Cultuur Cultuur 10 tentoonstellingen om naar uit te kijken in 2023 ‘Kunst leert ons niets, behalve de betekenis van het leven’, orakelde Henry Miller. Knack kruiste alvast deze tien tentoonstellingen aan om in het cultuurjaar 2023 weer een stapje dichterbij te komen.
Cultuur Cultuur Van The Rolling Stones tot Paul Cézanne: herlees onze 12 beste cultuurstukken van 2022
Cultuur Cultuur Expo Johann Heinrich Füssli in Parijs: laat je onderdompelen in de sensuele wereld van de meester van de gothic horror Bijna twee eeuwen na zijn dood blijven de kinky koortsdromen van de ‘wilde Zwitser’ Johann Heinrich Füssli voor rillingen zorgen. Het Parijse Musée Jacquemart-André dompelt u onder in de sensuele wereld van de meester van de gothic horror.
Cultuur Cultuur 25 jaar Fondation Beyeler: een kijk in de schatkamer van de Zwitserse kunsthandelaar Het begon als het droomproject van een Zwitserse kunsthandelaar. Een kwarteeuw later is het een van de hipste musea van Europa. Voor zijn 25e verjaardag haalt Fondation Beyeler in Bazel zijn grootste schatten uit de kast, met hyperrealist Duane Hanson als speciale gast.
Cultuur Cultuur Paul Cézanne: hoe een appel de wereld veranderde Vraag aan kunstschilders van nu wie hun idool is, en de kans is groot dat Paul Cézanne met voorsprong het vaakst genoemd wordt. Een grandioze retrospectieve in Tate Modern toont hoe de Franse postimpressionist de moderne kunst uitvond met geblutste appels en peren.
Cultuur Cultuur Modefotograaf Helmut Newton: fetisjist of feminist? Ook in het MeToo-tijdperk blijven de beelden van Helmut Newton prikkelen en provoceren. De beruchte Duits-Australische fotograaf flitste mode tot in het museum en kinky naakt tot in de mainstream.
Cultuur Cultuur 100 jaar Lucian Freud: koude rillingen in de National Gallery in Londen Dit jaar zou Lucian Freud 100 geworden zijn. De Londense National Gallery viert dat met een retrospectief dat je rillingen bezorgt. Uit ontzag, én uit ongemak. Knack stond oog in oog met een van de meest meedogenloze portrettisten van de twintigste eeuw.
Cultuur Cultuur Nasjonalmuseet in Oslo: het Louvre van het Hoge Noorden De Schreeuw van Edvard Munch heeft een nieuwe thuis, samen met nog 6500 andere kunstwerken – archieven niet meegerekend. Of hoe het nieuwe Nasjonalmuseet in Oslo het Louvre, of toch minstens het Rijksmuseum van het Hoge Noorden moet worden.
Cultuur Cultuur Panini-stickers voor de elite: ons kunstparcours op de Biënnale in Venetië Met een jaar vertraging vormt Venetië nog tot dit najaar het majestueuze decor van de 59e Biënnale, een editie die vrouwelijker en levenslustiger is dan ooit. Knack trok langs de kanalen en palazzi van La Serenissima, en stelde zijn eigen onmisbare kunstparcours samen.
Wereld Wereld Londense expo viert het genie van Rafaël, de wereldse wonderboy die stierf van te veel liefde Amper 37 was Rafaël toen hij stierf, maar meer tijd had de wereldse wonderboy van de renaissance niet nodig om zich de eeuwigheid in te schilderen. Een retrospectieve in de Londense National Gallery fêteert diens genie in al zijn glorieuze aspecten.
Wereld Wereld 100 jaar Folkwang Museum in Essen: de who's who van het Franse modernisme Het Folkwang Museum in het Duitse Essen viert zijn honderdste verjaardag en haalde daarvoor Franse modernisten terug uit Japan. Of hoe de vliedende werelden van Renoir, Monet en Van Gogh elkaar ontmoeten aan de Ruhr.
Nieuws Nieuws Expo in Brussel zoomt in op het leven van wijlen Agnès Varda als fotografe Ik heb drie levens gehad', zei wijlen Agnès Varda ooit. 'Een leven als fotografe, een leven als cineaste, en een leven van wat men een plastisch kunstenaar pleegt te noemen.'
Magazine Magazine Cartooneske figuurtjes van Keith Haring palmen Bozar in: de lust for life van een eightiesicoon Een retrospectieve van Keith Haring in Brussel bewijst dat de man veel meer was dan de action painter die altijd en overal tekeningetjes maakte. Ga het krachtige, militante en nog altijd relevante oeuvre van het vroeggestorven popfenomeen herontdekken.
Geschiedenis Geschiedenis Kunst in Lissabon: het Calouste Gulbenkian Museum bestaat 50 jaar Het Calouste Gulbenkian Museum in Lissabon viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag, precies anderhalve eeuw na de geboorte van zijn steenrijke stichter. Het verhaal van een nomadische oliemagnaat met Armeense roots die zich ontpopte tot een van 's werelds belangrijkste kunstcollectionneurs.
Geschiedenis Geschiedenis Expo: schilder El Greco krijgt zijn eerste grote retrospectieve in Parijs Dik vier eeuwen na zijn dood heeft El Greco eindelijk een grote retrospectieve in Parijs. In het Parijse Grand Palais kunt u zich laten verbluffen en verbazen door het flamboyante oeuvre van de geboren Griek die de profeet van het modernisme werd.
Nieuws Nieuws Volstrekt uniek en zijn tijd vooruit: expo van William Blake in Tate Britain Dichter en schilder William Blake was niet de meest subtiele kunstenaar, maar als kampioen van de verbeelding kende de robuuste romanticus zijn gelijke niet. Een nieuwe expo in Tate Britain heet u welkom in diens wondere wereld van engelen en demonen.
Milieu Milieu Het ecologisch activisme van Olafur Eliasson: kunst voor het klimaat Kunst die de schoonheid van moeder natuur viert, alle zintuigen prikkelt en tegelijk een ecologisch geweten schopt? Olafur Eliassons retrospectieve in Tate Modern bulkt ervan. In Real Life leidt u langs smeltend gletsjerijs, mistige tunnels en gordijnen van malse regen.
Wereld Wereld Allemaal Cindy Sherman: selfiekoningin krijgt overzichtstentoonstelling Van filmnoirdiva over horrorclown tot selfiekoningin. Een retrospectieve in de Londense National Portrait Gallery laat je kennismaken met alle alter ego's van Cindy Sherman.
Geschiedenis Geschiedenis Eerherstel voor Dorothea Tanning: de David Lynch van de penseelstreek Ze was de laatste surrealist en de echtgenote van Max Ernst, maar dat is lang niet het volledige verhaal van de Amerikaanse kunstenares Dorothea Tanning. Een retrospectieve in Tate Modern opent alle deuren van haar verrassend veelzijdige oeuvre vol huiselijke horror.
Wereld Wereld Lars Von Trier: 'Vroeger was provocateur een eretitel. Nu is het een scheldwoord' Hij deed bioscopen daveren met Breaking the Waves, Dogville, Antichrist en andere schandaalfilms. Straks entert Lars von Trier het Antwerpse Muhka met het project Melancholia: The Diamond. Knack trok naar Kopenhagen voor een openhartig gesprek met de controversiële Deense filmmaker. 'België is een boeiend land, zelfs al blijken er veel giftige stoffen in de mosselen te zitten.'
Geschiedenis Geschiedenis Retrospectieve Fernand Khnopff in Parijs: de sfinx van Elsene Mysticus en melancholicus, dromer en dandy, symbolist en fetisjist. Fernand Khnopff was het allemaal. Een prachtige retrospectieve in het Petit Palais in Parijs laat u het raadselachtige oeuvre van de Belgische meester (her)ontdekken.
Geschiedenis Geschiedenis Expo: Belgische Magnumfotografe Martine Franck gaf zwakkeren in de samenleving waardigheid De vernieuwde Fondation Cartier-Bresson in Parijs opent haar deuren met een mooie retrospectieve van de Belgische Magnumfotografe Martine Franck. Maak kennis met een oeuvre vol passie, poëzie en sociale betrokkenheid.
Geschiedenis Geschiedenis Waarom modernen Frans Hals adoreerden: 'Die schoft schilderde net zoals ik' Manet, Monet, Van Gogh, Courbet: stuk voor stuk waren ze grote fan van de Hollandse meester Frans Hals, hoewel 'de losbol van de Gouden Eeuw' in hun tijd bijna vergeten was. De expo 'Frans Hals en de Modernen' onderzoekt het passionele geflirt tussen de negentiende-eeuwse nieuwlichters en hun ooit verguisde idool.
Visionaire kunstkameleon Chris Marker krijgt hommage in Bozar Filmmaker, schrijver, fotograaf, verzetsheld, globetrotter, kattenliefhebber: Chris Marker was het allemaal, en meer. De expo Memories of the Future licht een tipje van de sluier over een van de meest enigmatische en visionaire kunstkameleons van de twintigste eeuw.
Geschiedenis Geschiedenis 100 jaar Ingmar Bergman: op zoek naar de filmmaker op 'zijn' eiland Fårö Op 14 juli is het precies een eeuw geleden dat Ingmar Bergman geboren werd, misschien wel de meest gelauwerde filmmaker aller tijden. Knack trok op pelgrimage naar Fårö, het desolate eilandje in de Oostzee waar de Zweedse meester jaren woonde en waaraan verschillende van zijn sombere klassiekers organisch lijken ontsproten.
Nieuws Nieuws Nicola Mazzanti van de Brusselse Cinematek over gerestaureerde films en Martin Scorsese Als Cannes en Venetië de Europese hoofdsteden zijn voor de topfilms van vandaag, dan zijn Brussel en Bologna dat voor die van gisteren. Dat is mee te danken aan Nicola Mazzanti, hoofdconservator van de Cinematek, maar ook medeoprichter van Il Cinema Ritrovato, 's werelds belangrijkste festival voor gerestaureerde films.
Nieuws Nieuws Op bezoek in het atelier van Alberto Giacometti: de man die elke dag aan zelfmoord dacht Hij ging zuipen met Sartre, wandelen met Beckett en noemde mislukking zijn trouwste vriend, maar Alberto Giacometti creëerde tussendoor ook de meest iconische beelden van de twintigste eeuw. Dik vijftig jaar na zijn dood kunt u diens Parijse atelier eindelijk bezoeken, of toch een reconstructie daarvan.
Wereld Wereld Waarom Ai Weiwei niet iedereen kan overtuigen: 'Schitterende dissident, belabberde artiest' Zijn fototentoonstelling loopt nog tot 18 februari in Antwerpen, en straks komt Human Flow in de Belgische bioscoop, zijn documentaire over de vluchtelingencrisis. Aan exposure en engagement ontbreekt het Ai Weiwei allerminst. Maar weegt de kunstenaar in de Chinese wereldster wel even zwaar als de activist?
Nieuws Nieuws Drie toptentoonstellingen die u in Londen niet mag missen Kunstliefhebbers die dit najaar Londen aandoen, kunnen er - naast het Jasper Johns-retrospectief - nog andere toptentoonstellingen bezoeken. Deze drie, bijvoorbeeld.
Nieuws Nieuws Discrete dandy Jasper Johns: een Amerikaanse baanbreker in Londen 'Is het een vlag of een schilderij van een vlag? Is het abstract of concreet? Is het popart of neodada?' De retrospectieve Something Resembling Truth - nu in de Londense Royal Academy - gaat op zoek naar de waarheid omtrent Jasper Johns, een van Amerika's meest iconische en enigmatische kunstenaars van de voorbije zestig jaar.
Milieu Milieu Al Gore met een Inconvenient Sequel: 'Trump is de kinderziekte van een nieuw politiek tijdperk' Elf jaar na Oscarwinnaar An Inconvenient Truth heeft Al Gore een nieuwe documentaire over de klimaatopwarming én een nieuwe vijand. Een gesprek met de Amerikaanse ex-vicepresident, Nobelprijswinnaar en milieuactivist over An Inconvenient Sequel: Truth to Power. 'Zelfs Donald Trump kan nooit op tegen Moeder Natuur.'
Wereld Wereld 20 jaar revolutionaire Afro-Amerikaanse kunst Martin Luther King had een droom en de Black Panthers balden hun vuisten, maar in de sixties en seventies woedde de Afro-Amerikaanse emancipatiestrijd ook volop in musea en galeries. Hoe, waar en door wie?
Nieuws Nieuws Biënnale in Venetië: Knacks eigenzinnige parcours in 10 etappes Nog tot eind november vormt Venetië opnieuw het verrukkelijke decor voor de moeder aller kunstbiënnales. Knack ging kijken, wikken en weken én stippelde een parcours in tien etappes uit om 'Viva Arte Viva' tegen te zeggen.
Magazine Magazine Comeback Kim 'Het kan verkeren' wist Bredero al, en dat weet nu ongetwijfeld ook de Zuid-Koreaanse filmregisseur, -scenarist en -producent Kim Ki-Duk. Met de wraakparabel Pieta, die op het filmfestival van Venetië werd bekroond met de Gouden Leeuw, maakt de maker van Samaritan Girl (2004), Bin-jip (2004) en andere arthouseparels namelijk een comeback via de grote poort, …
Magazine Magazine King of the World 'Ik speel een Brit, én een monarch, én een stotteraar. Als het nu niet lukt, weet ik het niet meer.' Zo grapte acteur Colin Firth recent nog in Knack Focus toen hem gevraagd werd om de Oscarkansen van The King's Speech in te schatten. Met het op feiten gebaseerde feelgoodverhaal over de stotterende Britse koning …
Magazine Magazine Nieuwe Vlaamse Primitief 'Ik had wel gehoopt om ooit eens naar Cannes te gaan. Maar dan in een verre toekomst', zegt de jonge Vlaamse regisseur Gust Van den Berghe. Die zag zijn droom vorige week echter een stuk vroeger dan gepland in vervulling gaan toen zijn debuutfilm En waar de sterre bleef stillestaan er in wereldpremière ging in …
Magazine Magazine And the Oscar goes to... a woman! Kathryn Bigelow (58) schrijft Oscargeschiedenis met haar Irakthriller The Hurt Locker.
Magazine Magazine Renzo Martens 'Zouden de Afrikanen hun armoede niet beter omarmen?' Dat is de provocerende vraag die kunstenaar Renzo Martens zich stelt in zijn film Episode 3: Enjoy Poverty.
Magazine Magazine Toegankelijk geweld Een editie met weinig uitschieters maar met een verdiende Gouden Palmwinnaar, dat is de communis opinio over het 62e filmfestival van Cannes. De Oostenrijkse regisseur Michael Haneke schoot er de hoofdvogel af met zijn heimatkroniek Das Weisse Band.
Magazine Magazine De Fred Astaire van de karate F rom zero to hero en terug. Dat is in een notendop het levensverhaal van Jean-Claude Van Damme, en in zijn nieuwste film JCVD windt 'The Muscles from Brussels' daar ook weinig doekjes om. In deze ironische mix van gijzelingsthriller en semibiografie speelt Van Damme namelijk zichzelf: een uitgerangeerde actiester die naar Brussel terugkeert om …
Magazine Magazine Even geen geklets Terwijl velen op Clint Eastwoods Changeling hadden getipt, is het uiteindelijk de Franse outsider Laurent Cantet die dit jaar de Gouden Palm won op het filmfestival van Cannes. Dat is dubbel en dwars verdiend. Niet alleen levert Cantet met Entre les Murs een trefzeker véritédrama af over een jonge leraar Frans en diens bonte klas …
Magazine Magazine Aanbod voor Knacklezers: The 11th Hour Leonardo DiCaprio gaat groene ridder Al Gore achterna met deze goed gestoffeerde ecodocumentaire waarin (alweer) akelig duidelijk wordt hoe erg ons milieu eraan toe is.
Magazine Magazine Oscars voor filmbroeders F orrest Gump, Shakespeare in Love, The English Patient, A Beautiful Mind, Crash ... het waren duidelijk niet de meest begeesterende prenten die de voorbije jaren de Oscar voor de beste film wisten weg te kapen. Maar met No Country for Old Men heeft de Academy of Motion Arts and Sciences haar met goedkoop sentiment …