Maai Mei Niet Maai Mei Niet 2024 is voorbij: ‘Schrik straks niet als uw kortgemaaide gras geel kleurt’
Maai Mei Niet Architect Leo Van Broeck: ‘Biodiversiteit is een nog groter probleem dan klimaat, maar men wil dat niet zien’
Maai Mei Niet Filosofe Tinneke Beeckman kijkt uit op een landschapspark: ‘Bomen zijn de getuigen van vele levens’
Maai Mei Niet Schrijfster Saskia De Coster in het Stadspark: ‘Aarde op mijn handen is een teken van beschaving’
Maai Mei Niet De nieuwe tuin van Elisabeth Lucie Baeten: ‘Onze kinderen zullen moeten wennen aan al die diertjes’
Maai Mei Niet Nic Balthazar en Lieve Blancquaert: 'Wie kan zeggen dat hij een park naast de deur heeft met een krokodil in het water?’
Maai Mei Niet Presentatrice Britt Van Marsenille en natuurfilmer Pim Niesten: ‘De natuur moet een juridisch statuut krijgen, zoals u en ik’
Maai Mei Niet Rapper en jeugdwerker Fatih De Vos: ‘In het Citadelpark vonden mijn vrienden en ik rust’
België België Maai Mei Soms Wel: 'Variatie is de sleutel' Na drie succesvolle jaargangen van Maai Mei Niet kan en mag de boodschap van de Knack-campagne voor meer biodiversiteit verfijnd worden: ‘Variatie is de sleutel.’
Natuur Natuur Ingebouwde nestkasten: niet alleen goed voor de vogeltjes In mei hebt u de natuur een plezier gedaan door minder uw gazon te maaien. Wie de smaak te pakken heeft, kan ook zijn huis, appartement of kantoor openstellen voor het wilde leven.
Natuur Natuur Europees commissaris Frans Timmermans: 'Radicaal-rechts zal hoe langer hoe meer de natuur viseren’
Natuur Natuur Maai Mei Niet met Pedro Elias: ‘Ik heb niets met mijn tuin, maar hij heeft mijn leven gered’ Ondanks zijn eigenaar is de tuin van televisiemaker Pedro Elias een even kleur- als troostrijke staalkaart van botanische rijkdom.
Natuur Natuur Schrijver Bart Van Loo: 'Ik heb de gewoonte om loten van mijn bomen lukraak te planten' Door links en rechts loten van bomen lukraak in de grond te steken, pleegt schrijver Bart Van Loo stil verzet tegen de dictatuur van de monocultuur.
Milieu Milieu Khattabi (Ecolo) en Vandenbroucke (Vooruit) willen exportverbod op 'te giftige' pesticiden Federaal minister van Leefmilieu Zakia Khattabi (Ecolo) en haar collega van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) willen een verbod op de export van pesticiden die in ons land niet gebruikt mogen worden wegens te giftig.
Natuur Natuur Knokke-Heist verbiedt pesticiden: ‘Madeliefjes zijn de vijand niet’ In de gemeente Knokke-Heist vinden niet alleen de rich and famous een veilig onderkomen. Ook bijen en andere insecten worden er op hun wenken bediend.
Natuur Natuur Maai Mei Niet met Wim Lybaert: 'Tuinieren, dat is de natuur een plaats geven' (video) Wim Lybaert is moestuinier op olympisch niveau, maar ook de rest van zijn tuin heeft hij herschapen tot een biodivers koninkrijk. ‘Wat niet in de weg staat, mag blijven.’
Video | Natuur Video | Natuur Maai Mei Niet: schrijfster Regula Ysewijn tuiniert al eens graag in galajurk (video) De stadstuin van schrijfster en Bake Off-jurylid Regula Ysewyn is een tafellaken groot, maar toch steelt het geboomte er de show.
Natuur Natuur Elisabeth Lucie bouwt tuintje om voor Maai Mei Niet: ‘Het plastic moet eraan geloven’ In de stadstuin van schrijfster-scenariste Elisabeth Lucie schieten op wonderbaarlijke wijze zaailingen van de esdoorn op uit het kunstgras. Maar het plastic moet er binnenkort toch aan geloven.
Natuur Natuur ‘Hoe meer vlinders, hoe minder allergieën’: het onverwachte extraatje van Maai Mei Niet Bioloog Hans Van Dyck en weervrouw Jill Peeters zeggen één strijd te voeren. Met plezier onderschrijven ze de missie van Maai Mei Niet, Knacks jaarlijkse por in uw zij ten behoeve van biodiversiteit en klimaat.
Cultuur Cultuur Theater Aan Zee-curatoren Louisa Bogaerts en Fikry El Azzouzi: ‘Goed toneel is activistisch’ Voor zijn editie van 2023 wist Theater Aan Zee met hersenonderzoekster Louisa Bogaerts en schrijver Fikry El Azzouzi twee bijzondere curatoren te strikken.
Natuur Natuur Het jaar van de paardenbloem: Maai Mei Niet was ook in 2022 een schot in de roos Ook dit jaar heeft u de biodiversiteit de wind in de zeilen gegeven met het bloemrijke grasland in uw tuin. Maai Mei Niet was ook in 2022 een schot in de roos.
Gezondheid Gezondheid EU-regels draaien de klok terug voor cardiologen: ‘We kunnen nu al minder goed werken dan drie jaar geleden’ Nieuwe Europese regelgeving voor medische hulpmiddelen, zoals implantaten en hartkleppen, dreigt voor tekorten en technologische achteruitgang te zorgen. De wetgever, fabrikanten en keuringsinstanties wijzen naar elkaar. Wordt de patiënt de dupe?
Geschiedenis Geschiedenis ‘Hofstade was het Tomorrowland van de jaren dertig’: historicus Gerrit Verhoeven over het Sodom en Gomorra van Mechelen Het domein van Hofstade haalt zelden het nieuws, tenzij onverlaten er weer ‘s op de vuist gaan of met veel kabaal op de bus stappen. L’histoire se répète: honderd jaar geleden waren Hofstade en andere recreatiedomeinen al het mikpunt van misprijzen en vooroordelen.
Natuur Natuur De finale van Maai Mei Niet: hoe uw tuin ons land verandert Eenendertig dagen lang lieten negenduizend Vlamingen het gras in hun tuin ongemoeid. Een olympische inspanning, die genoeg nectar opleverde voor 17 miljoen bijen en minstens één heel zeldzame vlinder.
Milieu Milieu Na Maai Mei Niet: 8 tips om ecologisch te maaien Maai Mei Niet levert sappige en kleurrijke gazons op.
Natuur Natuur Kevin Lambeets zet de zeis in het gras: ‘Het is onze morele plicht om de biodiversiteit te verzorgen’ De man met de zeis bestaat. Hij woont in Geetbets en doet geen vlieg kwaad. Au contraire: met zijn haarscherp tuig maakt Kevin Lambeets de baan vrij voor ontelbare planten en beestjes: ‘Het is onze morele plicht om de biodiversiteit te verzorgen.’
Klimaat Klimaat Auteur Stefan Brijs over het klimaat en de droogte: ‘Als ik de impact van de mens zie, barst ik soms in tranen uit’ Onderzoekers van de KU Leuven gaan uitdokteren hoe u met uw tuin het klimaat een dienst kunt bewijzen. Komt als geroepen, want het klimaat maakt bokkensprongen. Bewijsstuk A: de verzopen dan wel schroeiend hete zomers van de voorbije jaren.
Natuur Natuur Zangeres Lara Chedraoui doet mee aan Maai Mei Niet: ‘Ik zie onze gigantische, paradijselijke tuin in Togo nog voor mij’ Ondanks een ranke vijgenboom en ander aanlokkelijk groen doet de binnenplaats van zangeres Lara Chedraoui in niets denken aan de paradijselijke tuin van haar jeugd in Afrika. Elke week vertelt een bekende deelnemer aan Maai Mei Niet over zijn of haar tuin. Wilt u ook meedoen aan onze actie om een maand lang (een stuk van uw gazon) niet te maaien? Schrijf u dan in op maaimeiniet.be.
Natuur Natuur Jan Peumans doet mee aan Maai Mei Niet: ‘Ik knuffel geen bomen, maar ik red ze wel’ Elke week vertelt een bekende deelnemer aan Maai Mei Niet over zijn of haar tuin. Wilt u ook meedoen aan onze actie om een maand lang (een stuk van uw gazon) niet te maaien? Schrijf u dan in op maaimeiniet.be. Met zijn verwilderde grasland valt de tuin van voormalig Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans meteen op in het straatbeeld, waar het biljartlaken regeert.
Natuur Natuur Een groene vinger, hangmathanger of barbecueër: welk type tuingebruiker bent u? De Hogeschool Gent vroeg 1700 Vlamingen hoe hun tuin eruitziet, wat ze er uitvreten en hoe vrijelijk het groen er mag oprukken. ‘Fröbelen is goed voor de gezondheid.’
Natuur Natuur Tine Embrechts neemt deel aan Maai Mei Niet: ‘En toen stond er een nonnetje bloemblaadjes te harken in mijn tuin' Elke week vertelt een bekende deelnemer aan Maai Mei Niet over zijn of haar tuin. Wilt u ook meedoen aan onze actie om een maand lang (een stuk van uw gazon) niet te maaien? Schrijf u dan in op maaimeiniet.be In de zonovergoten stadstuin van actrice Tine Embrechts is een authentieke Mariagrot volledig overwoekerd door klimop: hier gaan devotie en biodiversiteit hand in hand.
Milieu Milieu Waarom Tinne Van der Straeten deelneemt aan Maai Mei Niet: 'Duizenden Brusselaars in mijn tuin' Minister van Energie Tinne Van der Straeten heeft twee tuinen, waarvan de grootste 9 hectare beslaat: stadspark Tour & Taxis is het grootste van Brussel, en het is er fijn verpozen voor mens, plant én dier.
Milieu Milieu Schrijfster Alicja Gescinska: 'Als ik de lotto win, investeer ik in de natuur' Filosoof en schrijver Alicja Gescinska woonde als kind in een grauwe flat in Warschau. Nu ze wel een tuin heeft, geeft ze vrije baan aan de wilde natuur: 'Dat is onze plicht.'
Milieu Milieu Wim Lybaert en Zuhal Demir: ‘Ik ben een fan van onkruid’ Hij leerde zijn volk opnieuw tuinieren, zij zou moeten waken over de weinige natuur die Vlaanderen nog rest. In de aanloop naar de Knack-actie 'Maai Mei Niet' kruisen tv-tuinier Wim Lybaert en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de degens. 'Je zult toch meer je best moeten doen voor het klimaat, Zuhal.'
Cultuur Cultuur Het laatste interview met Reinhilde Decleir: 'Theater is een verhevigde versie van het leven' De Vlaamse theaterwereld neemt afscheid van een van haar monstres sacrés. Woensdag overleed actrice Reinhilde Decleir, die tot het bittere einde de regie van haar leven in eigen handen hield. Enkele weken geleden stond Decleir nog een laatste interview toe aan Knack.
Gezondheid Gezondheid Psychologen Elke Geraerts en Paul Verhaeghe meten coronaschade op: 'We hebben de ander nodig' Twee jaar na de afkondiging van de eerste coronamaatregelen en de daaropvolgende lockdown, maken psychologen Elke Geraerts en Paul Verhaeghe de staat op van onze mentale gezondheid: 'De wachtlijsten zijn in sommige regio's verviervoudigd.'
Nieuws Nieuws Hoe trainer Yves Kabwe jongeren op het rechte pad houdt: 'Het dreigde hier The Bronx te worden' In een waaierige uithoek van Antwerpen-Linkeroever verricht jeugdwerker Yves Kabwé elke dag titanenwerk: ver weg van de spotlights coacht hij de jongens van voetbalclub City Pirates voorbij de valkuilen en wolfijzers van de kansarmoede. 'Wij hebben een wachtlijst van 700 mensen: dat toont dat de nood heel hoog is.'
Geschiedenis Geschiedenis 25 jaar na de sluiting van Renault Vilvoorde: reconstructie van een sociaal bloedbad Op 27 februari is het 25 jaar geleden dat de Franse directie van Renault uit het niets haar fabriek in Vilvoorde sloot. Het werd een sociaal bloedbad, maar ook een syndicale krachttoer die tot vandaag vruchten afwerpt. Een reconstructie, met zeven hoofdrolspelers van toen.
Nieuws Nieuws Yves Kabwe (City Pirates): 'Wij leiden burgers op, geen profvoetballers' In een waaierige uithoek van Antwerpen-Linkeroever verricht jeugdwerker Yves Kabwe elke dag titanenwerk. Doorgaans ver weg van de spotlights, maar op Canvas kunt u nog enkele weken zien hoe Kabwe de jongens van voetbalclub City Pirates voorbij de valkuilen en wolfijzers van de kansarmoede coacht.
Nieuws Nieuws Focketyn en Eggers spelen Sartre & De Beauvour: 'Zouden vrienden geworden zijn. En minaressen' Drieëndertig jaar nadat ze voor het eerst samen op de scène stonden, roepen Frank Focketyn en Sien Eggers het powerkoppel van het Franse existentialisme tot leven. In Sartre & De Beauvoir onderzoeken ze wat het betekent om vrij te zijn: 'Altijd kunnen herbeginnen is een enorme rijkdom.'
Milieu Milieu Activist Bill McKibben relativeert de gele hesjes: 'Als alle huizen onderlopen, komt er óók een opstand' Het woord moest nog worden uitgevonden toen de Amerikaanse journalist Bill McKibben voor het eerst over klimaatverandering schreef. Al in 1989 bracht hij zijn boek The End of Nature uit. Drie decennia later ziet McKibben hoe zijn voorspellingen uitkomen. Toch behoudt hij wat optimisme. 'Burgerbewegingen hebben de kracht om actie te forceren.'
Wetenschap Wetenschap Bioloog Hans Van Dyck: 'Vlinders hebben een versie 2.0 van Maai Mei Niet nodig' Vlinders zijn kleurrijk, vliegen en vallen op. En dus zijn ze uitstekend geschikt om de gevolgen van de mens op de natuur in te schatten, zegt bioloog Hans Van Dyck. 'Toen de zilveren maan verdween uit Vlaanderen, was dat een early warning: er is iets aan de hand met onze waterhuishouding.'
Geschiedenis Geschiedenis Wat betekent Duits filosoof Georg Hegel vandaag nog? 'Hij was de anti-Verhofdstadt' 250 jaar na zijn geboorte torst de Duitse filosoof Georg Hegel geen al te beste reputatie. Zijn oeuvre is notoir onleesbaar, de man heet reactionair en hij zou zowel Karl Marx als Adolf Hitler geïnspireerd hebben. Bewonderaars grijpen het jubeljaar aan om 'de minst begrepen filosoof van allemaal' te rehabiliteren.