek Politiek CD&V-relatie Mahdi en Farih wekt wantrouwen in de Wetstraat Op Instagram maakte CD&V-voorzitter Sammy Mahdi zijn relatie met Kamerlid Nawal Farih bekend.
Boeken Boeken Schrijver Arnon Grunberg: ‘Artificiële intelligentie is zo gevaarlijk als de atoombom’ Arnon Grunberg, mogelijk de productiefste en wellicht de belangrijkste levende schrijver in de Nederlandse taal, komt naar FAAR, het non-fictieboekenfestival in Oostende. Hij zal er spreken ‘over waarvan hij wakker ligt als hij nadenkt over morgen’.
België België Van ‘Schipper naast Mathilde’ tot ‘Het verhaal van Vlaanderen’: het valse debat over tussentaal op de VRT Een interne VRT-nota heeft geleid tot een publiek debat over welk Nederlands er op de openbare omroep moet worden gebruikt. Veel historisch inzicht komt daar voorlopig niet aan te pas.
Opinie | Politiek Opinie | Politiek 'Deel van leefloon uitbetalen in maaltijdcheques: is dat het slimste wat N-VA te bieden heeft?'
Geschiedenis Geschiedenis De vergeten slachtoffers van de nazi's: 'Holebi's werden gecastreerd of uitgekozen voor medische experimenten’ De nazi's maakten jacht op homo's en lesbiennes. Bijna even schokkend is het gebrek aan erkenning daarvan, tot diep in de jaren 1980.