Wereld Wereld Expo 'From Kraftwerk to Techno' toont hoe electro de wereld even samenbracht Van de eerste analoge synthesizers via de hitmachines van Jean-Michel Jarre en Daft Punk tot kolkende clubs: de expo Electro: From Kraftwerk to Techno in Düsseldorf toont hoe elektronische muziek de popcultuur veroverde.
Van expo tot klassiek: dit is Knacks keuze voor een beter cultuurjaar Nu de glühweinstalletjes dicht zijn en de cultuurhuizen weer open, klinken wij op 2022. Knack selecteert voor u het beste van het resterende cultuurseizoen. Deze week: vijf expo's en vijf klassieke concerten.
Wereld Wereld Filmcomponist Max Richter: 'Klassieke muziek is institutioneel racistisch en seksistisch' Met zijn verstilde, vlot verteerbare composities bekoort Max Richter miljoenen mensen die zelden naar klassieke muziek luisteren. Aan de vooravond van zijn concert op Film Fest Gent mocht Knack in de ziel van de Brits-Duitse meester kijken. 'Elke dag weer uitgescholden en in elkaar geslagen worden, dat deed pijn.'
Wereld Wereld Expo: de grillige carrière van de Amerikaanse kunsttitaan Bruce Nauman Wat is kunst, en waarom? Bruce Nauman vraagt het zich al sinds de sixties af, al dan niet te midden van kolderieke clowns en neukende neonfiguurtjes. Het Stedelijk Museum Amsterdam overschouwt de grillige carrière van de Amerikaanse kunsttitaan.
Paul Verhoeven op Cannes: 'Die blote meiden hebben me mijn Hollywoodcarrière gekost' Van seks, suspense en controverse is de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven nooit vies geweest. Op zijn 82e is dat niet anders, zo getuigt Benedetta, Verhoevens lesbische nonnenfilm die in Cannes meedingt naar de Gouden Palm. 'Moraal kun je maar beter uitsluiten in film en kunst.'
Boeken Boeken 12 miljoen zwervende zielen: 'Nomadland' volgt de slachtoffers van de Grote Recessie Vanaf deze week kunt u op Disney+ het Oscarwinnende Nomadland bekijken. Chloé Zhao baseerde haar roadmovie op de gelijknamige bestseller van onderzoekjournaliste Jessica Bruder, die het spoor volgde van Amerikanen die hun huis noodgedwongen inruilden voor een camper. 'Ik wilde weten wie ze waren.'
Expo: waarom Pierre Alechinsky meer is dan de laatste Cobra-schilder De Brusselse expo Carta Canta laat u reizen door uw verbeelding én door die van de onvermoeibare fantast Pierre Alechinsky. Droom, dans en dein langs de energieke lijnen, kleuren, vlekken en figuren van een van de meest markante hedendaagse kunstenaars die België heeft voortgebracht.
Terug naar het museum: welke expo's mag u dit voorjaar niet missen? Ook binnen de museummuren heeft het coronavirus in 2020 lelijk huisgehouden, maar het nieuwe jaar belooft een helende golf van nieuwe expo's. Omdat optimisme een morele plicht is, zetten de Knack-recensenten deze en volgende week hun voorjaarstips op een rij. Dave Mestdach bijt het spits af.
Met het oog op de openbare orde: deze 5 films werden in België gecensureerd Talloze films werden gecensureerd voor ze in de Belgische zalen kwamen. Censuurconnaisseur Daniël Biltereyst licht vijf onthullende casussen toe.
Van King Kong tot Sneeuwwitje: filmcensuur in het vrije België Wat filmklassiekers als King Kong, Casablanca, Batman en Sneeuwwitje gemeen hebben? Alle vielen ze ten prooi aan censuur, hoewel België een van de meest vrije filmkeuringssystemen ter wereld had. In zijn boek Verboden beelden gidst Daniël Biltereyst, professor film- en mediastudies aan de Universiteit Gent, u langs geknipte scènes, steigerende moraalridders en veranderende zeden.
Kunstschilder Ben Sledsens start op 29e aan derde solotentoonstelling: 'Ik was fan van Gust Flater' Zijn werk is kleurrijk, groots en sprookjesachtig. Zijn nog jonge carrière al evenzeer, met dank aan Tim Van Laere, Rinus Van de Velde en... Elton John. Maak kennis met Ben Sledsens, nog altijd maar 29 en nu al een van Belgiës hipste, meest gevraagde kunstschilders.
Een zelfbewuste venus: de pop-art van de Belgische Evelyne Axell is relevanter dan ooit Na haar tragische dood in 1972 dreigde Evelyne Axell in de vergetelheid te raken, maar dankzij het vernieuwde genderdebat is haar schaamteloos wellustige werk relevanter en hipper dan ooit. Het verhaal van de Belgische amazone annex protofeministe van de popart.
Wereld Wereld Expo "Love, Desire, Death" in Londen: waarom Titiaan de invloedrijkste aller tijden was De tentoonstelling Love, Desire, Death in de Londense National Gallery brengt voor het eerst in vier eeuwen de 'poesies' van Titiaan samen. Of hoe de renaissancemeester u vol appetijt onderdompelt in een wereld van geweld, intriges en schaamteloos wulps vrouwenvlees.
Matthias Schoenaerts, van muur tot filmset: 'Waarom George Floyd wel en Jonathan Jacob niet?' Het is aan de gevels in Antwerpen en Parijs te zien dat Matthias Schoenaerts de voorbije maanden niet op een filmset stond. Belgiës bekendste acteur greep tijdens de lockdown terug naar zijn graffitispuitbus en vindt het geen tijd om te zwijgen. Niet over racisme, Congo of zijn vader Julien.
Parijse expo kijkt voorbij de kolder: Louis de Funès, c'est nous Tijdens de lockdown vonden de Fransen massaal troost bij de films van Louis de Funès. Een tentoonstelling in La Cinémathèque française illustreert waarom de kolerieke komiek cultureel erfgoed werd.
Filmmuseum Eye viert camerakunstenares Chantal Akerman: 'Ik haat het kunstwereldje' Chantal Akerman was niet alleen de invloedrijkste filmmaker die België ooit gekend heeft. Ze was ook een van de eerste regisseurs die de stap zette van de bioscoop naar het museum. Vijf jaar na haar dood viert het Amsterdamse filmmuseum Eye de camerakunstenares die haar tijd op meerdere manieren vooruit was.
Wereld Wereld Roy Cohn, de peetvader van het post truth-tijdperk: 'Ga altijd in de aanval en excuseer je nooit' Net nu Donald Trump op en tégen Twitter nog driester tekeergaat dan iemand ooit voor mogelijk hield, herinnert een documentaire eraan wie de echte mentor was van de Amerikaanse president: zijn voormalige advocaat Roy Cohn. Portret van een meestermanipulator, closetnicht en communistenjager.
Boeken Boeken Lockdownlectuur: 5 boekentips van Knack-redacteur Dave Mestdach Geen betere periode om in de literatuur te duiken dan tijdens een lockdown.
Wereld Wereld Ter verdediging van Morrissey: hoe de ex-zanger van The Smiths de paria van de pop werd Grofgebekte racist of niet: Morrisseys beste soloalbum in tijden verdient meer aandacht.
Kunsthandelaar Jan Six: 'Rembrandt is best voorspelbaar' De Amsterdamse kunsthandelaar Jan Six trotseerde de scepsis van de connaisseurs toen hij vol trots een nieuw schilderij van Rembrandt presenteerde. Twee jaar en een nieuwe ontdekking later blijft hij overtuigd van zijn gelijk. 'Het wetenschappelijke plaatje klopt.'
10 kunstenaars die een betere biopic hadden verdiend Geen subgenre heeft zo veel fletse, hopeloos geromantiseerde films opgeleverd als de kunstenaarsbiografie. Deze 10 grote namen hadden beslist een betere biopic verdiend.
Geschiedenis Geschiedenis Lockdowncinema: de tien beste biopics van kunstschilders Raakt u ook stilaan uitgekeken op de virtuele tours waarmee de musea ons tijdens deze lockdown light om de oren slaan? Duik dan de filmgeschiedenis in. Van Andrej Roeblev over Caravaggio tot Mr. Turner: 10 biopics die beroemde schilders op weergaloze wijze tot leven wekken.
Geschiedenis Geschiedenis Hoe de Poolse Krzysztof Penderecki uitgroeide tot Hollywoods favoriete horrorcomponist Zelfs wie zijn naam amper kan uitspreken, heeft vast weleens de spookachtige muziek van wijlen Krzysztof Penderecki gehoord, met dank aan The Exorcist, The Shining, Wild at Heart en andere filmklassiekers.
Geschiedenis Geschiedenis Schilderes Angelica Kauffman: een influencer avant la lettre In de achttiende eeuw was ze een artistieke superster, die als geen ander de pols van haar modebewuste tijd wist op te meten. Nu is de naam Angelica Kauffman enkel nog bij kenners bekend. Een fraaie retrospectieve in Kunstpalast Düsseldorf wil de befaamde schilderes in al haar feminiene glorie herstellen.
Wereld Wereld Expo: Tate Modern dompelt u onder in het werk van Steve McQueen Topfilms als Shame en 12 Years a Slave maakten van hem een van de toonaangevende filmmakers van vandaag, maar ook als videokunstenaar is Steve McQueen zijn mojo nog lang niet kwijt. Tate Modern dompelt u onder in het werk van de Brit, die zowel de Oscar als de Turner Prize won.
Magazine Magazine Cartooneske figuurtjes van Keith Haring palmen Bozar in: de lust for life van een eightiesicoon Een retrospectieve van Keith Haring in Brussel bewijst dat de man veel meer was dan de action painter die altijd en overal tekeningetjes maakte. Ga het krachtige, militante en nog altijd relevante oeuvre van het vroeggestorven popfenomeen herontdekken.
Geschiedenis Geschiedenis Kunst in Lissabon: het Calouste Gulbenkian Museum bestaat 50 jaar Het Calouste Gulbenkian Museum in Lissabon viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag, precies anderhalve eeuw na de geboorte van zijn steenrijke stichter. Het verhaal van een nomadische oliemagnaat met Armeense roots die zich ontpopte tot een van 's werelds belangrijkste kunstcollectionneurs.
Geschiedenis Geschiedenis Expo: schilder El Greco krijgt zijn eerste grote retrospectieve in Parijs Dik vier eeuwen na zijn dood heeft El Greco eindelijk een grote retrospectieve in Parijs. In het Parijse Grand Palais kunt u zich laten verbluffen en verbazen door het flamboyante oeuvre van de geboren Griek die de profeet van het modernisme werd.
Nieuws Nieuws Volstrekt uniek en zijn tijd vooruit: expo van William Blake in Tate Britain Dichter en schilder William Blake was niet de meest subtiele kunstenaar, maar als kampioen van de verbeelding kende de robuuste romanticus zijn gelijke niet. Een nieuwe expo in Tate Britain heet u welkom in diens wondere wereld van engelen en demonen.
Milieu Milieu Het ecologisch activisme van Olafur Eliasson: kunst voor het klimaat Kunst die de schoonheid van moeder natuur viert, alle zintuigen prikkelt en tegelijk een ecologisch geweten schopt? Olafur Eliassons retrospectieve in Tate Modern bulkt ervan. In Real Life leidt u langs smeltend gletsjerijs, mistige tunnels en gordijnen van malse regen.
Wereld Wereld Allemaal Cindy Sherman: selfiekoningin krijgt overzichtstentoonstelling Van filmnoirdiva over horrorclown tot selfiekoningin. Een retrospectieve in de Londense National Portrait Gallery laat je kennismaken met alle alter ego's van Cindy Sherman.
Geschiedenis Geschiedenis Eerherstel voor Dorothea Tanning: de David Lynch van de penseelstreek Ze was de laatste surrealist en de echtgenote van Max Ernst, maar dat is lang niet het volledige verhaal van de Amerikaanse kunstenares Dorothea Tanning. Een retrospectieve in Tate Modern opent alle deuren van haar verrassend veelzijdige oeuvre vol huiselijke horror.
Wereld Wereld Lars Von Trier: 'Vroeger was provocateur een eretitel. Nu is het een scheldwoord' Hij deed bioscopen daveren met Breaking the Waves, Dogville, Antichrist en andere schandaalfilms. Straks entert Lars von Trier het Antwerpse Muhka met het project Melancholia: The Diamond. Knack trok naar Kopenhagen voor een openhartig gesprek met de controversiële Deense filmmaker. 'België is een boeiend land, zelfs al blijken er veel giftige stoffen in de mosselen te zitten.'
Geschiedenis Geschiedenis Retrospectieve Fernand Khnopff in Parijs: de sfinx van Elsene Mysticus en melancholicus, dromer en dandy, symbolist en fetisjist. Fernand Khnopff was het allemaal. Een prachtige retrospectieve in het Petit Palais in Parijs laat u het raadselachtige oeuvre van de Belgische meester (her)ontdekken.
Geschiedenis Geschiedenis Expo: Belgische Magnumfotografe Martine Franck gaf zwakkeren in de samenleving waardigheid De vernieuwde Fondation Cartier-Bresson in Parijs opent haar deuren met een mooie retrospectieve van de Belgische Magnumfotografe Martine Franck. Maak kennis met een oeuvre vol passie, poëzie en sociale betrokkenheid.
Geschiedenis Geschiedenis Waarom modernen Frans Hals adoreerden: 'Die schoft schilderde net zoals ik' Manet, Monet, Van Gogh, Courbet: stuk voor stuk waren ze grote fan van de Hollandse meester Frans Hals, hoewel 'de losbol van de Gouden Eeuw' in hun tijd bijna vergeten was. De expo 'Frans Hals en de Modernen' onderzoekt het passionele geflirt tussen de negentiende-eeuwse nieuwlichters en hun ooit verguisde idool.
Visionaire kunstkameleon Chris Marker krijgt hommage in Bozar Filmmaker, schrijver, fotograaf, verzetsheld, globetrotter, kattenliefhebber: Chris Marker was het allemaal, en meer. De expo Memories of the Future licht een tipje van de sluier over een van de meest enigmatische en visionaire kunstkameleons van de twintigste eeuw.
Geschiedenis Geschiedenis 100 jaar Ingmar Bergman: op zoek naar de filmmaker op 'zijn' eiland Fårö Op 14 juli is het precies een eeuw geleden dat Ingmar Bergman geboren werd, misschien wel de meest gelauwerde filmmaker aller tijden. Knack trok op pelgrimage naar Fårö, het desolate eilandje in de Oostzee waar de Zweedse meester jaren woonde en waaraan verschillende van zijn sombere klassiekers organisch lijken ontsproten.
Nieuws Nieuws Nicola Mazzanti van de Brusselse Cinematek over gerestaureerde films en Martin Scorsese Als Cannes en Venetië de Europese hoofdsteden zijn voor de topfilms van vandaag, dan zijn Brussel en Bologna dat voor die van gisteren. Dat is mee te danken aan Nicola Mazzanti, hoofdconservator van de Cinematek, maar ook medeoprichter van Il Cinema Ritrovato, 's werelds belangrijkste festival voor gerestaureerde films.
Nieuws Nieuws Op bezoek in het atelier van Alberto Giacometti: de man die elke dag aan zelfmoord dacht Hij ging zuipen met Sartre, wandelen met Beckett en noemde mislukking zijn trouwste vriend, maar Alberto Giacometti creëerde tussendoor ook de meest iconische beelden van de twintigste eeuw. Dik vijftig jaar na zijn dood kunt u diens Parijse atelier eindelijk bezoeken, of toch een reconstructie daarvan.
Wereld Wereld Waarom Ai Weiwei niet iedereen kan overtuigen: 'Schitterende dissident, belabberde artiest' Zijn fototentoonstelling loopt nog tot 18 februari in Antwerpen, en straks komt Human Flow in de Belgische bioscoop, zijn documentaire over de vluchtelingencrisis. Aan exposure en engagement ontbreekt het Ai Weiwei allerminst. Maar weegt de kunstenaar in de Chinese wereldster wel even zwaar als de activist?
Nieuws Nieuws Drie toptentoonstellingen die u in Londen niet mag missen Kunstliefhebbers die dit najaar Londen aandoen, kunnen er - naast het Jasper Johns-retrospectief - nog andere toptentoonstellingen bezoeken. Deze drie, bijvoorbeeld.
Nieuws Nieuws Discrete dandy Jasper Johns: een Amerikaanse baanbreker in Londen 'Is het een vlag of een schilderij van een vlag? Is het abstract of concreet? Is het popart of neodada?' De retrospectieve Something Resembling Truth - nu in de Londense Royal Academy - gaat op zoek naar de waarheid omtrent Jasper Johns, een van Amerika's meest iconische en enigmatische kunstenaars van de voorbije zestig jaar.
Milieu Milieu Al Gore met een Inconvenient Sequel: 'Trump is de kinderziekte van een nieuw politiek tijdperk' Elf jaar na Oscarwinnaar An Inconvenient Truth heeft Al Gore een nieuwe documentaire over de klimaatopwarming én een nieuwe vijand. Een gesprek met de Amerikaanse ex-vicepresident, Nobelprijswinnaar en milieuactivist over An Inconvenient Sequel: Truth to Power. 'Zelfs Donald Trump kan nooit op tegen Moeder Natuur.'
Wereld Wereld 20 jaar revolutionaire Afro-Amerikaanse kunst Martin Luther King had een droom en de Black Panthers balden hun vuisten, maar in de sixties en seventies woedde de Afro-Amerikaanse emancipatiestrijd ook volop in musea en galeries. Hoe, waar en door wie?